דביר גופשטיין
בסוף השבוע שעבר חגגה ישיבת קול מבשר במבשרת ציון יובל שנים להקמתה. לפני שנתיים נפתחו בישיבה שתי מגמות מיוחדות: סביבתית וחקלאית. המגמות, שנקראות 'מעלה אביה' ע"ש אביה יהושע ז"ל גולדברג, מחנכות את התלמידים לתורה עם דרך ארץ ולאהבת האדמה. לרגל חגיגות היובל שלחנו את כתבנו,
תלמיד במגמה החקלאית 'מעלה אביה', להביא את הקולות מהכנס

בשבוע שעבר חגגתי יובל במסגרת כנס היובל שנערך בישיבתי, ישיבת קול מבשר, כתלמיד במגמה החקלאית במעלה אביה. עד הכנס הכרתי את הישיבה קצת יותר משנה, בכנס נחשפתי לחמישים השנים שקדמו לה. היה מדהים לראות מצד אחד את בוגרי מחזור א' (בני 60 פלוס), ומצד אחר תלמידים שלומדים בישיבה כעת. היה אפשר לראות את ההתרגשות על פניהם של הרבנים בישיבה כשראו את הבוגרים, שעם חלקם לא נפגשו גם עשרות שנים. התרשמתי מתערוכה מרהיבה ומרתקת בהפקת פרסומי ישראל, מסרטים מדהימים בהפקת אולפני אתרוג וממקהלת הבוגרים שהנעימה את הערב.
לכנס המרשים הגיעו מאות בוגרי הישיבה לדורותיה, רבני הישיבה ומקימיה, ובהם הרב יוסי שריד, הרב אליהו סופר והרב שבתי זליקוביץ', ראש הישיבה הנוכחי הרב צבי שפיגל, השופט לשעבר צבי טל וישראל גולדברג מנכ"ל 'קרן אביה' ואביו של אביה יהושע ז"ל גולדברג.
תלמידים שמתעסקים בגאולת האדמה של ארץ הקודש יודעים להגיד בעצמם שהעבודה הזאת היא לימוד התורה שלהם
ישראל גולדברג אביו של אביה ז"ל ריגש את המשתתפים כשאמר: "אביה היה כל כולו חיבור של אהבת הארץ עם אהבת ישראל. הקשר שלו לאדמת הארץ, העבודה שלו בחקלאות אצל סבא אברהם ברט שיחי' באדמות כפר מימון ובמשקי חבל עזה והמאבק שלו על כל רגב אדמה בכפר דרום ובחומש באים לידי ביטוי ומונצחים באופן עמוק ומרגש מאוד בישיבת מעלה אביה. העשייה החינוכית הברוכה והמסורה של צוות הישיבה, חינוך הנוער לאהבת התורה ועבודת רגבי אדמת ארץ ישראל מביאים לידי ביטוי יותר מכול את מורשתו ואהבתו הרבה של אביה שלנו, אני מקווה ומתפלל שהקב"ה ישלח לנו את הכוחות ואת היכולת לקדם ולהנציח את מורשתו של אביה עוד שנים רבות קדימה".
ניצלתי את הזמן להסתובב ולהתרשם קצת ממה שהישיבה עברה בחמישים שנותיה. המגמה החקלאית שנפתחה בשנים האחרונות מביאה ללימוד התורה ערך מוסף ובו חזרה לאדמתה של ארץ ישראל וחיבור של הנוער אל האדמה.
הרב נתנאל פורקוביץ', שהקים את המגמה החקלאית והסביבתית מעלה אביה, סיפר לי על הקמת המסלול: "כששומעים מסלול חקלאי אומרים: 'הנה בטח עוד תוכנית לנוער בעייתי'. אז זהו, שהכוונה שלנו שונה. המחשבה שלנו לקיים את התוכנית הזאת בישיבה יוצאת מנקודת הנחה שלכתחילה זאת הבריאות של הנער, כשליבו יוצא למרחבים. אם נשים אותו בכיתה יותר מעשר שעות ביום, הנער לא יוכל להתפתח כמו שצריך, וכל הכוחות שלו יישארו גנוזים עמוק בתוכו ולא יצאו מן הכוח אל הפועל. כאשר אנחנו רואים נערים מלאי חדוות יצירה בעבודה, והחיוך מחזיר להם את החיים בקריאת כיוון של 'מצאנו את דרכנו', השמיים הם הגבול".
איך מחברים את התלמידים לעבודה חקלאית?
"לא צריך לחנך לעבודה. אם יש חיבור בליבו של הנער לעבודה פיזית, מכאן והלאה צריך רק להתמיד עם הנער ולא לוותר. כמו שאני יודע ששיעור גמרא או מתמטיקה הם חובה, גם העבודה החקלאית היא חובה לכתחילה במערכת הלימודים, ואני לא מוותר לנער על כלום, לא לו ולא עליו".
ואיך זה משתלב עם לימוד?
"הרבה פעמים הנערים בעצמם אומרים 'אנחנו חפצים ביותר לימוד תורה בישיבה', ואנו משתדלים לתת מענה לזה. לדוגמה, בשנה הבאה יהיה בכל יום לפני העבודה לימוד משותף עקב בקשה של התלמידים להגביר את לימוד התורה. בכל יום יש סדרים של לימודי גמרא ועוד שיעורים שהתלמידים יזמו בישיבה. עם זאת תלמידים שמתעסקים בגאולת האדמה של ארץ הקודש יודעים להגיד בעצמם שהעבודה הזאת היא לימוד התורה שלהם".


הרב אייל ארוש, מרכז המגמה החקלאית מעלה אביה, החל בצעירות לשקם את ואדי מבשרת ועסק בחקלאות במקום. כיום עובדים תלמידי הישיבה בוואדי, משקמים אותו ומגדלים בו גידולים חקלאיים. לרב אייל, שגדל במבשרת, יש סיפור חיים מעניין.
"מגיל צעיר נמשכתי לעבודה של טבע ועבודת חקלאות, ועם השנים זה הלך והתחזק. אחרי הצבא נסעתי לטייל בחו"ל, וכשחזרתי היה לי ברור שאני רוצה לפתח לעצמי דרך בחיים. כשסיימתי ללמוד אומנות בבצלאל הלכתי לגליל עם אשתי לעתיד ועם עוד חבר כדי לבנות חיי חקלאות. חלמתי אז על חיים שהאדם מגדל לעצמו את המזון, מייצר לעצמו את החשמל, אוגר לעצמו את המים. בגליל התחלתי לעבוד בבנייה אקולוגית, בנייה מבוץ, אבל הרגשתי שעם כל העשייה שם זה לא מגיע לשום מקום.
"חזרתי הביתה להורים ויצאתי לטייל בוואדי הילדות שלי, המקום שגדלתי בו. פתאום הציפה אותי התחושה של בית. מאוד יפה שם בגליל, אבל לא הרגשתי בית שם. כשהגעתי לוואדי פתאום הרגשתי במקום, כל כך בבית, ואז הבנתי שיש פה משהו שאני צריך להתמקד בו. התחלתי פשוט לגזום את העצים, ותוך כדי טיפול בעצים פתאום קיבלתי השראה מאוד גדולה: הבנתי שבאמת חסר במקום שלנו (מבשרת) קשר אל המקום, אל הבית. מתוך כך גם חזרתי בתשובה מתוך בקשה אמיתית לגעת בשורש, במי שאני. "התחלתי לבנות ולשקם את המדרגות החקלאיות, לטעת עצים, לעבוד בחינוך. עבדתי בהתחלה עם ילדים מהרחוב, וזה גדל וגדל עד שהקמנו את המגמה החקלאית. כל הזמן המחשבה היא איך אנחנו יוצרים את הקשר בין מי שחי פה ובין קרקע. זו ארץ ישראל, הבית שלנו, אי אפשר שיהיה רק קשר של תיירים ושל נוף יפה, אלא יש לברר באמת מה התפקיד שלנו כאן, מה האחריות שיש לנו כאן למקום. כל עץ הוא אחריות, כל טרסה שיש לנו כאן היא אחריות.

"המגמה החקלאית שלנו לא רגילה, לא כמו בבתי ספר וישיבות אחרות, ששם המטרה היא לעזור לחקלאים בעבודה עברית. פה אנחנו חלוצים, משקמים פה אזור חקלאי קדום. יש בוואדי הזה שרידי חקלאות מתקופת בית ראשון, בית שני. לא רק שאנחנו משקמים אזורים שבעבר הייתה בהם חקלאות, אלא אנחנו חוזרים לנתיב, לדרך האבות, לנתיב של הבית. אנחנו לומדים שהמדרגות החקלאיות התחילו כשעם ישראל נכנס לארץ. אנחנו ממשיכים את מה שהופסק אז.
"חקלאי צריך להיות היום איש היי-טק כדי להתפרנס כמו שצריך. אלו דברים חשובים, אני לא אומר שלא, אבל אנחנו מדברים לא על חקלאות כלכלית אלא חקלאות רוחנית. אנחנו רוצים להשלים את הקומה של האדם, של עם ישראל בארץ ישראל, להופיע את הדבר הזה גם כאן במבשרת, שהיא כביכול מקום עירוני".
אז מה עושים בפועל?
"אנחנו משקמים את כל מערכות החקלאות שיש כאן. זה מתחיל קודם כל מ'עין מבשר'. שיקמנו אותו ובנינו גם מקווה, ובחקלאות שלחין אנחנו משקים את המדרגות החקלאיות בשלוחות של מים ממי המעיין: יש לנו מטעים, בוסתנים וכרמים. יש לנו גם חיטה ואפילו דיר עיזים. במתחם הישיבה אנו מגדלים פטל ורימונים. נוסף על כך הכשרנו חלקות בוואדי שנועדו לזמן משפחות להיות שותפות ולהקים לעצמן גינות מאכל. בחלקות אלו עובדים ילדים, סבים, סבתות.
"כל דבר שאנחנו עושים פה הוא לא ענקי, הוא לא עשרות ומאות דונמים, אבל יש לו נתיב משלו. גידול הצאן למשל מושלך על יערנות, על איך יוצאים עם הצאן, איך דואגים ליער, איך מנקים אותו, איך מטפלים בעצים. בכל נתיב שלנו אנחנו רואים שהוא מנחיל דרך של אחריות, דרך של חינוך בהנחלה של החיבור לארץ ישראל".
מה המסר שלך לתלמידים שלך במגמה החקלאית?
"אנו שואפים להיות בבחינת 'הינני', להיות כאן ועכשיו. אנו מקבלים בערנות ובשמחה את האחריות המוטלת עלינו: אם זה בשיקום, בטיפוח ובטיפול בכל מרחב ארץ ישראל, ואם זה בחברות ובכל דבר שמשתמע מכך.
"אנחנו לומדים מרבי נחמן מושג שנקרא 'להתחייב בנפשנו'. אנחנו מבקשים חיבור, אנחנו באמת מבקשים שכל מה שאנחנו עושים לא יהיה חיצוני, לא יהיה תפאורה, אלא שיהיה באמת. אנחנו רוצים להופיע את החיבור העתידי של עם ישראל בארץ ישראל".
לסיום דיברתי עם הרב צבי שפיגל, ראש ישיבת מעלה אביה.
איך הגעת לישיבה?
"שירתי בצבא בחיל האוויר. לקראת השחרור חזרתי בתשובה, ואחרי שהשתחררתי מהצבא חיפשתי מסגרת לימודים והגעתי לבית מדרש למורים מרץ. למדתי שם כמה שנים, ואחר כך במכון מאיר, במרכז הרב ובכולל הדיינות ארץ חמדה. עם הזמן עלה רעיון להקים ישיבה לתקשורת במבשרת, ומכיוון שהתעסקתי בזה ביקש ממני מנכ"ל הישיבה הרב שבתאי זליקוביץ' שאקים את הישיבה".
מה מיוחד בישיבה?
הישיבה תמיד השתדלה לתת מענה גם לתלמידים שהסתדרו פחות במסגרות אחרות, וכשהם קיבלו כאן את תשומת הלב הם הצליחו מאוד. אחד הדברים שאנחנו שמחים בהם הוא שבמהלך השנים סייענו להם לעלות על דרך המלך ולהצליח מאוד בכל מה שעשו".
למה פתחתם את המגמות החדשות של 'מעלה אביה'?
"זיהינו בשנים האחרונות צורך של חבר'ה רציניים שמחפשים מסגרת תורנית, עם שילוב של עבודת כפיים ואהבת הארץ. קשה להם להתרכז ביום לימודים ארוך, והם צריכים לעסוק בעוד תחומים של עשייה. לכן פתחנו שתי מגמות, מגמה חקלאית ומגמה סביבתית, שמצד אחד מקיימות מסגרת תורנית-ישיבתית לתפארת ומצד אחר נותנות מרחב של עשייה, יצירה, סיפוק ואהבת האדמה. אנחנו מרחיבים את גבולות בית המדרש שלנו גם לשדות ולכרמים. אולי יש פחות שעות לימוד פרונטלי, אבל האיכות והאווירה נותנות הרבה מאוד".
כתבות נוספות באותה קטגוריה

נשמרים מתחסנים
יעלי אליה מדי שמו של חתן פרס ישראל, הרב אלימלך פירר, מוכר לציבור הישראלי על


החקלאים שמונעים את הרצח הבא
מלכה טוויטו השומר יו”ש הוא ארגון מתנדבים המסייע לחקלאים בשמירה על אדמות המדינה ובמניעת טרור

איזהו גיבור?
לירון לב שוקרון בטח שאלתם את עצמכם פעם, למה יש מעט גיבורים? ואיך ייתכן שכשסופדים

ידידים בדרכים
מאיר טרבלסי יום רגיל, נסיעה שגרתית ברכב. לפתע, בלי הכנה מראש פנצ’ר בגלגל באמצע כביש

גיבורות של החיים
יעלי אליה מדי ברחבי הארץ מתמודדות נערות רבות מהמגזר הדתי שנפגעו פגיעות שונות, ומתקשות להתמודד עם

נס גדול היה לנו
יעלי אליה מדי אביבה חיים היא אישה מיוחדת. והמפגש איתה הוא שיעור גדול באמונה. אני

כל ילד הוא אור מיוחד
יעלי אליה מדי אלפי פעילי 'כנפיים של קרמבו'- תנועת הנוער לצעירים עם ובלי צרכים מיוחדים,

לא מפסיק לצחוק
מאיר טרבלסי כשחודש כסלו מגיע כבר מריחים את חג חנוכה המתקרב ובא. חודש זה וחנוכה

המסע עדיין לא תם
יעלי אליה מדי בספרו המסע לא תם משתף דני אדינו אבבה את קוראיו בסיפור חייו המרתק והמופלא,





טעמים של בית עושים טוב בלב
יעלי אליה מדי “כשאני נכנסת לבית כלשהו אני מיד מרגישה את האנרגיות של הבית לפי

אל תירא ישראל
לירון לב שוקרון סבתא היתה פעילה עד יומה האחרון. היא כאבה על דברים שקורים במציאות,

שמחה ככלי לריפוי
יעלי אליה מדי ידוע שהשמחה היא כלי חזק מאוד בתהליכי ריפוי, ומסתבר שלא פשוט להיות

קרוב לבבות בשמחה
יעלי אליה מדי ימי אלול, ראש השנה ויום הכיפורים הם ימים של סליחות וחשבון נפש

חצי יובל לפטירת הרב גץ
ביום כ"ג באלול יצוין יום הילולת הרב מאיר יהודה גץ זצ"ל חצי יובל לפטירת הרב,

ראש השנה בא"י
יעלי אליה מדי בראש השנה מגיעים כל סוגי האנשים לאומן, וזו חוויה נהדרת. אבל מעבר

לעולם לא מאוחר לתקן
יעלי אליה מדי שרה ויוסי מייכור נוהגים לשבת למפגש זוגי איכותי פעמיים בשנה, ביום הנישואים

ניגון של תשובה
יעלי אליה מדי רגע לפני ראש חודש אלול נפגשתי עם גולן אזולאי – שחקן, מוזיקאי,

ואחת בשביל לתת
אפרת בדיחי חלום התרומה הלך ונדחק בכל פעם מחדש לקרן זווית, בין חדר לעלייה שבלב.

עיר שטופת קסם
היא גם פנינת תיירות למבקשים התענגות רוחנית עם פיסות של היסטוריה בשילוב אומנות, אווירה, אוויר

מהפכה של שמחה
צופיה לקס, סטנד-אפיסטית, שחקנית ויוצרת תיאטרון, אם לתשעה המתגוררת ביישוב עפרה, אישה מלאת אנרגיות השומרת

מלכישוע, מקום של תקוה
יעלי אליה מדי שלט צבעוני תלוי על קיר לבן וחקוקה בו תפילת השלווה: "אלי, תן

שידוכים בקורונה
צילי גל ר' אריה לוין משדך שידוכים? ועוד בימי קורונה? לפני שבע שנים החליטו בני


חלוצים בלוד
וכשראינו את המצב של השכונה לא יכולנו לעמוד מנגד. הבנו שיש כאן אזור שמחכה לגאולתו,

אביהם של ישראל
מאיר טרבלסי ריאיון עם הרב שמואל אליהו שליט"א. בכ"ה בסיוון, ממש השבוע, ציינו עשר שנים

מהוליווד לארץ הקודש
הסופר צבי פישמן "כשלמדתי על פרשת לך-לך ויציאת מצרים הרגשתי שאני לא שייך במדינה של

למען העתיד של כולנו
לירון לב שוקרון למידה מרחוק כשהסטודנטים מתפקדים גם כהורים נעשית קשה יותר. האם הפנימו המוסדות

יומן מסע: סיפורה של גיורת
לפני שנתיים סיימה איילה (סופיה) מגידוביץ' את הליך הגיור בקורס נתיב. בטור אישי לכבוד חג

בעוד עשור חצי מירושלים לא תהיה יהודית
במהלך העשור האחרון קטן הרוב היהודי בירושלים במידה ניכרת, והערכות הן שאם יימשך הקצב הנוכחי,

קריאת כיוון
אסף משניות בפעם הראשונה מאז ממשלתו של אהוד אולמרט הולכת המפלגה הדתית-לאומית, ימינה בגלגול הנוכחי,

נסגרו בבסיסם
בזמן שאנו הסתגרנו בבית וייחלנו לצאת קצת היו מי שישבו רחוק מהבית ורק ייחלו לחזור

הנגשה עכשיו
קרוב לעשור שמתנהל מאבק עיקש להנגשת מערת המכפלה לאוכלוסיית הנכים. השבוע, עושה רושם שהמאבק נכנס

סוללים ריבונות
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' לקח את נושא תשתיות התחבורה ביו"ש כאחד הפרויקטים המרכזיים של כהונתו.

האהבה תנצח הכל
זוגות רבים מצאו את עצמם רגע לפני חתונתם עומדים אל מול ההנחיות והסגר של משרד

האנטישמיות מרימה ראש
יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג, בטור מיוחד לגילוי דעת בעקבות גילויי האנטישמיות ההולכים וגוברים בשבועות


פרויקט ונהפוכו
רגע אחרי הבחירות ורגע לפני פורים, שלושה מומחים כותבים מה השינוי הראשון שהממשלה הבאה צריכה

הראשונים להצביע
אסף משניות ביום שני הקרוב יצאו אזרחי ישראל להצביע בקלפיות ברחבי הארץ, אלא שגם מי

מדינה בלי ממשלה 2
מאיר טרבלסי משבר מערכת הבריאות נמשך שנים ארוכות, אלא שבהיעדר ממשלה ותקציב מדינה תקין אין

מדינה בלי ממשלה
מאיר טרבלסי עמותות החינוך קורסות בהיעדר תקציב ותמיכה ממשלתית כתבה ראשונה בסדרה רוב הציבור הישראלי

מורים מחוסנים ומחסנים
לירון לב שוקרון שנים תחת טרור הקאסמים והעפיפונים הובילו את מכללת חמדת הדרום לבנות תוכנית

סכנה, כאן בונים
כתב: אסף משניות הריסת בתי מחבלים היא כלי ההרתעה היחידי שישראל משתמשת נגד מחבלים. יחד

לשקם את הבית
כתב: אסף משניות השבועות האחרונים הותירו את אנשי מפלגת הבית היהודי במבוכה ובחשש בשל הזעם



באנו חושך לגרש
כתב: אסף משניות האנטישמיות מרימה ראש. לאף אחד אין מונופול על האנטישמיות. היא מגיעה מכל

כמה נתת מעצמך השבוע
כתב: מתן אבני סמל ראשון רונן לוברסקי הי"ד נפל בפעילות מבצעית ברמאללה בי"ב בסיוון תשע"ח

סמטת הגבורה
המטרה של הטרור היא לזרוע פחד ולעורר בנו את הדמיון השלילי, כדי שנחשוש חלילה להמשיך

השוק בידינו
עם ההכרזה של שר הביטחון נפתלי בנט על החזרת השוק בחברון לבעליו החוקיים נסענו לחברון

הסטטוס קוו נשבר
בשבת שעברה עשו את דרכם בכמה מסלולים במרכז הארץ מיניבוסים במימון ראשי העיריות * המיניבוסים

היי הרב, שמעת על הספר החדש?
לירון לב שוקרון גם בדור שבו ההקשבה הפכה לקריאה ממסכים מתברר שלא התפוררו יכולת ההקשבה

"לך לך אל הארץ אשר אראך"
דן חדד אריאל בשה נולד למשפחה קתולית בצרפת, לפני כעשר שנים עלה לארץ והתגייר, אך

את המנגינה הזאת אי אפשר להפסיק
במכללת גבעת ושינגטון מלמדים חינוך מתוך ניגון פנימי, ואת החוג למוזיקה אפשר לשמוע ממרחקים לא

להתחיל- מבראשית
לפני כחודש נערך בתל אביב כנס של טוני רובינס, שנחשב הקאוצ'ר מספר 1 בעולם. למי

השחתה בשומרון העתיקה
רצפת הכיכר המרכזית של העיר שומרון הקדומה נחשפה לאחר עבודות של גורמים פלסטינים המכשירים את

פרה שומרת שבת
מאיר טרבלסי יצאנו בעקבות הרפתות ששומרות שבת כהלכתה כדי לברר איך מתמודדים עם שמירת השבת

למדתי לאהוב את המתנה שלי
תחילת שנת הלימודים הגיעה, כל הפיד בפייסבוק מלא בתמונות הורים מאושרים שילדיהם חוזרים למוסדות והם

פסולי בג"ץ
לאחר הפסילה הלא מפתיעה שנפסלו בבג"ץ נציגי עוצמה יהודית בנצי גופשטיין וברוך מרזל יצאנו לשמוע

למות או לכבוש את ההר
לכבוד יום האזכרה הממלכתי למייסד התנועה הרוויזיוניסטית זאב ז'בוטינסקי, שחל החודש, שמענו מיוסי אחימאיר, יו"ר

מלחמת תרבות – סערה מזווית אחרת
מלחמת תרבות – סערה מזווית אחרת: אישה דתייה לא הורשתה להיכנס לג'קוזי בפארק המים ימית 2000

מכל רחבי תבל
הבעיה הקשה של הדור מוגדרת בצורה שונה בארץ ובגולה: בגולה זו התבוללות שמשתוללת והורסת כל

שליחות מכל הלב
בקרוב תסיים תנועת תורה מציון הכשרה של כחמישים שליחים חדשים מהציונות הדתית, והם יצאו לשליחות

קול מבשר חוגגת יובל
דביר גופשטיין בסוף השבוע שעבר חגגה ישיבת קול מבשר במבשרת ציון יובל שנים להקמתה. לפני


ניהול משברים | ארי גלהר
בפרשת השבוע אנו עוסקים במחלוקת קרח ועדתו. מחלוקות הן נושא שחוזר ועולה בכל תקופה ותקופה

בחירה נאמנה
לירון לב-שוקרון הזכות לבחור היא המבדילה ומייחדת אותנו מכל היצורים. הבחירה של האדם נעשית על

הבנים שבו לעיר האבות
יוני קדם בלב חברון, סמוך למערת המכפלה ולקסבה של העיר, ניצבת בגאון ישיבת שבי חברון

המלחמה על ירושלים
עזרא יכין, לוחם לח"י מספר על ניסיון שחרור העיר העתיקה בקום המדינה ומספר מה היא

בתי הכנסת האחרונים בעיר העברית הראשונה
יוני קדם שכונותיה הדרומיות של תל אביב היו ידועות בעבר בבתי הכנסת הרבים שלהן ובמתפלליהם:

כל הדרך לחופה
יהודה גופשטיין המעמד המרגש תחת החופה מגיע אחרי תקופה עמוסה בהרבה מתח, ובעזרת תכנון נכון


השטח האפור של הטרור
ליאת יוסף מה מוביל צעירות יהודיות להיקלע לקשר עם בחור ערבי? מדוע מהצד המוסלמי מדובר

הכירו את הנשים שמאחורי ה"חמד"
מאיר טרבלסי הכירו את הנשים שמאחורי ה"חמד" סביר להניח שרוב קוראי העלון למדו בעבר בבתי

האביונים המתחפשים
אביאל אריה ליבמן – עמותת מקימי יש אביונים שלא תפגשו בצומת, והם ודאי לא יפנו

איך נפלו גיבורים ולא נשיבם?
כתבת מגזין – לירון שוקרון ריאיון אישי מטלטל עם לאה גולדין, אימו של סגן הדר

מאחורי הקלעים של המאבק על הכותל
אקטואליה למה גם נתניהו וגם גנץ הכריזו השבוע שיקדמו כותל רפורמי? מי הראשון שבנה רחבה

ברקיע עולה השחר
מגזין | מאיר טרבלסי דור שחר נולד למשפחה מוסלמית בחאן יונס, ונגד כל הסיכויים בחר

התעוררי, התעוררי, קומי אורי
מגזין | אורית מארק אטינגר הציבור כולו הזדעזע מהפיגוע הרצחני בשבוע שעבר בירושלים, שבו נרצחה

דרך האבות דרך חיים
מגזין | ליאת יוסף למרות ההרס בנתיב האבות החליטו אנשי תלמוד התורה במקום לא רק

פיצול או חיסול?
בחירות תשע"ט| איילת שליסל בימים האחרונים הציבור הדתי מתעסק בעיקר באחוז החסימה. בכל סקר חדש

תנו לתרבות לדבר
בחירות תשע"ט| איילת שליסל מהפכה בתרבות: גם לשומרי המסורת, לתושבי הפריפריה ולציבור הרחב מגיע לצרוך

משתי מדינות להחלת ריבונות
בחירות תשע"ט| איילת שליסל מפלגת השלטון במדינת ישראל בעשור האחרון היא הליכוד. המפלגה הגדולה, שרבע מחברי

מצאתי לאן לשאוף
מגזין| מאיר טרבלסי אנחנו רגילים לשמוע סיפורים על אנשים ששינו את אורח חייהם וחזרו בתשובה,

"יצאתי מחוזק מהמעצר הזה"
אקטואליה | ליאת יוסף סיפור מעצרם של חמשת הנערים, שארבעה מהם שוחררו בשבוע שעבר, אינו

עשה לך רב וקנה לך חיבור
כתבת מגזין | מאיר טרבלסי צילום: מרים צחי אין מי שלא שמע על הרב אלישע





הלכה למעשה
כתבת מגזין | מאיר טרבלסי התלמידים המתכוננים בימים אלו לחידון ההלכה הגדול מתרגשים מאוד, ואיתם

להלל ולהאיר גם בהיעדר
כתבת מגזין | אורית מרק אטינגר בשבוע האחרון נתקפנו גל טרור נוסף, ועוד רבים נכוו

להלל ולהאיר גם בהיעדר
כתבת מגזין | אורית מרק אטינגר בשבוע האחרון נתקפנו גל טרור נוסף, ועוד רבים נכוו

אגדה חלוצית – סיפור ההתיישבות בגבעות
כתבת מגזין | ליאת יוסף רבים חושבים שבגבעות השומרון גרים רק בני נוער או רווקים,

"עבדנו כמו רובוטים, ורק אז הכה הריק הקשה"
כתבת מגזין | מאיר טרבלסי אין מי שלא הזדעזע מהסיפור של משפחת עטר ז"ל: ביום

אחת לשנייה דרך כולנו
כתבת מגזין | לירון לב אושרת בן עטר, חן קוט ומיכל ספרא, שלוש צעירות, הקימו