טור אורח

אמה על אמה חזון איש

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

בכל אבלות אנו נתקלים בעבר, בהווה ובעתיד. התרפקות על העבר הטוב, אֵבֶל על האובדן העכשווי ותקווה לעתיד.

האומנות הגדולה היא כמה להקדיש לכל דבר.

פעמים אנו רואים, בעת ניחום אבלים, חוסר פרופורציה בהתמקדות בנושאים בהם משוחחים האבלים ומנחמיהם. יכול להיות אדם שנפטר בגיל תשעים ועשה רבות למען הפרט והכלל, ועדיין חלק גדול מהדיבורים ב'שבעה' הם  'עד איזה שלב הוא היה רהוט' או 'ממתי הוא כבר היה מבולבל' ועוד ועוד. לא, אינני מזלזל בחשיבות הגדולה של הבעת רגשות הצער והקושי. זו הרי אחת המטרות המרכזיות של ה'שבעה'. אך כבודו של הנפטר וכבודה של המשפחה המתאבלת הוא הסיפור על העשייה במהלך השנים.

זו הסיבה שבדברים שהם 'זכר למקדש' בשנותיו היפות, מצאנו עשרים וששה דברים שמנינו במאמר הקודם (ותודה על כל הרעיונות ששלחתם על מנת להגדיל את המספר – אפשר עדיין להמשיך). יחד עם זאת ציינו שיש דברים המביעים את הציפייה היומיומית לעתיד טוב, על ידי ההתחשבות המעשית ב'מהרה יבנה בית המקדש'.

לעומת זאת, מהדברים שהם 'זכר לחורבן' נשארו רק שני מנהגים עיקריים והשאר בוטלו מסיבות שונות. לדוגמה: הורדת מנה בסעודה זכר לחורבן כמעט ואינה רלוונטית היום, כיוון שמספר המנות אינו קבוע והזכר לחורבן שבדבר לא יורגש. כן הדבר בזכר לחורבן במלבוש, בעטרות וברוב הדברים הקשורים לזִמרה.

שבירת הכוס, שימת אפר בראש החתן ושירת 'אם אשכחך ירושלים' הן חלק מהטקס הקבוע המקובל במהלך החופה. השאלה שכולם שואלים: מדוע, אם כן, כולם פוצחים בברכת 'מזל טוב' קולנית מיד אחר כך? האמת היא שהמקור ל'מזל טוב' הוא כנראה מהסיפורים בגמרא על מר בריה דרבינא ועל רב אשי, שכאשר ראו שהאווירה בחתונה לבנם הייתה מבודחת מידי, שברו כוס יקרה  כדי לזעזע את כולם. כך, כאשר שוברים דבר מה בחתונה, אפשר כבר לומר שאת הצער עברנו, וכעת ניתן לומר 'מזל טוב'. במקביל , נהגו לעשות זכר לחורבן בשבירת כוס ובאפר על ראש החתן. על כן בכל חופה שהנני עורך, אני מקפיד להסביר לציבור מהו זכר לחורבן ועל מה אומרים מזל טוב.

הדבר השני הוא השארת 'אמה על אמה' שאינה מסוידת בזמן צביעת הבית. לצערנו, לא בכל בית אנו רואים את ה'זכר הזה לחורבן'. כתבו האחרונים תירוצים רבים להסביר זאת: יש שכתבו שכיוון שהחובה היא על בעל הדירה ולא על הקבלן, הקבלן לא עושה זאת. בוודאי שבדירות שכורות אדם לא חייב לעשות זאת, ובדיעבד אין חובה לקלף את הצבע אם לא עשו זאת מלכתחילה. נוסף על כך יש רבנים שהתירו להסתיר את המקום באמצעות רהיט, אם יש צורך להניח ארון שם לשימוש היומיומי.

ואני שואל את עצמי: מדוע? אם כבר נשאר לנו 'זכר לחורבן' מ'זכר לחורבן', למה לא נעשה זאת 'בגבורה'? למה לא נשאיר לפחות בפתח כל בית 'אמה על אמה' בשיעור חזון איש? יש לזכור שאסור לייפות או אפילו לשים תמונה של ירושלים בתוך שטח זה. מניסיון אישי ,אנשים שאינם דתיים הבאים לביתנו  מיד שואלים למשמעות העניין, וכך זכרה של ירושלים עולה מיד עם בואם לביתנו.

הגדיל לעשות ידידי ורעי הרב זאב ויטמן, שטרח ואסף ביום חתונתנו את שברי הכוס ששברתי תחת החופה וכתב בעיצוב אומנתי עם השברים את "אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני", ותלינו זאת בסמוך. בסופו של דבר, זה גם משתלם… שהרי מובטח שכל המתאבל על ירושלים – זוכה ורואה בשמחתה

עוד במדור זה

הצעד הראשון

הצעד הראשון

בנוסעי לעבודה באחד הימים האחרונים שמעתי ברדיו את יו״ר ארגון…
שוב"בים

שוב"בים

מאז הושבעה הממשלה החדשה אנו שומעים אישים מכובדים משני צידי…
לוקחים אחריות

לוקחים אחריות

בפרשתנו, פרשת ויחי, אחי יוסף פונים אל יוסף ואומרים לו:…
כרטיס צהוב

כרטיס צהוב

בפרשת השבוע פרשת וישב (אשר יוצאת ערב גמר המונדיאל), אנו…
למצוא חן

למצוא חן

פרשת וישלח אנו מוצאים את יעקב אבינו עושה ופועל רבות…
מונדיאל זוגי

מונדיאל זוגי

עולם הספורט מרותק למסכים בשל המונדיאל המתקיים כעת (פעם ב-4…
אחריות

אחריות

פרשת תולדות פותחת בפסוק מעניין: ״אלה תולדות יצחק בן אברהם,…
ספייק ניוז

ספייק ניוז

פעם לפני לא הרבה שנים, האזרח בארץ היה מקבל את…
בזוגיות אין מנצח

בזוגיות אין מנצח

טור זה נכתב שבוע לפני הבחירות כך שאינני יודע את…
מחמאות

מחמאות

ידוע כי בתורה אין מילים מיותרות ובוודאי שאין מחמאות מיותרות.…
מערכת יחסים

מערכת יחסים

אנו נמצאים ׳אחרי החגים׳ שבהם המשפחתיות בכללותה התבטאה ביתר תקיפות…
זוגיות מלכותית

זוגיות מלכותית

לפני כשבועיים נפטרה המלכה אליזבת׳ השניה בגיל 96. אליזבת׳ הייתה…
פרסטרויקה

פרסטרויקה

לפני כשבוע וחצי נפטר מיכאיל גורבצ׳וב, נשיא ברית המועצות לשעבר.…
לראות את כל התמונה

לראות את כל התמונה

פרשת השבוע פותחת בפרשיית אשת יפת תואר וכך היא כותבת…
שופטים ושוטרים של עצמנו

שופטים ושוטרים של עצמנו

התורה אומרת לנו: ״שופטים ושוטרים תיתן לך בכל שעריך אשר…
ויסעו ויחנו ויסעו ויחנו

ויסעו ויחנו ויסעו ויחנו

הבחירות המתקרבות מביאות עימן תופעות מבישות של נבחרי העם: חכי״ם…