הרב גבי קדוש

מדוע עשר מכות אם אפשר במכה אחת?

הרב גבי קדוש

לכמה סבלנות נזקק משה רבינו בשליחויותיו אל פרעה? סבבים רבים של נסיונות לבקש מפרעה את שחרורם של ישראל עד שהואיל פרעה לשלוח את בני ישראל ממצרים. הסבב הראשון היה כשלון חרוץ שבו רק הורע לעם ולא צלחה השליחות, אך גם בשאר הסבבים לא היתה הצלחה. אמנם הקב״ה מגלה למשה שהולך הוא להכביד את ליבו, אך עדיין לא מובן שאם המטרה היתה לשחררם בדרך ניסית של הפלאת מכות על פרעה ועל מצרים, מדוע לא לא שוחררו במכה אחת?
מדרכי ההשגחה העליונה לפעול בעולם במעשה אחד כאשר השלכותיו הם על מושפעים רבים. כלפי המטרה הצרה של יציאת ישראל ממצרים ודאי שהיתה מספיקה אחת, אך לתהליך האיטי היתה מטרה כפולה, בכדי להרגיל את העם לרעיון חרות וגאולה היה נדרש ׳זמן עיכול׳, כל מכה ומכה קרבה את הדעת שחרות ממצרים היא מטרה ברת השגה, זה אפשרי ולא רק אפשרי אלא מחוייב ואין אפשרות אחרת. בגלל דורות של עבדות וביטול האישיות החופשית נזקקנו לתהליך איטי שבו ׳התגדלנו׳ בתודעתנו. אנו זקוקים, אנו רוצים, אנו חייבים את החופש ממצרים לקראת הבאות, לקראת מתן תורה והכניסה לארץ.
ישנה גם מטרה נוספת, עם ישראל נמצא כעת בשלב הלידה שלו, שלב ההריון של מאתיים ועשר שנים של שבטים, פרטים ויחידים הולך להסתיים, אך לקראת התכלית של מציאות חדשה שהולך להופיע ׳עם׳, בכדי להבליט את השלב הזה, היה צריך להבליט את הניגודיות בין עם ישראל לבין מצרים, ׳והפליתי בין עמי ובין עמך׳, להבין שאנו שונים במהות, בכדי להתרגל למחשבה זו היה צורך במכות רבות על מצרים ולא על ישראל, המבליטות את ההבחנה בין ישראל לעמים: ׳המבדיל בין קודש לחול ובין ישראל לעמים׳.
נראה שישנה סיבה נוספת. עם ישראל נמצא דורות בין עובדי כוכבים, בעולם מושחת אשר היאור והבהמות הם אלוהיו, כיצד משחררים את העם מנטיות ולו רק באמפטיה קטנה שבקטנות לעבודה זרה של האדונים המצרייםיחס קטן שבקטנים שהושפעו ממנו דורות רבים ביחס לעבודה זרה? תיקון לכך אינו יכול להיות בבת אחת, נדרש תהליך ארוך עם הרבה סבלנות, תהליך השפעה ניסית על הטבע במכות מצרים אשר הקיפו את הדומם, צומח, חי ובני אדם. כך מגיעים ישראל לאמונה המוחלטת בבורא עולם ובביטול מוחלט ביחס לעבודה זרה.
הנביא [מיכה ז] מנבא לנו ׳כימי צאתך מארץ מצרים אראנו נפלאות׳, כגאולת מצרים כך הגאולה העתידה, קימעא קימעא שיש בה יתרון על גאולה פתאומית כי היא משרישה ומחזקת ומקיפה את כל המציאות, את כל העם, את כל העולם, מגבירה את הייחוד של עם ישראל ואת האמונה בה׳. הגאולה לא תהיה חלקית ומגזרית אלא מקיפה את הכל ואת כולם.
גם במלחמה העכשווית ישנם מחשבה ויותר מכך משאלת לב של נצחון המלחמה בחיסול הרשע באופן מוחלט ומידי המתבטאת באמירות כמו ׳למחוק אותם׳, ׳לשטח את עזה׳, וכד׳ אך גם בגאולה העכשווית ההולכת ומופיעה קימעא קימעא, צריך לשמוח ולהודות לה׳ על כל שלב בגאולה ולדעת שקימעא קימעא הוא יתרון, ובעז״ה נזכה מתוך ההתקדמות בתהליכי הגאולה לראות: ׳עין בעין בשוב ה׳ ציון׳. ולזכות ולראות: ׳לירושלים עירך ברחמים תשוב׳. ■

עוד במדור זה

בר המשכן, שילה

בר המשכן, שילה

אנחנו מתחילים את החיים שלנו בתוך כיתות סגורות, שלא תמיד נוסכות בנו את הביטחון שאנו זקוקים לו. שם הכל נמדד בציונים ובתוצאות, שלרוב לא תואמות את רזי החיים עצמם. מלמדים אותנו שם משוואות טריגונומטריות ואת השפה האנגלית, ועוד כל מיני חוקים אזרחיים וחוקים בלשון, בזמן שהלב שלנו נותר מאחור. על אהבה ורגשות נוספים אנחנו לא לומדים שם, על כלכלה נבונה, על ההתנהלות בעולם גדול ודורשני, על לאגור מוטיבציה לקום בבוקר גם כשאין כח – על כל אלה אנחנו לא לומדים, ובטח שלא נבחנים. כותב שורות אלה משתייך לקבוצה שטוענת שהגיע הזמן לעשות שינוי. אנחנו בשנת תשפ”ד כבר, ואין סיבה שמערכת החינוך לא תציב לעצמה מטרות עדכניות יותר. הראשונה שבהן – האמונה של הנער בעצמו. ולא רק כקלישאה שמודבקת על לוחות המודעות בבית הספר, אלא כהתנהלות של ממש. שינוי כזה שיגרום למתחנכים לצאת לחיים ולהאמין ביכולותיהם, לממש את שהם מסוגלים וראויים לו, להוציא לפועל את כוחות חייהם. אז בוודאי יהיה לנו יותר מקומות כמו ‘בר המשכן’.

בר המשכן הוא מקום חינני במרכז המסחרי של שילה, שהוקם לפני כשנה וחצי. אליה לוי, במקור מראש העין, כיום נשוי למתנחלת משבות רחל, הוא הבעלים של הבר-מסעדה, והוא רק בן 25. לצידו עומדת משפחה של אחים מנהלי ברים, והוא בעל מוטיבציה גבוהה וקול של נער פלא, כשהוא מזמר. כל אלה ביחד הביאו את אליה להקים את המקום, להשקיע בו את נשמתו, ולהתעקש עליו גם כשהמיקום לא כ”כ צלח – ולהעביר אותו למיקום החדש. כי כשאליה מאמין בעצמו אין איש שיעמוד בדרכו.

את כל אלה לא ידענו כשהגענו, שלושה מאחיי ואני, לבלות בבר הנחמד. חנינו באחת החנויות שבאזור, השתאינו מגודלו של המרכז המסחרי ומאפשרויות הרכישה הקיימות בו – החל מקרמיקות וחומרי בנייה ועד גלידריה וסופר, ונכנסנו למתחם. לצד במה להופעות שמקיימות במקום ונותנות אפשרות ליוצרים צעירים, מתחום הסטנדאפ, המוזיקה וכדו’ ותפסנו לנו את אחד הספסלים במקומות הישיבה שבחוץ, במקום שבו הבריזה פוגשת את האווירה.

אחרי כמה חיוכים ומילים עם הבחור הצעיר והנמרץ, התחילו לזרום אלינו לשולחן המנות. לפתיחה קיבלנו צ’יפס בטטה עשוי היטב (26 ₪), כרוביות שמנמנות – בציפוי פריך לצד צ’ילי מתקתק (35 ₪) ופופקו עוף משובח שמתיימר לחקות את מנת הדגל של KFC, בהצלחה גדולה. בקטגוריית ‘צמאה נפשי ויאללה אוכל’ עמדו לפנינו שתי אפשרויות. כמובן שבחרנו בשתיהן. הראשונה והמוצלחת היא ‘קריספי צ’יקן’ שמורכבת מרצועות פילה עוף בציפוי קריספי (בליווי רוטבי הבית כמובן) על לחמנייה טריה עם ירקות רעננים, ותוספת של צ’יפס או טבעות בצל, שלגמרי עושה את העבודה, וכל זה רק ב-55 ₪. האפשרות השנייה, והמוצלחת עוד יותר היא – סלופי ג’ו, כלומר – סנדוויץ’ אסאדו מפורק ברוטב מתקתק גם כן בליווי רטבי הבית, גם כן בלחמנייה טרייה, גם כן עם ירקות רעננים וגם כן עם תוספת של צ’יפס או טבעות בצל, ב-62 ₪. חשוב לומר, בר, כשמו כן הוא, מכיל גם משקאות אלכוהולים, אותם ראוי לצרוך במידה הנכונה. בבר המשכן תוכלו למצוא את שחשקה נפשכם, החל מבירות פשוטות ועד שוטים של משקאות חריפים טובים ואיכותיים וקוקטיילים מובחרים כפי רוחכם. 

בקיצור: עם תפריט חדש בקרוב, והרוח החדשה והקלילה המפעמת בהתיישבות הצעירה, נראה שעדיין לא מאוחר בכלל לפנות לעצמכם ערב בקרוב, וליהנות משפע של אפשרויות בבר המשכן. ■

לחם וגבינה

לחם וגבינה

מסעדה חדשה עם עיצוב מרהיב, שירות אדיב, ויכולות קולינריות פנומנליות, זה משהו שבאמת לא פוגשים בכל יום. במבשרת ציון, בתוך מרכז קניות מהמם עם חניה מקורה ונוף לירושלים, קמה לה מסעדה חדשה עם ריצוף שגורם לכם להרגיש בחו״ל, מרפסת שתמלא את הריאות שלכם באוויר, ותפריט מרהיב ומסוגנן במיוחד עם בעלים בעל ניסיון עשיר. הצטרפו אליי לסבב טעימות בסניף המבשרתי של לוצ׳נה:

משב – פוד טראקס

משב – פוד טראקס

זה לא סוד שבתוך כותבי המדור יש אחד שחובב במיוחד…
גשם של שלום

גשם של שלום

גם מי שלא גר ביהודה ושומרון יכול לחזק את ההתיישבות.…
אפילו הדגים במים רועדים

אפילו הדגים במים רועדים

אחר הקוראים האדוקים טען באוזניי לאחרונה: תן לנו תמונות. והרבה.…
מעבר להרים

מעבר להרים

אומנם מדור אוכל, אבל מותר לפעמים לגוון ולפתוח בדמיון מודרך…
מחליק בגרון

מחליק בגרון

לא בטוח שהקורא הממוצע יודע להעריך את סדר הגודל של…
ללקק את האצבעות

ללקק את האצבעות

עברו כבר כמה אלפי שנים מאז יצאנו ממצרים ומאז בכל…
דגים רבותיי, דגים

דגים רבותיי, דגים

אם תכתבו בגוגל חיפוש את המילים ׳מסעדת דגים׳, תמצאו בעיקר…
גורמה בבית מלון

גורמה בבית מלון

הכל יודעים שאוכל הוא כבר מזמן לא רק מזון. הסעודה…
בואו לבשל איתי

בואו לבשל איתי

בינינו, זה לא באמת אפשרי ללכת בכל שבוע למסעדה. זאת…
חוגגים פסח בבן עמי

חוגגים פסח בבן עמי

אפתח בגילוי נאות: את מסעדת בן עמי אני מכיר מהקרביים…
'גורמהדרין' – המומלצים שלנו

'גורמהדרין' – המומלצים שלנו

בוא האביב וחג הפסח עשו לנו חשק עז לרענן את…
בשורה בחלה: המבשר

בשורה בחלה: המבשר

במרכז המסחרי של אפרת דרום בילתי רבות בימי נערותי. אחרי…
שחור-לבן וצבעוני: סולו קרנה

שחור-לבן וצבעוני: סולו קרנה

״כאן, ממש על הקרקע הזו״, כך על פי העמוד הראשון…
טאבום

טאבום

בתקופה האחרונה יש טרנד שצץ בכל פינה – הפודטראק, ואם…