שליפות

חיים גורן

חיים גורן חבר מועצת העיר תל אביב מספר על ההיסטוריה הציונית דתית של העיר ואיך מתמודדים עם האתגרים בדרום העיר.
בן 37, נשוי לאפרת ואב לחמישה. מתגורר בתל אביב זה 11 שנים בשכונת שפירא. חיים הוא מורה לשל"ח ולידיעת הארץ ומשמש חבר מועצת העיר בדרום תל אביב מטעם סיעת מאמינים, הסיעה הדתית בתל אביב, וכיום נציג האוכלוסייה הדתית של כל תל אביב ונציג דרום תל אביב בפרט.

לירון לב שוקרון

לירון לב שוקרון

 

חיים גורן חבר מועצת העיר תל אביב

קצת עליך?
"למדתי בישיבת הר ציון באלון שבות, ושם גרנו אחרי החתונה. אשתי תל אביבית במקור, והיה לה מאוד חשוב לחזור. דרום תל אביב נראתה לנו אפשרות מעניינת, כי יש בה מתחושת העיר הגדולה, יש בה כל המגוון של האוכלוסייה הישראלית, אפשר לפגוש כאן את כל המרקם של מי שחלק מעם ישראל, ומצד שני זו עדיין קצת פריפריה. בשכונות מכירים את האנשים ברחוב, מכירים אנשים במכולת, אז יש פה את הפן החיובי של שני הצדדים. יש קהילה עוטפת דתית-מסורתית סביב בית הכנסת ובית הספר הדתי בשכונה, ויש מעגלים רחבים יותר שמשתרעים על יותר מגוון".

מהם האתגרים שבמגורים בדרום תל אביב?
"בעיקר התחושה שכל הזמן מתמודדים עם תופעות פחות סימפטיות. לדעת איך לייצר קשרים נכונים עם הסביבה המגוונת, איך להיות חלק אינטגרלי בלי להתנשא ולרצות להאיר לאחרים את הדרך או לשנות להם את החיים, ועם זאת להצליח להשפיע מהמקום הצנוע והאמיתי".
מהו העיסוק היום-יומי בתפקיד נציגות מועצת העיר?
"העיסוק רחב. התפקיד הוא לייצג את הציבור הדתי בעיר מקצה לקצה. טיפול בנושא החינוך בבתי הספר, בגנים ובמעונות וכל היוצא בזה; רווחה, בעיקר בנושא דרום העיר, משפחות מצוקה; תרבות, כל הנושא הרחב של קהילתיות, תרבות לאוכלוסייה המתגוררת. נוסף על כך יש לנו קבוצת עלייה וקליטת עולים לעיר, וכמובן גם ההתמודדות עם האוכלוסייה הזרה בשכונות".

מה החזון שלך בהתמודדות עם האוכלוסייה הזרה?
"יש שתי רמות התמודדות שבהם אני משתתף. האחת, היום-יומית, היא בעיקר עם הגורמים המקומיים. המטרה הגדולה היא 'סור מרע ועשה טוב'. סור מרע: צמצום התופעות הבעייתיות והשליליות, אכיפה, ביטחון אישי, התמודדות עם אלימות, פשע, עסקים לא חוקיים, מטרדים של רעש וריחות. ועשה טוב: חיזוק האוכלוסייה והקהילה הישראלית בשכונות גם בסוגיית הזרים וגם חיזוק אוכלוסיות חלשות מבוגרים, עולים שגרים במקומות אלו, תמיכה, לתת להם מענה, לדאוג לפעילויות חברתיות, חוגים, מפגשים קבועים, להקל עליהם במישור החיים במציאות המורכבת הזו. כמובן, גם באופן כללי בכל הנוגע למשפחות מצוקה, בעיות כלכליות וכדומה במה שאפשר לעזור ולתמוך אנו פה.
"רמת ההתמודדות השנייה קצת יותר מקיפה, ובעיקר סביב קידום של הגורמים בממשלה ובכנסת לייצר חשיבה למציאת פתרון לסוגיית הפליטים, מהגרי העבודה שהגיעו בצורה לא חוקית. יש פה סוגיה מאוד מסובכת, כי יש פה תופעת הגירה כללית, יש פה הסתכלות איך עם ישראל מתמודד עם הגירה כללית בכל העולם, וגם סביב הממשלה מול בית המשפט העליון ואיך אנחנו נותנים את הפתרון המיטבי לאוכלוסייה בטווח הזמן הזה".

איך מתמודדים עם חילוקי הדעות בעיר באשר לסוגיית הפליטים?
"אף על פי שיש מי שרוצים לעזור לאוכלוסייה הזו להשתלב בחיי היום-יום, יש פה הבנה מרכזית משותפת לכולם שתל אביב לא יכולה להכיל כמות כזו של אוכלוסייה זרה. אז אולי לא צריך להחזיר אותם למדינה שממנה הם באו, אך בדרך הנוכחית אין בידינו להכיל אותם בעיר. יש הסכמה משותפת שהמצב לא יכול להימשך כמו שהוא כרגע".
החיבור להיסטוריה של דרום תל אביב?
"אחד הדברים המעניינים בחלק הזה של העיר הוא שהמיישבים הראשונים שלו היו חברי הפועל המזרחי, ראשית האוכלוסייה הציונית-דתית. יפה לראות את סגירת המעגל, וחלק גדול מהאוכלוסייה פה היא של נכדים ממשיכים שחזרו למקום שסבא וסבתא שלהם יישבו. גם אנחנו חלק מזה: לפני 70 שנה סבתא של אשתי למדה בבית הספר שהילדים שלי לומדים בו, בית הספר הממלכתי-דתי שורשים בשכונת שפירא".

כחלק מאווירת המשפחה, מה הדיסק המתנגן ברכב?
"תלוי בחג הקרב ובא. לפני פסח שירי פסח, עכשיו בדיוק החלפנו בין יום העצמאות, שירי ארץ ישראל, לדיסק שירי יום ירושלים".
עם החיבור למקום, מהו המקום האהוב לטייל בו?
"הרחובות הישנים של תל אביב, שביל העצמאות, מקום שמשלב את הקמת העיר העברית הראשונה והקמת המדינה".
המקום שאליו אתה הולך כדי להירגע?
"אין לי כל כך הרבה זמן להירגע, אבל כשיהיה לי זמן אנסה ללכת לנמל יפו, מקום פסטורלי בקצב אחר".
החיבור למקום?
"ברוך ה' בשורה מאוד משמחת: נוסף על כך שמוסדות בני דוד קיבלו את האחריות להמשיך את מפעלו של הרב אחיעד אטינגר ז"ל, וימשיכו את מפעלו בישיבת עוז ואמונה, לקראת אלול הקרוב תעבור לכאן מרעננה ישיבת ההסדר אורות שאול, בראשות הרב תמיד גרנות והרב יובל שרלו. מעבר לתוספת של תורה, של תפילות ושל שיעורים יש לזה השפעה על המרקם האנושי: התחדשות, עוד זוגות צעירים, עוד משפחות. התיישבות חדשה".

עוד במדור זה

שליפות

שליפות

אבא איש חינוך. אומרים שהקשר לאבא משתקף בקשר עם הקב״ה…
שליפות

שליפות

אבאג׳ק סיאלום. נולד בתוניס ובהמשך היגר בגיל שמונה לצרפת עם…
שליפות

שליפות

אבאגיבור. חושב עליו בכל יום. אבי ז״ל נפצע בקרב עם…
שליפות

שליפות

אבאאינטלקטואל, למדן.אימאהעוגן של המשפחה, מורה בנשמתה, מנהלת בית ספר, בשלנית.…
שליפות

שליפות

אבאזאב. פתח אותי לעולם הכלכלה. משתכנע מכל טיעוני הימין, אבל…
שליפות

שליפות

אבא האבא הכי טוב בחיים, רחמים טסה. אבא שלמדתי ממנו…
שליפות

שליפות

אבא תותח, דוגמה אישית, יציבות, ביטחון, אכפתיות, קשיחות, אהבה, השראה,…
שליפות

שליפות

ההוריםדוד ואסנת. בעלי תשובה, עלו מאוסטרליה מתוך ציונות ואהבה לארץ.…
שליפות

שליפות

אבא אבא עלה מדרום אפריקה בגיל 19-20 אחרי מלחמת ששת…
שליפות

שליפות

אבאאהרן, יליד העיר יזד בפרס. עלה לארץ בשנת 1958. חשמלאי…
שליפות

שליפות

אבאמשה, בן לחלוצי כפר פינס. חקלאי בנשמה.אימאמלי, שורדת שואה שהטביעה…
שליפות

שליפות

אבאאבי היקר משיח. יליד שכונת הבוכרים בירושלים של שנות ה-40,…
שליפות

שליפות

אבא אהרון. אימא שושנה. החצי השני שרית. המשפחה עלמה (9),…
שליפות

שליפות

אבאגדל במוסקבה ולמד אומנות. עלה לארץ בראשית שנות ה-90.אימאגדלה בברדיצ'ב,…
שליפות

שליפות

אבאהוא ההוכחה שעם הרבה אמונה וכח רצון אפשר להתגבר על…
שליפות

שליפות

אבא יהושע. גדול הדור שלי. ממנו ספגתי אהבה לעם, לארץ…