בקול רב

לאן בשנה הבאה? שש טעויות בדרך להחלטה החשובה

הרב יוני לביא גילוי דעת
הרב יוני לביא

1. התקופה הזו הולכת להיות סיוט. אם רק היה אפשר לדלג בזמן שלושה חודשים קדימה ולהיות אחרי כל זה…
הקושי מובן והחשש הוא טבעי. ובכל זאת חבל לצבוע את התקופה הזו בשחור ולראות אותה כסוג של ׳עונש׳ שעדיף היה להיפטר ממנו. כדאי לבחור להביט עליה בעין טובה ולראות אותה כחלק ממסע התבגרות חשוב שאתה עומד לעבור. כי החיפוש אחר מקום לימודים מתאים הוא בירור שיכול ללמד אותך המון על עצמך, על היכולות, על השאיפות ועל סדרי העדיפויות שלך. בע״ה תצא מהתקופה הזו גדול ובוגר יותר, ואת הניסיון שתרכוש בקבלת החלטות תוכל ליישם בהתלבטויות נוספות שיהיו לך בעתיד.
2. מה שמלחיץ הוא שההחלטה הזו גורלית: היא הולכת לקבוע את העתיד שלי!
לא נכון. ההצלחה שלך בחיים לא תלויה רק בדבר אחד, אלא בהרבה גורמים, ובמיוחד בבחירות הטובות שתלך ושתקבל לאורך כל החיים שלך. אפילו לגבי מקום לימודים – יותר משחשוב המקום שבו תבחר ללמוד – חשוב מה תעשה שם. היו נערים שהלכו ללמוד במקומות 'נחשבים' מאוד, אבל בזבזו שם את זמנם. ולעומתם, כאלו שהלכו ללמוד במקומות שנחשבו 'בינוניים' אבל השקיעו שם את הנשמה וזכו לפרוח ולהצליח.
3. אני רוצה ללכת לישיבה הכי טובה!
חבל, כי אין באמת אחת כזו. צריך להגדיר את המשימה נכון יותר: למצוא את המקום שמתאים לי ושבו אוכל לגדול ולפרוח בצורה הכי טובה בשבילי.
4. קשה ללכת לבד. עדיף ללכת לאן שהולכים רוב החברים
כשמתחילים מקום חדש יש מטבע הדברים חששות. אחד הדברים שנוח להישען עליהם במצב שכזה הוא החברים הישנים. אלו שגדלנו איתם מהגן ושעשויים להקל עלינו את ההסתגלות למקום החדש.
ולמרות זאת, מבין כל השיקולים לבחירת מקום לשנה הבאה – השיקול ׳לאן הולכים רוב החבר׳ה׳, אינו נמצא בראש הרשימה. אם אתה אדם שנעים להיות בחברתו ותבוא לשנת הלימודים בגישה חיובית ובלב פתוח – די בטוח שתוך זמן קצר תמצא הרבה חברים חדשים, לא פחות נחמדים וטובים מאלו שהיו לך קודם.
מה שחשוב יותר זה השיקולים האחרים: האם מבחינת הרמה הלימודית והדתית – המקום הזה מתאים לי, האם יהיה שם מענה לצרכים שלי (בעיות בקשב או קשיי למידה אם ישנם), האופי הייחודי למקום – טכנולוגי/חקלאי/מוזיקאלי וכדו׳, האם יש פנימייה או שחוזרים בכל יום הביתה, אופי המסגרת – נוקשה יותר או משוחרר.
5. אני לא עולה לכיתה א אלא ל-ח. אני מכיר את עצמי ויודע מה טוב בשבילי! הפעם אני זה שמחליט ולא ההורים
זה נכון שאתה זה שאמור ללמוד שם, אבל אל תשכח שלצידך נמצאים שני האנשים שהכי אוהבים אותך בעולם ושרוצים את הטוב ביותר עבורך. יש להם יתרון נוסף – עוד 20 או 30 שנות ניסיון בעולם. האם זה אומר שתמיד הם צודקים? לא. אבל בוודאי שווה לשמוע היטב את השיקולים שלהם (לפעמים הם רואים דברים שאנחנו לא רואים), להסביר להם היטב מה חשוב לך, ממה אתה חושש, וביחד לנסות לגבש החלטה.
טיפ חשוב: סע בוקר אחד עם אבא או אימא לביקור בכל אחד מהמקומות שיש התלבטות לגביו. תסתובבו שם זמן מה, דברו עם החבר'ה בהפסקה, היכנסו לבית המדרש, בקרו במגרש ואפילו בחדר האוכל ובפנימייה אם יש כזו. "טוב מראה עיניים" כדי לקבל את ההחלטה הנכונה.
6. אני נורא רוצה להתקבל לישיבה הזו. אם הם יגידו לי לא – אני אבוד
לא נעים לי לומר אבל ככל הנראה תקבל לאורך חייך כמה תשובות שליליות. אולי זה יקרה בכניסה להדרכה או בצבא, אולי בקבלה לאוניברסיטה או לעבודה ואולי בדייטים. הינה כמה מחשבות שיעזרו לך להתמודד ברגע האמת:
א. לקחת בחשבון מראש שזה עשוי לקרות. ההכנה הנפשית לכך עוזרת מאוד.
ב. לתכנן במקביל חלופות – מקום או שניים נוספים שיכולים גם כן להתאים במקרה שלא ילך עם הראשון.
ג. לשנן לעצמך שגם אם לא התקבלתי זה לא אומר עליי שום דבר רע ולא קובע את עתידי ואת הצלחתי בחיים. לפעמים הסיבות שאדם לא מתקבל למקום מסוים הן טכניות (אין מספיק מקום וכדו׳), לפעמים קשורות לחוסר התאמה, למרות שהאדם מצד עצמו הוא מקסים ונפלא.
ד. להתחזק באמונה שהקב״ה הוא זה שמנהל את העולם ושהוא אוהב אותנו ומשגיח עלינו. אם עשית את ההשתדלות מצידך והשקעת את המאמצים הנדרשים ובכל באופן לא התקבלת, זה סימן ברור שזה לא המקום הנכון עבורך, ושריבונו של עולם מכין לך מקום אחר מתאים יותר שבו תוכל להצליח.

עוד במדור זה

ויקרא: לחמם את האמונה בלימוד תורת הקרבנות

ויקרא: לחמם את האמונה בלימוד תורת הקרבנות

בס"ד‭ ‬מתחילים‭ ‬אנו‭ ‬השבת‭ ‬את‭ ‬חומש‭ ‬ויקרא‭, ‬תורת‭ ‬הכהנים‭ ‬השייכת‭…
ויקהל פקודי: שגרה ומחוץ לשגרה

ויקהל פקודי: שגרה ומחוץ לשגרה

חיי‭ ‬האדם‭ ‬מורכבים‭ ‬משני‭ ‬חלקים‭ ‬עיקריים‭: ‬הדברים‭ ‬השגרתיים‭ ‬של‭ ‬חיי‭…
כי תשא - פרה: אין הסבר? זה גם הסבר!

כי תשא - פרה: אין הסבר? זה גם הסבר!

'אז יאמרו בגויים הגדיל ה' לעשות עם אלה… הגדיל ה'…
תצוה - זכור: מצווה לשנוא את עמלק!

תצוה - זכור: מצווה לשנוא את עמלק!

מצווה‭? ‬לשנוא‭? ‬הרי‭ ‬התורה‭ ‬והמצוות‭ ‬שלנו‭ ‬מלאות‭ ‬אהבה‭ ‬ומה‭ ‬פתאום‭…
תרומה: לבנות משכן בלב

תרומה: לבנות משכן בלב

פרשיותינו‭ ‬עוסקות‭ ‬בציווי‭ ‬האלוקי‭ ‬לבנות‭ ‬משכן‭. ‬כיצד‭ ‬באמת‭ ‬בונים‭ ‬משכן‭?…
יתרו: לשמוע בשכל ובלב

יתרו: לשמוע בשכל ובלב

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילים‭ ‬‮'‬וישמע‭ ‬יתרו‭…‬‮'‬‭. ‬איפה‭ ‬בדיוק‭ ‬שמע‭ ‬יתרו‭? ‬בחדשות‭?…
בשלח: במקום עצות, קורעים את הים!

בשלח: במקום עצות, קורעים את הים!

אחד‭ ‬הנסיונות‭ ‬הגדולים‭ ‬ביותר‭ ‬שקרו‭ ‬לעם‭ ‬ישראל‭ ‬במדבר‭, ‬מתרחש‭ ‬על‭…
בא: כיצד משכנעים לצאת ממצרים?

בא: כיצד משכנעים לצאת ממצרים?

העולם‭ ‬שלנו‭ ‬מתחלק‭ ‬כנראה‭ ‬לשניים‭ [‬לפחות‭…] ‬אנשים‭ ‬שיש‭ ‬להם‭ ‬אומץ‭…
שמות: דרוש מנהיג שמאמין בדור

שמות: דרוש מנהיג שמאמין בדור

לע״נ הרב אלישע וישליצקי זצ״ל אילו‭ ‬רצינו‭ ‬לבחור‭ ‬מנהיג‭ ‬לפי‭…
ויחי: המבט האנושי והמבט האלוקי

ויחי: המבט האנושי והמבט האלוקי

פרשתנו‭ ‬מסיימת‭ ‬את‭ ‬חומש‭ ‬בראשית‭, ‬ושוב‭ ‬אנו‭ ‬שואלים‭ ‬מדוע‭ ‬נצרך‭…
ויגש: ירידה לצורך עליה

ויגש: ירידה לצורך עליה

מה‭ ‬הדבר‭ ‬הראשון‭ ‬שהורים‭ ‬יעשו‭ ‬כשישמעו‭ ‬את‭ ‬הבשורה‭ ‬המשמחת‭ ‬שבנם‭…
מקץ: חנוכה - מדליקים את האור

מקץ: חנוכה - מדליקים את האור

שיר‭ ‬מפורסם‭  ‬המושר‭ ‬בגני‭ ‬ילדים‭ ‬בימי‭ ‬החנוכה‭ ‬הוא‭: '‬לך‭ ‬לך‭…
וישב: שנאת הרע מגבירה את אהבת הטוב

וישב: שנאת הרע מגבירה את אהבת הטוב

מה‭ ‬טוב‭ ‬בשנאה‭?‬ במחשבה‭ ‬ראשונה‭, ‬אין‭ ‬שום‭ ‬דבר‭ ‬טוב‭… ‬אנו‭…
וישלח: יעקב אבינו מחפש צרות?

וישלח: יעקב אבינו מחפש צרות?

יעקב‭ ‬אבינו‭ ‬חוזר‭ ‬מחרן‭, ‬אחר‭ ‬כל‭ ‬תלאותיו‭, ‬במקום‭ ‬לחפש‭ ‬מנוח‭…
ויצא: לחלום ובגדול!

ויצא: לחלום ובגדול!

מדע‭ ‬החלומות‭ ‬חוקר‭ ‬כיצד‭ ‬פועל‭ ‬החלום‭, ‬מה‭ ‬הגורמים‭ ‬לחלום‭ ‬מסויים‭,…
תולדות: גרר- לעד ולעולמי עולמים

תולדות: גרר- לעד ולעולמי עולמים

בפרשיות‭ ‬בחומש‭ ‬בראשית‭ ‬ניתן‭ ‬מקום‭ ‬של‭ ‬כבוד‭ ‬למקומות‭ ‬הליכתם‭ ‬של‭…