עבר ונזכר

15 שנה אחרי

15 שנה אחרי מלחמת לבנון השניה: בית לחיילים בודדים לזכר החייל הבודד שנפל בקרב.
במהלך מלחמת לבנון השנייה נפל רס"ן בנג'י הילמן ז"ל כחודש לאחר חתונתו | השבוע הקימה משפחתו בית לחיילים בודדים שיוקדש לזכרו | הנצחה מרגשת

מוריה אופיר

במהלך מלחמת לבנון השנייה נפל רס״ן בנג’י הילמן ז״ל כחודש לאחר חתונתו. בנג’י ומשפחתו עלו לארץ מלונדון בשנת 1983 והשתקעו בעיר רעננה. בנג’י התחנך בעיר ובהמשך למד במדרשיית נועם בפרדס חנה. הוא התגייס לסיירת “אגוז״ והיה המצטיין הגדודי בטירונות ואת המשך שירותו הצבאי ביצע כמפקד פלוגה. בעת מלחמת לבנון השנייה נערכה פעילות מבצעית בקרב הלבנוני מרון א – ראס, שם הוא מצא את מותו.  לשבעה הגיעו חיילים בודדים רבים והוריו של בנג’י גילו שהוא היה מאמץ את אותם החיילים ולפעמים אפילו סוגר שבתות בבסיס כדי להיות יחד איתם. כך במהלך השבעה הוקם הפרויקט – פרויקט שממשיך את מסירותו של בנג’י, זו שדאג להסתיר מאחרים.

הבית של בנג'י ברעננה

“לחיילים בודדים אין כיום פתרונות ראויים. הבית הוא הפרויקט היחיד שנותן מענה,״ אומר אלי לדרמן, יו״ר קרן בנג’י הילמן. “לרוב הצבא מאכלס חיילים בודדים בקיבוצים ושם אין להם קהילה ומשפחה, מישהו מוכר שמטפל בהם. אנחנו נותנים להם את העורף המשפחתי הן מבחינת מענה רגשי והן מבחינת המענה הפיזי״.
הבית קיים זה שמונה שנים והחל עם 48 יחידות דיור. כיום ישנן כבר 87 יחידות, ואליהן צפויות להצטרף עוד 93 יחידות דיור על ידי הרחבת הפרויקט בבנייה שתחל בשנה הקרובה. בכל יחידה מתגורר חייל אחד והחדר כולל מיטה אורטופדית, ארון, טלוויזיה, חיבור לאינטרנט ומיזוג. במקום מקבלים הדיירים ארוחות, שירותי כביסה, פעילויות פנאי וגישה לספרייה.
“הכל ברמה של חמישה כוכבים, החיילים לא משלמים על כך כלום. את התקציב שהם מקבלים עבור דיור חייל בודד הם מעבירים לנו, אבל מבחינת השקעה במקום, המחיר הזה מכסה פחות משליש ההוצאות עליהם,״ מספר לדרמן. “את יתר הכסף אנו מגייסים דרך תרומות״.
כמה חיילים מבקשים להתאכלס אצלכם מדי שנה?
“יש ביקוש אדיר כי יש כמות עצומה של חיילים שמחפשים דירות, בערך 1,200 חיילים כאלו בשנה. רשימת ההמתנה לכניסה לבית היא למעלה משישה חודשים.״
למה המקום מיועד דווקא לחיילים קרביים?
“על פי המסורת שבנג’י התחיל בסתר, הוחלט להמשיך לספק מענה לחיילים קרביים שיוצאים לשטח ואין להם מקום קבוע לחזור אליו, והאתגרים שהם מתמודדים עימם רבים, לבטח אם הם חיילים בודדים״.
הצלחת המקום, אומר לדרמן, מבוססת על ההתנדבות: ישנם מעל 500 מתנדבים בפרויקט כולל שומר וקבלה שתמיד זמינים ונמצאים במקום כל שעות ביממה. החיילים שזוכים להיכנס לבית זכאים לגור בו בכל עת שירותם הצבאי ועד חודש אחרי השירות.
“יש לנו חיילים שיצאו לקצונה וכאלו שזכו באות נשיא המדינה והם אומרים בפירוש שלא היו מצליחים להגיע להישגים האלו לולא שהותם בבית,״ משתף לדרמן בחיוך. “יש בבית את כל הגוונים – דתיים, מסורתיים וחילוניים, והסמל של הבית הוא אחדות. את ארוחת ליל שבת, לדוגמא, מתחילים רק לאחר שכולם חזרו מבית הכנסת. כמו במשפחה – מחכים לכולם ומתבססים על כבוד״.
בשבוע שעבר התקיימה חתונתם של הדסה ברנר וג’ואי פאור, זוג חיילים בודדים שנפגשו בבית של בנג’י. ג’ואי עלה ארצה עם משפחתו מארה״ב ושירת בסיירת צנחנים כחייל בודד כאשר הוריו יצאו לשליחות. גם הדסה עלתה מארה״ב ושירתה כלוחמת ביחידת “מורן״ המובחרת.
“בנג’י ז״ל היה דואג לחיילים הבודדים בפלוגה שלו, והקמת בית יהודי בישראל על ידי דיירי הפרויקט, היא נדבך נוסף במורשתו,״ אומר לדרמן. “אין לי צל של ספק שבנג’י כבר יושב במרומי גן עדן, אבל אנחנו זוכים לראות בעצמנו עוד זכויות טובות שעומדות לטובת עליית נשמתו במלאות חמש עשרה שנה לנפילתו

עוד במדור זה

שליפות

שליפות

אבא איש חינוך. אומרים שהקשר לאבא משתקף בקשר עם הקב״ה…
שליפות

שליפות

אבאג׳ק סיאלום. נולד בתוניס ובהמשך היגר בגיל שמונה לצרפת עם…
שליפות

שליפות

אבאגיבור. חושב עליו בכל יום. אבי ז״ל נפצע בקרב עם…
שליפות

שליפות

אבאאינטלקטואל, למדן.אימאהעוגן של המשפחה, מורה בנשמתה, מנהלת בית ספר, בשלנית.…
שליפות

שליפות

אבאזאב. פתח אותי לעולם הכלכלה. משתכנע מכל טיעוני הימין, אבל…
שליפות

שליפות

אבא האבא הכי טוב בחיים, רחמים טסה. אבא שלמדתי ממנו…
שליפות

שליפות

אבא תותח, דוגמה אישית, יציבות, ביטחון, אכפתיות, קשיחות, אהבה, השראה,…
שליפות

שליפות

ההוריםדוד ואסנת. בעלי תשובה, עלו מאוסטרליה מתוך ציונות ואהבה לארץ.…
שליפות

שליפות

אבא אבא עלה מדרום אפריקה בגיל 19-20 אחרי מלחמת ששת…
שליפות

שליפות

אבאאהרן, יליד העיר יזד בפרס. עלה לארץ בשנת 1958. חשמלאי…
שליפות

שליפות

אבאמשה, בן לחלוצי כפר פינס. חקלאי בנשמה.אימאמלי, שורדת שואה שהטביעה…
שליפות

שליפות

אבאאבי היקר משיח. יליד שכונת הבוכרים בירושלים של שנות ה-40,…
שליפות

שליפות

אבאאהרון. אימא שושנה.החצי השני שרית. המשפחהעלמה (9), ינאי (6), ארי…
שליפות

שליפות

אבאגדל במוסקבה ולמד אומנות. עלה לארץ בראשית שנות ה-90.אימאגדלה בברדיצ'ב,…
שליפות

שליפות

אבאהוא ההוכחה שעם הרבה אמונה וכח רצון אפשר להתגבר על…
שליפות

שליפות

אבא יהושע. גדול הדור שלי. ממנו ספגתי אהבה לעם, לארץ…