01
"אפס סובלנות" הייתה הסיסמה של ראש העיר ניו יורק, ג'וליאני, כשהתחיל את הטיפול בעבריינות קלה, כמו חלון שבור. הוא טען שחלון שבור שאינו מטופל הוא הבסיס שממנו מתדרדרת העיר לפשעים גדולים יותר. תאוריית "החלונות השבורים" הוכיחה את עצמה בניו יורק והפשע ירד, דווקא בגלל שראש העיר התייחס בחומרה רבה גם לגרפיטי על הקיר, ולחלון שבור, ולא רק לאונס ולרצח.
כדי שרפורמות גדולות יצליחו, חייבים לשים לב לפרטים הקטנים של הרפורמה. אם בניו יורק, ראש העיר היה מתייחס רק לאונס ולרצח, לדוגמה, אולי הוא היה מצליח להוריד את שיעור הרציחות, אבל העבריינות הייתה עדיין מסתובבת ברחובות ומנפצת חלונות. הוא הבין שכדי לנצח את העבריינות, צריך להתייחס אפילו לגרפיטי על הקיר. לא כי נגמרו כל הפשעים ואין במה להתעסק, אלא כדי להרים את העיר למקום מכבד שביד קשה מוציא את העבריינות ומשאיר אוויר נקי לאנשי חוק שרוצים לחיות בכבוד.
שינויים גדולים תמיד מחייבים טיפול בפרטים הקטנים. מי מרבה לדבר גבוהה גבוהה, אבל כשיורדים איתו לפרטים אין לו תשובות, לא יצליח לקדם שום חזון.
02
כשאיתמר נכנס לתפקיד השר לביטחון לאומי, הוא הבין שלצד החזון הגדול והרפורמות העצומות, חייבים לדייק את הפרטים הקטנים ולא לוותר על שום נקודה בדרך, כי ככה מנצחים. ולכן, לצד רפורמות הנשק, כיתות הכוננות, הכלא, הריסות הבתים, הוא גם דרש והצליח, שהמשטרה תפעל להוריד באופן משמעותי את שיעור גניבות הרכב. בעקבות הוראתו הצליחה המשטרה, בעבודה מאומצת ונחושה, להוריד את שיעור גנבות הרכב ב20% ב2025 יחסית לשנה שלפני, וב2026 ב 20% נוספים יחסית לתקופה המקבילה ב2025. והמגמה בירידה.
לצערי, שלא כמו בניו יורק, לנו יש שופטים שדואגים לרווחת גונבי רכבים יותר מאשר לרווחת הציבור, ופעם אחרי פעם משחררים אותם תוך ימים ספורים, כדי שיוכלו לצאת ולנסות לגנוב שוב. אבל מהצד השני, היום כל יום בכלא הוא חוויה שאף אחד לא רוצה להגיע אליה, ולכן אפילו כשבית משפט שם רגליים ומפריע, יש הצלחה בירידה בגניבות הרכב, כי יש נחישות ומהירות משטרתית במעצרים, ומספיק ימים בודדים בכלא, כדי שגנב כזה ישקול שוב אם לא כדאי לו ללכת לעבוד במקום לחזור לכלא.
03
ככה בדיוק איתמר התנהל בעניין בתי הכלא: כדי שיהיה ברור לכל מחבל שלא רק לרצוח יהודי זה חמור, אלא אפילו לשבת בכלא על זריקת אבנים או הסתה לטרור, התפריט שמוגש להם הוא מדוייק וקצוב, ואף אחד לא יכול לקבל כף אורז אחת יותר. מי שרוצה לאכול בשפע, שלא ינסה לפגוע באזרחי ישראל. לי זה נשמע הגיוני, וגם לחוק. ולכן, כשאיתמר קיבל ידיעה שמחבלים בכלא קיבלו בארוחת הערב שני זיתים יותר ממה שסוכם, הוא נסע באמצע צום עד הכלא, עם כל צמרת הפיקוד של בתי הסוהר, כדי שיהיה ברור שהענישה מחמירה ככל שהחוק מתיר, בדיוק כדי לגדוע את הרצח הלאומני.
04
וברוך ה' זה עובד. הפיגועים ירדו בעשרות אחוזים, כי מחבל משוחרר שחוזר לכפר רזה ושדוף, שהעביר את שנותיו האחרונות בכלא בתאים ריקים, בלי מוצרי חשמל, בלי מעדנים, בלי לימודים ובעיקר בלי, גורם לכל מי שחושב לחבל בעם ישראל, לחשוב שוב ושוב. ועצירת הפיגועים בהחלט נעשית בהקפדה על שני זיתים. מי שמזלזל לא מצליח להבין שאין שינוי גדול, בלי הקפדה על הפרטים הקטנים.
05
אגב, זה עובד גם בדיאטה, אם אתם מנסים לרזות, חוץ מהתוכנית הגדולה לאכול סך מסויים של קלוריות ביום, וספורט, שימו לב שאתם לא אוכלים בכל ארוחה שורת שוקולד מלאת סוכר, כי נראה לכם שזה סך הכל דבר קטן, ארבע קוביות שוקולד, ממש כמו שני זיתים...■















