קפה הפוך וחינוך סיפורים | אבינועם הרש - מחנך

אתמול בערב דיברתי עם חבר שלי שבדיוק הסתיימה בבית שלו בפתח תקווה הפסקת חשמל. הוא מתכנת בכיר, ותכנן להתקדם בעבודה, אבל מצא את עצמו בעל כורחו יושב בבית בחוסר מעש.
הפסקת החשמל ההיא תפסה גם את הבן המתבגר שלו. ישבו זה מול זה האב ובנו, ואז הדליק הנער כמה נרות, שיהיה אור, וחבר שלי הרתיח חלב על הגז והכין לשניהם שוקו חם, ואמר לו: "נו, אז מה קורה איתך בחיים?"
איש חינוך ותיק והורה לנער מתבגר אמר לי פעם: "אני יודע שכמה שאני רוצה לקבוע זמן עם הילד שלי, אני לא מסוגל. אני עמוס מאוד, ותמיד יהיה משהו, תמיד מישהו יתקשר אליי. אם אני לא הולך לנעוץ פגישה עם הילד שלי ביומן ולהתייחס אליה בכבוד כמו לכל פגישה אחרת, זה לא יקרה. ותאמין לי שרק בפגישה הזו אני מצליח להבין קצת איפה הילד שלי חי, ורק בזכות הפגישה הזו יש לי קשר נהדר איתו, ואני יודע שאם הוא יצטרך אותי בעת צרה או כל דבר אחר הוא יפנה אליי, כי יש לנו ערוץ טוב כל כך שאנחנו מתחזקים דרך הפגישה הזו".
מפה לשם התפתחה ביניהם שיחה כנה. היא נמשכה יותר משלוש שעות, עד שסודרה הפסקת החשמל. "ורק אז, לבושתי", הוא אומר לי, "שמעתי בפעם הראשונה את שם השבט שהילד שלי מדריך (הרא"ה), והבנתי שיש איזו מדריכה שהם באיזה קשר לא ברור. הבנתי בפעם הראשונה מיהם באמת החברים הכי טובים שלו. גיליתי שהילד שלי, למרות שהוא לומד 5 יחידות במתמטיקה, בכלל אוהב טיולים ולא ממש סובל מתמטיקה. גיליתי שהוא גם חובב צפרות מושבע ובדיוק עשה כרטיס חבר בחברה להגנת הטבע.
"וגיליתי שהוא ממש רצה לדבר איתי, אבל מאז בר המצווה לא באמת הייתה לו הזדמנות. קיצר, גיליתי שאני לא באמת מכיר את הילד שלי". ואז הוא הוסיף: "ולחשוב שהייתי מפסיד את כל הטוב הזה אילו לא הייתה הפסקת חשמל".
•••
רק השבוע יצא לי לראות בקניון חבורת ילדים, לדעתי בני 9, לא יותר, מסתודדת ליד אחד מהשערים. המרכזי שבהם החזיק בידיו טאבלט שבקעו ממנו קולות מביכים שאי אפשר לטעות בהם, קולות של סרט למבוגרים.
בעוד הנערים מצחקקים הופיעו לפתע הורי הילד ובידם שקית מלאה קרואסונים, והוא מיהר כמובן לסגור את הטאבלט וחבריו מחקו את החיוכים ולא הסגירו שום דבר מהזוועה החינוכית שהתרחשה כאן עכשיו.
התלבטתי אם לפנות להורים או לא, אבל לא יכולתי שלא להתפעל ממפגן חוסר המודעות של הורים שמפקידים בידיים הצעירות של ילד בכיתה ג' טאבלט ולא חושבים בכלל על ההשלכות של מה שהסרטים הלא צנועים האלה יעשו לתפיסת העולם שלו כלפי דימוי גוף נשי ובכלל.
כמו כן לפני שבוע ניגש אליי הורה ושיתף אותי בכאב שעמית שלו מהעבודה החמיא לילד שלו על הופעה נהדרת. ההורה לא ידע בכלל במה מדובר, ולמרבה המבוכה התברר לו שבמסגרת תנועת הנוער שבה הילד שלו משמש מדריך הרימו החניכים שלו הצגה מרשימה במיוחד.
חשבתי: האם המכנה המשותף לאותם הורים, ניתוק מעולמם הפנימי של ילדיהם והחמצת אירועים מכוננים, באמת רלוונטי לכלל ההורים, או שמדובר במקרי קיצון? כמה הורים יכולים להעיד שהם יודעים מה הולך עם החיים של הילדים שלהם? כמה הורים מכירים את החלומות הכמוסים של הילדים שלהם? את שמות החברים הטובים? את המקצועות שהילדים אוהבים? כמה יודעים באילו מקומות, שלא לומר אתרים באינטרנט, ביקרו הילדים לאחרונה? לכמה הורים יצא לשבת ולהתנסות במדיה ובתוכניות שהילדים שלהם צופים בהן?
•••
איש חינוך ותיק והורה לנער מתבגר אמר לי פעם: "אני יודע שכמה שאני רוצה לקבוע זמן עם הילד שלי, אני לא מסוגל. אני עמוס מאוד, ותמיד יהיה משהו, תמיד מישהו יתקשר אליי. אם אני לא הולך לנעוץ פגישה עם הילד שלי ביומן ולהתייחס אליה בכבוד כמו לכל פגישה אחרת, זה לא יקרה. ותאמין לי שרק בפגישה הזו אני מצליח להבין קצת איפה הילד שלי חי, ורק בזכות הפגישה הזו יש לי קשר נהדר איתו, ואני יודע שאם הוא יצטרך אותי בעת צרה או כל דבר אחר הוא יפנה אליי, כי יש לנו ערוץ טוב כל כך שאנחנו מתחזקים דרך הפגישה הזו".
חשבתי על הדברים האלה. והאמת? לא מצאתי שום שיטה אחרת לקשר הטוב עם הילדים שלנו מלבד פגישה קבועה, כמו שאמר לי איש החינוך ההוא. מאז יצא לי להעמיק בעניין ולדבר עם עוד הורים שנוהגים כך, והמסר היה ברור מאוד: השיטפון של החיים ומפלי המדיה לא באמת מאפשרים לנו את הפניות ויישוב הדעת הנדרשים כדי לתחזק את הקשר עם הילדים שלנו תחזוקה ראויה. בשביל שזה יקרה אנחנו צריכים לנעוץ את הפגישה ביומן, ובעצם ממש לעבוד בזה.
רק ככה נוכל לדעת מה קורה עם הילדים שלנו, אבל באמת. רק ככה נוכל לקבל ולתחזק את מערכת היחסים החשובה הזו איתם, החשובה לפחות כמו מערכת היחסים עם העבודה שלנו.
כתבות נוספות מקטגורית קפה הפוך וחינוך

לפגוש את עצמך דרך התלמיד
קפה הפוך וחינוך סיפורים | אבינועם הרש – מחנך טיול שנתי לכיתה ה’ הסתכלתי עליו והרגשתי איך שהפתיל שלי נשרף. מסביבו הייתה פזורה האשפה שהשאירו החברים

איך נראה חינוך בזום
קפה הפוך וחינוך סיפורים | אבינועם הרש – מחנך נראה שאין כמעט הורה או איש חינוך שלא התחבטו בשאלה: איך אפשר בכלל לחנך בתקופת הזום?

לתפוס את המים בזמן
קפה הפוך וחינוך סיפורים | אבינועם הרש – מחנך הם התקשרו אליי לפני שבת והקול שלהם נשמע לי קצת מבוהל. בפעם הראשונה כשהם שמעו אותה

מחנך הולך לאיבוד
קפה הפוך וחינוך סיפורים | אבינועם הרש – מחנך ידעתי שאת השבת הזו אני לא אשכח לעולם. כיתה י"ב, שבת ישיבה ב'כרי דשא' לפני שהמקום שופץ. הגעתי

מילים מעצימות
קפה הפוך וחינוך סיפורים | אבינועם הרש – מחנך השבוע ערכנו אספת הורים בזום ונזכרתי איך לפני שנתיים ישבתי מול אם חד הורית וקשת יום של

הרבה יותר מאסיפת הורים
קפה הפוך וחינוך סיפורים | אבינועם הרש – מחנך שמעתי מאמא שלי, הניה הרש, שהייתה מורה יותר מ30 שנה, שבאספת הורים אחת היא הכניסה את


סוד המצלמות הסגורות והזום
קפה הפוך וחינוך סיפורים | אבינועם הרש – מחנך קיבלתי את רשותו של חבר שלי, המחנך, לשתף בניסוי החברתי שהוא החליט לערוך בעקבות ימי הזום:

על לימונדה ודעות קדומות
קפה הפוך וחינוך סיפורים | אבינועם הרש – מחנך כבר מההתחלה אהבתי את הרעיון שהוצע לי: 'יום המקצועות של סבא וסבתא'. אותו רעיון של יום


ארוחות שבת, מילים טובות והעוף שביניהם
קפה הפוך וחינוך סיפורים | אבינועם הרש – מחנך שבת סמינריון לפני שנתיים: הקורונה הייתה בהפוגה וארוחות שבת התנהלו כצפוי: שירים, מנה ראשונה, דבר תורה,

להלוות לתלמיד ציון
קפה הפוך וחינוך סיפורים | אבינועם הרש – מחנך הוא ניגש אליי, תלמיד כיתה ג', בהפסקה ורצה לדבר איתי ביחידות. שאלתי אותו מה קרה? ומה