טור אורח

מדינה והלכה

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

בימים אלה שבין יום העצמאות ליום ירושלים, נראה לי שיש עניין לחזור על היסודות שעליהם מושתת קיומה של מדינת ישראל מבחינה תורנית והלכתית.

אמנם לפעמים מתגנבת השאלה: מדוע אנחנו משקיעים מאמץ גדול כל כך בנושא זה, כאשר רבים חולקים על עצם העלתו, בטענה שאין למדינה שום שייכות לדיני התורה? שזו מדינה חילונית הפועלת לפי עקרונות חילוניים ושכל מה שקשור לתורה ולהלכה אינו נוגע לימינו אלה?

בעניין זה מקובלים עלינו דברי רבותינו שיש להתייחס אל המדינה בחרדת קודש, שכן היא בבחינת 'אתחלתא דגאולה' ומייצגת את מלכות ישראל, כשנלוות אליה שתי התופעות הנפלאות של קיבוץ גלויות והקץ המגולה על ידי הפריחה והשגשוג.

עם זאת, אין די בכל אלה כדי להעמיד את הדברים על מכונם ויש צורך לבססם על פי עקרונות הלכתיים שבלעדיהם הכל נשאר בגדר 'דרוש'. כשם שאי אפשר להורות הלכה בהלכות שבת בלי להסתמך על הפוסקים, כך גם אי אפשר להורות הלכה בהלכות מדינה מבלי להסמיכה על דברי רבותינו הראשונים והקדמונים.

מדובר אם כן על מקצוע תורני חדש וחלוצי שמעטים עסקו ועוסקים בו, אולם בכל זאת יש כבר כמה עקרונות שקיבלנו מרבותינו ועל פיהם יש להמשיך ולדון בכל השאלות המתעוררות בחיים הציבוריים במדינה.

לאור זאת ברור ופשוט שיש כמה שאלות שדורשות הכרעה הלכתית. בשבת שקוראים בה את פרשת 'בהר', שם נזכרים מספר פעמים הגרים התושבים, זהו זמן ראוי לדון במעמדם של המיעוטים במדינה היהודית.

לדעת רבים, עצם ישיבתם מקובלת כשברור שאינם עובדי עבודה זרה. לשיטתם, אף הרמב"ם, הפוסק שאין מקבלים גר תושב אלא בזמן שהיובל נוהג, מסכים שבתקופות כמו שלנו יש לקבל את ישיבתם עמנו כהכרח שלא יגונה.

שאלה קשה יותר היא האם יש לגויים היושבים בארץ את הזכות להשפיע על הנהגת המדינה. בעניין זה נראה שיש להבחין בין הנושאים השונים – בין אלה השייכים לתחום הכלכלי-חברתי לבין אלה השייכים לתחום המדיני-בטחוני. סמכות הממשלה בתחום החברתי-כלכלי נובעת מכוח הכלל הקובע ש'דינא דמלכותא דינא' – עיקרון אוניברסלי שקיים בכל מקום וושתקף לכל אוכלוסיה.

לעומת זאת, כאשר מדובר על נושאים של חוץ וביטחוןי- מקור הסמכות של הממשלה שונה, שכן העיקרון של 'דינא דמלכותא' אינו שייך לדברים שנוגעים לפיקוח נפש. עם זאת יש לממשלה את הסמכות להחליט גם בדברים אלה, מפני שקיבלה מנדט מן העם להנהיגו.

אמנם בנקודה זו מתעוררת בעיה: האם ניתן לשתף גם את הגרים התושבים בהכרעות המדיניות, כשלכאורה אין זה אפשרי מפני שאין להם חלק במצוות הארץ?

נראה שבעניין זה יש הבדל בין השתתפות של יחידים לבין השתתפות של קבוצות לאומיות. דומה הדבר להתנהגות היהודים בארצות הגולה, שאינם מקיימים מפלגות משלהם אבל מקיימים פעילות פוליטית במסגרת המפלגות הכלליות. כך צריך לומר גם במדינת ישראל, שכל התושבים רשאים להתפזר בין המפלגות השונות ובמסגרות אלה תהא להם אף השפעה לגיטימית. מה שאין כן כשמדובר על מפלגות בעלות זהות לאומית זרה, שאותן אין לשתף בהכרעות מדיניות. דבר זה פשוט לכל בר דעת ונכון גם מבחינת ההלכה.

אשרינו שזכינו ששאלות אלה נעשו מעשיות, וצריך לעודד את המבקשים לעסוק בהן. בטוחני שיש בתורתנו  מענה ראוי ומתאים לכל השאלות המתעוררות, אף בזמן הזה

עוד במדור זה

חזון נתניהו

חזון נתניהו

המערכת‭ ‬הפוליטית‭ ‬מתחמקת‭ ‬כבר‭ ‬שנה‭ ‬ורבע‭ ‬מלדון‭ ‬בשאלת‭ ‬היום‭ ‬שאחרי‭,…
משענת הקנה הרצוץ

משענת הקנה הרצוץ

המלחמה‭ ‬מתקדמת‭ ‬בעצלתים‭ ‬כבר‭ ‬שנה‭ ‬ורבע‭. ‬נכנסים‭ ‬ויוצאים‭ ‬וחוזרים‭ ‬ובורחים‭…
חוזה המדינה

חוזה המדינה

השבוע‭ ‬הסתחררו‭ ‬אצלי‭ ‬רגשות‭ ‬סותרים‭. ‬החטופות‭ ‬השתחררו‭ ‬מידי‭ ‬שוביהן‭ ‬הרצחניים‭,…
השיקול המקצועי והאישי הוא אידאולוגי

השיקול המקצועי והאישי הוא אידאולוגי

אחת‭ ‬הטענות‭ ‬המושמעות‭ ‬הרבה‭ ‬לאחרונה‭ ‬היא‭ ‬‮"‬אם‭ ‬הבן‭ ‬שלך‭ ‬היה‭…
על מנהיגות וההפך ממנה

על מנהיגות וההפך ממנה

“ידינו‭ ‬לא‭ ‬שפכו‭ ‬את‭ ‬הדם‭ ‬הזה‭". ‬כך‭ ‬מצווה‭ ‬התורה‭ ‬את‭…
יש אור בקצה המנהרה

יש אור בקצה המנהרה

01יש‭ ‬לי‭ ‬בעיה‭ ‬עם‭ ‬המשפט‭:‬‮"‬‭ ‬עם‭ ‬הנצח‭ ‬לא‭ ‬מפחד‭ ‬מדרך‭…
ערבי המחזיק באזרחות ישראלי ניסה לבצע פיגוע תופת

ערבי המחזיק באזרחות ישראלי ניסה לבצע פיגוע תופת

השבוע‭ ‬פורסם‭ ‬בתקשורת‭ ‬שאזרח‭ ‬ישראלי‭ ‬תושב‭ ‬הצפון‭ ‬נעצר‭ ‬בחשד‭ ‬שתכנן‭…
מעל החוק ומעל הצדק

מעל החוק ומעל הצדק

01השבוע‭ ‬שעבר‭ ‬היה‭ ‬סוער‭ ‬במשכן‭ ‬הכנסת‭. ‬פקידי‭ ‬האוצר‭ ‬החליטו‭ ‬לקצץ‭…
מתקיפות אותנו ישויות שאינן קיימות

מתקיפות אותנו ישויות שאינן קיימות

פעם‭ ‬היתה‭ ‬עיר‭ ‬שלידה‭ ‬גרה‭ ‬כנופיה‭ ‬גדולה‭ ‬של‭ ‬נחשים‭. ‬כל‭…
על הנסים ועל הנפלאות

על הנסים ועל הנפלאות

01 בסוף‭ ‬השבוע‭ ‬שעבר‭ ‬התראיין‭ ‬איתמר‭ ‬בערוץ‭ ‬12‭, ‬אצל‭ ‬עמית‭…

יועצת אחיתופל

01 כנראה‭ ‬שאי‭ ‬אפשר‭ ‬לעבור‭ ‬שבוע‭ ‬בלי‭ ‬להזכיר‭ ‬את‭ ‬היועצת‭…
הכרעה מצריכה קומה זקופה

הכרעה מצריכה קומה זקופה

לפני‭ ‬כחמישה‭ ‬חודשים‭, ‬כששמעתי‭ ‬את‭ ‬דבריו‭ ‬של‭ ‬דובר‭ ‬צה"ל‭, ‬תא"ל‭…
יש תקשורת ויש מציאות, ואין ביניהן קשר כלשהו

יש תקשורת ויש מציאות, ואין ביניהן קשר כלשהו

01הקורס‭ ‬האחרון‭ ‬בתואר‭ ‬שלי‭ ‬עסק‭ ‬בכלים‭ ‬טכנולוגיים‭ ‬שיכולים‭ ‬לנתח‭ ‬כמות‭…
כניסה‭ ‬לעול‭ ‬מצוות

כניסה‭ ‬לעול‭ ‬מצוות

01‭ ‬כל‭ ‬מי‭ ‬שראה‭ ‬אותנו‭ ‬בישוב‭ ‬בימים‭ ‬האחרונים‭, ‬איחל‭ ‬‮"‬מזל‭-‬טוב‮"‬‭,…
השמחה תנצח

השמחה תנצח

01‭ ‬ האויבים‭ ‬שלנו‭, ‬לאורך‭ ‬הדורות‭, ‬ידעו‭ ‬לעקוב‭ ‬בצורה‭ ‬מדויקת‭…
סימנים מתוקים

סימנים מתוקים

01‭ ‬ שמעתי‭ ‬פעם‭ ‬פירוש‭ ‬משעשע‭ ‬לפסוק‭ ‬‮"‬בנפול‭ ‬אויבך‭ ‬אל‭…