חברתי

מתוק בלב

כרגע המטרה היא ההזדמנות החברתית, התעסוקתית, השייכות לארגון גדול, החשיפה לתושבי האזור, ההתמודדות עם דרישות שמערכת גדולה מציבה ביניהם - ובאמת המטרה הגדולה היא שאחרי שנה-שנתיים יקבלו הזדמנות להשתלב בשוק החופשי

׳מתוק בלב׳ הקפיטריה המיוחדת של הילדים המיוחדים מלב בנימין

׳מתוק בלב׳ הקפיטריה המיוחדת של הילדים המיוחדים מלב בנימין

הכתבה הזאת זרקה אותי 17-18 שנה לאחור, לכיתות י״א-י״ב שבהן התנדבתי כחונך בעמותת ׳לב בנימין׳, בעיקר בחופשים. היינו כמה עשרות בני נוער שלוקחים על עצמם להוציא את הילדים המיוחדים של המועצה לטיולים, לחוויות וללמידה.
לעיתים אנחנו לא מספיק אחראיים ומגיעים לעבודה ללא ארוחת בוקר או צהריים, קורה ששוכחים את האוכל בבית, ומותר גם להתפנק מידי פעם עם קפה ומאפה. כשעובדי מועצת בנימין רעבים או סתם רוצים להתפנק, הם יורדים לקפיטריה ׳מתוק בלב׳ שבקומת הכניסה. כששמעתי על ׳מתוק בלב׳ הממוקמת בבניין המועצה – היה לי ברור שאני מגיע לראות אותה כדי לכתוב עליה כמה מילים. ולמה אני כותב על כך? אז זהו, מדובר במיזם מיוחד מאוד.
מיזם ׳מתוק בלב׳ בשיתוף עמותת לב בנימין יצא לדרך לאחר חג הפסח, עם הצבת עמדה חלבית במבואת הכניסה לבניין המועצה בקפיטריה של עמותת לב בנימין – קפיטריה שנותנת מענה לימודי, מקצועי, רגשי וחברתי לאנשים עם צרכים מיוחדים לכל הגילאים.
״הקפיטריה הזאת היא בעיקר מיזם חברתי, לא משהו עסקי״, מסבירה מנכ״לית העמותה, שלומית קהן. ״במערך התעסוקה של העמותה יש שירותים לאוכלוסייה רחבה וגדולה של מוגבלויות. בין השאר יש לנו מעונות יום שיקומי, מועדוניות, דירות ועוד. חלק מהגדולים שמעל גיל 21 מועסקים ועתידים לצאת לעולם היצרני. אנחנו הקמנו מערך תעסוקה שמתאים לרמות תפעול שונות, ברמות הנמוכות מתעסקים בעניינים קלים יותר כמו אריזות עם ליווי יחסית צפוף, וברמות הגבוהות העצמאות גדולה יותר. כל המטרה זה החיים המרכזיים של אדם עם מוגבלות – לחיות ולהצטרף לעולם היצרני הגדול שנמצא בחוץ ולהיות משמעותי. כל מי שהגיע לעבוד שם הוא בתפקוד גבוה, והוא כבר התנסה אצלנו ורכש ניסיון במקומות התעסוקה שלנו. חוץ מזה יש לנו משתלה טיפולית, מטבח מבשל, מערך אריזות, קפיטריה חברתית בתוך האולפנה בעפרה שהיא הבסיס לפרויקט החדש ועוד. אנחנו רוצים להאמין שאלה שהגיעו לקפיטריה בבניין המועצה יקבלו קרש קפיצה לשוק החופשי״.

׳מתוק בלב׳ הקפיטריה המיוחדת של הילדים המיוחדים מלב בנימין
׳מתוק בלב׳ הקפיטריה המיוחדת של הילדים המיוחדים מלב בנימין

למה הקמתם את הקפיטריה דווקא בבניין המועצה?
״ראינו הזדמנות לפתוח דווקא בתוך המועצה, מכיוון שמרבית החבר׳ה מגיעים מקרב תושביה. זאת הזדמנות למפגש עם אנשים שהם מכירים, זאת הזדמנות להשתלב בתעסוקה בתוך ארגון גדול, הזדמנות ללמוד לשרת קהל, ללמוד מה זה דרייב עסקי״.
איך מתבטאת ההשתלבות שלהם בתוך הארגון הגדול, בתוך המועצה?
״הם מועסקים שם כעובדי מועצה מן המניין, ומקבלים תלוש משכורת ממחלקת משאבי אנוש של המועצה״.
החשיבות של המיזם ברורה. מה עם הצד הכלכלי? אתם מכסים עלויות?
״אנחנו עובדים על זה. העלויות של דבר כזה הן יקרות מאוד. כשאתה מלמד מישהו לחתוך סלט בצורה מוקפדת על פי הכללים – מישהו צריך לעמוד יחד איתו לראות שהוא עושה את זה כמו שצריך״.
כשקפצתי לבניין המועצה כדי לראות את המיזם, הייתה עובדת אחת שחנכה את שני העובדים – מה לשאול את הלקוח, איך גובים כסף מכרטיס אשראי ועוד. ״בדרך כלל יש שני עובדים על שני עובדים״, אומרת שלומית. ״יש לנו מנהלת מערך קולינריה כי יש לנו עוד הרבה יוזמות כמו למשל קייטרינג. יש לנו מנהל של כל מערך התעסוקה, יש כמה בעלי תפקידים שהם סביב הפרויקט, ולכל אחד שעובד בו יש מטרות טיפוליות וסדורות. אז האם זה רווחי? צריך להבין את ההוצאות על כוח האדם, זה הרבה יותר טיפולי וכרגע זה לא רווחי. נעבוד על זה, אבל המטרה כרגע היא ההזדמנות החברתית, התעסוקתית, השייכות לארגון גדול, החשיפה לתושבי האזור, ההתמודדות עם דרישות שמערכת גדולה מציבה ביניהם – ובאמת המטרה הגדולה היא שאחרי שנה-שנתיים יקבלו הזדמנות להשתלב בשוק החופשי״.

ישראל גנץ: ״אלו סוגיות שאתה הולך לישון איתן בלילה״
פתיחת הקפיטריה לא מגיעה משום מקום. מועצת בנימין מקדמת הרחבה של מסגרות המתאימות לילדי צרכים מיוחדים במזרח בנימין, במערבו ובכל רחבי בנימין – גני שפה, גני תקשורת, מעונות שיקומיים, וכן מועדונית חדשה של ׳לב בנימין׳, החשמונאים, שאף היא תיתן מענה לתושבי מערב בנימין בנוסף לזו שפועלת כבר שנים בעפרה. במתנ״ס בנימין, אגף החינוך והמחלקה לשירותים חברתיים, עושים מאמץ גם כן לחיזוק הקשר ושימורו עם בעלי הצרכים המיוחדים 

׳מתוק בלב׳ הקפיטריה המיוחדת של הילדים המיוחדים מלב בנימין

בפעילויות ובמפגשים במהלך השנה, וישנה עבודה משותפת עם פורום הורי צמי״ד ועם עמותת ׳לב בנימין׳ לילדים ונוער. ראש המועצה, ישראל גנץ, אומר כי כחלק ממדיניות המועצה היא שמה על השולחן את קידום תחום החינוך המיוחד לגווניו: ״יש לי סיפוק גדול מהזינוק שעשינו בתחום הזה. אלו סוגיות שאתה הולך לישון איתן בלילה״, הוא אומר. ״פתחנו כיתות מותאמות עבור תלמידים במספר יישובים ברחבי בנימין, אנחנו פותחים בשנת הלימודים הקרובה מועדונית במערב בנימין של עמותת לב בנימין בנוסף לזו הקיימת בעפרה ועוד. הקפיטריה היא זכות שלנו כמועצה לפגוש מידי יום את האחים ואת האחיות וזה מרגיש שהם חלק מאיתנו. ועם על הכבוד להשתדלות שלנו כרשות, אני חייב לציין את ההורים – הם הלוחמים האמיתיים שנלחמים יום יום על שילוב הילד או הילדה במוסד המתאים לגילו ולתפקודו. פשוט צריך להעריץ אותם, ואני שמח שאנו מצליחים ולו במעט להקל עליהם ובעיקר להרגיש שותפים״.

עוד במדור זה

מטיילים בפסח תשפ"ג

מטיילים בפסח תשפ"ג

סוכות שמח בשומרון

חקלאות ומורשת בצפון הגולן
בהדרכת מרכז סיור ולימוד קשת יהונתן.
נטייל במסלול חדש שנפתח לאחרונה בשם עמק הבוסתנים ובבית החזית הסורי. המסלול מתחיל במצפור קונייטרה ליד אנדרטת כוח נתי ויורד לעבר מטעי הנשירים. לאחר מכן נעבור עם הרכבים אל בית החזית הסורי, תחנה מתוך שביל אלי כהן. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא ממצפור קונייטרה וחוזר למצפור קונייטרה. נספר על מלחמת יום כיפור במרחב ועל כוח נתי וקרבות עמק הבכא, על האופי המיוחד של החקלאות בצפון הגולן, על הרי הגעש והסביבה המיוחדת שלה ועל אלי כהן ובית החזית. נראה את סוריה, את קונייטרה הישנה ופריחת נשירים מרהיבה.

פריחה בנחל פארעם

בהדרכת מרכז סיור ולימוד אורות הגליל. 

נטייל בנחל פארעם, נחל מתחדש בגליל, נהנה מהפריחה ומתצפית לעמק החולה, נשמע את סיפור כפר פארעם ועל התחדשות הנחל ונשכשך רגליים בבריכה הקטנה. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מקבר חוני המעגל וחוזר לאותה הנקודה.  

מרוץ אל העבר בצפת העתיקה

פעילות מרוץ אל העבר בצפת העתיקה בהדרכת מרכז רוח צפת.

במהלך הפעילות בהנחיית מדריכים-אומנים נכין ברכה לחג, נגלה סודות המסתתרים בשירי הגדה של פסח, נלבש לבוש חגיגי מסורתי של עדות שונות, נכיר את חייהם של חכמי צפת ונתחבר לשרשרת הדורות של חכמי ישראל מיציאת מצרים ועד ימינו אנו.

מרוץ אל העבר הוא משחק פעיל ומאתגר המשלב ניווטים בסמטאות העתיקות עם משימות וחידות. המשתתפים מתחלקים לקבוצות ויוצאים לחשיפת הסודות המסתתרים בסמטאות העתיקות. כל קבוצה תקבל את מפת העיר ומעטפה עם רשימת התחנות. במהלך המשחק כל קבוצה תעבור ב-5 תחנות, 2 מהן יכללו הדרכה של אמני צפת וביתר התחנות תהיה משימה כתובה המצורפת במעטפה.

חקלאות ומורשת בצפון הגולן

בהדרכת מרכז סיור ולימוד מורשת הגליל העליון.

נטייל בסמטאות הכפר פקיעין, נתחיל בתצפית יפה על הכפר, נמשיך אל מערת רשב״י בה ע״פ המסורת הסתתר מפני הרומאים, נרד אל מעיין הכפר ונדבר על העדה הדרוזית ומנהגיה הייחודיים, נבקר בבית הכנסת העתיק ששימש את הקהילה היהודית בפקיעין ועוד. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מתצפית מעל המערה וחוזר לחניה הסמוכה לתצפית.

 

צעדת השומרון
מתי: יום שלישי 11/10 ט״ז תשרי א׳ דחוה״מ
שעה: יציאה בשעה 11:00 מצומת שבי שומרון.
מה בתכנית: אירוע משפחתי מושקע, שמתחיל בצעידה קצרה משבי שומרון אל תחת הרכבת בסבסטיה, וממשיך להפנינג משפחות ענק, הופעה של הזמרים שולי רנד ויונתן רזאל (בשעה 14:00), הצגה של כוכב הילדים טוביה רוזנפלד מפגש קרוב ומרתק עם ראשוני המתיישבים בשומרון וסיפורם מגוף ראשון. סוכה כשרה במקום. דוכני מזון בתשלום.
איך מגיעים: צומת שבי שומרון. (חניה בפארק תעשיות בראון)

פסטיבל המרפסת של המדינה בפדואל

מתי: ימים שלישי-חמישי בין השעות: 10:00-16:00

מה בתוכנית: במסגרת ״פסטיבל המרפסת של המדינה, ה-14״, בישוב פדואל תוכלו להשתתף בהפרחת עפיפונים עפיפוניאדה, ולהנות מעמדות משחק לכל הגילאים. במרפסת תעמוד נקודת מידע, ויצאו ממנה סיורים מודרכים כל שעה עגולה. כמו כן לרשות המבקרים יוצבו במקום דוכני מזון בתשלום. סיור מודרך יצא פעם ביום מהמרפסת לנחל צרדה והסעה חזור למרפסת של המדינה.

סוכה כשרה במקום. 

פסטיבל חג בנחל קנה

מסלול טיול  בקנה:

מתי:  שלישי -שישי  בין השעות: 10:00-15:00

מה בתוכנית: מזמינים אתכם לצאת עם הילדים לטיול בערוץ נחל קנה בינות לבוסתנים, חורש מפותח ומעיינות מפכים. תחנת מידע מאוישת במדריכים ומתנדבים תחכה לכם בפארק נחל קנה, משם ניתן לטיול רגלי עם הילדים בשביל היורד למעיינות שבוואדי. אורכו כ 3 ק״מ לכיוון אחד ומשך הטיול כשעתיים.

שימו לב: המסלול אינו מעגלי ובסיומו יעמדו לרשות המטיילים שאטלים שיחזירו את המטיילים לפארק קנה, למקום חניית הרכבים.

פסטיבל נחל קנה

מתי:  רביעי-חמישי בין השעות: 10:15:00

מה בתוכנית: רביעי 12/10: עמדת קרמיקה ויצירה לילדים בפארק שער קנה. ממתקן אומגה וקיר טיפוס במהלך מסלול הטיול.

חמישי 13/10: יוקם מתחם משחקים: משחקי ענק לילדים ולכל המשפחה במהלך מסלול הטיול.

סוכה כשרה במקום.

פסטיבל ״שומרון טעים להכיר״ 

היכן: במתחם פארק שער קנה

מתי: יום חמישי בין השעות: 17:00-22:00

מה בתוכנית: פסטיבל אוכל, מגוון פוד-טראקים, בירה, קינוחים ומוזיקה טובה.

סוכה כשרה במקום.

 
[elementor-element…
מטיילים בפסח

מטיילים בפסח

נחל "ואחיתה", מסלול למיטבי לכת באורך של 15 ק"מ מאתגרים…
יקבים, נופים ונקבת מים

יקבים, נופים ונקבת מים

טבילת בוקר והליכה בנקבת מים עתיקה עין כפיר | צילום:…
כך הפך השומרון לממלכת תיירות

כך הפך השומרון לממלכת תיירות

המשושה - חוות גלעד רגע לפני סוכות, חג הטיולים הבלתי…
אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

גריסת האבנים העתיקות מסביב למזבח יהוושע ע"י הרשות הפלסטינית זיעזעו…