טור אורח

אנשי המעשה ואנשי הרוח

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

משה מצווה לקחת שני אומנים משני שבטים לבניית המשכן – בצלאל משבט יהודה ואהליאב משבט דן. המדרש בפסיקתא רבתי מלמד ששני שבטים אלו שילבו פעולה בבניין בית המקדש הראשון, שלמה המלך משבט יהודה וחירם שאמו משבט דן.

מהלכים לאומיים רבים בעם ישראל התקיימו באמצעות שילוב של שני מנהיגים. משה ואהרון, מרדכי ואסתר, עזרא ונחמיה, ולעתיד לבוא משיח בן יוסף ומשיח בן דוד.

ניתן להסביר זאת בשני אופנים:

ההסבר הראשון: שילוב המנהיגים בא מהצורך לאחד שני כוחות הפוכים, המשלימים מעשה אחד. איחוד כגון משה ואהרון – משה מסמל את מידת החסד ואילו אהרון את מידת הדין.

ההסבר השני: כדי שמפעל, לדוגמה, יצליח – יש צורך בשני תפקידים: אנשי רעיונות, ואנשי מעשה המבצעים את מחשבותיהם של בעלי הרעיונות. כך למשל, משיח בן יוסף המבטא תקופה של גילוי כוחות החומר בגאולת ישראל, זקוק לכוח רוחני שמחייה אותו ונותן לו חיים ומשמעות עליונה, והוא משיח בן דוד.

הרב קוק זצ"ל כותב ב"פנקס אחרון בבויסק" שהציווי היה לקחת את בצלאל, משבט יהודה המכונה "גור אריה" בברכות יעקב, אריה בתחום הרוח – ולצרף לו את אהליאב, משבט דן שאף הוא קרוי "אריה" בברכות משה, אריה מתחום החומר. שני אלו ביחד מביאים להופעת יצירה שלמה, יהודה המנהיג את העם והולך בראש כמלך ודן "המאסף לכל המחנות" ההולך בסוף. על בסיס זה יכולים השבטים לבטא את עצמם ולהוציא לפועל את כוחותיהם. הרב זצ"ל מוצא לרעיון זה רמז בשם בנו של דן, הקרוי "חושים". החושים אין להם מעצמם כלום, אבל כאשר הם פוגשים השפעה חיצונית – הם מופעלים ומביאים את הדבר לידי גילוי וביטוי.

המשכן הוא מקום החיבור של חומר ורוח. לכן, ביצירתו הקב"ה מצווה לקחת שני אמנים, אחד מעולם הרוח והשני מעולם החומר

כאמור, משה מצווה לקחת שני אומנים משני שבטים לבניית המשכן – בצלאל משבט יהודה ואהליאב משבט דן. אנחנו רואים שהמדרש בפסיקתא רבתי מלמד ששבטים אלו שילבו פעולה בבניין בית המקדש הראשון, שלמה המלך משבט יהודה וחירם שאמו משבט דן.

עוד במדור זה

ספר תורה מדויק

ספר תורה מדויק

01‭ ‬ לפעמים‭ ‬השמיים‭ ‬פשוט‭ ‬מחברים‭ ‬את‭ ‬הנקודות‭ ‬בצורה‭ ‬כל‭…
מחשבה. דיבור. תודה.

מחשבה. דיבור. תודה.

לפני‭ ‬כשבוע‭ ‬פנתה‭ ‬אליי‭ ‬חברה‭ ‬של‭ ‬בתי‭ ‬וסיפרה‭ ‬לי‭ ‬על‭…
מבצע סבתא

מבצע סבתא

יש‭ ‬רגעים‭ ‬בהיסטוריה‭ ‬שבהם‭ ‬חוט‭ ‬דק‭ ‬של‭ ‬אמונה‭ ‬פשוטה‭, ‬אומץ‭…
לְפוּם צַעֲרָא אַגְרָא – לפי הצער, כך השכר

לְפוּם צַעֲרָא אַגְרָא – לפי הצער, כך השכר

חז"ל‭ ‬מלמדים‭ ‬אותנו‭ ‬שאדם‭ ‬נמדד‭ ‬לא‭ ‬לפי‭ ‬הקלות‭ ‬שבה‭ ‬השיג‭…
נגיעות של הלב

נגיעות של הלב

0יש‭ ‬רגעים‭ ‬שהחיים‭ ‬לוחשים‭ ‬לנו‭ ‬באוזן‭, ‬ויש‭ ‬רגעים‭ ‬שהם‭ ‬פשוט‭…
הכוח של התודה –מפתח לצינורות השפע

הכוח של התודה –מפתח לצינורות השפע

01‭ ‬ כבר‭ ‬כתבתי‭ ‬כן‭ ‬לא‭ ‬מעט‭ ‬על‭ ‬הכוח‭ ‬המיוחד‭…
החזרת האבדות

החזרת האבדות

01‭ ‬ לפני‭ ‬מספר‭ ‬שנים‭ ‬נסענו‭, ‬בתי‭ ‬הבכורה‭ ‬שחר‭ ‬ואני‭,…
שניאור – שני אורות לעולם

שניאור – שני אורות לעולם

השבוע‭ ‬זכיתי‭ ‬להיות‭ ‬בניחום‭ ‬אבלים‭ ‬במגדל‭ ‬העמק‭, ‬בביתו‭ ‬של‭ ‬הרב‭…
אורי שכטר

אורי שכטר

כבר‭ ‬סיפרתי‭ ‬כאן‭ ‬פעם‭ ‬על‭ ‬החברות‭ ‬שלי‭ ‬עם‭ ‬ליאור‭ ‬גרוס‭,…
לנקות את השולחן

לנקות את השולחן

נכנסנו‭ ‬אל‭ ‬חודש‭ ‬אלול‭ ‬‮–‬‭ ‬חודש‭ ‬שמאפשר‭ ‬לנו‭ ‬לעצור‭, ‬להביט‭…
להתחזק באהבת ישראל

להתחזק באהבת ישראל

בימים‭ ‬כל‭ ‬כך‭ ‬מורכבים‭, ‬עם‭ ‬מלחמות‭, ‬כאב‭, ‬שבי‭, ‬דאגה‭ ‬וחוסר‭…
הכל מלמעלה

הכל מלמעלה

‮01‭ ‬ יש‭ ‬משפט‭ ‬קצר‭ ‬אך‭ ‬מהדהד‭, ‬שמתאר‭ ‬אמת‭ ‬עמוקה‭…
תודה לאנשי הקרקע- הלב הפועם מתחת לכנפיים

תודה לאנשי הקרקע- הלב הפועם מתחת לכנפיים

‮לא‭ ‬מעט‭ ‬הרצאות‭ ‬יצא‭ ‬לי‭ ‬להעביר‭ ‬בתקופה‭ ‬האחרונה‭… ‬אבל‭ ‬השבוע‭…
הגיבורים

הגיבורים

‮לפני‭ ‬כשבועיים‭ ‬חווינו‭ ‬אירוע‭ ‬קשה‭ ‬בגדוד‭ ‬נצח‭ ‬יהודה‭.‬ הגדוד‭ ‬הייחודי‭…
כי מראש צורים אראנו

כי מראש צורים אראנו

‮"‬כי‭ ‬מראש‭ ‬צורים‭ ‬אראנו‭, ‬ומגבעות‭ ‬אשורנו‮"‬‭. ‬נאום‭ ‬בלעם‭. ‬כמי‭ ‬שזכה‭…
טייסנו שבו לשלום

טייסנו שבו לשלום

כל כך מרגש היה לשמוע לאחר התקיפה המדהימה באיראן את…