הרב גבי קדוש

פרשת כי תצא תשפ"א

מבחינתי המילה הקרובה ביותר לנישואין היא 'אחריות'. אדם שמתחתן, איש או אשה, מקבלים עליהם אחריות על הבית שהולך ונבנה. יש להם אחריות שבית זה יהיה במיטבו כל הזמן, אחריות להשקיע בבית, אחריות להצלחה של חיי הנישואין לא רק כעת בזמן שהאהבה בין בני הזוג פורחת אלא לדאוג שגם בעוד ארבעים וחמישים שנה אהבה זו רק תתעצם ולא תדעך, חלילה.

הרב גבי קדוש

רב מועצה אזורית בני שמעון

הרב גבי קדוש

רב מועצה אזורית בני שמעון

רב מועצה אזורית בני שמעון

מאז בריאתו של האדם הראשון התחבטה האנושות מה היא חידת החיים שהעולם נברא למענה ומה מטרת חיינו בעולם? ננסה לחשוב על מילה נרדפת ל'חיים'. בפגישותיי עם זוגות העומדים להינשא, אני שואל אותם מה המילה הקרובה ביותר למילה 'נישואין'? התשובות שאני מקבל מגוונות ומעניינות. יש שידברו על 'אהבה', 'מסיבה', 'שמחה'. הרציניים יאמרו 'בית', 'כבוד', 'שותפות' וכדומה. מבחינתי המילה הקרובה ביותר לנישואין היא 'אחריות'. אדם שמתחתן, איש או אשה, מקבלים עליהם אחריות על הבית שהולך ונבנה. יש להם אחריות שבית זה יהיה במיטבו כל הזמן, אחריות להשקיע בבית, אחריות להצלחה של חיי הנישואין לא רק כעת בזמן שהאהבה בין בני הזוג פורחת אלא לדאוג שגם בעוד ארבעים וחמישים שנה אהבה זו רק תתעצם ולא תדעך, חלילה.
נראה שהמילה הנרדפת לחיים, לתורה, היא גם 'אחריות', התורה מלמדת אותנו את יסוד החיים שהוא האחריות. במכלול המצוות הרבות האחריות תופסת מקום מרכזי. דוגמא לכך במצוות השבת אבידה שבפרשתנו. התורה קובעת לנו כלל 'לא תוכל להתעלם'. התורה מרגילה אותנו שאם ראינו אבידת חברנו, אסור לנו להתעלם, חייבים אנו לנקוט מעשה. אי אפשר לעבור על סדר היום ולהמשיך בחיינו הפרטיים כאשר אבידת חברנו לנגד עינינו. אפשר להרחיב את המצווה הכל כך חברתית הזו של 'לא תוכל להתעלם' לא רק לאבידות ממש. הרי הרבה פעמים יש ביכולתנו להשיב לחברנו 'אבידה' מסוג אחר. לפעמים חברנו איבד את שמחת חייו, איבד את חיוכו, איבד את אושרו, איבד את דרכו בחיים ויתכן שאנו יכולים להקשיב למצוקותיו, לשמח אותו, לעודד אותו, ואז נשיב לו את ה'אבדה', נשיבו למסלול החיים הרצוי. דבר זה הרבה פעמים חשוב ושווה יותר מכל אבידה אחרת. התעניינות כנה בחברנו, הקשבה היודעת להכילו והיודעת להזהות עם מכאבו, משיבת נפש, יותר מכל השבת חפץ שאבד לו. 'לא תוכל להתעלם… השב תשיבם לו', זו תורה וזו אחריותינו בחיים.

עוד במדור זה

פרשת וישלח- והעיקר לא לפחד כלל!

פרשת וישלח- והעיקר לא לפחד כלל!

גילוי נאות: מאוד קשה לי אמירה זו… וכי מי שמפחד…
ברוך ה׳ א-לוקי ישראל

ברוך ה׳ א-לוקי ישראל

מדע החלומות חקר ומצא שכל אדם חולם, כולל תינוקות… אנו…
מעשק ושטנה לרחובות

מעשק ושטנה לרחובות

ברגעים אלו חיילנו היקרים, חיילי צבא הגנה ישראל הי״ו, שבים…
לא לדלג על השורשים העמוקים

לא לדלג על השורשים העמוקים

אם היינו רוצים להצמיד את פרשיות השבוע 'לך לך, וירא…
העקידה: עין במר בוכה ולב שמח

העקידה: עין במר בוכה ולב שמח

אחד הפיוטים המרגשים ביותר לפני תקיעות השופר בראש השנה: 'ויהי…
צו השעה: 'לך לך'

צו השעה: 'לך לך'

דווקא בשעת מלחמה, בשעה זו, כבר מבינים כולנו את המשמעות…
איתנים בעורף – מנצחים בחזית

איתנים בעורף – מנצחים בחזית

התחושה בכל זמן משבר, מלחמה, הרס, חורבן ומגפה היא 'האם…
מצום לשמחת הסוכה

מצום לשמחת הסוכה

חד המעבר בין יום הכיפורים לחג הסוכות 'זמן שמחתנו'. הרושם…
יום-הכיפורים: 'מקווה' הטהרה של עם ישראל

יום-הכיפורים: 'מקווה' הטהרה של עם ישראל

יום הכיפורים הוא שיאו של תהליך ארוך של ארבעים יום…
ראש השנה תשפ"ד: כיצד הופכים דין לרחמים?

ראש השנה תשפ"ד: כיצד הופכים דין לרחמים?

ערב ראש השנה, אווירת החג כבר בפתח – ההכנות כבר…
חזקו ואמצו

חזקו ואמצו

ברכתו של משה רבנו לקראת הפרידה מבני ישראל מתבטאת בשתי…
לא להיות כפוי טובה

לא להיות כפוי טובה

בפרשתנו מובאת מצוות הבאת ביכורים לכהן בבית המקדש מפירות שבעת…
בן סורר ומורה: הורה מפנק אינו הורה מחנך

בן סורר ומורה: הורה מפנק אינו הורה מחנך

האם יעלה על הדעת שתיתכן מציאות של הורים שיסקלו את…
גבול הציות

גבול הציות

האם יש גבול לציות לחוקי התורה? כל מערכת חוקים לוקחת…
ראה - לפניכם ברכה וקללה

ראה - לפניכם ברכה וקללה

בשאלת מיליון הדולר עוסקת פרשתנו – מה נחשב ברכה ומה…
למה אתה לא שומע?

למה אתה לא שומע?

התורה מצווה אותנו לעשות ״הַיָּשָׁר וְהַטּוֹב״ והשכר יהיה ״וְיָרַשְׁתָּ אֶת…
Scroll to Top
גלילה למעלה