יהדות

100 שנה ליסוד הרבנות הראשית

הרב לא רצה לחזור למצב בו כל אחד פוסק לעצמו ודואג רק לשטיבלך שלו ולקהילה שלו. לכן הוא הקים את הרבנות הראשית הממלכתית הלאומית.מפעל הרבנות הראשית הוקם על ידי הרב קוק לדורות כמו דרכה של הגאולה שאין אחריה גלות.

הרבנות הראשית

100 שנים לייסוד הרבנות הראשית, על ידי הרב הראשי הראי"ה קוק זצ"ל

התכנסנו כאן כולנו אוהבי ציון וירושלים, לציין את יום פטירתו ה86 של רואה האורות ורואה הדורות של מרן הרב קוק. 

מנהיג ענק של עם ישראל שהופיע בצומת הדרכים ההיסטורי של תחילת שיבת ציון וקיבוץ גלויות, וסלל את הדרך הרוחנית לחידוש התרבות היהודית והאחריות הכלל ישראלית, מתוך ראיה ממלכתית לאומית תקיפה ואחדותית.

הרב קוק, שעמד בראש מסע הרבנים למושבות מתוך קשר עמוק למתיישבי המושבות והקיבוצים, הוא זה שנאבק שם ובמהלך כהונתו ברבנות במכשולי הכשרות, בחילולי השבת וברוחות הזרות שחדרו למוסדות החינוך. הרב קוק, שהיה מחובר בכל נימי נפשו לאומה כולה ולכל אחד ואחד מבניה, הוא זה שלא נרתע מלבקר בחריפות את מי שראה בדרכם סכנה רוחנית לעם ישראל. הרב קוק ראה בשיבת ציון את גאולתם של ישראל על פי חזון הנביאים, לשוב לארצנו מארצות נידחות, מקהילות מפוזרות ומבודדות, אל ארץ ישראל. לכן הגה הרב וייסד את הרבנות הראשית לישראל בדיוק לפני 100 שנה – בתרפ״א.

הרב הקים את הרבנות הממלכתית כדי לבנות מרכז של הנהגה רוחנית והלכתית. הלכה אחראית שניזונה מרוח גדולה שמפעמת בכל הוראת ופסיקה לכלל ולפרט.

הרב לא רצה לחזור למצב בו כל אחד פוסק לעצמו ודואג רק לשטיבלך שלו ולקהילה שלו. לכן הוא הקים את הרבנות הראשית הממלכתית הלאומית.מפעל הרבנות הראשית הוקם על ידי הרב קוק לדורות כמו דרכה של הגאולה שאין אחריה גלות.

על כן אל לנו לשוב להנהגה קהילתית פרטית אגודות אגודות כפי שהיה בגלות, שהרי כבר הזהיר אותנו הנביא ישעיהו לפני יותר מ2000 שנה פן נראה את הפסיקה וההנהגה ההלכתית – ״צו לצו קו לקו – זעיר שם זעיר שם״.

למען המשך דרכו של מרן הרב אנו מחויבים, כאיש אחד, להעצים ולחזק את הרבנות הלאומית, מפעלו של הרב קוק, כמוקד פסיקה והנהגה ממלכתי מרכזי, וזאת כדי לשמור על הרבנות כמרכז תורה והוראה אחד באורו של הראי״ה, השומר על מסורת התורה בענייני השבת, המשפחה היהודית, שמירת שרשרת הדורות וטהרת השולחן הכשר, לכלל ישראל בארץ ועולם.  כפי שהמתקפות וההכפשות כנגד הרבנות הראשית פוגעות במעמדה ומחלישות אותה, כך חיזוקה והתייחסות אליה כפי הראוי, הם אלו שיבצרו את מעמדה ויגדילו את כבודה. אחדות ההלכה הממלכתית של הרבנות הראשית דואגת לכל אחד ואחת מישראל. 

הבה נלך בדרכו של הראי״ה לשמירת הגיור האורתודוקסי כפי שנהוג בבתי הדין של הרבנות הראשית. אחריות לאומית זו, היא הערובה לשמירה על ספר יוחסין יהודי ממלכתי אחד ויחיד לדורי דורות. 

הבה נמשיך בדרכו של הרב קוק לחיזוק מנהיגותה הממלכתית של הרבנות הראשית, כדי שלא נגרום, חס וחלילה, לפילוג בעם בגלל מלחמות על חידושים מסוכנים בדרכי הגיור ו״מיהו יהודי״, וכפי שכתב בתשובותיו, שהכרעות כלליות בענייני גרים צריכות לצאת מקיבוץ של גדולי הדור, ולא מהוראות פרטיות של רב זה או אחר.

נשמור יחד כאיש אחד על מערכת הכשרות בכדי לאפשר לכל רבבות עמך בית ישראל לצרוך מאכלים כשרים ללא חשש, מה שרק מערכת ממלכתית יכולה לעשות, וכדי שלא תחזור חו״ח ליוזמות פרטיות או מקומיות, כפי שהיה נהוג בקהילות בתקופת הגלות לפני ייסוד הרבנות הראשית.

הרב קוק חזה עולם יהודי מאוחד שנהנה מהנהגה תורנית ותרבותית ממלכתית עם אחריות לאומית בכל תחומי החיים היהודיים בארץ ובעולם כולו. כי מציון תצא תורה ודבר ה’ מירושלים.

עוד במדור זה

ראש השנה תשפ״ז - כיצד מנצחים בדין?

ראש השנה תשפ״ז - כיצד מנצחים בדין?

עם‭ ‬יד‭ ‬על‭ ‬הלב‭… ‬אלול‭ ‬הזה‭ ‬עף‭ ‬לנו‭… ‬חופשת‭ ‬יולי‭…
ניצבים וילך - האומץ להיות ניצב

ניצבים וילך - האומץ להיות ניצב

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילה‭ ‬‮'‬נצבים‮'‬‭: ‬‮'‬אַתֶּם‭ ‬נִצָּבִים‭ ‬הַיּוֹם‮'‬‭. ‬הרמב"ן‭ ‬באר‭ ‬את‭…
כי תבוא - האותיות הקטנות שבחוזה

כי תבוא - האותיות הקטנות שבחוזה

סגנון‭ ‬הנאום‭ ‬של‭ ‬משה‭ ‬רבינו‭ ‬בספר‭ ‬דברים‭, ‬מקבל‭ ‬בפרשתנו‭ ‬תפנית‭…
כי תצא - מצוות לאו ליהנות ניתנו

כי תצא - מצוות לאו ליהנות ניתנו

ידועים‭ ‬דברי‭ ‬חז"ל‭ ‬‮'‬רצה‭ ‬הקב"ה‭ ‬לזכות‭ ‬את‭ ‬ישראל‭ ‬לפיכך‭ ‬הרבה‭…
שופטים - לשפוט בצדק

שופטים - לשפוט בצדק

‮'‬שפטים‭ ‬ושטרים‭ ‬תתן–לך‭ ‬בכל–שעריך‭ ‬אשר‭ ‬ה‮'‬‭ ‬א‭-‬להיך‭ ‬נתן‭ ‬לך‭ ‬לשבטיך‭…
ראה - איך שומעים בעיניים?

ראה - איך שומעים בעיניים?

התורה‭ ‬מצווה‭ ‬אותנו‭ ‬‮'‬ראה‭ ‬אנוכי‭ ‬נותן‭ ‬לפניכם‭ ‬היום‭ ‬ברכה‭ ‬וקללה‭,…
עקב - האם אין כאן דרישות מוגזמות?

עקב - האם אין כאן דרישות מוגזמות?

אם‭ ‬היינו‭ ‬צריכים‭ ‬לכתוב‭ ‬‮'‬תקציר‭ ‬מנהלים‮'‬‭ ‬לדרישות‭ ‬שהקב"ה‭ ‬בתורתו‭ ‬דורש‭…
שבת חזון - דברים: לזכור על מנת לתקן

שבת חזון - דברים: לזכור על מנת לתקן

השבוע‭ ‬נתמלא‭ ‬געגוע‭, ‬זכרון‭ ‬וכאב‭ ‬עד‭ ‬כדי‭ ‬מנהגי‭ ‬אבלות‭ ‬על‭…
מטות מסעי: נקמה במדין – למה לא לקרוא לשלום?

מטות מסעי: נקמה במדין – למה לא לקרוא לשלום?

משה‭ ‬רבנו‭ ‬מצטווה‭ ‬לפני‭ ‬מותו‭ ‬לצרור‭ ‬את‭ ‬המדינים‭: ‬‮'‬וידבר‭ ‬ה‮'‬‭…
פינחס: עֹלַת תָּמִיד הָעֲשֻׂיָה בְּהַר סִינַי לְרֵיחַ נִיחֹחַ אִשֶּׁה לה׳

פינחס: עֹלַת תָּמִיד הָעֲשֻׂיָה בְּהַר סִינַי לְרֵיחַ נִיחֹחַ אִשֶּׁה לה׳

הציווי‭ ‬הראשון‭ ‬על‭ ‬הקרבת‭ ‬הקרבנות‭ ‬היה‭ ‬על‭ ‬קרבן‭ ‬התמיד‭, ‬כבר‭…
בלק: כרע שכב כארי וכלביא מי יקימנו

בלק: כרע שכב כארי וכלביא מי יקימנו

הגמ‮'‬‭ [‬ברכות‭ ‬יב‭] ‬אומר‭ ‬שחכמים‭ ‬חשבו‭ ‬להכניס‭ ‬את‭ ‬ברכות‭ ‬בלעם‭…
חקת: מטה ארץ-ישראלי

חקת: מטה ארץ-ישראלי

מצוקת‭ ‬המים‭ ‬של‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭ ‬במדבר‭ ‬הביאה‭ ‬לציווי‭ ‬של‭ ‬הקב"ה‭…
קרח: קורח ועדתו - משבר מקור הסמכות

קרח: קורח ועדתו - משבר מקור הסמכות

ההליכה‭ ‬במדבר‭ ‬מלאה‭ ‬תלונות‭ ‬ומשברים‭ ‬מצד‭ ‬עם‭ ‬ישראל‭. ‬משבר‭ ‬חטא‭…
שלח: האם המרגלים לא דיברו אמת?

שלח: האם המרגלים לא דיברו אמת?

בעיצומן‭ ‬של‭ ‬ההכנות‭ ‬לקראת‭ ‬הכניסה‭ ‬לארץ‭. ‬לכאורה‭ ‬נראה‭ ‬נכון‭ ‬וצודק‭…
בהעלותך: מנורה - עולים מדרגה

בהעלותך: מנורה - עולים מדרגה

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬בציווי‭ ‬הדלקת‭ ‬המנורה‭. ‬הכהן‭ ‬מדליק‭ ‬את‭ ‬הנרות‭ ‬בין‭…
נשא - שבועות: היום לפני 3338 שנים

נשא - שבועות: היום לפני 3338 שנים

לכל‭ ‬חג‭ ‬האווירה‭ ‬המקדימה‭ ‬לו‭, ‬קישוטי‭ ‬סוכה‭, ‬תחפושות‭, ‬חנוכיות‭, ‬ולחג‭…