התישבות

הכתובת המדממת הייתה על הקיר

המצב הפך להיות מסוכן עד כדי כך שאברכי הישיבה שמתגוררים בישוב שבי שומרון ועולים מידי יום ללמוד בחומש, נאלצו לשנות מידי ערב את מועד ירידתם חזרה לשבי שומרון משום שהפורעים כבר היו אורבים להם בשעות הקבועות.

חלון אחורי של רכב מנופץ
אלישע ירד

01
את הטור הזה אני כותב בכאב וזעם.
כאב על הרצחו של יהודה דימנטמן – יהודי קדוש וחבר טוב, וזעם על הרצח שהיה יכול להימנע אילולי היו כמה אנשים וגורמים שהתעקשו לכבול את ידיהם של בחורי ישיבת חומש ואנסו אותם לקבל בהכלה ובשתיקה מעל 70 פיגועים בשלושת החודשים שקדמו לרצח.
פיגוע הירי המזעזע בו נרצח יהודה דימנטמן הי"ד בפאתי הישוב חומש, נפל עלי כרעם ביום בהיר.
גם בישיבת חומש בה למד יהודה – קיבלו את הידיעה המרה על הרצחו של יהודה בכאב וזעזוע, אך ממש לא בהפתעה מוחלטת.
בשלושת החודשים שקדמו לרצח חוו תלמידי הישיבה עשרות פיגועים מידי שבוע בירידה ובעליה מהישוב: אבנים שהושלכו מבין המבתרים, בקבוקי תבערה, מחסומי צמיגים בוערים ומטעני חבלה.
התלמידים שהתרגלו כבר לכך שצה"ל נמנע מלאבטח את הציר, כמו כל יהודי אחר התכוונו להתגונן ולהשיב מלחמה לעבר המחבלים, אך קיבלו הנחיה ואיום חד משמעי: אם תעזו להגיב בירי מציל חיים במהלך ההתקפות או אפילו לחסום את הכביש כאות מחאה, נדאג להציב כוח משטרה קבוע בחומש ולמנוע באופן מוחלט את ההתיישבות במקום.
בישיבת חומש בה נאבקו במשך למעלה מעשור וחצי על קיום הנוכחות היהודית בישוב, נאלצו לקבל עליהם בהכנעה את ההוראות ההזויות והמסוכנות מתוך רצון לא לפגוע בנסיונות ההתיישבות במקום, והבליגו שוב ושוב על הפיגועים שהמשיכו להתרחש בממוצע פעמיים ביום.
באורח פלא, מדיניות ההבלגה וההכלה לא ממש גרמה להורדת מספר הפיגועים, אלא רק נתנה רוח גבית למחבלי הכפרים בזריה, בורקא וסילת אל ח'ארתיה, שהעלו את רף ההתקפות.

כך נקלעו תלמידי הישיבה כמעט מידי יום למארבים מתוכננים ויזומים של עשרות ערבים שמקיפים את הרכב מלפנים ומאחור, מבעירים מחסומי צמיגים על הכביש תוך שהם רוגמים את הרכב באבנים ובקבוקי תבערה ומנסים לפגוע בתלמידים.
המצב הפך להיות מסוכן עד כדי כך שאברכי הישיבה שמתגוררים בישוב שבי שומרון ועולים מידי יום ללמוד בחומש, נאלצו לשנות מידי ערב את מועד ירידתם חזרה לשבי שומרון משום שהפורעים כבר היו אורבים להם בשעות הקבועות.
"המצב כבר הפך להיות סכנת חיים של ממש בכל ירידה ועליה מהישוב. בסוף מישהו כאן יירצח", התריעו שוב ושוב בישיבה בפני דרגי הצבא על המצב הבטחוני. אך אלו לא התרשמו ושבו והזהירו את התלמידים לבל יעזו להגיב לפיגועים שהפכו שגרה.
02
הסוף (שעלול לא להיות המקרה האחרון), ידוע לכולנו.
ביום חמישי בערב יצא יהודה הי"ד מחומש בדרך לביתו שבשבי שומרון.
בצומת היציאה מהישוב נפתחה לעברם אש משני כלי נשק.
מעל 20 כדורים פגעו ברכב, 2 מהם פגעו בצווארו של יהודה הי"ד.
נריה שלמה פלדמן, הנהג האמיץ, לחץ על דוושת הגז במהירות ובכך הציל את חייהם של יתר הנוסעים.
כשהגיעו לשבי שומרון יהודה כבר לא היה בין החיים.
03
רק כדי לשבר את האוזן במצב המטורף בו היו נתונים תלמידי הישיבה במשך חודשים: מיד לאחר הירי – תוך שהוא דוהר לעבר הישוב שבי שומרון כשצמיגיו מנוקבים מכדורים ומערכת הבלמים חדלה לפעול, נאלץ פלדמן לחמוק מבקבוק תבערה נוסף שהושלך עליהם באחד מעיקולי הדרך – מאות מטרים בודדים ממקום הירי שרק בנס לא פגע ברכב.
04
לאחר הרצח קיננה בליבי תקווה – כמו גם אנשים רבים אחרים שכנראה היו תמימים כמוני, כי התנהלות מערכת הביטחון תשתנה והיא תנסה לפחות לכפר על המחדל העצום שהוביל לרצח.
אך תקוותי התבדו מהר מאוד.
כוחות רבים של צה"ל ומג"ב אכן זרמו לאזור, אך אלו הטילו מחסום בכניסה לחומש ומנעו מעשרות יהודים שזרמו למקום לאחר הרצח להיכנס לישוב.
גם נסיונות הכנסת חומרי בניה לישוב נתקלו ביד ברזל נוקשה, ומחסומים רבים נפרסו לאורך כל הדרך בכדי למנוע את הכנסת חומרי הבניה לישוב.
מחסומי הצבא כנגד המתיישבים נמשכו לכל אורך הימים שאחרי, ונכון לכתיבת שורות אלו הישוב חומש עדיין מכותר וכניסת אנשים אליו נמנעת.
כמה מאות מטרים משם – בכפרי המרצחים בורקא וסילת אל ח'ארתיה, שגרת החיים נמשכת כמעט כרגיל.
גם ההתקפות על ציר הגישה נמשכו כסדרן, ורק ביום ראשון האחרון – רכב של הנהלת הישיבה ששב מחומש נרגם באבנים ושמשותיו נופצו.
"תמיד אמרו לנו בצה"ל שאין להם מספיק כוחות כדי לאבטח את ציר העליה לחומש, בימים האחרונים אני רואה שדווקא יש להם מספיק כוחות, אבל כנראה שהם התבלבלו במיקום", אמר לי באירוניה אחד מבחורי הישיבה במוצאי השבת האחרונה, כשרכב נוסף נתקל במחסום צמיגים על הכביש – 300 מטר ממחסום הצבא בכניסה לחומש.
הפקרת בטחונם של המתיישבים שנמצאים בחזית ההתקפות וכבילת ידיהם מלפעול עצמאית ולמלא את החלל המסוכן שהשאירה מערכת הביטחון, לא קיימת רק בחומש, אלא בכמעט כל נקודות ההתיישבות החדשות ביהודה ושומרון.
פעם אחר פעם מוצאים את עצמם תושבי הגבעות והחוות תחת התקפות של הכפרים מסביב, כשצה"ל והמשטרה במקרים רבים עומדים מנגד ואינם טורחים להגן על התושבים.
05
לחוסר המענה הבטחוני מצד המערכת יש מגוון תירוצים. החל מ"אין לנו מספיק כוחות", דרך "בעיה שלכם שהחלטתם לגור פה" וכלה בהפיכת התושבים שהותקפו – לתוקפים.
מיותר לציין שבפעמים בהם הגנו התושבים על עצמם, דווקא מצאה המשטרה די כוחות להגיע לשטח, ופשטה באישון ליל בכוחות מתוגברים ועצרה לחקירה את התושבים שהותקפו – החרימה את נשקם האישי והגישה כנגדם כתב אישום חמור.
המצב, כאמור, נשאר כשהיה.
בכל יום מאות משפחות בגבעות הצעירות ובישיבת חומש חשופות לטרור ערבי ונמצאות ללא מענה בטחוני.
על דרגי הצבא ושרי הממשלה שבמשמרתם התרחש המחדל שהוביל לרצח – לספק במיידי לכל הפחות מענה בטחוני בסיסי לתושבים שבחזית, ולחדול מלהתנכל לאזרחים שנאלצו להגן על עצמם בידים.
יהודה דימנטמן הי"ד כבר לא יחזור, אך עלינו לדאוג שהוא יהיה הקורבן האחרון. 

06
ומילה אחרונה לזכרו של יהודה: כל מי שנפגש איתו בעבר לא יכול לשכוח את הארת הפנים, השמחה והעדינות שאפפו אותו – ומנגד את העזות דקודשא שהייתה לו במקרה הצורך.

לא אשכח איך באחד מהפינויים שהתרחשו במהלך נסיונות העלייה חזרה לישוב שאנור לפני כ-6 שנים, יהודה פשוט נאחז באחד העמודים ולא הסכים להתפנות מהמקום.
השוטרים החלו לתקוף אותו באגרופים ובעיטות ומשזה לא עזר התיזו על פניו מיכל שלם של גז פלפל.
בכל הזמן הזה יהודה ישב וסבל אך לא הסכים להתפנות מהמקום ברגליו, ורק זעק מלבו לעבר השוטרים, "איך אתם מעיזים לפגוע ככה בארץ ישראל?!"
מסירות הנפש והארת הפנים של יהודה תהיה נר לרגלינו.
יהי זכרו ברוך!

יהודה הי״ד בפינוי משא-נור

יהודה הי״ד בפינוי משא-נור

עוד במדור זה

שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

״הוא היה עושהכל שביכולתו להרבות אהבה ואיחוד״ בנר שמיני של…
שתי סליחות והתנצלות

שתי סליחות והתנצלות

סליחה ראשונה.״מה כותבים בטור סוגר שנה? על סליחה, זה ברור.…
המהפחחחה המשפטית

המהפחחחה המשפטית

01
רבות נכתב ונאמר על הרפורמה במערכת המשפט, כאן ובכלל. נדמה כאילו לא משנה כמה נכתוב ונאמר, תמיד יישאר מה להוסיף. אחרי האירוע ההזוי שהיה השבוע באוניברסיטת תל אביב, בהחלט יש עוד מה לכתוב.
אם לא עקבתם: באוניברסיטת תל אביב נערך ביום ראשון פאנל בנושא הרפורמה המשפטית, בחסות תא הסטודנטים ׳לביא׳ של הליכוד ותא ׳כחול לבן׳. הוזמנו ארבעה: פרופסור רבקה ווייל מאוניברסיטת רייכמן וד״ר דייבי דישטניק מאוניברסיטת תל אביב. היו שם גם עורכת הדין יסכה בינה מ׳התנועה למשילות ודמוקרטיה׳, שבין מייסדיה נמנה שמחה רוטמן, חבר הכנסת ויו״ר ועדת החוקה בהווה, שהוזמן אף הוא לאירוע.
סטודנטים נאורים רבים ניסו למנוע את השתתפותו. מה זה ניסו, הגיעו פיזית עד אליו בטרם הצליח להיכנס לאולם שבו נערך הפאנל. אם לא היו סביבו מאבטחים ושוטרים רבים, ייתכן בהחלט שהאירוע המביש היה נגמר בצורה אחרת. כשרוטמן כבר הצליח להיכנס סטודנטים לא נתנו לו לדבר תוך צרחות ״בושה״, ״פשיסט״ ועוד גינויים שימנים רגילים לספוג, כולל הערה מגברת צעירה שדרשה ממנו להוריד את הכיפה.
הד״ר דישטניק ביקש מהסטודנטים הצרחנים שיתנו לו לדבר: ״אני יכול להסביר למה התוכנית המשפטית גרועה לכלכלה״, אמר מי שמזוהה עם השמאל, אבל זעקות הגוועלד נמשכו והוא אמר בעצב למיקרופון: ״זה גול עצמי מפואר״. הייתי כותב כאן על חוסר היכולת שקיים בקרב חלקים בשמאל לקבל דעות שונות, אבל זה לא הזמן, היה שם משהו חמור יותר שנעשה על ידי כמה עורכי חדשות.
02
אחרי אותו ׳גול עצמי מפואר׳ רוטמן עוד אמר כמה מילים, ואז קרה דבר מדהים: הוא הפך לאשם בגלל שדיבר ואמר מילה אסורה. ״ולכן העדפת לקרוא להם מוגבלים״, שח לו עודד בן עמי במהלך ריאיון שקיים עימו, ובעצם טען שיו״ר ועדת החוקה כינה את המפגינים המטורללים – ״מוגבלים״. רוטמן לא נבהל, לא התנצל והסביר כי תיאר את היכולת של המפגינים לטעון – ״אתם מוגבלים בטיעון שלכם״.
השימוש של רוטמן במילה ׳מוגבלים׳ העלים כמעט לחלוטין את האלימות שספג מחוץ לדיווחים שעלו באתרי החדשות הגדולים, והפך אותו לאשם. הכותרות דיווחו על השימוש במילה הנ״ל במקום לדבר על האלימות, כאילו עורכי החדשות נרמלו את מה שעבר חבר הכנסת מהציונות הדתית. כך נהג גם בן עמי בריאיון שערך עם רוטמן ולא התייחס כלל לאלימות באותו אירוע מביש.
03
בטח אתם חושבים שנפלה טעות בכותרת של הטור שלי, ולא כך הדבר. ערוצי התקשורת והעיתונאים הדגולים נוהגים לעשות שימוש בביטוי השגוי ׳המהפכה המשפטית׳.
את אותו ריאיון מדובר בן עמי פתח בהצגת הכנס בתל אביב ככזה שעסק ב׳מהפכה המשפטית׳, אלא שרוטמן ענה לו כמו שצריך, וכמו שצריך לענות בכל הזדמנות. ״אני חייב לתקן אותך״, פתח והסביר רוטמן, ״הכנס לא עסק במהפכה המשפטית אלא בדרכים לתקן את המהפכה המשפטית, אותה מהפכה משפטית שעשה אהרן ברק אי אז בשנות התשעים״.
אהרן ברק ביצע מחטף לילי ושינה את פני מערכת המשפט הישראלית, והיום משום מה מנסים להציג לנו את הרצון לחזור למערכת הישנה כמהפכה משפטית. לכן זו מהפחחחה משפטית מבחינתי.
04
מילה אחרונה: החודשים האחרונים לימדו אותי שהרפורמה נחוצה עם שינויים כאלה ואחרים. היא באמת נחוצה, אבל מה שעוד יותר נחוץ זה שיח מכבד, שיח שיכול להכיל דעות רבות ומגוונות כמו השיח שהצגנו כאן ב׳גילוי דעת׳ בשבוע שעבר. לדעתי שיח שכזה צריך להיות חשוב לכולנו, גם לחלקים בשמאל שלא מוכנים לקבל את המציאות שמשתנה לנגד עינינו, את הדמוגרפיה שעושה את שלה. כשהשיח ישתנה לא נדבר על רפורמה או על מהפכה, נדבר על תיקונים במערכת המשפט. ■

כמו במגילת רות

כמו במגילת רות

שלמה (סולומון) מולוגטה יחגוג בקרוב את יום הולדתו ה-23. הוא…
דבר כזה עוד לא קרה לי

דבר כזה עוד לא קרה לי

01לא בטוח שאני עושה את הדבר הנכון, ולמרות זאת אכתוב…
יש לנו פה הכול

יש לנו פה הכול

כילד וכנער, וגם כחייל, יצא לי לראות פעמים רבות את…
חובת מצוות כיבוד הורים

חובת מצוות כיבוד הורים

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
הטובים למשטרה

הטובים למשטרה

לא משנה באיזו שעה של היום, באיזה ערוץ, באיזו במה,…
לא מתנצל על הסרטון<br>של בנות האולפנה

לא מתנצל על הסרטון
של בנות האולפנה

זה קרה בסוף שבוע שעבר, וזה עדיין מרגיז אותי. כמה…
אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

אלפי תיירים יגיעו לשומרון בפסח לצפות באירוס השומרון הנדיר

זה קורה פעם בשנה ולמשך מספר שבועות בודדים בלבד: פריחת…
"פורום קהלת אוכלים נזלת"

"פורום קהלת אוכלים נזלת"

01מעולם לא כתבת על אופנה. מצד שני תמיד יש פעם…
קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

קשה היא ההורות כקריעת ים סוף

01אין טעם להתחמק מזה. הורות. לכתוב על הורות. אז כמו…
הדיקטטורה הישראלית

הדיקטטורה הישראלית

01שלא ישקרו לכם. מה שקורה היום במדינת ישראל זה דיקטטורה.…
להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

להחזיר את פעולות התגמול לשירות המדינה?

01רצח שני האחים לבית משפחת יניב, הלל מנחם ויגל יעקב…
תגיד לי מה אתה רוצה

תגיד לי מה אתה רוצה

01כשקמה עלינו ממשלת בנט-לפיד לא התחברתי בכלל לקריאות "המדינה היהודית…
כך נוטעים היח״צנים

כך נוטעים היח״צנים

01איזה חג יפה הוא ט״ו בשבט. לרוב הוא מספק לנו…