משה רבנו היה כבד פה וכבד לשון. להבדיל, גם מלך אנגליה ג'ורג' השישי סבל מגמגום, הקיסר הרומי קלאודיוס נחשב גמגמן ומוגבל דיבור. הרופאים סביבו סברו שדיבורו הפגום מעיד על מחלת נפש או חולשת גוף, והמליצו לו להימנע מנאומים כדי "לא להזיק" למעמדו. קלאודיוס דווקא בחר להתאמן בדיבור ולנצל אותו, עד שהצליח להנהיג את רומא ביד רמה. כך בלעם, בקללותיו שהתהפכו לברכה, השתמש בכוח הדיבור ובמילותיו הוא ריפא אומה שלמה מייאוש ופחד.
החשש של בלק מפני בני ישראל הצית בו רצון למצוא תרופה לאומית לפחד. בלק פנה לבלעם, שנחשב לסוג של רופא-מכשף. באותם הימים מילות כישוף נחשבו לכלי רפואי של ממש. בלק מלך מואב, מזמין אפוא את בלעם, מומחה בדיבור, ומבקש ממנו לבצע מעין טיפול מניעתי ,חיסון מילולי נגד עם ישראל. בלק האמין שמילה יכולה לשתק, ממש כמו רעלן, או לחזק, כמו סם מרפא. ואכן, מחקר מודרני ברפואה פסיכו-חברתית מצביע על כך שאמירות שליליות עלולות להשפיע פיזיולוגית לרעה. לדוגמה, "אפקט הפלצבו ההפוך": חולה שמאמין כי ימות אכן מדרדר, גם אם מבחינה רפואית מחלתו לא החמירה. וכך גם בכיוון ההפוך, וזה הבסיס לשימוש בפלצבו.
פרשת בלק מעמידה במרכזה את כוחן של מילים כריפוי, לא במובן המיסטי של קללות, אלא כתמרור אזהרה ומורה דרך לעולם הרפואה המודרני. בלק, אחוז חרדה קיומית מפני בני ישראל, מחפש דרך לשתק את כוחם באמצעות מילים. גם היום, אנו יודעים שמילה היא לא פחות חזקה מתרופה, במיוחד במפגש שבין רופא למטופל. מחקרים נרחבים מוכיחים שתקשורת חיובית, בהירה ואמפתית בין הרופא לבין החולה תורמת לשיפור תוצאות רפואיות, למשל, הפחתת כאב, קיצור ימי אשפוז, הקטנת תופעות לוואי, והעלאת שיעורי ההיענות לטיפול.
בתוך חדר הבדיקה, המילה היא הכלי הזמין ביותר, ולעיתים הזנוח ביותר, אך כוחו עצום. רופא שמקשיב בסבלנות, מסביר בשפה פשוטה, ומספק למטופל תחושת שליטה, מפחית בכך את מפלס החרדה ואת תגובת הסטרס הפיזיולוגית. כשמערכת העצבים האוטונומית רגועה, משתפר גם תפקוד מערכת החיסון, יורדת רמת הקורטיזול, והגוף כולו פנוי יותר להילחם במחלה.
ומהצד השני, אנו עדים שוב ושוב לכך שמילים קשות שנאמרות על ידי הצוות הרפואי, אבחנות חסרות רגישות, או תחזיות פסימיות מדי, פוגעות במטופל לא פחות ממחלה. מחקרים במרפאות אונקולוגיות הראו שחולים ששמעו בשורות קשות שנמסרו ללא חמלה דיווחו על סבל מוגבר, כאב עז יותר ואפילו קיצור תוחלת חיים.
לכן מבעד לעדשה רפואית, המסר הברור מפרשת בלק הוא שתפקיד הרופא אינו רק לרשום תרופות, אלא לדבר, ולדעת שבמילה טובה ישנו כוח מופלא לרפא, הרבה יותר מכוחה של קללה. ■