שמואל יעקובסון

ממשלת מעבר – תלוי מאיזה צד מסתכלים

יד עם דם ופטיש של שופט

כידוע נתונים אנו כעת תחת שלטון ׳ממשלת מעבר׳ בראשות יאיר לפיד. במסגרת זו אנו שומעים על דיונים אל מול גורמי הייעוץ המשפטי בראשות היועמ״שית, בנוגע לסמכויותיה לקבל החלטות שונות החל מחקיקה, עבור לרפורמות שונות וכלה במינויים.
בין היתר קבעה היועמ״שית לממשלה כי ממשלת המעבר מוסמכת למנות רמטכ״ל (למרות שיידרש לעבוד תחת הממשלה החדשה שתקום); וחמור מכך – כי מוסמכת לנהל מו״מ על שינוי גבולות המדינה – העברת שטחים ריבוניים של מים טריטוריאליים ללבנון, שטחים שבהם אותרו מרבצי גז, ללא כל תמורה, רק בשל לחץ קל של מתווך אמריקאי חסר כל מעמד ומשמעות (התרפסות כבר אמרנו?), כשבג״ץ אף דחה על הסף, ללא דיון וללא שאפילו נתבקשה תגובה, עתירה בנושא זה!
׳מתחת לרדאר׳ מתקבלות כל העת החלטות במערכת המשפטית אשר מקבעות את אופיה הפרוגרסיבי לשנים ארוכות על ידי שר המשפטים, גדעון סער, שמתגלה כעושה דברה הנאמן ביותר של המערכת המשפטית. בין היתר רק השבוע, בתקופת ממשלת המעבר, מונו נשיאים לשני בתי המשפט המכילים את מספר השופטים הגדול במדינה ואשר דנים בחלק הארי של התיקים המוגשים לבתי המשפט – נשיא בית משפט השלום במחוז תל אביב, ונשיא בית משפט השלום במחוז מרכז. כל זאת בלא ששמעתם אפילו אזכור קצר על כך בתקשורת. חשוב להבין שלנשיא בית משפט סמכויות משמעויות ביותר, ובין היתר באפשרותו לקבוע איזה שופט ישמע כל תיק, כך שגם אם ימונו שופטים שמרניים למערכת ניתן יהיה לעקר אותם מכל משמעות בקלות יחסית.
כמו כן מונה השבוע גם השופט והיועץ המשפטי לממשלה בדימוס, מני מזוז, מאנשי השמאל הקיצוניים ביותר, אשר סגר את התיקים של משפחת שרון לאחר שפורסמה תוכנית ה׳התנתקות׳, בניגוד לחוות דעת פרקליטת המדינה דאז, ושפסיקתו אופיינה בקו פרוגרסיבי לוחמני, ליו״ר ועדת המינוי לבכירים בשירות הציבורי. מינוי לשמונה שנים שיבטיח שאף בעל תפקיד בכיר בגוף ציבורי לא יוכל להיות בעל עמדות שמרניות, שלא לדבר על חיבור לעם ישראל ולארץ ישראל.
מנגד קבעה היועמ״שית כי מינוי מפקד לתחנת הרדיו גלי צה״ל אינו אפשרי על ידי ממשלת המעבר. הרי צריך מס שפתיים כלשהו – פסילת מינוי בסוגיה חסרת חשיבות, כשממילא השיח הציבורי נוטה לכיוון סגירת התחנה.
איך נראו הדברים כשהייתה ממשלת מעבר מהצד הימני-שמרני של המפה? אין צורך לאמץ את הזיכרון, שהרי רק לפני כשנה ומחצה פסל הממסד המשפטי החלטה של שר המשפטים בממשלת מעבר, אמיר אוחנה, למנות ממלא מקום לפרקליט המדינה לשלושה חודשים. ממלא מקום לתקופה קצרה ביותר. אין בכלל מה לדבר על החלטות כמו השלטת ריבונות על שטחי יו״ש, רפורמות שונות במערכות השלטון וכו׳. הימין אפילו לא חשב לנסות להעבירן.
חשוב לדעת שבחוק אין כלל אבחנה בין ממשלה רגילה לבין ממשלת מעבר. מבחינת החוק סמכויות ממשלת מעבר זהות לחלוטין לכל ממשלה אחרת. כך מקובל גם במרבית המדינות הדמוקרטיות בעולם, אם לא בכולן. נקל להיזכר בנשיא שונא ישראל, ברק חוסיין אובמה, שבימיו האחרונים בתפקיד עוד ניסה להעביר סנקציות על ישראל בשל אחיזתה ביו״ש (מהלך שסוכל על ידי רוסיה בראשות ולדימיר פוטין, אשר לבקשת רוה״מ נתניהו איים להטיל וטו על ההחלטה, ולכן עברה החלטת גינוי בלבד); לעומתו, להבדיל אלף הבדלות, הנשיא הנהדר דולנד ג׳ טראמפ, שבשבועות האחרונים לכהונתו עד ליומו האחרון ממש, עוד העביר החלטות לטובת מדינת ישראל, חתם על הוצאות להורג של מספר רוצחים מתועבים וכן העניק חנינה לכמה אסירים.
הגבלת סמכות ממשלת המעבר היא עוד ביטוי של האקטיביזם השיפוטי, אשר מבוססת על עילת ה׳סבירות׳. בית המשפט העליון קבע כי לא ׳סביר׳ שממשלת מעבר תקבל החלטות הרות גורל, כמובן כל עוד הן באות מצד ימין של המפה האידיאולוגית, שהרי משא ומתן למסירת חלקי ארץ או מינוי שופטים שהם טובים למערכת הותרו שוב ושוב לממשלות מעבר מהשמאל עוד מימי אוסלו העליזים – מבחינתם כמובן. נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, דורית בייניש, אשר קבעה מספר הלכות בנוגע לחוסר סמכות ממשלות ימין לפעול בממשלת מעבר, מונתה בעצמה בממשלת מעבר. כשלעומת זאת בזמן כהונת שרת המשפטים, איילת שקד, נטען כי בלתי אפשרי כלל לכנס את הוועדה למינוי שופטים בתקופה כזו.
צא ולמד, ׳ממשלת מעבר׳ היא עוד מונח שהמציאה הפקידות המשפטית כחלק ממדינת העומק, ה׳דיפ סטייט׳, כדי להגביל פעילות של נבחרי ימין. ולנוכח תדירות מערכות הבחירות בשנים האחרונות, הלכה למעשה, יש בכך כדי למנוע מהימין להשלים כל מהלך שבו החל, כאשר על השמאל כאמור אין מוטלות מגבלות כלשהן, בהחלטות הרות גורל ככל שתהיינה.
אז מה עושים? בהמשך לטורים הקודמים שפרסמנו כאן, יידרש הימין לבטל כליל את עילת ה׳סבירות׳, ולחזור למצב המשפטי שהיה עד לשנות ה-80 של המאה הקודמת, כאשר החלטה מנהלית נבחנה על בסיס חוקיותה או אי חוקיותה בלבד, כששאלות כמו סבירות ההחלטה הושארו למשפט הציבור, בקלפי ובמנגנונים דמוקרטיים אחרים, במקום למערכת המשפט שמייצגת רעיונות רדיקליים הרחוקים שנות אור מתפיסות הציבור, והמציאות מראה בעליל שפועלת מתוך משוא פנים. ועד שתבוטל עילה זו ניתן לקבוע בחוק יסוד הממשלה, פוזיטיבית, כי כל ממשלה תאחוז בכל סמכויותיה עד ליומה האחרון.
ובאשר להחלטות שתתקבלנה בממשלת המעבר הנוכחית, כולל אלה במישור הבינלאומי, שנקווה שלא יעלה בידה להעבירן – תתכבד ממשלת הימין לכשתקום לבטלן לאלתר, כפי שנהג הנשיא דונלד טראמפ, הן בנוגע להסכם הגרעין עם איראן והן בנוגע לדברי חקיקה אחרים שהעביר הנשיא הדמוקרטי שלפניו ללא מורא, תוך הצהרה כי נתקבלו באופן שאינו לגיטימי, בניגוד לחוק הקובע כי כל מסירת שטחים ריבוניים תובא למשאל עם.

עוד במדור זה

איך ה׳ קורא לנו בכל רגע ממצבי החיים?

איך ה׳ קורא לנו בכל רגע ממצבי החיים?

01‭ ‬

פרשת‭ ‬ויקרא‭ ‬מלמדת‭ ‬אותנו‭ ‬על‭ ‬חמישה‭ ‬סוגי‭ ‬קורבנות‭: ‬עולה‭, ‬מנחה‭, ‬שלמים‭, ‬חטאת‭ ‬ואשם‭. ‬קורבנות‭ ‬הם‭ ‬ביטוי‭ ‬לצדדים‭ ‬שונים‭ ‬וסוערים‭ ‬בנפש‭ ‬האדם‭, ‬שאותם‭ ‬אנו‭ ‬‮"‬מקרבים‮"‬‭ ‬לבורא‭, ‬כלומר‭ ‬מוצאים‭ ‬את‭ ‬המשמעות‭ ‬הנצחית‭ ‬במפגש‭ ‬שלנו‭ ‬עם‭ ‬מעגלי‭ ‬הדומם‭, ‬הצומח‭ ‬והחי‭.‬

02‭ ‬

קרבן‭ ‬עולה‭ ‬הוא‭ ‬קורבן‭ ‬שנלקח‭ ‬מהבהמה‭, ‬מהבקר‭, ‬מהצאן‭, ‬או‭ ‬מהעוף‭, ‬וכולו‭ ‬עולה‭ ‬על‭ ‬גבי‭ ‬המזבח‭; ‬הוא‭ ‬עובר‭ ‬התמרה‭ ‬מלאה‭ ‬באמצעות‭ ‬אש‭ ‬ממצב‭ ‬מוצק‭ ‬למצב‭ ‬מופשט‭ (‬גז‭). ‬זהו‭ ‬ביטוי‭ ‬לרגעים‭ ‬בחיים‭ ‬בהם‭ ‬אנו‭ ‬מרגישים‭ ‬התמסרות‭ ‬טוטאלית‭. ‬למשל‭, ‬תיזכרו‭ ‬בתחושת‭ ‬הגיוס‭ ‬הכללי‭ ‬בחודש‭ ‬הראשון‭ ‬של‭ ‬המלחמה‭.‬

03‭ ‬

קרבן‭ ‬מנחה‭ ‬הוא‭ ‬קרבן‭ ‬המוקרב‭ ‬מן‭ ‬הצומח‭. ‬משהו‭ ‬רגוע‭ ‬ו"נוח‮"‬‭ ‬יותר‭. ‬לוקחים‭ ‬גרגרי‭ ‬סולת‭ ‬קטנים‭, ‬בוללים‭ ‬אותם‭ ‬בשמן‭ ‬ומוסיפים‭ ‬מלח‭. ‬זו‭ ‬היכולת‭ ‬להרגיש‭ ‬תחושת‭ ‬טעם‭ ‬ומשמעות‭ ‬גם‭ ‬ברגעים‭ ‬הקטנים‭. ‬לא‭ ‬רק‭ ‬בתחילת‭ ‬המלחמה‭ ‬אלא‭ ‬גם‭ ‬בזמן‭ ‬שמתעוררים‭ ‬בפעם‭ ‬המאה‭ ‬ללכת‭ ‬למקלט‭ ‬בלילה‭.‬

04‭ ‬

קרבן‭ ‬שלמים‭ ‬הוא‭ ‬קרבן‭ ‬של‭ ‬שלמות‭ ‬‮–‬‭ ‬חלק‭ ‬ממנו‭ ‬מוקרב‭ ‬על‭ ‬גבי‭ ‬המזבח‭, ‬חלק‭ ‬אוכלים‭ ‬הכוהנים‭ ‬וחלק‭ ‬הבעלים‭. ‬כולם‭ ‬מרגישים‭ ‬שלמים‭. ‬Win-win situation‭. ‬קרבן‭ ‬שלמים‭ ‬מקריבים‭ ‬ברגעי‭ ‬תודה‭, ‬שמחה‭ ‬וחגיגה‭. ‬למשל‭ ‬ברגע‭ ‬של‭ ‬חיסול‭ ‬נסראללה‭.‬

05‭ ‬

קורבנות‭ ‬חטאת‭ ‬ואשם‭ ‬באים‭ ‬בעקבות‭ ‬כישלון‭ ‬ואשמה‭. ‬גם‭ ‬זה‭ ‬חלק‭ ‬מהחיים‭, ‬וגם‭ ‬זה‭ ‬חלק‭ ‬מהמלחמה‭. ‬גם‭ ‬במצבים‭ ‬כאלה‭ ‬ניתן‭ ‬להתקרב‭ ‬לבורא‭ ‬ולכפר‭. ‬ה‮'‬‭ ‬קורא‭ ‬לנו‭ ‬להתקרב‭ ‬אליו‭ ‬באמצעות‭ ‬הקורבנות‭ ‬ואנו‭ ‬נענים‭ ‬בכל‭ ‬קשת‭ ‬רגשות‭ ‬החיים‭.‬

06‭ ‬

אם‭ ‬בחטאים‭ ‬ובהאשמות‭ ‬עסקינן‭ ‬אי‭ ‬אפשר‭ ‬שלא‭ ‬להתייחס‭ ‬לעלילת‭ ‬הדם‭ ‬התורנית‭ ‬כנגד‭ ‬הציבור‭ ‬הדתי‭-‬לאומי‭ ‬‮–‬‭ ‬והפעם‭ ‬הלחישות‭ ‬על‭ ‬דבר‭ ‬‮"‬טקסים‭ ‬אפלים‮"‬‭ ‬שמתרחשים‭ ‬כביכול‭ ‬בקהילות‭ ‬הדתיות‭. ‬הטריגר‭ ‬הפעם‭ ‬הוא‭ ‬מותה‭ ‬הטראגי‭ ‬של‭ ‬ביתה‭ ‬ז"ל‭ ‬של‭ ‬אורית‭ ‬סטרוק‭. ‬בחורה‭ ‬מעורערת‭ ‬בנפשה‭ ‬שהוסתה‭ ‬בידי‭ ‬אנשים‭ ‬מעורערים‭ ‬במוסריותם‭, ‬שניצלו‭ ‬את‭ ‬מצוקתה‭ ‬ולימדו‭ ‬אותה‭ ‬לטעון‭ ‬שנפגעה‭ ‬בטקסים‭ ‬מעין‭ ‬אלו‭.‬

07‭ ‬

הכוח‭ ‬המניע‭ ‬את‭ ‬השמועות‭ ‬המרושעות‭ ‬הללו‭ ‬איננו‭ ‬רציונאלי‭ ‬אלא‭ ‬פסיכולוגי‭. ‬אין‭ ‬ראיות‭ ‬לכלום‭, ‬אבל‭ ‬מפיצי‭ ‬השמועות‭ ‬הללו‭ ‬בטוחים‭ ‬באמת‭ ‬ובתמים‭ ‬שהעולם‭ ‬הזה‭ ‬הוא‭ ‬אפל‭ ‬ומאחורי‭ ‬כל‭ ‬דבר‭ ‬טוב‭ ‬מסתתר‭ ‬דבר‭ ‬רע‭; ‬שהוזים‭ ‬במוחם‭ ‬הקודח‭ (‬או‭ ‬בפנטזיות‭ ‬הנסתרות‭ ‬שלהם‭) ‬שביבי‭ ‬הוא‭ ‬סוכן‭ ‬קטארי‭; ‬שהציבור‭ ‬האידיאליסטי‭ ‬ביותר‭ ‬במדינה‭ ‬הוא‭ ‬בעצם‭ ‬אוסף‭ ‬של‭ ‬מטרידים‭; ‬שרבנים‭ ‬הם‭ ‬נאצים‭ ‬בתחפושת‭; ‬ושהרופאים‭ ‬משתילים‭ ‬בחיסונים‭ ‬אנטנות‭ ‬G5‭. ‬השם‭ ‬האמיתי‭ ‬של‭ ‬דמויות‭ ‬מעין‭ ‬אלו‭ ‬צריך‭ ‬להיות‭ ‬‮"‬אוכלי‭ ‬מוות‮"‬‭ (‬או‭ ‬במקרה‭ ‬שלהם‭: ‬אוכלי‭.‬ות‭ ‬מוות‭). ‬יצורים‭ ‬שניזונים‭ ‬ממוות‭ ‬שהם‭ ‬הוזים‭ ‬בכל‭ ‬פינה‭.‬

08‭ ‬

חז"ל‭ ‬מלמדים‭ ‬אותנו‭ ‬ש"צדיקים‭ ‬במותם‭ ‬קרויים‭ ‬חיים‮"‬‭ – ‬צדיקים‭ ‬כדוגמת‭ ‬אורית‭ ‬סטרוק‭ ‬ומשפחתה‭, ‬שנאלצו‭ ‬במשך‭ ‬שנים‭ ‬להתמודד‭ ‬עם‭ ‬השמועות‭ ‬המרושעות‭ ‬הללו‭, ‬ויחד‭ ‬עם‭ ‬זאת‭ ‬ממשיכים‭ ‬להוליד‭ ‬חיים‭ ‬בעולם‭; ‬לעומת‭ ‬זאת‭ ‬‮"‬רשעים‭ ‬בחייהם‭ ‬קרויים‭ ‬מתים‮"‬‭  – ‬אלו‭ ‬שרואים‭ ‬מוות‭ ‬ואפלה‭ ‬בכל‭ ‬דבר‭. ‬וזהו‭ ‬עונשם‭ ‬בעולם‭ ‬הזה‭ ‬ובעולם‭ ‬הבא‭. ‬

בניסן התקדמנו ובניסן עתידים להתקדם

בניסן התקדמנו ובניסן עתידים להתקדם

01‭ ‬חג‭ ‬הפסח‭ ‬הוא‭ ‬חג‭ ‬הגאולה‭. ‬חג‭ ‬גאולת‭ ‬מצרים‭ ‬‮–‬‭…
ביעור חמץ עולמי

ביעור חמץ עולמי

01‭ ‬שלושים‭ ‬הימים‭ ‬שבין‭ ‬חג‭ ‬פורים‭ ‬לפסח‭ ‬הם‭ ‬ימים‭ ‬קדושים‭.…
ניצחון מוחלט - גרסת חז"ל

ניצחון מוחלט - גרסת חז"ל

1. בימים אלו, כשהניצחון המוחלט מתממש לנגד עינינו, וגם סיפור…
מחה תמחה את זכר הטראומה

מחה תמחה את זכר הטראומה

01‭ ‬המאפיין‭ ‬המרכזי‭ ‬של‭ ‬מצוות‭ ‬מחיית‭ ‬עמלק‭ ‬הוא‭ ‬הטוטאליות‭ ‬שלה‭.…
להרים לאנשי התרומה

להרים לאנשי התרומה

01‭ ‬פרשת‭ ‬השבוע‭ ‬פותחת‭ ‬בתרומה‭ ‬שהביא‭ ‬בני‭ ‬ישראל‭ ‬לבניין‭ ‬המשכן‭.…
פריחה מאוחרת

פריחה מאוחרת

01‭ ‬דווקא‭ ‬בימים‭ ‬אלה‭, ‬של‭ ‬מלחמת‭ ‬חורמה‭ ‬באויבי‭ ‬ישראל‭, ‬יש‭…
הסודות של הציבור הדתי לאומי

הסודות של הציבור הדתי לאומי

01‭ ‬ראיתם‭ ‬את‭ ‬התמונות‭ ‬מכנס‭ ‬תורמי‭ ‬הכליה‭ ‬מהשבוע‭ ‬האחרון‭? ‬נגלה‭…
יציאת מצרים תשפ״ו – קריסת דיקטטורות הרשע

יציאת מצרים תשפ״ו – קריסת דיקטטורות הרשע

אנחנו‭ ‬נכנסים‭ ‬כעת‭ ‬לימי‭ ‬השובבי"ם‭ – ‬ראשי‭ ‬התיבות‭ ‬של‭ ‬שש‭…
מה זרעו בחיים אף הוא בחיים

מה זרעו בחיים אף הוא בחיים

01‭ ‬לא‭ ‬במקרה‭ ‬אנו‭ ‬מציינים‭ ‬שלוש‭ ‬שנים‭ ‬לפטירת‭ ‬הרב‭ ‬דרוקמן‭…
שלש מכות בחודש הזה היכני

שלש מכות בחודש הזה היכני

01‭ ‬בעשרה‭ ‬בטבת‭ ‬נהוג‭ ‬לומר‭ ‬בסליחות‭ ‬פיוט‭ ‬שבו‭ ‬מפורטות‭ ‬הצרות‭…
חנוכת ה-AI

חנוכת ה-AI

01‭ ‬רבות‭ ‬כבר‭ ‬נכתב‭, ‬ובצדק‭, ‬על‭ ‬הסכנות‭ ‬שב‭-‬AI‭: ‬אבטלה‭ ‬אדירה‭,…
קודש הקודשים אני מבקש

קודש הקודשים אני מבקש

01‭ ‬השבוע‭ ‬ציינו‭ ‬את‭ ‬י"ט‭ ‬כסלו‭, ‬יום‭ ‬מיוחד‭ ‬בהיסטוריה‭ ‬של‭…
פתיון זעם

פתיון זעם

01‭ ‬אוקספורד‭ ‬הכריזה‭ ‬על‭ ‬מילת‭ ‬השנה‭ – ‬‮"‬rage bait‮"‬‭ (‬פתיון‭…
חלום שיתגשם

חלום שיתגשם

01‭ ‬יעקב‭ ‬יוצא‭ ‬מבית‭ ‬אביו‭. ‬חז"ל‭ ‬אומרים‭ ‬על‭ ‬כך‭ ‬‮"‬שיציאת‭…
לחפור שוב את הבארות

לחפור שוב את הבארות

01‭ ‬ בפרשת‭ ‬תולדות‭ ‬אנו‭ ‬נפגשים‭ ‬עם‭ ‬הפלישתים‭ ‬שיושבים‭ ‬בסביבות‭…