מאיר טרבלסי
יום רגיל, נסיעה שגרתית ברכב. לפתע, בלי הכנה מראש פנצ’ר בגלגל באמצע כביש מהיר. אתה הולך לבאגז’ ואין לך את הציוד הנדרש לתקן את הפנצ’ר. עצרתם לרגע, המצבר הלך ואין לכם כבלים להתנעה. או אולי חלילה ילד ננעל בתוך המכונית והמפתחות בפנים עם הילד. מה עושים?
עד לפני כ15 שנה הינו מחפשים מכר שיגיע לעזור או מנסים לעצור מישהו בדרך שיגיש עזרה. משנת 2006 ארגון חדש החל לקרום עור וגידים, הארגון הנפלא “ידידים” שנותן עזרה ומענה. איך זה עובד? יוצרים קשר עם הארגון ומלאך בדמות אדם מגיע לעזור, בדיוק כשמתפללים למלאך המושיע.
בראש ארגון העזרה לזולת הזה עומד ישראל אלמסי בן 34 נשוי+4, גר בגבעת שמואל ולפרנסתו מתעסק בתחום האשראי. את ארגון “ידידים” הוא מנהל בהתנדבות מלאה, כמו כל המתנדבים. “ארגון ידידים מושתת ממש מהמסד ועד הטפחות על טהרת ההתנדבות. אין מקבלי שכר בידידים” אומר ישראל.
בארגון יש למעלה מ28 אלף מתנדבים ומתנדבות בכל נקודה על המפה בארץ. המתנדבים מגישים עזרה בדרכים ובבתים: כבלים להנעה, החלפת גלגל, רכב נעול ובו ילדים. נושא הילדים ברכב הוא חוד החנית של המלחמה היום יומית של הארגון.

בשנת 2019 הארגון חילץ 1637 ילדים שננעלו ברכב. אלמסי מאמין שהארגון יסיים את שנת 2020 עם כ1800 ילדים שהם יחלצו ממכוניות. זה מספר מטורף שמעיד על החשיבות הגדולה של הארגון.
“אני באופן אישי חילצתי אתמול בגבעת שמאול ילד שננעל ברכב”, מספר אלמסי, “בדיוק הכנתי את נרות חנוכה, סביבות השעה ארבע ועשרה פלוס מינוס. לאחר מכן, תכננתי ללכת לתפילת מנחה ופתאום אני מקבל קריאה, במרחק רחוב וחצי, של ילד נעול ברכב. מיד רצתי לאוטו, הרי זה נקרא נוהל חירום, הגעתי למקום והתחלתי בפעולות החילוץ. הרכב היה מאוד מורכב, אבל ברוך ה’ המפתח היה על המושב אז אני ועוד שני מתנדבים שהגיעו מיד אחריי, הצלחנו להגיע למקום שבו המפתחות נמצאו. וביחד חילצנו את הילד. אין סיפוק גדול מזה. אתה רואה את האמא בוכה בחוץ, הילד שלה צורח בפנים וזה רגע ששווה לחיות חיים שלמים בשבילו”.
איך אתה מצליח לשלב בין העיסוקים לפרנסתך לבין ניהול הארגון?
“זאת שאלת מיליון הדולר והתשובה מאוד ברורה: המוטו שלנו הוא לתת לאחרים. את המילה ‘נתן’ אפשר לקרוא משני הצדדים. ברגע שאתה נותן אתה בעצם מקבל ולעולם לא מפסיד. לכל אדם יש כמות מסוימת של עמל שהוא צריך לעבוד, וזה ברור שברגע שהוא משקיע את העמל בעזרה לאחרים, אוטומטית יורד לו מהעמל הבירוקרטי של החיים. אין ספק שהשילוב פה הוא מדהים”.
ההיררכיה הארגונית של ידידים היא מאוד ברורה. תחת המנכ”ל, ישראל, עומד הסמנכ”ל לייזי שטרן ויש עוד כ20 מנהלים שעושים עבודה נפלאה. הארגון מחולק לארבעה מחוזות: ירושלים, מרכז, צפון ודרום ולכל מחוז מנהל וסגן. תחתם מנהלי מרחבים וסגנים, אחריהם מנהלי סניפים וסגנים, ותחתם אחראי מתנדבים וסגנים. המטרה היא בעצם ליצור קהילה בכל נקודה על המפה שתעזור מעבר להחלפת גלגל, מתן כבלים וחילוץ ילדים נעולים מהרכב, שגם זה כשלעצמו פעילות מטורפת. במקביל, בארגון יש גם אגפים מסודרים: מדיה, טכנולוגיה, דוברות, לוגיסטיקה ועוד. כמו כן, קשרי קהילה, ישיבות צוות, הדרכות, ציוד, ביטוח ואסטרטגיה. כך שהכול מתנהל על הצד הטוב ביותר.
איך הגעת לתפקיד הזה של מנכ”ל ידידים?
“אני בעצם הקמתי את הארגון לפני למעלה מעשור. הכול התחיל כשנתקעתי בחמש בבוקר עם הרכב, ואף אחד לא עצר לי. חיכיתי שעה וחצי בקור ובגשם, חיברתי צד אחד של כבלים שהיו לי וחיכיתי רק לרכב שיעצור לידי שניה, יפתח מכסה מנוע, ויעזור לי להניע, זה לא קרה. באותם רגעים הבנתי שלא יתכן מצב שיש כל כך הרבה אנשים שיכולים לבוא לעזור לי וחסר רק מה או מי שיחבר ביננו. באותם רגעים פתחתי קבוצת וואטסאפ שקראתי לה ‘כבלים’ ומשם הכול היסטוריה”.
המתנדבים מגישים עזרה בדרכים ובבתים: כבלים להנעה, החלפת גלגל, רכב נעול ובו ילדים. נושא הילדים ברכב הוא חוד החנית של המלחמה היום יומית של הארגון
האם צפיתם שהארגון יגדל ויצליח עד כדי כך?
“ראשית, אני רוצה להגיד תודה לבורא עולם שנתן לנו את היכולת להביא את הארגון למצב שבו הוא נמצא היום. אבל אנחנו שואפים לעוד. נכון שהיום אנו גדולים, אולם אין סיבה שלא נגיע למאות אלפי מתנדבים ומתנדבות כיוון שבסוף הכביש מלא בנהגים. קונספט העזרה שלנו הוא ממש על הדרך. אני יכול לומר שפיצחנו את שיטת ההתנדבות של 2020: אנשים הרי לא אוהבים להתחייב, וזה בדיוק מה שאני מבקש מכל מתנדב ומתנדבת – אל תתחייבו. אתם על הדרך בדרך הביתה, לעבודה, לטיול, תעצרו שניה. יש עוד מישהו שרוצה להגיע הביתה. יש עוד מישהו שרוצה להגיע לעבודה. חמש דקות. סיבוב קטן, החלפת גלגל, ושחררתם לעוד מישהו את היום. לא רק אתם מגיעים לעבודה, ולא רק אתם מגיעים הביתה, אלא אתם עוזרים לעוד בן אדם להגיע הביתה מהר וזה מבחינתי הסיפוק”.

הארגון מאוד מתקדם גם מבחינה טכנולוגית. לארגון שלוש אפליקציות שפיתחו עמותת “סטארט-אפ”: אפליקציה לאזרח, ובה כל אזרח יכול לפתוח קריאה. בעזרת האפליקציה כל הארגון מונגש גם לקהילת החרשים וכבדי השמעה שמונה 750,000 אנשים. אם המענה של ידידים היה בעזרת הטלפון בלבד, לא בטוח שהם היו יכולים להיעזר בו. אפליקציה לצוות המוקד ששם מזניקים את המתנדבים. ואפליקציה שלישית, החשובה ביותר, שבה מתנהלות כל הקריאות. גם אם המתנדב גר במרכז אבל כרגע הוא נמצא בים המלח, אז האפליקציה מזהה שהוא נמצא שם ומפנה אליו קריאות מאותו אזור.
ידידים שותפים גם בסיוע לפיקוד העורף
“בתחילת הקורונה, אלוף פיקוד העורף, תמיר ידעי, קרא לי ואמר שהם צריכים את עזרת ידידים”, אומר ישראל. “שאלתי אותו ‘אתה יודע מה הולך להיות? מה אתה צריך?’ והוא אמר לי שאינו יודע. אמרתי לו שאנחנו איתו. המטרה שלנו היא להגיד כן לאתגרי עזרה לזולת. והתוצאה הייתה פשוט מרחיבה את הדעת. היינו שותפים ב427,000 אירועים של שינוע מזון, תרופות וציוד בסיסי למשפחות מבודדות, לחולים ולכל מה שקשור למלונות הקורונה. אני אקח אותך רגע לחוסר ודאות של ערב פסח: אנשים ומשפחות שלמות לא יצאו מהבית, לא היה להם איך ללכת לסופר ולעשות קניות. מתנדבים שלנו באו ועשו רשימות קניות. מיותר לציין איזה תורים היו בסופר, אבל זה לא מנע מהמתנדבים שלנו להירתם גם כשזה אירוע של שעתיים-שעתיים וחצי. אני יכול לומר בגאווה שסייענו לאזרחי ישראל לקיים את חג הפסח בצורה רגועה ושלווה. ועד היום אנחנו משנעים תרופות וציוד. אם יש מבוגר שצריך תרופה, אנו אומרים לו שיישאר בבית ואנחנו נביא לו את התרופה. כמות המתנדבים שנרתמים והתגובות של האנשים, נותנים כוחות ומוטיבציה להמשיך”.
כל אחד שרוצה יכול להתנדב בארגון?
“ברור. אני חושב שזה הערך מוסף שבארגון ידידים. יש איחוד קהלים. אנחנו רואים את כולם יחד כאיש אחד בלב אחד. מעולם מבקש הסיוע והרוצה לבוא ולהתנדב לא היו פרמטר. כולם מוזמנים באהבה גדולה. אגב, זה משהו שאנו משדרים כל הזמן. שירות כרוך בחיוך זה המוטו שלנו”.
אני חייב להגיד שכשהיה לי פנצ’ר רציני באמצע כביש שש, הקפצתי אתכם והרגשתי לא נעים על כך שאני מוציא מישהו מהשגרה שלו. אולם בסוף המתנדב קיבל אותי בחיוך רחב וחיכה איתי למשטרה בנחת שיאבטחו, הרגשתי ממש טוב עם זה.
“אנחנו ממש משדרים את זה למתנדבים והמתנדבות: ‘אתם המלאכים הראשונים שמגיעים לשטח. אדם נמצא במצוקה ואתם הראשונים שמגיעים. אפשר לתת את אותו סיוע, אותה התנעה והחלפת גלגל, עם חיוך ואדיבות או עם פנים זועפות. אז עצם זה שאתם עכשיו ביום לחוץ זה בסדר, אבל כשאתם מגיעים תהיו עם תודעת שירות גבוהה’”.
ספר על אירוע מעניין שהיית נוכח בו:
“כאמור אני גר בגבעת שמואל, היתה קריאה לקניית תרופות מקריית אונו בשמונה וחצי בבוקר. יצאתי לאירוע הזה. זה היה ביום השואה, הלכתי לבית של אותו מבוגר, ניצול שואה, אספתי כרטיס אשראי וכרטיס מגנטי, נסעתי למקום התרופות וחזרתי. הגעתי בדיוק בדקה של הצפירה לזכר הנספים, החניתי את האוטו ועליתי אליו הביתה. אני רואה אותו עם דמעות בעיניים והוא אומר לי בהתרגשות ‘אני איבדתי אמון בבני אדם אבל אתם הצלחתם להחזיר לי קצת את האמון’”.
מהיכן המשאבים של הארגון?
“לפי הנוהל שלנו למתנדבים אסור לקחת כסף בשטח. זה בעצם לחלל את טוהר ההתנדבות. אולם מי שרוצה יכול להיכנס לאתר ולתרום כמה שהוא רוצה בשמחה. וזה גם חלק מתפקידי כמנכ”ל לעשות את החיבורים, בסייעתא דשמיא, בין המגזר העסקי למגזר השלישי. אני יכול לומר שבשנה החולפת חיברנו גם את חברת ביטוח ישיר ופז לשיתופי פעולה מדהימים. כמו כן, קיבלנו גם תרומה של ערכות לפתיחת מנעולים ולהחלפת גלגלים ובהחלט אפשר לומר שזה מרגש ומחמם את הלב”.
לקראת סוף השיחה שלי עם אלמסי הוא מקבל קריאה באזור וקופץ לטפל בה. ממש רוח ההתנדבות של הארגון בלייב. אני מבקש ממנו שיוסיף משהו לסיום: “אני שמח על הזכות שנפלה בחלקי לקום בבוקר ולהתרגש כל יום מחדש מעשייה מספקת ואני גם מודע לאחריות שיש על הכתפיים שלי לדאוג שהארגון ימשיך לגדול ולהתפתח. אזרחי ישראל צריכים אותנו, אנחנו משתדלים להיות טובים ולעזור ברגישות ומכל הלב ואיזה יופי להסתכל על ההירתמות הגדולה של עם ישראל להתגייס ולהתנדב לארגוני עזרה לזולת וחסד”.
כתבות נוספות:

נשמרים מתחסנים
יעלי אליה מדי שמו של חתן פרס ישראל, הרב אלימלך פירר, מוכר לציבור הישראלי על


החקלאים שמונעים את הרצח הבא
מלכה טוויטו השומר יו”ש הוא ארגון מתנדבים המסייע לחקלאים בשמירה על אדמות המדינה ובמניעת טרור

איזהו גיבור?
לירון לב שוקרון בטח שאלתם את עצמכם פעם, למה יש מעט גיבורים? ואיך ייתכן שכשסופדים

ידידים בדרכים
מאיר טרבלסי יום רגיל, נסיעה שגרתית ברכב. לפתע, בלי הכנה מראש פנצ’ר בגלגל באמצע כביש

גיבורות של החיים
יעלי אליה מדי ברחבי הארץ מתמודדות נערות רבות מהמגזר הדתי שנפגעו פגיעות שונות, ומתקשות להתמודד עם

נס גדול היה לנו
יעלי אליה מדי אביבה חיים היא אישה מיוחדת. והמפגש איתה הוא שיעור גדול באמונה. אני

כל ילד הוא אור מיוחד
יעלי אליה מדי אלפי פעילי 'כנפיים של קרמבו'- תנועת הנוער לצעירים עם ובלי צרכים מיוחדים,

לא מפסיק לצחוק
מאיר טרבלסי כשחודש כסלו מגיע כבר מריחים את חג חנוכה המתקרב ובא. חודש זה וחנוכה

המסע עדיין לא תם
יעלי אליה מדי בספרו המסע לא תם משתף דני אדינו אבבה את קוראיו בסיפור חייו המרתק והמופלא,





טעמים של בית עושים טוב בלב
יעלי אליה מדי “כשאני נכנסת לבית כלשהו אני מיד מרגישה את האנרגיות של הבית לפי

אל תירא ישראל
לירון לב שוקרון סבתא היתה פעילה עד יומה האחרון. היא כאבה על דברים שקורים במציאות,

שמחה ככלי לריפוי
יעלי אליה מדי ידוע שהשמחה היא כלי חזק מאוד בתהליכי ריפוי, ומסתבר שלא פשוט להיות

קרוב לבבות בשמחה
יעלי אליה מדי ימי אלול, ראש השנה ויום הכיפורים הם ימים של סליחות וחשבון נפש

חצי יובל לפטירת הרב גץ
ביום כ"ג באלול יצוין יום הילולת הרב מאיר יהודה גץ זצ"ל חצי יובל לפטירת הרב,

ראש השנה בא"י
יעלי אליה מדי בראש השנה מגיעים כל סוגי האנשים לאומן, וזו חוויה נהדרת. אבל מעבר

לעולם לא מאוחר לתקן
יעלי אליה מדי שרה ויוסי מייכור נוהגים לשבת למפגש זוגי איכותי פעמיים בשנה, ביום הנישואים

ניגון של תשובה
יעלי אליה מדי רגע לפני ראש חודש אלול נפגשתי עם גולן אזולאי – שחקן, מוזיקאי,

ואחת בשביל לתת
אפרת בדיחי חלום התרומה הלך ונדחק בכל פעם מחדש לקרן זווית, בין חדר לעלייה שבלב.

עיר שטופת קסם
היא גם פנינת תיירות למבקשים התענגות רוחנית עם פיסות של היסטוריה בשילוב אומנות, אווירה, אוויר

מהפכה של שמחה
צופיה לקס, סטנד-אפיסטית, שחקנית ויוצרת תיאטרון, אם לתשעה המתגוררת ביישוב עפרה, אישה מלאת אנרגיות השומרת

מלכישוע, מקום של תקוה
יעלי אליה מדי שלט צבעוני תלוי על קיר לבן וחקוקה בו תפילת השלווה: "אלי, תן

שידוכים בקורונה
צילי גל ר' אריה לוין משדך שידוכים? ועוד בימי קורונה? לפני שבע שנים החליטו בני


חלוצים בלוד
וכשראינו את המצב של השכונה לא יכולנו לעמוד מנגד. הבנו שיש כאן אזור שמחכה לגאולתו,

אביהם של ישראל
מאיר טרבלסי ריאיון עם הרב שמואל אליהו שליט"א. בכ"ה בסיוון, ממש השבוע, ציינו עשר שנים

מהוליווד לארץ הקודש
הסופר צבי פישמן "כשלמדתי על פרשת לך-לך ויציאת מצרים הרגשתי שאני לא שייך במדינה של

למען העתיד של כולנו
לירון לב שוקרון למידה מרחוק כשהסטודנטים מתפקדים גם כהורים נעשית קשה יותר. האם הפנימו המוסדות

יומן מסע: סיפורה של גיורת
לפני שנתיים סיימה איילה (סופיה) מגידוביץ' את הליך הגיור בקורס נתיב. בטור אישי לכבוד חג

בעוד עשור חצי מירושלים לא תהיה יהודית
במהלך העשור האחרון קטן הרוב היהודי בירושלים במידה ניכרת, והערכות הן שאם יימשך הקצב הנוכחי,

קריאת כיוון
אסף משניות בפעם הראשונה מאז ממשלתו של אהוד אולמרט הולכת המפלגה הדתית-לאומית, ימינה בגלגול הנוכחי,

נסגרו בבסיסם
בזמן שאנו הסתגרנו בבית וייחלנו לצאת קצת היו מי שישבו רחוק מהבית ורק ייחלו לחזור