כבר שנים רבות אני פועלת לקידום הבריאות באוכלוסיה הדתית ובעיקר החרדית. במשך שנים העברתי הרצאות בהתנדבות בקהילות חרדיות ברחבי הארץ בתחומי בריאות שונים, נפגשתי עם רבנים מכל החוגים כדי ללבן סוגיות הלכתיות רפואיות, ארגנתי כנסים בתחומי רפואה והלכה, כתבתי מאמרים עם בעלי הרב, העברתי קורסים בתחום הרפואה וההלכה במכללות שונות ובמסגרות שונות, ישבתי בוועדות בריאות בכנסת, ועוד.
ולמה אני מספרת לכם את כל זה? כי קידום בריאות האישה הדתית והחרדית הוא אתגר. נתונים ממחקר עדכני מראים ששיעור הנשים החרדיות המבצעות אבחון שגרתי לסרטן צוואר הרחם עומד על כ–43% בלבד לעומת 71% בקרב הנשים היהודיות הלא-חרדיות. שיעורי קולונוסקופיה נמוכים אף הם -24% מול 53%, ושיעור ביצוע בדיקות סקר כמו ממוגרפיה עומד על כ-43% בלבד בקרב נשים חרדיות בשלוש השנים האחרונות, לעומת 71% בקרב נשים יהודיות לא חרדיות.
ואולם, היום אפשר לראות תהליך של שינוי תרבותי ושיפור הנגישות למידע: שיעור החרדים שמחפשים מידע רפואי באינטרנט עלה מ–12% בשנת 2010 ל–39% בשנת 2024 – אך הוא עדיין נמוך לעומת האוכלוסייה הכללית (71%). ישנה גם עליה בשימוש בטכנולוגיה מותאמת tele-medicine כשרה. מחקר עדכני מ-2025 מצא שנשים חרדיות מראות נכונות לשיחות וידאו רפואיות, במיוחד אם השיחות נעשות במכשירים ייעודיים כשרים, תוך שמירה על פרטיות. בנוסף לכך, בודקות טהרה ויועצות בקהילה שהוכשרו על ידי מכון פוע"ה ועברו הכשרה מותאמת בתחום הרפואה ההלכה והנפש, מעניקות ייעוץ דיסקרטי ורגיש דרך מוקד טלפוני וערוצים דיגיטליים בנושאים כמו טהרת המשפחה, פוריות, בדיקות סרטן, ליווי לאחר לידה וגיל המעבר, תוך הקפדה על דיסקרטיות והכלה. הן מספקות לא רק מידע הלכתי, אלא גם נוכחות אמתית שמאפשרת לנשים לפנות בביטחון, בלי מבוכה.
אז ב"ה יש התקדמות, ועדיין הפער מטריד.
ועם זאת, חשוב לציין שלמרות כל הנאמר לעיל, תוחלת החיים של נשים חרדיות גבוהה בשנה וחצי מהממוצע הצפוי בהתחשב ברמה הסוציואקונומית, תופעה המצביעה על הון חברתי גבוה, תמיכה משפחתית קהילתית ואורח חיים שמקנה חוסן נפשי וחלקו אף בריאותי. התמיכה החברתית יכולים לשמש כקרקע פורייה למיזם בריאותי שמתבסס על אמון ומעורבות קהילתית.
כדי לקדם את בריאותן של נשים אלה, חשוב לפתח מודלים של חינוך קהילתי, בשיתוף רבנים ומוסדות מקומיים, ולהנגיש מידע באמצעות ערוצים כשרים, כמו טקסטים מודפסים, הדרכות במוסדות חינוך, וערוצי טלה-רפואה מותאמים. חשוב גם לפעול לחיזוק המודעות בקרב הקהילה ולבניית אמון במערכת הרפואית תוך הקשבה לצרכי הציבור. רק באמצעות שילוב רגישות תרבותית והלכתית, תשתיות מותאמות, והגברת המודעות בקהילה, נוכל לצמצם פערים ולפעול למען בריאות נשית מיטבית שתביא ברכה לאשה, למשפחתה ולקהילה. ■