יהדות

מבצע עץ האתרוגים בשכם

"המשכנו בשיחת ידידים עם הסוחר הערבי והצוות שלו, וכשסיימנו העמסנו את העץ ויצאנו חזרה״ • סיפור שהחל לפני כשנה, הסתיים בהצלחה גדולה לפני ראש השנה האחרון: סגן יו"ר מועצת שומרון, דוידי בן ציון, הרב אליהו שחור והחקלאי אריאל מלמד, נכנסו לשכם ויחד הם הוציאו עץ אתרוגים נדיר מהעיר הערבית

דוידי בן ציון ליד עץ אתרוגים

מצוות ארבעת המינים היא אחת המצוות החביבות ביותר ביהדות, והאתרוג הוא הפרי שבו נהגו לדקדק במיוחד. אגדות וסיפורים רבים סופרו במהלך השנים על האתרוגים למיניהם.
בתקופת היישוב הישן מקובל היה שהאתרוגים שגודלו בארץ בשיטות פרימיטיביות על ידי הפלחים הערבים, היו נקיים מחשש הרכבה. המקומות שבהם גודלו אתרוגים אלו הם אזור הגליל העליון הלבנוני וצפת, נצרת, אום אל-פחם, יריחו, כפרים שבסביבות ירושלים ובעיר שכם.
• אתרוגי ברוורמן – מוצאם הוא מהפרדסים באזור שכם שהיו מקובלים בירושלים כבלתי מורכבים.
• אתרוגי אורדנג (חדרה) – ייתכן שעצי האתרוגים שהובאו משכם שימשו כנות לזנים מיפו שהורכבו עליהם.
• אתרוגי חזון איש (הלפרין) – לפי תלמידי החזון איש הוא נהג להשתמש בזני אתרוגים שהיו מקובלים אצל בני ירושלים כבלתי מורכבים, בין היתר באתרוגים מאזור שכם, או באתרוגי ברוורמן שמקורם גם משכם.
• אתרוגי שלומאי – אתרוגים אלו גודלו על ידי שרגא פייבל שלומאי (שלומוביץ׳) לאחר התיישבותו בכפר הרא"ה. חלקם מקורם משכם.
הסיפור של אתרוגי שכם
לפני שנה הגיע אל דוידי בן ציון, סיו״ר מועצה אזורית שומרון, הרב אליהו שחור, רב ביישוב אלון מורה ור״מ בישיבה. הרב סיפר לו שאחד הספרים שהוא קרא, הספר של הרב קוק – ׳פרי עץ הדר׳ – מדבר על כך שהאתרוגים של שכם הם אתרוגים מפורסמים וידועים בהדרם ובחשיבותם.
דוידי שאל את הרב שחור כיצד הוא יוכל לעזור, והרב ביקש ממנו למצוא אתרוג כזה שממנו ניתן יהיה להוציא בעתיד עץ ולחדש את המסורת שאבדה במשך שנים.
״פניתי לחבר ממערכת הביטחון שמכיר טוב את שכם, וביקשתי ממנו לחפש את עץ האתרוגים הידוע״, מספר דוידי בן ציון בשיחה עם ׳גילוי דעת׳. החבר נרתם מייד למשימה, ובמשך חודשיים הוא חיפש את העץ, הסתובב, סייר, דיבר עם גורמי מפתח בשכם, פגש סוחרי פירות וחקלאים. לכולם הוא אמר שהוא מחפש אתרוג, אֻתְרֻנְגֵ׳ה בערבית, אף אחד לא מצא ולא ידע במה מדובר".
אחרי חודשיים נרשמה פריצת הדרך. החבר סיפר לדוידי שלאחד מהסוחרים יש עץ אתרוג בביתו והוא מוכן לתת לו ענף. ״אמרתי מעולה, ענף זה מעולה, אבל ביקשתי גם אתרוג. מענף נעשה ייחור ואת האתרוג נפתח בשביל גרעינים לעץ נוסף״.

4 חברי העוסקים במלאכת עץ האתרוג
דוידי בן ציון ועוד 2 אנשים

חלפו מספר חודשים נוספים, ודוידי נפגש עם החבר במהלך ביקור בקבר יוסף. ״החבר אמר לי: ׳דוידי, מילה שלי זאת מילה, לא שכחתי. מה שהתחייבתי אעמוד בו. שבוע הבא אנחנו הולכים׳. קבענו זמן ומקום, ושוב, יום לפני כן החבר שלח לי הודעה עם דחייה בשל המציאות הביטחונית במרחב שכם. מדובר באחד הכפרים באזור שכם, יש צורך בכניסה מבצעית-מסוערבת. דחינו שוב״.
נכנסים לשכם
החבר התקשר לדוידי פעם נוספת לפני כחודש. ״׳דוידי, דיברתי עם הסוחר, אנחנו הולכים אליו מחר כי אם לא זה כבר לא יקרה׳, כך החבר אמר לי. התקשרתי לרב שחור, התקשרתי גם לאחד החקלאים באלון מורה, אריאל מלמד״. דוידי עדכן את השניים וביקש מהם להצטרף אליו, ״ביקשתי מהם לפנות את הבוקר שלהם לארבע שעות. נפגשנו מחוץ לשכם, הורדנו כיפות, הכנסנו ציציות ועלינו על אחד הרכבים שם״.

דוידי בן ציון ליד עץ אתרוגים

פעם ראשונה שאתה נכנס ככה לשכם?
״כן. הגענו לנקודה מסוימת ועברנו ארבעתנו לרכב של סוחר החקלאות הערבי שחיכה לנו באותה נקודה בשכם. החבר אמר לנו שאם עוצרים אותנו אסור לנו לדבר, רק הוא. הגענו למקום והסוחר הכניס אותנו לבית שלו, אירח אותנו בצורה מאוד יפה ומרשימה. כמו מלכים״.
״ואז״, כך מספר בן ציון, ״התגלתה ההפתעה – הסוחר התכוון לתת לנו את כל העץ. התחלנו לעבוד כדי להוציא את כל העץ עם השורשים שלו, והצלחנו״.
״המשכנו בשיחת ידידים עם הסוחר הערבי והצוות שלו, וכשסיימנו העמסנו את העץ ויצאנו חזרה לרכב של החבר, יצאנו משכם, עלינו על הרכב שלנו ועוד באותו היום שתלנו את העץ עם גוש האדמה באדנית גדולה כיוון שזה היה עוד בשנת שמיטה, לא יכולנו לשתול ישירות באדמה. אחרי ראש השנה אריאל מלמד שתל את העץ באלון מורה, ובמקביל מנסים להוציא ייחורים מהענפים, ומהפירות שתילים נוספים״.
למה גם הרב שחור היה צריך להיכנס לשכם?
״הרב היה איתנו כדי לראות בעיניו את העץ, לראות בדיוק מהיכן הוצאנו אותו. הכול היה בפיקוח שלו כדי לשמור על המסורת. הרב שחור גם תחקר את הסוחר מהיכן העץ, והסוחר סיפר שעד לפני 50 שנה היו הרבה עצים כאלה בשכם, חרדים ורבנים היו מגיעים לבחור להם אתרוגים בשכם אבל המצב הביטחוני הפסיק את המנהג״.
על העץ מספר דוידי: ״מדובר בעץ בן 10 שהוא עצמו ייחור מעץ אחר שמקורו כנראה בתוך הקסבה של שכם ממש. היו על העץ שישה אתרוגים ואת אחד מהם העברנו לפרופסור זהר עמר (מרצה במחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכאולוגיה באוניברסיטת בר אילן, אחד מתחומי ההתמחות שלו הוא זיהוי צמחים, א״ה), יחד עם צילומים. פרופ׳ עמר אמר לנו שמדובר באתרוג אמיתי, לא מורכב, מהודר״.

עוד במדור זה

לאן מובילים חוקי עבריינות הנוער

לאן מובילים חוקי עבריינות הנוער

הצג פוסט בשנים‭ ‬האחרונות‭, ‬ובפרט‭ ‬בתקופה‭ ‬האחרונה‭, ‬חווים‭ ‬אנו‭ ‬גל‭…
חשש מ״פוליטיזציה״

חשש מ״פוליטיזציה״

הצג פוסט השר‭ ‬לביטחון‭ ‬פנים‭, ‬איתמר‭ ‬בן‭ ‬גביר‭, ‬חויב‭ ‬על‭…
בפרוגרס אין כל חדש

בפרוגרס אין כל חדש

הצג פוסט ‮"‬כְּכֶלֶב‭ ‬שָׁב‭ ‬עַל‭ ‬קֵאוֹ‭ – ‬כְּסִיל‭ ‬שׁוֹנֶה‭ ‬בְאִוַּלְתּוֹ‮"‬‭…
זילות דמם של המתיישבים החלוצים

זילות דמם של המתיישבים החלוצים

הצג פוסט השבוע‭ ‬געשו‭ ‬ורעשו‭ ‬אמצעי‭ ‬התקשורת‭ ‬והרשתות‭ ‬החברתיות‭, ‬בעקבות‭…
תובנות ממבצע ״שאגת הארי״

תובנות ממבצע ״שאגת הארי״

הצג פוסט בעת‭ ‬כתיבת‭ ‬שורות‭ ‬אלה‭, ‬נתון‭ ‬צה"ל‭, ‬ביחד‭ ‬עם‭…
שומרי הסף אשר ביקשו לשלוח יד

שומרי הסף אשר ביקשו לשלוח יד

הצג פוסט מקבץ‭ ‬כותרות‭ ‬מאתרי‭ ‬החדשות‭ ‬בשבועות‭ ‬האחרונים‭ ‬מגלה‭ ‬מכנה‭…
חודש הרמא-דם

חודש הרמא-דם

הצג פוסט השבוע‭ ‬נפתח‭ ‬חודש‭ ‬אדר‭, ‬אשר‭ ‬חופף‭ ‬השנה‭ ‬את‭…
מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי – חלק שני

מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי – חלק שני

הצג פוסט בטור‭ ‬הקודם‭ ‬פירטנו‭ ‬את‭ ‬הגורמים‭ ‬לעליית‭ ‬האלימות‭ ‬בכלל‭,…
מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי?

מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי?

הצג פוסט בשנים‭ ‬האחרונות‭, ‬הולכת‭ ‬ומטפסת‭ ‬עקומת‭ ‬מקרי‭ ‬הרצח‭, ‬והאלימות‭…
״מועצת השלום״ בעזה סכנה חמורה למדינת ישראל

״מועצת השלום״ בעזה סכנה חמורה למדינת ישראל

בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬הכריז‭ ‬הנשיא‭ ‬דולנד‭ ‬ג‭. ‬טראמפ‭, ‬על‭ ‬מעבר‭ ‬ל"שלב‭…
פרסונה נון גרטה

פרסונה נון גרטה

השבוע‭ ‬‮"‬זכינו‮"‬‭ ‬לביקור‭ ‬היאכטה‭ ‬‮"‬מדלין‮"‬‭ ‬הנושאת‭ ‬פריטי‭ ‬‮"‬סיוע‮"‬‭ ‬לתושבי‭ ‬רצועת‭…
מה אפשר ללמוד מהאירוויזיון?

מה אפשר ללמוד מהאירוויזיון?

בעבר‭, ‬תחרות‭ ‬האירוויזיון‭ ‬התמקדה‭ ‬במוסיקה‭, ‬והיתה‭ ‬כר‭ ‬פורה‭ ‬לשירים‭, ‬ùחלקם‭…
כיבוש והכרעה

כיבוש והכרעה

בשבועות‭ ‬האחרונים‭ ‬פורסמה‭ ‬שוב‭ ‬התנהלות‭ ‬מטרידה‭ ‬של‭ ‬הצבא‭ ‬אל‭ ‬מול‭…
לחזור לדווידקה

לחזור לדווידקה

אחת‭ ‬הסיבות‭ ‬לטבח‭ ‬הנורא‭ ‬בשמחת‭ ‬תורה‭ ‬תשפ”ד‭ ‬היתה‭ ‬התמכרות‭ ‬צה”ל‭,…
ציון בלתי מספיק

ציון בלתי מספיק

בשבוע האחרון חגגו בהתיישבות הקמת מבנה קבע לישיבה בחומש. זאת,…
המשפט הפלילי לא מתאים לטיפול בפורעים

המשפט הפלילי לא מתאים לטיפול בפורעים

בהחלטה מהימים האחרונים הורתה שופטת בית המשפט העליון. רות רונן,…