ליאת לב שוקרון | תמונות בכתבה: מיכל גלעדי ואיציק בירן
רגע לפני שתדליק משואה על במת יום העצמאות בהר הרצל לעיני מדינה שלמה, ישבנו עם בת גלים שער לשיחה על ההתמודדות עם האובדן הכבד ומפעל ההנצחה המרגש שהקימה לזכר בנה. ראיון עם עוצמות שטרם הכרנו.

את יריית הפתיחה של מבצע צוק איתן בשנת 2014 קשה מאוד לשכוח. חטיפת שלושת הנערים, גיל-עד, אייל ונפתלי, ורציחתם הותירו בעם ישראל כאב גדול והתפקדות גדולה להירתם למען האחדות. כמעט חמש שנים אחר כך שלוש האימהות השכולות ומלאות העוצמה זוכות להדליק משואה ביום העצמאות ה-71 למדינת ישראל על שהפכו את השכול לגורם מאחד, יזמו את יום האחדות למדינת ישראל והן משאירות אחריהן שובל של כוח ואמונה.
"שלא אחד עמד עלינו לכלותינו והקב"ה מצלינו מידם", קראנו בהגדה בליל הסדר שרק עכשיו חלף עבר לו, ופנינו לבאות, ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה ואיתו יחד ליום העצמאות ה-71 למדינת ישראל. הקשר בין השכול לתקומה לא ניתק בעם היהודי לדורותיו; מתוך הקושי מוצאים את היכולת לצמוח ולהתגבר, באמונה ובליווי צמוד של הקב"ה.
בת גלים, אימו של גיל-עד, היא אישה גיבורה מלאת עוצמה. בכל מהלך חיפוש הבנים הפגינה איפוק ואמונה, ועתה היא מדברת על ההתמודדות היום-יומית.
"יש הרבה רגעי קושי, כאב, החמצה, אבל יש גם הרבה רגעי שמחה. יש לגיל-עד עוד חמש אחיות שעושות לנו נחת ושמחה, ב"ה חיתנו בת וזכינו לנכדה מקסימה, ויש ימים מלאים, שמחים וטובים. קל יותר להבין את זה דרך המעבר מיום הזיכרון ליום העצמאות. ברמה האישית יש לנו הרבה מעברים כאלה, באותו יום מלוויה לחתונה או בעיסוק בזיכרון ובהנצחה, ומייד אחר כך בעיסוק אופטימי מלא שמחה".
איך מוצאים כוחות בשכול?
"אני כל הזמן אומרת שהכינרת התמלאה לא רק מהגשמים אלא גם מהדמעות שלנו. יש הרבה רגעים של כאב וגעגוע לבן, לילד, לשמחת החיים שלו, למקום שלו בבית, תהייה עד כמה הוא יכול להיות משמעותי פה לאחיות שלו. אני נותנת למחשבות האלה מקום כשהן צפות ומגיעות, אבל מאוד משתדלת שלא רק הן ינהלו את החיים. זה האתגר. מותר להתפרק, וצריך גם לאסוף את עצמנו לצורך עשייה, להסתכל על מחצית הכוס המלאה ולהמשיך לחיות, לבחור בחיים.
"יש הרבה רגעי קושי, כאב, החמצה, אבל יש גם הרבה רגעי שמחה. יש לגיל-עד עוד חמש אחיות שעושות לנו נחת ושמחה, ב"ה חיתנו בת וזכינו לנכדה מקסימה, ויש ימים מלאים, שמחים וטובים. קל יותר להבין את זה דרך המעבר מיום הזיכרון ליום העצמאות. ברמה האישית יש לנו הרבה מעברים כאלה, באותו יום מלוויה לחתונה או בעיסוק בזיכרון ובהנצחה, ומייד אחר כך בעיסוק אופטימי מלא שמחה".
איך את חווה את המעבר מיום הזיכרון ליום העצמאות?
"כמו הרבה אזרחים תמיד התחברתי למעבר הזה, הוא נראה לי מאוד הגיוני ומתבקש, וכנערה הרגשתי שהוא נורא נכון. כשקרה מה שקרה עם גיל-עד הייתי בלחץ מיום העצמאות הראשון, עכשיו נראה איך מתמודדים עם זה, אם המעבר אפשרי ועדיין מרגיש לי נכון."
"היום אני מתחברת לזה יותר מהמקום הרגשי ולא מהשכל וההיגיון. יום הזיכרון הוא יום לא פשוט, ואנחנו מאפשרים הרבה מקום לעצב, לזיכרון, לאובדן. ואז יום העצמאות נותן איזו משמעות לאובדן הזה, נותן יכולת להכיל את הכאב, כי לכאורה יש בשביל מה. יש אופטימיות בסוף שנותנת כוח, ואני מוצאת את עצמי מאוד מתחזקת מהחיבור הזה".
עם שיש לו כזאת רוח של דאגה, של אכפתיות, של התייצבות בשביל האחר כשהוא צריך, לנסות לתת תחושה שאף אחד לא לבד בעולם שלנו, לא רואים את זה במקומות אחרים. זה מאוד מאפיין את העם שלנו. אנחנו קוראים לזה אחדות, אבל אחדות היא מילה מאוד רחבה. אם מישהו צריך אותי, אני שם בשבילו. זה נושא הדלקת המשואות השנה, ואני מאוד מתחברת".
מה התחושה לקראת הדלקת המשואה בהר הרצל?
עיניה בורקות בהתרגשות כשהיא משתפת: "ההתרגשות גדולה. אנחנו קצת מופתעים, קצת מתרגשים, זה מאוד מעורבב, הכאב וההתרגשות. אני חושבת שהערבוב הזה הוא שמתאר את החיים שלנו מהאובדן של גיל-עד. מורכבות של מעבר מכאב לשמחה כל הזמן, יש לי הרבה מעברים שאני צריכה להכיל, גם צחוק וגם בכי, מעין מעבר מיום הזיכרון ליום העצמאות".
איך חיים עם הערבוב הזה?
"זו שגרת חיים שלמדתי לחיות בה. היא לא קלה, אבל היא מלמדת אותנו הרבה דברים על עצמנו. לכאורה אי אפשר להיות גם שמח וגם עצוב, קשה לתפוס שחושבים גם על עבר וגם על העתיד בו זמנית. זה נראה לנו לא הגיוני, אלו דברים שנראה לנו הופכיים."
"הרב קוק מדבר על 'אחדות ההפכים': כמו שבטבע יש היפוך שמשלים, גם בתכונות של עם ישראל חלק מהמהות שלו היא לחיות את ההפכים שלו. זו בעצם השלמות, לא רק תכונות שלמות אלא לפעמים עצם זה שהן משלימות.
"כשאנחנו פוגשים אנשים שחושבים אחרת וחיים אחרת המציאות היא שאנחנו משלימים זה את זה, וזה אידיאל. ברגע שנקלענו למציאות הזו אנחנו מנסים לחיות אותה בצורה המיטבית, ליצור בעצמנו את החיבור המשלים בין הכאב והחוסר לבניין ולתקומה".
רציחת שלושת הנערים טבעה לכולנו חותם בלב, ויוזמת יום האחדות שיזמו משפחותיהם ממחישה את התהליך מהאבל והחורבן לבניין ותקומה.
הגורל המשותף גרם לשיתוף פעולה בין המשפחות ולמיזם יום האחדות?
"אנחנו משתדלים לנתב את הכאב לעשייה, ויש לנו מיזם משותף של שלוש המשפחות יחד. ראש עיריית ירושלים לשעבר ניר ברקת הגיע אלינו בשבעה והציע לנו שניתן פרס ירושלים לאחדות ישראל, ולאט-לאט התגבש סביב הפרס הזה והעשייה שלו יום האחדות. השנה נציין אותו בפעם החמישית בב' בסיוון (5 ביוני). זה יום שיש בו הרבה פעילויות גיבוש ומעגלי שיח.
"המון חברות וגופים חוברים אלינו ומשתפים פעולה, משתדלים להביא לקדמת הבמה

את שיח האחדות. העם שלנו נורא פלורליסטי ומגוון, ולא צריך להיבהל מהשונות. השונות היא דווקא מי שאנחנו, היא הייחודיות שלנו. יום האחדות בא לשים בחזית את הייחוד שלנו. יש לנו הרבה מאוד מכנים משותפים, וצריך לזכור שאנחנו עם אחד, זה לצד זה ולמען זה".
נוסף על המיזם המשותף יש הרבה עשייה פרטית של כל משפחה בפני עצמה.
מהו המיזם החדש של משפחת שער?
"אחד המיזמים החדשים הוא עמותת Sonshine, להאיר את אור הבנים בעולם. המיזם, בשיתוף הסוכנות היהודית וקרן היסוד, עוסק בחיבור היהודים בארץ ליהודי התפוצות, לחיזוק האופטימיות של עם ישראל.
כשחיפשנו את הבנים חווינו אופטימיות, הכלה, הקשבה וחיזוק כשעם ישראל סבב אותנו וחיבק אותנו, ולא תמיד מרגישים את זה. הרבה פעמים הרוח הנושבת פסימית ושלילית. אנחנו חווינו את החיבוק ממקום שלילי, ועכשיו הרצון הוא לחוות אותו ממקום חיובי. אפשר להביא הרבה עין טובה."
"המיזם עוסק עכשיו בהעלאת רעיונות מכל העולם על עשייה שתחזק את האופטימיות בעם ישראל. קיבלנו יותר מ-700 רעיונות מ-22 מדינות, וזה מדהים מבחינת ההיקף. זה אומר שאכפת להמון אנשים מיהודי התפוצות. השותפים במגוון גילים, בני 11 עד 71, מכל מיני ארצות. לא רק מארצות הברית אלא מאירופה, רוסיה, אזרבייג'ן טורקייה ועוד. מרגש לראות את הפעילות המשותפת.
"כל הרעיונות שעלו ייבחנו בוועדה מייעצת שמורכבת מרשימה מגוונת של אישי ציבור, חלקם מוכרים וחלקם פחות, ותפקידה לצמצם את כלל הרעיונות לשלושה נבחרים. מתוכם אחד יזכה לתקצוב ויצא לפועל. בעז"ה בעוד כחודש תיפתח הצבעה אינטרנטית בכל רחבי העולם, וכולם יוכלו להצביע ולהשתתף בבחירת הרעיון הטוב ביותר לחיזוק הקשר בין יהודי התפוצות לעם ישראל.
"אחד המיזמים שיצאו לפועל היה מיזם משלוחי מנות בפורים: בשיתוף עם סניף רשת סטימצקי בשדה התעופה ארזנו 2,500 משלוחים ל-80 מדינות וחילקנו אותם ליהודים שעולים על מטוס, לא משנה לאיזו מדינה. תפקידם היה לתת את המשלוח מנות ליהודי הראשון שיפגשו בתפוצות.
"יש עוד מיזם, 'מתוק בלב', ביום ההולדת של גיל-עד בחודש טבת: אופים דברים מתוקים ונותנים לאנשים שאנחנו לא מכירים. כל אחד יכול להיות שותף בכל פעם במיזם הקרוב".
את העשייה החלה בת גלים בצעד ראשון פרטי כשכתבה ספר, 'מה ילד יום'. הספר, שיצא בהוצאת ידיעות אחרונות, נכתב בשנה הראשונה של השכול, ושלא כספרי זיכרון אחרים אינו מתאר את הקושי, למרות הסיפור הכואב, אלא את ההתמודדות עם האתגר בראייה אופטימית ומחיה.
קריאה בספר מביאה להתבוננות פנימית עם כל אתגר שמזדמן לאורך החיים, מקטן ועד גדול, ולמציאת כוחות פנימיים. בת גלים משתפת בצניעות: "יונה גודמן אמר לי: 'השארתי את הספר לתשעה באב, וכשהתחלתי לקרוא אותו הבנתי שעשיתי טעות. יש בספר הזה משהו אופטימי וחיובי, הוא מונגש לכל אחד מתוך המקום הפנימי וההתמודדות האישית'".
המסר המרכזי שחשוב לבת גלים להעביר הוא שגיל-עד הכיר בכישרונותיו בענווה: "זה בא לידי ביטוי ביכולת להכיר את היכולות והכישרונות של כל אחד, ובייחוד של העם שלנו להיות שמחים ולומר בקול שעם ישראל הוא עם אכפתי ועוזר לסובבים, ויהודים בכל רחבי העולם חשובים לנו, לא רק בארץ. הביחד הוא מה שמחזק.
"גיל-עד היה טוב במחשבים, וידע להתנדב בענווה, להגיד בזה אני טוב, אני יכול לעזור, בלי להתבייש ובלי להתחבא מאחורי זה. בעיניי זה מסר חשוב לכל אחד ולכל עם ישראל ביחד. האחדות הזו היא הייחודיות שלנו, ומותר לנו לבטא אותה ולשמוח בה".
כתבות נוספות באותה קטגוריה




אלי אסקוזידו
יעלי אליה מדי אלי אסקוזידו ראש המועצה האזורית נחל שורק אלי אסקוזידו בן 63 נשוי



יעקב לייטר
יעלי אליה מדי חסיד חב”ד מנכ”ל מרכז אסנט לזהות יהודית בצפת נולדתי וגדלתי בצפת עיר

השר אלי כהן
יעלי אליה מדי שר המודיעין אלי כהן נולדתי וגדלתי בחולון בן יחיד להורי, נשוי לענת,

בתיה מסיקה לסר
יעלי אליה מדי בת 34 אמא לשלושה, יוזמת ומנהלת את סלון הכלות החברתי ‘כשושנה’. בתיה

צופית אליצור
יעלי אליה מדי יוזמת “מסע בין אדם למקום” רואה את היופי בשוני ובטוחה שהגיוון מעשיר

עו"ד רמי גורן
יעלי אליה מדי הרב שלמה גורן זצ”ל נולד בשנת תרע”ח בזמברוב שבפולין ונפטר בכ”ד חשון



אלימלך קרזן
יעלי אליה מדי דור שני בחברון, הוריו אורי ושלי היו ממקימי אדמות ישי (תל רומיידה)




יוחאי בן אב"י רוזנבאום
"ומסתבר אני הולך ומתחבר הולך ומתעורר הזמן עוצר, וממקום אחר , אני חוזר ומדבר… כמו


יוסף שפרייזר
דוקטורנט להיסטוריה וארכאולוגיה, מורה דרך והבעלים של חברת התיירות Israel-2GO, לומד בכל יום מעולמות החול


הרב אליעזר בר און
הרב אליעזר בר און, ראש המכינההישיבתית ׳בני דוד׳ במעלה אפרים, בראיון אחד על אחד על

הרב יוני לביא
תקופה הנוכחית מעלה שאלות ואתגרים לא פשוטים עבור בני הנוער. הרב יוני לביא, ראש אירגון

הרב אליהו רחמים זיני
הרב אליהו רחמים זיני, ראש ישיבת אור וישועה בחיפה מבית איגוד ישיבות ההסדר בשיחה פתוחה

אורית מסמי
רגע אחרי יום האישה הבינלאומי, אורית מסמי, מ"מ מנכ"ל פורום חברות קדישא, מספרת על התפקיד

אסף סלומון
אסף סלומון, אומן החושים שהדהים את כל המדינה כאשר ניבא מראש את תוצאות הבחירות במדויק

ח"כ איתמר בן גביר
רגע לפני הבחירות איתמר בן גביר מתיישב ועונה על השאלות הקשות: המרחק מאחוז החסימה, הפחד

ח"כ אופיר סופר
ח"כ אופיר סופר, מספר 6 ברשימת ימינה לכנסת ה-23, על הבחירות השלישיות, הרכבת הרשימה והקרב

הרב בן ציון (בנצי) נורדמן
רגע לפני היציאה לקמפיין גיוס המונים בצ'רידיי התיישב הרב בן ציון (בנצי) נורדמן (43), נשוי



הרב אלי בן דהן
לאחר ששככה מעט הסערה שעוררו דבריו של הרב הראשי יצחק יוסף אפשר לעסוק במהות הדברים:


הרב חיים אלישביץ
לרגל חגיגות היובל למרכז האקדמי לב החלטנו לצאת לבדוק מה מיוחד כל כך במקום ומה

למה נועם? אבי מעוז
'עת לעשות לה' הפרו תורתך'. כשהבית בוער כולם יוצאים לכבות את השרפה. כשיש מלחמת מצווה


הרב מנחם פליקס
הרב מנחם פליקס (73) הוא מוותיקי גוש אמונים וממקימי ההתיישבות בחברון ובאלון מורה, ולרגל חגיגות


אחד על ארבעה
לקראת הבחירות והדרישה לאיחוד של מפלגות הימין כינסנו את ראשי עוצמה יהודית, המפלגה שהייתה חלק

אליהו אקרמן, פסיכולוג חינוכי
'טיפולי המרה' עמדו במרכז סערה תקשורתית שהחלה השבוע לאחר ריאיון עם שר החינוך הרב רפי

הרב רפי פרץ
נעים להכיר, הרב רפי פרץ (63) אב ל-12 (!) ילדים, תא"ל במילואים, הרב הצבאי הראשי

המגשר העולמי | אריק סגל
דב סמיט ריאיון עם אריק סגל מומחה במשברים בין-לאומייים פרשת השבוע, פרשת קרח, עוסקת במחלוקת

"כי איתך נשוב לעמך"
לירון לב שוקרון רות המואבייה זכתה בנכד גדול: דוד המלך. מה מיוחד כל כך בתהליך

אבישי בן חיים
מאיר טרבלסי אבישי בן-חיים, נשוי ואב לארבעה מפתח תקווה, הוא מנכ"ל חברת רוטשטיין – חברה מצליחה


"עטופה" | רננה שלם
ליאת יוסף את המילים שכתבה רננה שלם מעמקי ליבה על דפי מחברת כשהייתה נערה שמחפשת


צהלי קולך בת גלים
ליאת לב שוקרון | תמונות בכתבה: מיכל גלעדי ואיציק בירן רגע לפני שתדליק משואה על

רגע עם משה ליאון, ראש עירית ירושלים
יהודה גופשטיין תפסנו את ראש העיר ירושלים, משה ליאון בין שלל עיסוקיו לראיון חגיגי לכבוד

ברגע קטן עזבתיך וברחמים גדולים אקבצך
ליאת יוסף בסדר החדש שנוצר שלומי תפס מקום מרכזי, הוא מילא לאחיו ואחיותיו את דמות

אחד על אחד עם דוידי בן ציון
אחד על אחד | איילת שליסל דוידי בן ציון, סגן ראש המועצה האזורית שומרון בימים

גוש עציון בתנופה – אחד על אחד עם אהרוני נויבואר
אחד על אחד | אורית מרק אטינגר אהרוני נויבואר, מנכ"ל החברה לפיתוח גוש עציון גוש

בידינו למנוע את הפיגוע הבא
אחד על אחד | חיים קוממי רפי לבנגרונד יחד עם ביתו קים יחזקאל לבנגרונד הי"ד

יש קונפליקט מובנה בין הולכי הרגל לנהגים, ואם תהיה תשומת לב של שני הצדדים יהיו פחות תאונות ונפגעים
אחד על אחד | גדי דויטש אבי שמר המנהל האזורי של ירושלים ברשות הלאומית לבטיחות

לעשות הכול כמו שצריך וברגע האמת ללחוץ על ההדק ולא לפחד…
אחד על אחד | מאיר טרבלסי תת-אלוף בדימוס אביגדור קהלני בימים אלו, שאנחנו מהללים את

"מיליוני צופים רוצים לראות תקשורת אחרת"
אחד על אחד | איילת שליסל אלירן טל המציאות הפוליטית בימים אלו נפיצה ומרתקת: יצאנו

אבי דור הכיפות הסרוגות
אחד על אחד | אורנית עצר צלה בראלי בשבוע הבא יצוין יום פטירתו של אבי

"אני מאמין שכל מחבל שמטרותיו להרוג חיילים או אזרחים חפים מפשע, דינו מוות"
אחד על אחד | איילת שליסל פצוע צה"ל רב פקד בגמלאות אמל גאנם פעמים רבות

אחד על שתיים
אחד על אחד | אורית מרק אטינגר נדיה ויהודית "היינו שם עשרים–שלושים איש. התחלנו לנקות



ארי קניאל, חוקר פרטי
אילת שליסל ארי קניאל חוקר ראשי במשרדי "פורום חקירות" ארי קניאל בדרך כלל אנחנו מראיינים

יקותיאל (מייק) בן יעקב
אפרת לופו יקותיאל (מייק) בן יעקב ראש יחידת הכלבנים השאלה 'איכה?' רלוונטית כעת מתמיד, היות

בחירות מקומיות
איילת שליסל והדר ת"ש הרב צבי שפיגל רגע לפני הבחירות המקומיות לראשות המועצה האזורית מטה

הרב צבי שפיגל
איילת שליסל הרב צבי שפיגל ביום ראשון יתחילו תלמידים רבים את שנת הלימודים, ויש מי

הרב עמיטל בראלי
איילת שליסל הרב עמיטל בראלי כתוב את הכותרת כאןארגון 'חותם' הפיץ השבוע ברשת סרטון המתאר



שלום אשכנזי, מנכ"ל מלון לביא
שלום אשכנזי מנכ"ל מלון לביא בזמן שציבור רב יוצא לטייל בארץ ולן בבתי הארחה, בצימרים

השר נפתלי בנט
השר נפתלי בנט בשבוע שעבר התבשרנו שעמדת ביעד שהצבת לפני שלוש שנים: הכפלת מספר תלמידי


הרב יעקב אריאל
הרב יעקב אריאל הרב יעקב אריאל, נשיא ישיבת ההסדר רמת גן ונשיא 'מכון התורה והארץ',

שמואל חי ראובן
שמואל חי ראובן ספר על עצמך. "נולדתי במושב אבן ספיר שבמערב ירושלים. למדתי בבית הספר

דני נבנצאל
איפה הכול התחיל? "גדלתי בתל אביב, ולאחר התיכון התחלתי ללמוד הנדסת אלקטרוניקה כעתודאי. את עבודת

הרב ד"ר שמואל שנהב
ספר על עצמך. “אני בן 48, וזה גיל 'חם': בנקודה כזאת בחיים אני ורבים אחרים

אחד על אחד- ארנון סגל
איפה הכל התחיל? ארנון סגל נולד לפני 38 שנים ביישוב עפרה. הוא למד בישיבה התיכונית