איך מכינים קפה בטעמים בשבת?

הרב ח.יפרח

שאלה:

אנו משתמשים במגוון רחב של מוצרי מזון שעוברים תהליכי בישול עוד בטרם הם מגיעים אלינו הצרכנים. רבים שואלים אותנו לגבי מוצרים שונים האם הם מותרים לשימוש עם מים חמים בשבת וכיצד? האם צריך להשתמש במוצרים אלו רק כלי שלישי?

תשובה:
דוגמאות למוצרי מזון נפוצים שראוי לדעת איך להשתמש בהם בשבת ללא חשש בישול.
אבקת מרק ואבקת שוקו נמס: מכילים גם רכיבים לא מובשלים. יש להשתמש בשבת רק במים חמים שהיד לא סולדת בהם.
חרדל: אינו מובשל. מותר להשתמש רק במים חמים שהיד לא סולדת בהם.
ממתיקים מלאכותיים: יש בהם רכיבים שאינם עוברים בישול. לכן יש להשתמש בהם בכלי שלישי. הסדרנו ייצור מיוחד בהשגחת הבד"ץ שכל הרכיבים בו עוברים בישול מלא. בייצור המיוחד מופיע ליד חותמת הבד"ץ הכיתוב עבר בישול מלא.
מיונז: יש בו רכיבים לא מבושלים. יש להשתמש רק במים חמים שהיד לא סולדת בהם.
מנה חמה: מכילה רכיבים לא מבושלים, כולל אטריות של עברו תהליך בישול. לכן אסור לערות עליהם מים רותחים בשבת.
מלבין קפה: לא עובר תהליך בישול. מותר רק בכלי שלישי.
מלח: בזמננו כל הסוגים אינם עוברים הליך בישול. לגבי דרך השימוש בשבת יש לעשות שאלת רב.
סוכר: כל הסוגים עוברים תהליך בישול מלא.
קטשופ: עובר תהליך בישול מלא.
קפה נמס מגורען: עובר תהליך בישול מלא.
קפה נמס בטעמים: יש בו רכיבים לא מבושלים. מותר לשימוש רק בכלי שלישי.
קפה בוץ: לא עובר תהליך בישול ולכן מותר לשימוש רק במים חמים שהיד לא סולדת בהם.
שקדי מרק: אלו שבהשגחת הבד"ץ, עוברים תהליך טיגון בשמן עמוק ואין בהם משום איסור בישול בשבת.
ריצ': לא עובר תהליך בישול ומותר להשתמש רק במים חמים שהיד לא סולדת בהם.

2022-02-20
Scroll to Top
גלילה למעלה