במהלך השיעורים על פסח אני שואל מדי פעם את הלומדים מה יותר טעים – "מצות כהן הלפרין" או "מצות יהודה" (ירושלמי)? ערכתי סטטיסטיקה בין הלומדים ושאלתי את בית החרושת המנצח: תגיד לי את האמת – מה הסוד? למה המצות שלך טעימות יותר? בהתחלה קיבלתי הסברים שונים. בסוף, נאמר לי שהסוד הוא בעובדה שאחוז המים שהם מוסיפים הוא נמוך (בגלל המכונות החדשות יותר) ועל-כן המצות דומות יותר לקרקר פריך.
חום המערבל
צריך לקחת בחשבון שכאשר שמים פחות מים, המערבל מתאמץ יותר וחום העיסה עולה, דבר המזרז את החמצת העיסה.
זו אחת מחמשת הסיבות העיקריות המביאות את הרב מ.מ. אייזנברג לטעון בכל שנה מחדש שמצות המכונה בימינו יש בהן חשש חמץ. הרב אייזנברג אף הזדרז השבוע לחלק לנו את המהדורה החדשה של קונטרסו בעניין זה.
מאז המצאת מצות המכונה, רועש וגועש העולם היהודי עם השאלות ההלכתיות הקשורות בנושא. אך באופן מעשי כבר התקבל הפסק שהן מצות למהדרין ומו"ר הרצ"י קוק זצ"ל היה רואה בהן מצות לכתחילה גם בגלל אפשרויות הניקוי והזריזות. מעניין לחשוב כיצד היינו מתמודדים היום עם הביקוש העצום למצות אילולא שלח לנו הקב"ה את האפשרות הטכנולוגית המיוחדת להכנת מצות מכונה?
חום התנור
ישנה בעיה נוספת של החום בפי התנור. כדי שהמצות יאפו בצורה טובה ומצד שני חום התנור לא יחמיץ את העיסה, מקובל לקחת במקל ארוך את מצת היד באופן ישיר אל מרכז התנור כדי שהחום הנמוך יותר הנמצא בפי התנור לא יחמיץ את העיסה. במצות מכונה התנורים ארוכים מאוד, וזאת על-מנת שהמצה תאפה טוב יותר ובהדרגה תוך כדי הסעתה במשטח הנע. לצורך כך, הטמפרטורה בכל התנור הרבה יותר נמוכה. בתנור שוררת טמפרטורה הדומה לכאורה ל"פי התנור" שעליה דנו הפוסקים שטמפרטורה זו עלולה לגרום להחמצת הבצק.
עלי בורקס
בדרך עבודת הלישה של המכונה, מעבירה המכונה בין המערוכים את הבצק ויוצרת בצק דק ביותר. בהמשך, המכונה שמה בצק על בצק ושוב יוצרת מזה בצק דק, כך שנוצר בצק כדוגמת בצק עלים המוכר בשימוש כבורקס. מי שמציץ במסלולי המצה, בתוך התנור, רואה שהעלים האלו מתנפחים באופן משמעותי ורק בזכות החורים הנעשים על המצה הם חוזרים לדקותם. מצב זה מעלה את הבעיה של מצות עבות, תפוחות ומצה מקופלת שדנו בהם הפוסקים.
סדקים במצה
החיטה הגדלה בארץ ישראל היא ברובה זן של חיטה קשה המתאימה יותר לייצור של פסטות. זו הסיבה שמדינת ישראל מייצאת חלק גדול מהחיטה שלה לאיטליה ואירופה לצורך ייצור פסטות. במקביל, מייבאים ארצה מארה"ב סוג של חיטה הרבה יותר רכה.
מצות המכונה שאינן שמורות, מיוצרות מקמח זה, ועל כן נראים בהם פעמים רבות סדקים המהווים שאלה הלכתית (עיין שו"ע תנט', ב').
פירורים על גבי המצות
לצורך ניקיון המכונה, מקובל להשתמש בלחץ אויר שתפקידו לנקות את שאריות הבצק שנשארו במכונה. צורת ניקיון זו מהווה בעיה שכן לחץ האוויר מעיף את שאריות הבצק ואלו עלולים להיצמד לצדדים או לתקרה ולאחר מכן לנחות על גבי הבצק החדש. גם הטוענים שאין בעיה במכונה של הכנת מצות "לשמה" עדין צריכים להשיב על הטענות הנ"ל.