משפטי

הרבנות הקרבית

מלחמת חרבות ברזל, חושפת מידי יום את ייחודיותו של העם, חוסנו וחיבורו לשורשיו הערכיים. העם פוסח על המחלוקות, מעגל פינות כשצריך הכל על מנת להציג חזית אחת מלוכדת מול האוייב האכזר מצפון ומדרום.
גבורתו של העורף, חוסנו ויכולתו האדירה להתמודד עם המשברים והשכול, אינם ניתנים לתיאור ומדי יום נחשפים עוד ועוד תעצומות נפש נדירות בעם העתיק בעולם.
גם היחידות הצבאיות מתחדשות ומתחזקות לאורך הלחימה וממציאות את עצמן מחדש, אם במצבעים הרואיים ואם בגבורות מחלקות וחיילים יחד עם מפקדיהם, באוויר בים וביבשה.
הרבנות הצבאית, הפכה לקרבית במלחמה זו. הרבנות הצבאית האמונה בשגרה על כשרות המטבחים בעיקר ועל אגפי היהדות למיניהם, נחשפת כעת במלוא עוצמתה. רבנים צבאיים, ואנשי רבנות שונים, נוטלים חלק בפעילות יומיומית קשה וסיזיפית, הכל כדי לחזק את הצבא בכל אפיק שהוא, ובעיקר הרוחני יהודי.
הרבנות הצבאית נושאת בדגל הרוח, תעצומות הנפש, של כל חייל וחייל, בעת היציאה לקרב, במהלכו ולאחריו. הרבנות נושאת בעול הקשה מכל של ליווי הלוחמים למנוחת עולמים והענקת היחס והכבוד הגדול ביותר המגיע להם.
הרבנות הצבאית הפכה לפתע לקרבית, לא עוד חזנים ומקהלה, לא עוד הדלקת נרות ושירה, אלא גם ובנוסף, יציאה לקרב ממש, אמירת מילות חיזוק ועידוד גם בעת קשה ובעיתות מצוקה. אנשי הרבנות הצבאית ובראשם הרבנים הצבאיים, עושים ברגישות יהודית נדרשת את המוטל עליהם כדי לחזק את רוח הלוחם ולסייע לו במידת האפשר ככל הניתן להעצמת רוחניותו גם אם זו אינה מלווה בהכרחה בחבישת כיפה וקשירת תפילין.
הרבנות הצבאית, הקרבית, מדגלה במלוא הדרתה, עוצמתה וייחודיותה, עת אנשי מילואים וותיקים, נרתמים למלאכה הקדושה, יוצאים לגבולות הארץ, נוטעים עידוד בלוחמים, מסייעים בשיפור הציוד ואמצעי הלחימה איש איש כפי קשריו ומומחיותו, יחד עם שאר גיבורי המילואים והצבא.
מאז ימיו של הרב הצבאי הראשון לצה״ל, הרב גורן זצ״ל ומאז ימיו של הרבצ״ר המיתולוגי גד נבון זצ״ל, שינתה הרבנות הצבאית פניה, לטובה.
היום איננו שומעים רק על הרבצ״ר, הרב הצבאי הראשי, אלא על הרבנות הצבאית. כל אחד הוא רב צבאי ראשי בקטן, אם זה איש מנהלה, אם זה מש״ק ואם זה רב צבאי בגדוד בעזה או מילואימניק בגזרת הר דב. כולם רבנים צבאיים ראשיים יחידים, עושים הכל כאילו המלאכה מוטלת אך ורק על כתפיהם, ומהווים דוגמא אישית נשגבה לצה״ל ולעם כולו. אנשים אלו המטפלים מצד אחד בהכנת חופות חתונה של חיילים מהרגע להרגע, בשטחי כינוס, לקראת הכניסה או לאחר היציאה מעזה ומאיזורי הלחימה ומצד שני מטפלים בכבודם של החללים בתנאי שדה כאילו המדובר במעבדה סטרילית, ראויים להערכה ולכבוד רב כשלעצמם.
אנשי הרבנות הצבאים, כמשרתיו של בורא עולם עצמו, הנשלחים לקרב כדי לסייע לאחיהם הלוחמים, מוסיפים את הרוח והגאון הנדרשים, ללא פירסום וללא טקס, בענווה גדולה ומסירות אין קץ.
מלחמת חרבות ברזל העמידה את הרבנות הצבאית בפני משימה שלא היתה כדוגמתה, עת נאלצה זו לטפל באזרחים ובחיילים נפגעי הטבח הנורא בשמחת תורה. לא עוד טיפול בחללי צה״ל בלבד ובבני משפחותיהם, אלא שילוב כוחות עם אנשי זק״א, פיקוד העורף, ניהול חמ״ל משולב אזרחי ועוד. על פי הפירסומים השונים, שילבו אנשי הרבנות הצבאית גם ארכיאולוגיים וגם אנשי מז״פ לשם ביצוע עבודת הקודש, ועוד מקוריות וייחודיות לשילוב המופלא בין קודש לחול.
יישר כח למלאכי אלוקים פשוטו כמשמעו, חיילי צה״ל ואנשי כוחות הביטחון השומרים על ארצנו ועמנו בגבורה מופלאה יחד עם העורף החזק והמחזק. ■
הכותב הינו בעל משרד עורכי דין בנתניה, המתמחה במשפט המסחרי והוצאה לפועל.

עוד במדור זה

״מה יהיה עם הדור הזה?...״

״מה יהיה עם הדור הזה?...״

ר׳ אריה בינה, ראש ישיבת ׳נתיב מאיר׳ ומייסד ישיבות הסדר…
חינוך ל׳דמוקרטיה׳? ב...בית המדרש!

חינוך ל׳דמוקרטיה׳? ב...בית המדרש!

זכיתי כמה פעמים לקבל עצות והדרכות הלכתיות מהדיין החיפאי הרב…
סיפורים ששמעתי

סיפורים ששמעתי

01 סיפר לי ר׳ מאיר הכהן סינגר: ״גדלתי בארה״ב בתקופה…
על הרב שג"ר – 15 שנים לפטירתו

על הרב שג"ר – 15 שנים לפטירתו

ישבתי כבחור בבית המדרש של ישיבת 'קבר יוסף' בשכם ולמדתי…
הרב שמחה הכהן קוק זצ"ל

הרב שמחה הכהן קוק זצ"ל

01לפני כמה שנים סיפר לי ד״ר ישראל קוגן, קרדיולוג ואיש…
יניח למקדש את אבן הפינה

יניח למקדש את אבן הפינה

01״את אחד המשוריינים שאתה רואה בצידי הדרך לירושלים – אני…
פוסקים ללא אג׳נדה

פוסקים ללא אג׳נדה

״אבל הרב הזה הוא…חרדי״.מיהו הפוסק שעודד ׳חרדים׳ שלא לגור בשכונות…
מ״עיר החסידות״ תל אביב

מ״עיר החסידות״ תל אביב

סיפר לי הרב ישעיהו הדרי זצ״ל על ניצני רעיון ישיבות…
האם עשיתי רע בכך שבירכתי חייל?

האם עשיתי רע בכך שבירכתי חייל?

אחרי תפילת יזכור לחללי צה״ל, בשביעי של פסח, ניגש אלי…
הקב״ה בוחר ב״תל-אביביים״ שלו

הקב״ה בוחר ב״תל-אביביים״ שלו

שמעתי ממו״ר בעל ״נתיבי ישורון״ שליט״א: פעם דרש מורי חמי…
איך לא יעזבו הילדים את הדרך?

איך לא יעזבו הילדים את הדרך?

סיפר לי איש החסד צביקה הלוי יונגרייז: גדלתי במושב הזורעים…
מה קצר יותר מבו״ה?

מה קצר יותר מבו״ה?

השבוע שאלו אותי תלמידי אם הייתי אצל ר׳ חיים קנייבסקי.…
לא סוגרים את הבריח

לא סוגרים את הבריח

המשפט החזק שתפס אותי השבוע בסיפורים על ר׳ חיים קנייבסקי,…
הוראת הרב: שלא יעבור לבית ספר דתי

הוראת הרב: שלא יעבור לבית ספר דתי

משפחה חזרה בתשובה. אחד הילדים, בכיתה ה׳, השקיע הרבה בהשלמת…
מי מתעניין בצרות שלך

מי מתעניין בצרות שלך

סיפרה לי מישהי מזכרונות ילדותה: ׳בחוה״מ הראשון אחרי שעלינו לארץ,…
הרב יחליט או הורי הכלה

הרב יחליט או הורי הכלה

מממשיכי מסורת הפסיקה של הרב קוק, והפוסקים הירושלמיים האחרים [כר׳…