יהדות עכשיו

אילה גביר, לא רק האישה של

לא שלחנו אף אחד לא לפגוע,
לא להיפגע ולא להרוס רכוש. הפוך, אמרנו להם כל הזמן שאם חשוב להם המצב בארץ אז שיתפתחו וילמדו ויבואו כאנשים חזקים ומכובדים, וכך ישפיעו על המציאות

השיחה שלי עם אילה בן גביר נדחית לשעות הערב מסיבה מאוד לא שגרתית – היא נמצאת במטווח ירי כחלק מתנאי רישיון הנשק שלה. הגנה עצמית היא שם המשחק כשמדובר באישה שזוכה ליותר איומים על חייה מאשר אשת ראש הממשלה. תמיד ח״כ איתמר בן גביר לא היה אחד שקל להתעלם ממנו, אבל בשנה האחרונה הוא הפך למוקד תשומת לב ציבורית, והוא מסובב מחדש את הדיון על כל נושא מימין ומשמאל – מהקמת לשכה בשמעון הצדיק ועד להגעה מתוקשרת לזירת הפיגוע באלעד, איתמר בן גביר לא עוצר לרגע. לקראת מערכת הבחירות שתשים אותו במרכז העניינים, קיימנו שיחה קצרה עם אילה, מורה ללשון, פעילת הר הבית והאישה שלצידו.
אז תספרי לי קצת עליכם, איך הכרתם?
״לפני כמעט 20 שנה באינתיפאדה השנייה הגעתי ללמוד באולפנת קריית ארבע, שבוע אחרי שהגעתי אירע פיגוע רצחני בסמטת הגבורה בערב שבת, נרצחו שנים עשר יהודים, שמונה אנשי כוחות הביטחון כשאחד מהם הוא דרור וינברג. אחרי האירוע הזה אריאל שרון אמר לנו שנעשה רצף התיישבותי בין קריית ארבע לחברון,:״אני מאשר לכם להקים מאחז בין קריית ארבע לחברון כדי ליצור רצף התיישבותי״. אחרי כמה חודשים שלח שרון את השוטרים וקרא לנו להתפנות, אמרנו: ״לא, אנחנו מקימים רצף התיישבותי״. התחלנו עם משחקים של חתול ועכבר – עלינו למאחז, בנינו אותו, הרסו לנו, חזרנו ובנינו שוב. בפעם ה-20 כשפינו את המאחז עצרו אותי ביחד עם קבוצה של בנות ולא הסכמתי לחתום על הרחקה אז נשארתי לילה במעצר. שאר הבנות לא נשארו, הבנים כן, זה היה מעצר ראשון שלנו וכולנו היינו עדיין בשוק, בסוף נשארתי לבד בתא המעצר. איתמר דאג אז להרבה עצורים כמוני – הוא הגיע לבית משפט, דאג לי לעורך דין, חתם לי על ערבות והתחלנו לדבר, זה נגמר בחתונה״.
את ידעת לאן זה הולך כשהתחתנתם?
״ידעתי לחלוטין בדיוק לאן אני הולכת, גם בהצעת הנישואים הוא אמר שהוא לא יכול להבטיח לי שקט, הוא יכול להבטיח לי שהוא יהיה איתי כל הזמן ויתמוך, שקט הוא לא יכול להבטיח״.
ולא היה שקט?
״לא היה שקט, לרגע אחד לא היה שקט, אבל ברוך ה׳ עשינו הרבה דברים טובים, הוא גם אמר לי מראש שהוא ישתדל לעשות הכול למען עם ישראל והוא אכן עומד בזה״.

מה היה המשבר הכי משמעותי שאת זוכרת שעברתם?
״מערכת הבחירות מועד ג הייתה קשה, אבל בזכות העקשנות והאמירות הברורות אז, איתמר היום בכנסת. זה היה קשה, כל מערכת בחירות הייתה מורכבת, אבל מערכת הבחירות ההיא התחילה מהסכמים שהופרו ברגע האחרון מצידו של הרב רפי פרץ. עוצמה יהודית רצה לבד בכל מקרה כי למרות הכול הייתה לנו מפלגה שהקול שלה חייב להישמע, היו יותר מידי אנשים שהקול שלהם לא נשמע. התמיכה שאיתמר מקבל ברחוב בשנה האחרונה היא עצומה בכל קנה מידה, אנשים מרגישים שמישהו אומר את מה שהם חושבים, את מה שהם רצו לומר ולא היה מי שיגיד את זה במקומם״.
בתחקיר האחרון של התוכנית עובדה, בחורה שאת ואיתמר לקחתם אליכם הביתה ודאגתם לה התראיינה לכתבה נגדכם. פרסמת ציוץ שבו נכתב בין השאר על תחושת הבגידה שלכם מחנה חנניה: ״למרות שאין בי חרטה, מבאס שהכנסתי אותה ככה ללב, רק כדי לקבל בו סכין שנים רבות אחרי״. מה את חושבת על התחקיר הזה?
התחקיר הוא תחקיר שקרי שבא להכפיש. חוץ מזה שהיא הייתה אצלנו בבית תקופה ארוכה, כל שאר הדברים שם שקריים. אני לא יודעת אם היא קיבלה על זה כסף או את תשומת הלב שהייתה חסרה לה, או שבכלל היו לחצים אחרים. זה לא נכון, באותה תקופה אירחנו הרבה מאוד חבר׳ה. חלקם היו לפני כיכר ציון או רגע אחרי, נתנו להם פינה חמה, אוכל, מקום לישון, יחס ותשומת לב, האמנו בהם שהם יצליחו לצאת מזה ולהתקדם בטוב ובשמחה. לא שלחנו אף אחד לא לפגוע, לא להיפגע ולא להרוס רכוש. הפוך, אמרנו להם כל הזמן שאם חשוב להם המצב בארץ אז שיתפתחו וילמדו ויבואו כאנשים חזקים ומכובדים ורק כך ישפיעו על המציאות. שיהיו עורכי דין, מורים ופוליטיקאים וישפיעו על המדינה, לא הרס פה והרס שם, למי זה טוב ולמה זה טוב לשרוף סתם רכב?
לי ברור שהכתבה הזאת לא באה לפנות לציבור הרחב, כי ברור להם שרוב הציבור ימני ולא טיפש ולא יאמין להם, הרי ברור שהכול שם שקר. מה שהם ניסו לדעתי זה לפגוע בלגיטימציה של איתמר מול אנשים בשמאל בעמדות המפתח. אנחנו בכל מקרה נמשיך לארח ונמשיך להאמין שאפשר להתקדם, להגיע למקומות טובים ולהצליח״.
ובחזרה אלייך, במקביל לאיתמר את עצמך פועלת כדי לקדם ערכים ודברים שחשובים לך, באלו נושאים חברתיים את מתעסקת?
״עוד כשהייתי רווקה הייתי במטה למען פולארד, הערצתי אותו ואני עדיין מעריצה אותו. היינו באוהל שביתת רעב מול הכנסת כמה ימים עבורו. כשהוא השתחרר יצאתי בריקודים, בשלב מסוים כבר לא האמנתי שבאמת ישחררו אותו, אמרתי: ״עד שאני לא רואה אותו יורד מהמטוס אני לא אאמין לזה״. כשראיתי את פולארד יורד מהמטוס באמת פתחתי בריקודים, שבו בנים לגבולם.
הייתי אז ב׳נוער למען ארץ ישראל׳ שהיום זו תנועת ׳נחלה׳. אחרי החתונה פעלתי בעיקר נגד הגירוש, עברנו לגור בגוש קטיף עם כל המחאות וההפגנות ומה שכרוך בכך. היום אני במנהלת הר הבית, מתנדבת שם בשמחה רבה, זה המקום הכי חשוב לעם ישראל ומה שקורה שם מקרין לכל הארץ, אם נטפל בלב יהיה לנו קל יותר לטפל אחר כך בשאר הגוף. הכול מתחיל מהבית, הכול מתחיל מהלב״.

אם היית יכולה לעשות שינוי אחד בהר הבית מה זה היה?

״יש כל כך הרבה דברים שיכולים לשנות את המצב, אבל קודם כל צריך שיהיו יותר שעות ביקור ביום, ברגע שיהיו יותר שעות ביום ובשעות נורמליות יותר, הרבה יותר אנשים יוכלו לעלות. היום כשזה פתוח מ-7:00 עד 11:00 ומ- 13:30 עד 14:30 רוב האנשים שעובדים ולומדים לא מצליחים לעלות. אם עכשיו נפתח מ-17:00 עד 19:00 אפשר להכפיל את עליית היהודים בשקט בלי לריב עם אף אחד. חוץ מזה צריך לפתוח בשבת, לעלייה בשבת יש משמעות יותר גדולה מעלייה ביום חול״.

את מורה ללשון בשאר הזמן, למה בחרת דווקא במקצוע הזה?

״תמיד שואלים אותי: ״למה בחרת דווקא בלשון? איזה מקצוע..״ הרבה ריקושטים כאלה. אני בתיכון לא כל כך למדתי, הייתי יותר במאחזים מאשר בשיעורים, ובמעט שיעורים שנכנסתי אליהם בכל זאת זכרתי מורה מתוקה מאוד ללשון. אז לא זכרתי שלשון זה מקצוע מתיש ומעצבן כמו שהרבה תלמידים זוכרים אותו משום מה. למדתי תואר ראשון כללי בבר אילן וכשרציתי בסוף כן ללמוד הוראה, הייתי צריכה לבחור איזה חוג אני לוקחת, הורדתי את כל המקצועות שבטוח לא התאימו ועשיתי אן דן דינו ויצא לשון, התחלתי ללמוד והתאהבתי במקצוע, אפילו המשכתי לתואר שני בלשון עברית. השפה שלנו היא יפיפייה ועמוקה ויש לה היסטוריה מפוארת, חבל שאנחנו לא תופסים את זה בתיכון. הלוואי והיינו יכולים להראות לתלמידים את גודל היופי שבשפה, זה חלק מהמהות הלאומית שלנו״.

איך הילדים מקבלים את החיים הסוערים שלכם?

״הילדים תמיד היו רגילים לזה שאבא פעיל. גם כשהוא היה עורך דין פרטי, הוא היה הולך להפגנות עם הציבור, נעצר ומגיש בג״צים כל פעם לפי הכלים שהיו לו. הם רגילים שאבא עובד ועמוס ועושה. מאז שאיתמר חבר כנסת הם גם מקבלים הרבה אהבה ברחוב, זה משהו מיוחד, משהו השתנה גם עם החברים בכיתה וגם כשהם מסתובבים עם אבא ואנשים עושים איתו סלפים אומרים להם: ״אבא שלכם הוא מלך״, אני מקווה שהם לא עפים על עצמם בגלל זה. יש גם את האיומים שזה כן משהו שמשפיע – יש בודקה ליד הבית, מצלמות ואבטחה, ועם אבא יש אבטחה צמודה והם מקבלים את זה בגבורה. הגדולים חשופים יותר לרשתות החברתיות, אז הם גם נתקלים יותר באהדה וגם חשופים יותר לאיומים אבל נראה לי שהם בסדר עם זה ומקבלים את זה באהבה״. 

ואתם חוששים מהאיומים?

״זה לא שאני כל היום הולכת בפחד, אבל אני הולכת עם נשק צמוד הרבה יותר מפעם. אני כן דואגת שהילדים בטוחים. אנחנו כן הולכים ברגל ויוצאים, לא משנים בגלל זה את סדרי החיים, אבל כן יש יותר אמצעי זהירות. נגיד כשהיה את הפסיכי ההוא שהתחזה לשוטר ואמר שהוא בדרך לבית לרצוח את האישה ואת הילדים, בוודאי שנעלתי את הבית ואמרתי לילדים: ״אתם לא פותחים לאף אחד, שיגיד שהוא שוטר, שיגיד שהוא ראש הממשלה, שיגיד שהוא המשיח, אתם לא פותחים את הדלת!״ יש מקרים כאלה שבאמת חוששים, אבל זה לא משהו שמשנה את החיים, זה לא יגרום לנו לוותר על הרעיונות ועל האמונות״.

איך נראה סדר היום שלך ביום רגיל ואיך זה הולך להשתנות עם בחירות?

״ביום רגיל אני קמה בבוקר מוקדם. לפחות פעם או פעמיים בשבוע אני נוסעת להר הבית. משם הולכת ללמד, חוזרת הביתה, מכינה אוכל לילדים ושיעורים ליום למוחרת. בזמן בחירות כן מנסים כמה שאפשר אבל אין מסגרת חובתית של פעילות. את הפעילות במנהלת הר הבית אני מכניסה או בבקרים עם העליות או בצהריים, אם צריך לארגן שיחות או פעילות אחרת״.

אתם הולכים עכשיו למערכת בחירות נוספת, על מה לדעתך חשוב להקפיד במערכת בחירות הנוכחית?

״מה שלמדנו במערכת הבחירות האחרונה זה שיותר משנה כמה הגוש מקבל מאשר כמה כל מפלגה בתוכו מקבלת. גם אם מרוויחים יותר מנדט אבל מורידים מנדטים מהגוש, אז לא הרווחנו כלום. כמה שפחות מלחמות פנימיות, יותר טוב לכולנו״.

עוד במדור זה

זה הסוד שלנו

זה הסוד שלנו

01‭ ‬

כל‭ ‬שנה‭, ‬באזור‭ ‬ל"ג‭ ‬בעומר‭ ‬והילולת‭ ‬רשב"י‭, ‬כשמושגים‭ ‬כמו‭ ‬‮'‬סוד‮'‬‭, ‬‮'‬קבלה‮'‬‭, ‬‮'‬זוהר‮'‬‭ ‬מתחילים‭ ‬להיזרק‭ ‬לחלל‭ ‬האוויר‭; ‬עולה‭ ‬מחדש‭ ‬השאלה‭ ‬מהי‭ ‬בעצם‭ ‬‮'‬תורת‭ ‬הנסתר‮'‬‭? ‬ולמה‭ ‬כל‭ ‬כך‭ ‬מזהירים‭ ‬ממנה‭?‬

02‭ ‬

נעשה‭ ‬סדר‭ ‬בדברים‭: ‬תורת‭ ‬הנסתר‭ / ‬הקבלה‭ / ‬הסוד‭ ‬‮–‬‭ ‬היא‭ ‬תחום‭ ‬תורני‭ ‬העוסק‭ ‬ברבדים‭ ‬המופשטים‭ ‬של‭ ‬פסוקי‭ ‬הנבואה‭. ‬ההלכה‭ ‬מלמדת‭ ‬אותנו‭ ‬מה‭ ‬לעשות‭, ‬לימודי‭ ‬המשנה‭ ‬והגמרא‭ ‬מלמדים‭ ‬אותנו‭ ‬כיצד‭ ‬הגענו‭ ‬להלכה‭ ‬מתוך‭ ‬הפסוקים‭, ‬לימודי‭ ‬הנסתר‭ ‬הם‭ ‬השיא‭ ‬במסע‭ ‬אל‭ ‬הפנימיות‭. ‬על‭ ‬גבי‭ ‬ידיעת‭ ‬ההלכה‭ ‬והבנת‭ ‬ההיגיון‭ ‬הלמדני‭ ‬‮–‬‭ ‬אנו‭ ‬מנסים‭ ‬להבין‭ ‬מהם‭ ‬העקרונות‭ ‬הרוחניים‭ ‬העומדים‭ ‬מאחורי‭ ‬הפסוקים‭. ‬לדוגמה‭, ‬ההלכה‭ ‬מורה‭ ‬שאסור‭ ‬לערבב‭ ‬בשר‭ ‬בחלב‭, ‬ואם‭ ‬יש‭ ‬תערובת‭ ‬כזאת‭ ‬הרי‭ ‬היא‭ ‬אסורה‭ ‬באכילה‭, ‬בבישול‭ ‬ובהנאה‭; ‬הגמרא‭ ‬מסבירה‭ ‬שהאיסור‭ ‬נלמד‭ ‬מחזרת‭ ‬התורה‭ ‬שלש‭ ‬פעמים‭ ‬על‭ ‬הפסוק‭ ‬‮'‬לא‭ ‬תבשל‭ ‬גדי‭ ‬בחלב‭ ‬אמו‮'‬‭; ‬תורת‭ ‬הסוד‭ ‬מגלה‭ ‬לנו‭ ‬שהבשר‭ ‬מבטא‭ ‬את‭ ‬‮'‬מידת‭ ‬הדין‮'‬‭ (‬הצדדים‭ ‬הקשים‭ ‬במציאות‭), ‬ואילו‭ ‬החלב‭ ‬מבטא‭ ‬את‭ ‬‮'‬מידת‭ ‬הרחמים‮'‬‭ (‬הצדדים‭ ‬הרכים‭), ‬וערבוב‭ ‬שלהם‭ ‬הוא‭ ‬ביטוי‭ ‬לטשטוש‭ ‬תפקידים‭ ‬שונים‭ ‬בבריאה‭.‬

03‭ ‬

בכל‭ ‬הדורות‭ ‬הסתייגו‭ ‬גדולי‭ ‬ישראל‭ ‬מלימוד‭ ‬פופולארי‭ ‬של‭ ‬תורת‭ ‬הנסתר‭, ‬מפני‭ ‬החשש‭ ‬שהיחשפות‭ ‬לתכנים‭ ‬הללו‭ ‬עשויה‭ ‬להזיק‭ ‬למי‭ ‬שאינו‭ ‬בשל‭ ‬לכך‭. ‬תורת‭ ‬הנסתר‭ ‬עוסקת‭ ‬ברעיונות‭ ‬עליונים‭ ‬ומופשטים‭ ‬הנראים‭ ‬במבט‭ ‬ראשון‭ ‬כתמוהים‭. ‬אם‭ ‬האדם‭ ‬עדיין‭ ‬איננו‭ ‬בשל‭ ‬לעכל‭ ‬באופן‭ ‬מאוזן‭ ‬את‭ ‬התכנים‭ ‬הללו‭ ‬‮–‬‭ ‬העיסוק‭ ‬בהם‭ ‬עלול‭ ‬להביאו‭ ‬לבלבול‭, ‬ולעיתים‭ ‬אף‭ ‬לטשטוש‭ ‬של‭ ‬גבולות‭ ‬ההלכה‭ ‬והנורמליות‭. ‬הרב‭ ‬קוק‭ ‬מנסח‭ ‬זאת‭ ‬כך‭: ‬‮"‬הסתרים‭ ‬העליונים‭, ‬מתוך‭ ‬גודלם‭, ‬מתוך‭ ‬הופעת‭ ‬אורם‭ ‬‮–‬‭ ‬מהרסים‭ ‬את‭ ‬כל‭ ‬הסדרים‭ ‬הקבועים‭ ‬בתכונת‭ ‬השכל‭ ‬הטבעי‮"‬‭ (‬אורות‭ ‬הקודש‭ ‬א‭, ‬לד‭). ‬לדוגמא‭: ‬אחד‭ ‬העקרונות‭ ‬של‭ ‬עולם‭ ‬הקבלה‭ ‬הוא‭ ‬שגם‭ ‬ברע‭ ‬חבוי‭ ‬טוב‭. ‬כיוון‭ ‬שהרוע‭ ‬אף‭ ‬הוא‭ ‬יציר‭ ‬כפיו‭ ‬של‭ ‬ה‮'‬‭ ‬‮–‬‭ ‬הרי‭ ‬מצד‭ ‬המבט‭ ‬האלוהי‭ ‬מתברר‭ ‬למפרע‭ ‬כי‭ ‬גם‭ ‬חטאינו‭ ‬וכישלונותינו‭ ‬תרמו‭ ‬את‭ ‬שלהם‭ ‬לקידום‭ ‬העולם‭. ‬אדם‭ ‬שאינו‭ ‬בעל‭ ‬מוצקות‭ ‬הלכתית‭ ‬ונפשית‭ ‬עלול‭ ‬לקחת‭ ‬רעיונות‭ ‬כאלו‭ ‬וליישם‭ ‬זאת‭ ‬בחייו‭ ‬באופן‭ ‬ישיר‭ ‬ופשטני‭. ‬קרי‭: ‬לחיות‭ ‬באשליה‭ ‬כי‭ ‬הוא‭ ‬‮'‬מעלה‭ ‬ניצוצות‮'‬‭ ‬באקט‭ ‬של‭ ‬אכילה‭ ‬תאוותנית‭, ‬‮'‬מברר‭ ‬קליפות‮'‬‭ ‬בהתנהגות‭ ‬לא‭ ‬צנועה‭ ‬ושאר‭ ‬רעיונות‭ ‬הזויים‭. ‬והיו‭ ‬דברים‭ ‬מעולם‭.‬

04‭ ‬

לכן‭, ‬בכל‭ ‬דור‭ ‬ודור‭ ‬היו‭ ‬מחכמי‭ ‬ישראל‭ ‬שתרגמו‭ ‬רעיונות‭ ‬מתורת‭ ‬הסוד‭ ‬לשפה‭ ‬המותאמת‭ ‬לכוח‭ ‬העיכול‭ ‬של‭ ‬התרבות‭ ‬של‭ ‬אותו‭ ‬דור‭, ‬מה‭ ‬שמכונה‭ ‬בשם‭ ‬הלא‭-‬אקזוטי‭ ‬בעליל‭: ‬‮'‬לימודי‭ ‬אמונה‭ / ‬מחשבה‮'‬‭. ‬למרות‭ ‬שגם‭ ‬לימודי‭ ‬האמונה‭ ‬עוסקים‭ ‬בהבנת‭ ‬הרובד‭ ‬המופשט‭ ‬של‭ ‬התורה‭, ‬ישנם‭ ‬שני‭ ‬הבדלים‭ ‬מרכזיים‭ ‬בינם‭ ‬לבין‭ ‬לימודי‭ ‬הקבלה‭: ‬א‭) ‬השפה‭ ‬בה‭ ‬נכתבו‭ ‬ספרי‭ ‬האמונה‭ ‬היא‭ ‬שפה‭ ‬שכלית‭ ‬ומובנת‭ ‬עד‭ ‬כמה‭ ‬שניתן‭. ‬ב‭) ‬התכנים‭ ‬בספרי‭ ‬האמונה‭ ‬הם‭ ‬ב'מתח‭ ‬רוחני‮'‬‭ ‬המותאם‭ ‬למבנה‭ ‬הנפשי‭ ‬של‭ ‬הלומד‭ ‬הממוצע‭, ‬ולכן‭ ‬יכולים‭ ‬הם‭ ‬לשמש‭ ‬כ'משקפיים‮'‬‭ ‬וכמקפצה‭ ‬ללימוד‭ ‬תכני‭ ‬הנסתר‭ ‬שנכתבו‭ ‬ב'שפת‭-‬קוד‮'‬‭. ‬ראוי‭ ‬להוסיף‭ ‬שגם‭ ‬אם‭ ‬היו‭ ‬תקופות‭ ‬או‭ ‬מקומות‭ ‬בעולם‭ ‬היהודי‭ ‬בהם‭ ‬היו‭ ‬הדרכות‭ ‬מעט‭ ‬יותר‭ ‬‮'‬משוחררות‮'‬‭ ‬בלימוד‭ ‬הנסתר‭, ‬הרי‭ ‬שבדורות‭ ‬הללו‭ ‬תלמידי‭ ‬חכמים‭ ‬רבים‭ ‬‮'‬מהדקים‭ ‬מחדש‭ ‬את‭ ‬החגורה‮'‬‭. ‬זאת‭, ‬ככל‭ ‬הנראה‭ ‬עקב‭ ‬אבחנתם‭ ‬כי‭ ‬בתרבות‭ ‬הנוכחית‭ ‬‮–‬‭ ‬בה‭ ‬ישנה‭ ‬משיכה‭ ‬חזקה‭ ‬למיסטיקה‭ ‬וזניחת‭ ‬השכל‭ ‬המופשט‭ ‬‮–‬‭ ‬הסכנה‭ ‬האמורה‭ ‬לעיל‭ ‬גדולה‭ ‬שבעתיים‭.‬

05‭ ‬

למרות‭ ‬כל‭ ‬האמור‭ ‬לעיל‭, ‬אי‭ ‬אפשר‭ ‬להתעלם‭ ‬מהמשיכה‭ ‬האדירה‭ ‬שמתגברת‭ ‬כיום‭ ‬בציבור‭ ‬ללימוד‭ ‬תורת‭ ‬הסוד‭. ‬שורשי‭ ‬תופעה‭ ‬זו‭ ‬אינם‭ ‬רק‭ ‬שליליים‭, ‬אלא‭ ‬נובעים‭ ‬בעיקרם‭ ‬מהתבגרותה‭ ‬השכלית‭ ‬והנפשית‭ ‬של‭ ‬התרבות‭ ‬האנושית‭ (‬עידן‭ ‬המכונה‭ ‬אצל‭ ‬חכמים‭ ‬בשם‭ ‬‮'‬גאולה‮'‬‭ / ‬‮'‬עקבא‭ ‬דמשיחא‮'‬‭). ‬היום‭ ‬העולם‭ ‬כבר‭ ‬איננו‭ ‬מסתפק‭ ‬בחקר‭ ‬המציאות‭ ‬הפיסית‭ ‬אלא‭ ‬חותר‭ ‬גם‭ ‬לעומק‭ ‬ולרבדים‭ ‬הפנימיים‭. ‬אצל‭ ‬רבים‭ ‬מתעורר‭ ‬צורך‭ ‬קיומי‭ ‬לתורה‭ ‬שאיננה‭ ‬רק‭ ‬אוסף‭ ‬של‭ ‬ציוויים‭ ‬יבשים‭ ‬אלא‭ ‬מלאת‭ ‬רגש‭ ‬וחיוניות‭ (‬‮'‬נשמתא‭ ‬דאורייתא‮'‬‭); ‬וזה‭ ‬נפלא‭.‬

06‭ ‬

המצב‭ ‬הנוכחי‭, ‬בו‭ ‬קיימים‭ ‬בתרבות‭ ‬גם‭ ‬מופשטות‭ ‬ועומק‭ ‬בשאיפה‭ ‬וגם‭ ‬התנהגות‭ ‬חומרנית‭ ‬בפועל‭ ‬‮–‬‭ ‬הוא‭ ‬מצב‭ ‬רגיש‭, ‬בעל‭ ‬סיכון‭ ‬וסיכוי‭ ‬אדירים‭. ‬הסיכון‭ ‬עלול‭ ‬להוביל‭, ‬מעבר‭ ‬לתופעות‭ ‬שציינו‭ ‬לעיל‭, ‬גם‭ ‬לרדידות‭ ‬מחרידה‭ ‬של‭ ‬תורת‭ ‬הסוד‭. ‬לא‭ ‬נדיר‭ ‬לשמוע‭ ‬כיום‭ ‬‮'‬אינסטלציה‮'‬‭ ‬של‭ ‬תורת‭ ‬הנסתר‭, ‬היינו‭ ‬דקלום‭ ‬חיצוני‭ ‬של‭ ‬מושגים‭ ‬כדוגמת‭ ‬‮'‬צינורות‭ ‬שפע‮'‬‭; ‬‮'‬ספירות‮'‬‭; ‬‮'‬בחינות‮'‬‭ ‬‮–‬‭ ‬שאמנם‭ ‬מעוררים‭ ‬תחושה‭ ‬מיסטית‭ ‬בשומעים‭, ‬אבל‭ ‬במחילה‭, ‬אף‭ ‬אחד‭, ‬כולל‭ ‬המדבר‭, ‬לא‭ ‬מבין‭ ‬בתכל'ס‭ ‬מה‭ ‬הכוונה‭. ‬דווקא‭ ‬באמצעות‭ ‬ביסוס‭ ‬תורת‭ ‬הנגלה‭ ‬ובריבוי‭ ‬של‭ ‬לימודי‭ ‬אמונה‭ ‬בהירים‭ ‬‮–‬‭ ‬יש‭ ‬סיכוי‭ ‬להתחדשות‭ ‬מופלאה‭ ‬של‭ ‬תורת‭ ‬ישראל‭ ‬ובחיבור‭ ‬של‭ ‬הגלוי‭ ‬והנסתר‭. ‬באופן‭ ‬מדורג‭ ‬וזהיר‭ ‬אנחנו‭ ‬נגיע‭ ‬בסוף‭ ‬לאש‭ ‬של‭ ‬רבי‭ ‬שמעון‭ ‬בר‭ ‬יוחאי‭. ‬זוהי‭ ‬התקווה‭ ‬של‭ ‬העולם‭. ‬

חודש אייר - החודש שבאמצע

חודש אייר - החודש שבאמצע

01‭ ‬איתרע‭ ‬מזלו‭ ‬של‭ ‬חודש‭ ‬אייר‭ ‬ליפול‭ ‬בתווך‭ ‬בין‭ ‬שני‭…
יום העֶצֶם!

יום העֶצֶם!

01‭ ‬השורש‭ ‬של‭ ‬המילה‭ ‬עצמאות‭ ‬הוא‭ ‬עצ"מ‭. ‬עצם‭ ‬הוא‭ ‬דבר‭…
לילה מסודר

לילה מסודר

01‭ ‬ליל‭ ‬הסדר‭ ‬הוא‭ ‬הלילה‭ ‬שבא‭ ‬לעשות‭ ‬סדר‭ ‬בחיים‭. ‬קיומה‭…
איך ה׳ קורא לנו בכל רגע ממצבי החיים?

איך ה׳ קורא לנו בכל רגע ממצבי החיים?

01‭ ‬פרשת‭ ‬ויקרא‭ ‬מלמדת‭ ‬אותנו‭ ‬על‭ ‬חמישה‭ ‬סוגי‭ ‬קורבנות‭: ‬עולה‭,…
בניסן התקדמנו ובניסן עתידים להתקדם

בניסן התקדמנו ובניסן עתידים להתקדם

01‭ ‬חג‭ ‬הפסח‭ ‬הוא‭ ‬חג‭ ‬הגאולה‭. ‬חג‭ ‬גאולת‭ ‬מצרים‭ ‬‮–‬‭…
ביעור חמץ עולמי

ביעור חמץ עולמי

01‭ ‬שלושים‭ ‬הימים‭ ‬שבין‭ ‬חג‭ ‬פורים‭ ‬לפסח‭ ‬הם‭ ‬ימים‭ ‬קדושים‭.…
ניצחון מוחלט - גרסת חז"ל

ניצחון מוחלט - גרסת חז"ל

1. בימים אלו, כשהניצחון המוחלט מתממש לנגד עינינו, וגם סיפור…
מחה תמחה את זכר הטראומה

מחה תמחה את זכר הטראומה

01‭ ‬המאפיין‭ ‬המרכזי‭ ‬של‭ ‬מצוות‭ ‬מחיית‭ ‬עמלק‭ ‬הוא‭ ‬הטוטאליות‭ ‬שלה‭.…
פריחה מאוחרת

פריחה מאוחרת

01‭ ‬דווקא‭ ‬בימים‭ ‬אלה‭, ‬של‭ ‬מלחמת‭ ‬חורמה‭ ‬באויבי‭ ‬ישראל‭, ‬יש‭…
הסודות של הציבור הדתי לאומי

הסודות של הציבור הדתי לאומי

01‭ ‬ראיתם‭ ‬את‭ ‬התמונות‭ ‬מכנס‭ ‬תורמי‭ ‬הכליה‭ ‬מהשבוע‭ ‬האחרון‭? ‬נגלה‭…
לחסל את ה(ב)כור האיראני

לחסל את ה(ב)כור האיראני

את‭ ‬השורות‭ ‬הבאות‭ ‬כתבתי‭ ‬במאמר‭ ‬לשבת‭ ‬בא‭ ‬לפני‭ ‬שנתיים‭, ‬בעיצומה‭…
יציאת מצרים תשפ״ו – קריסת דיקטטורות הרשע

יציאת מצרים תשפ״ו – קריסת דיקטטורות הרשע

אנחנו‭ ‬נכנסים‭ ‬כעת‭ ‬לימי‭ ‬השובבי"ם‭ – ‬ראשי‭ ‬התיבות‭ ‬של‭ ‬שש‭…
מה זרעו בחיים אף הוא בחיים

מה זרעו בחיים אף הוא בחיים

01‭ ‬לא‭ ‬במקרה‭ ‬אנו‭ ‬מציינים‭ ‬שלוש‭ ‬שנים‭ ‬לפטירת‭ ‬הרב‭ ‬דרוקמן‭…
שלש מכות בחודש הזה היכני

שלש מכות בחודש הזה היכני

01‭ ‬בעשרה‭ ‬בטבת‭ ‬נהוג‭ ‬לומר‭ ‬בסליחות‭ ‬פיוט‭ ‬שבו‭ ‬מפורטות‭ ‬הצרות‭…
חנוכת ה-AI

חנוכת ה-AI

01‭ ‬רבות‭ ‬כבר‭ ‬נכתב‭, ‬ובצדק‭, ‬על‭ ‬הסכנות‭ ‬שב‭-‬AI‭: ‬אבטלה‭ ‬אדירה‭,…