גידולי שביעית בכותנה

הרב חגי בר-גיורא

שאלה:

האם יש חשש גידולי שביעית בכותנה?

תשובה:

• כותנה: עקב מיעוט גשמים הצטמצמו מאוד גידולי הכותנה בארץ בשנים האחרונות. שמן כותנה משמש בדרך כלל לייצור מרגרינות ולטיגון תעשייתי, ודינו כירק לחומרה. מאחר שעונת הלקיטה היא מאלול עד חשוון, יש לחשוש שעל שמן הכותנה המגיע לשוק חלים דיני שביעית, ויש להיזהר. כמו כן יש להחמיר גם בשנה השמינית מחמת לקיטת שביעית בחודש אלול. בכמה סוגי לחמים מערבבים גם קמח כותנה, ויש להיזהר.
• שמן פשתן: כולו מיובא מחו"ל; אין בו חשש קדושת שביעית.
• שמן קנולה: יש גידול מקומי קטן מאוד; משמש לייצור שמנים ומרגרינות.
• שמן סויה: כולו מיוצר מיבול חו"ל.
• לואיזה – עלים יבשים: הרוב מיובא מחו"ל, אך יש גם כמות ניכרת מגידולים מקומיים. בחליטות תה משתמשים בדרך כלל בלואיזה מקומית, ויש לבקש תעודת כשרות מעודכנת לשמיטה.
• ליים: זן של לימון; יש בו חשש גידולי שביעית וחשש ערלה.
• פופקורן: הפופקורן מיוצר מזן מיוחד של תירס הגדל בארץ; עונת הלקיטה היא בחודש אב. כמעט כל התירס המשווק בישראל הוא מתוצרת מקומית, אך יש גם מעט ייבוא.
• פלפל אדום חריף מיובש (שאטה או צ'ילי): כולו מיובא מחו"ל; אין חשש קדושת שביעית.
• פלפל שחור או לבן: כולו מיובא מחו"ל; אין חשש קדושת שביעית.

2021-11-09
Scroll to Top
גלילה למעלה