בקול רב

ומה אלוקים היה אומר?

הרב יוני לביא

חצי שעה לפני שבת הטלפון צלצל. ״קוראים לי מירי״, היא אמרה בקול צרוד, ״ואני אישה גרושה. אני ממש מתנצלת על השעה הגרועה להתקשר. יש לך שתי דקות בשבילי?״. אחד הדברים שלמדתי מניסיוני הוא שהתייעצות עם רב לעולם לא אורכת שתי דקות, אלא אם מדובר בשאלה מה יעשה מי שהתפלל שמונה עשרה בראש חודש ושכח להגיד יעלה ויבוא.
ובכל זאת, אם מישהי מעזה להתקשר בזמן כזה כנראה יש עניין חשוב על הפרק. ״בואי ננסה״, אמרתי לה, ״במה אפשר לעזור?״
״עידן, הבן הבכור שלי חוגג השבת בר מצווה ועולה לתורה בפעם הראשונה״, היא התחילה לספר ומייד קולה נשבר, ״אני לא אהיה שם…״.
״למה?״, התפלאתי.
״כי הגרוש שלי ואני ביחסים גרועים. יצאה לי הנשמה עד שהוצאתי ממנו גט ואנחנו במצב מלחמה. אני לא מסוגלת לראות את הפרצוף של האיש הזה וגם הוא לא רוצה לפגוש אותי. לקראת בר המצווה עורכי הדין שלנו סיכמו על חלוקה: אני אהיה אחראית על האירוע באולם והוא לא יהיה נוכח, והוא יקבל את שבת העלייה לתורה ואני לא אבוא…״. מירי שיחררה אנחה גדולה ונשמע היה שהיא בוכה. שתי הדקות שלנו כבר הסתיימו ואני ידעתי שגם בשתי שעות או בשתים עשרה לא אוכל למצוא מזור לליבה הכואב. כמה עצוב זה לדעת שהבן שגידלת וטיפחת במסירות במשך שלוש עשרה שנה נמצא ברגע כה מרגש ומרומם בחייו, רגע חד-פעמי שיישאר נצור בלב לנצח, אבל את לא תוכלי להיות לצידו.
״למה אלוקים מביא עליי צער כזה?״, מירי קטעה את חוט מחשבותיי, ״מה עשיתי לו?! הייתי רעה? עשיתי חטא נורא? שדדתי? רצחתי? בסך הכול השתדלתי תמיד ככל יכולתי, הייתי אמא טובה, גידלתי את ילדיי בדרך התורה. למה אלוקים לא מאפשר לי את הדבר הפשוט להיות עם הילד שלי כשהוא עולה לתורה בפעם הראשונה?״
נציגו של אלוקים
לפני שנים כשבחרתי להיות רב חשבתי שזה יצריך ממני להעביר שיעורי תורה ולהשיב על שאלות בהלכה. לא ידעתי שאנשים יראו בי לפעמים ׳דובר של אלוקים׳ ויבקשו ממני להחזיר בשמו תשובות על שאלות שגם לי אין מושג מה לענות עליהן. והסיפור של מירי הוא עוד עדין לעומת הפנייה שקיבל ידיד שלי המכהן כרב בארה״ב. הוא הציץ במקרה לתיבת המייל שלו שעתיים לפני ליל הסדר וגילה שם מכתב קורע לב. פנתה אליו אישה גרושה שילדיה היו במשמורת משותפת שלה עם בעלה לשעבר. הם סיכמו ביניהם כבר בתחילת השנה שבליל הסדר שלושת הילדים יהיו עם אימם. האישה הכינה את הבית במשך שבועיים לאירוח החגיגי, בישלה את כל הדברים הטעימים שהם אוהבים, ערכה יפה את שולחן החג וציפתה בקוצר רוח לבואם. שעתיים לפני החג התקשר אליה הגרוש ואמר: ״בסוף הם לא באים״. ״מה לא באים?!״, היא זעקה, ״אבל סיכמנו…״. האיש כחכח בגרונו. ״היו כמה בלת״מים, חשבתי שאספיק להביא אותם אלייך אבל זה לא מסתדר…״ וטרק את הטלפון. קשה לתאר איזו רשעות צריך בשביל לעשות לאישה דבר כזה, באותה מידה שקשה לדמיין את הצער של אימא שמחכה כבר שבועות לעשות את הסדר יחד עם ילדיה וברגע האחרון מתברר לה שהיא תישאר בלילה הזה לבד.
לא קינאתי ברב שצריך לענות לאישה על שאלה כזו ולהתמודד עם הטענה הנוקבת: ״הרב, אנחנו הרי אנשים מאמינים. איך אתה מסביר את מה שקורה לי? למה אלוקים גורם לי בלילה הכי חשוב ומאיר בשנה כזה חושך וייסורים?! איפה הצדק בעולם?!״.
ד״ש משמים
חנן בן ארי, בשירו המפורסם ׳ויקיפדיה׳ אומר על עצמו: ״תמחקו את כל מה שידעתם עליי עד היום. לא אני לא המתנחל, לא נציג של אלוקים״. ובכן, לזמר דתי חובש כיפה קל יותר להגיד משפט כזה. לרב בישראל קשה יותר. למדת שנים בישיבה, עמדת במבחנים מאתגרים והוסמכת לרבנות. בעיני אנשים זה אומר משהו. חז״ל בעצמם אף אמרו ״יהי מורא רבך כמורא שמים״ (אבות ד,יב), ו״את ה׳ אלוקיך תירא״ – לרבות תלמידי חכמים (פסחים כב,ב). תרצה או לא, אנשים רואים בך מייצג של ריבונו של עולם, ומבקשים ממך תשובות ותגובות בשמו. לא יעזור להם שתגיד: ״מי אני ומה אני?! הלוואי שידעתי להסביר ולהבין את מה שקורה בחיים הפרטיים שלי, אז להיכנס לנבכי חייהם של אחרים? קטונתי!״.
מצד שני, יש לדבר הזה גם צד חיובי. העובדה שאנשים רואים בך מייצג של הקב״ה מאפשרת לך להביא חיזוק ושמחה לאנשים ולגמול חסד יותר מאשר אדם אחר. כל ביקור חולה המאושפז בבית חולים או השתתפות בבר מצווה, כל ניחום אבלים ואפילו סתם אמירת ׳שבת שלום׳ מחויכת לאנשים – גורמת להם תחושה טובה ולהתחברות לא רק אליך, כאדם פרטי, אלא אל מה שאתה מייצג.
הופתעתי לראות את זה אפילו אצל דתל״שים. יש לי עד היום קשר קרוב ונעים עם כמה כאלו, חבר׳ה שלמראית עין עזבו לגמרי את דרך התורה. חלקם מחללים שבת בפרהסיא ואוכלים שרצים לתיאבון, ועדיין באים להתייעץ לפעמים על הדייט האחרון שהיה להם או על היחסים המורכבים עם ההורים. הלב שלי מרגיש שזה לא רק מה שהם מוצאים בי כתובת כאדם מקשיב שפה ושם יש לו עצה טובה, יש כאן משהו עמוק יותר. גם אחרי שכביכול הם הפנו עורף והתרחקו, יש חוט עדין בלב שלהם שקושר אותם אל ריבון העולמים. הם עדיין רוצים בקשר איתו ובחיבור אליו, והדרך שלהם לעשות זאת נעשית דרך דמותו של הרב ש׳מייצג׳ אותו.
האם זו פרשנות שגויה ומוגזמת? האם אני מדמיין? או שאולי הם מדברים איתך אבל מתכוונים אל משהו גדול ממך בהרבה. ■

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל מכינות את עצמן למצוות החג: ניקיון הבית מהמסד ועד הטפחות. והשבוע מישהי שאלה אותי: "תגידי, איך אני יכולה לגרום לבעלי לתת יד בניקיונות לפסח?" אז הינה כמה נקודות למחשבה בנושא. (הדברים כתובים בלשון נקבה אבל מותאמים לשני המינים):
1. סליחה על ניפוץ האשליה, אין כזה דבר 'לגרום' לאף אחד. זאת אומרת יש, אבל באמצעות מניפולציה או הפעלת כוח. אני מאמינה שאת רוצה שבעלך ינקה את הבית לא כי את אמרת לו וכי הוא מרגיש שהוא חייב לך טובה, אלא כי הוא רואה בניקיון הבית שותפות של שניכם. מצוות ביעור חמץ היא מצווה של שניכם, בעל ואישה כאחד. לכן הרשו לי לעדכן את השאלה ולשאול אחרת: "איך לאפשר לגרום לבעלי להיות גם הוא שותף בניקיונות הבית?" או לחילופין "איך לא ארגיש לבד בניקיונות הבית לקראת פסח?".
2. תיאום ציפיות – מילת מפתח בלא מעט תחומים זוגיים בכלל, ובפסח בפרט. אם עדיין לא ישבתם ודיברתם על כוס קפה ועוגיות שנשארו ממשלוח המנות לפורים על ההכנות לחג, זה הזמן לעשות זאת. הרבה פעמים אנחנו פועלים על אוטומט או לא מתקשרים את הציפיות שלנו, ובסוף מתאכזבים אחד מהשני. הינה כמה נקודות שכדאי שיעלו בשיחה ביניכם בהקשר לניקיון הבית:
• איך הייתה חוויית ניקיון הבית לפסח בבית של כל אחד מכם? הרבה פעמים אנחנו סוחבים איתנו לחיי הנישואין חוויות עבר שמשפיעות עלינו גם כיום ועלולות להיות טריגריות.
• מה זה אומר 'לנקות את הבית לפסח' עבור כל אחד מכם? האם זה אומר לנקות את הבית מחמץ בלבד, או לנקות את הבית מכל פירור אבק?
• אלו מקומות בבית הכי חשוב לכם לנקות ובאיזה סדר? הרי לא הגיוני להתחיל לנקות את המטבח בעודו פעיל במהלך השבוע.
• אלו סוגי ניקיונות אתם אוהבים יותר ואלו פחות? יכול מאוד להיות שאת לא מתחברת לניקוי המחסן או הרכב, ולבעלך אין בכלל בעיה לעשות זאת.
• מה יאפשר לכם לנקות את הבית בנחת ובשמחה? אם כבר מנקים – אפשר להפוך את החוויה למקרבת ולשמחה.
• במה אתם זקוקים לעזרה אחד מהשני, ואלו דברים אתם מעדיפים לנקות לבד? לפעמים ניקוי בשניים יכול לעזור מאוד, ולפעמים רק להפריע ולהאט את הקצב.
מוזמנים כמובן להוסיף גם שאלות מעצמכם.
3. ראייה מערכתית – אם נסתכל על גוף האדם נראה שיש הבדל בין האיברים השונים ולכל איבר יש את התפקיד שלו. לא דומה התפקיד הידיים לתפקיד הרגליים, המוח או הלב. האם אי פעם ראית שהיד אומרת ללב: "היי חביבי, שים לב שאתה עושה את התפקיד שלך כמו שצריך"? ברור שלא. היד לא מתרכזת בתפקיד של הלב, היא מרוכזת בעצמה ובלעשות את התפקיד שלה על הצד הטוב ביותר. לפעמים בני זוג שוכחים שהם מערכת שלמה ולכל אחד מהם יש את התפקיד שלו. יכול להיות שבעלך לא אוהב לנקות את הבית אבל בהחלט יכול לקחת על עצמו תפקידים אחרים. במקום להיכנס להתחשבנות מה כל אחד עשה, היי מרוכזת בעשייה מדויקת לכוחות שלך. אין מצווה להיות קורבן פסח.
4. עם יד על הלב – מי את מרגישה שבאמת אחראי לניקיונות לפסח? את או בעלך? רגע לפני שאת מבקשת ממנו שיהיה שותף – האם את מוכנה באמת לתת לו את ההזדמנות הזו? האם את מוכנה באמת לסמוך עליו ולשמוח בו, גם אם הוא לא מנקה בדיוק בדיוק כמו שאת רוצה? ■

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…