כץ ולעניין

אפקט הפרפר

פרפר על פרח
שילה כץ

ידוע ומוכר הביטוי ׳אפקט הפרפר׳ המייצג מקרה פרטי שבו משק כנפי פרפר במקום מסוים בעולם עשוי ליצור שינויים קטנים באטמוספירה, שבסופו של דבר יגרמו להופעת סופת טורנדו בקצה השני של העולם או לחלופין ימנעו את הופעתה. הכנפיים המתנופפות מייצגות שינוי קטן בתנאי ההתחלה של המערכת, והוא גורם לשרשרת מאורעות המובילים לתופעה בקנה מידה גדול. אם הפרפר לא היה מנפנף בכנפיו, ייתכן ומסלול המערכת היה שונה במידה ניכרת. ׳אפקט הפרפר׳ אינו רק מושג מדעי גרידא, גם באמונה היהודית אנו מאמינים שמילים או מעשים שלנו יכולים להשפיע עלינו ועל העולם כולו. אנו מאמינים כי מעשינו בעולם משפיעים ומפעילים ׳מערכת מאורעות׳ לא רק על עולמנו האישי, אלא גם על עולם הסובב אותנו. תפילות עבור חולה, צדקה תציל ממוות, אמירת תהילים או התיקון הכללי – כל אלה ועוד מהווים נדבך חשוב באמונה היהודית, כל אחד על פי דרכו.
אני בטוח כי כולנו חווינו בחיינו מקרה שבו אפילו מילה אחת קטנה של אדם יקר לנו, השפיעה עלינו בצורה משמעותית ביותר (לטובה או לרעה). חשוב להבין שגם בזוגיות יש למילים או למעשים הכי קטנים שלנו השפעה, משמעות ואפקט רבתי על בן/בת הזוג. זוג היוצא לדייט מרגיש ביתר עוצמה את הכוח של המילים והמעשים – כל מילה שיוצאת מפי אחד מבני הזוג בדייט נשמעת באוזניים כרויות ומייד מעובדת במוח: למה הוא אמר כך? למה היא עשתה כך? למה הוא התכוון? מה היא רוצה? וכן הלאה. ׳אפקט הפרפר׳ בדייט הוא מיידי!
חשוב לדעת כי לא רק בדייטים קורה הדבר, אלא בכל שלב בחיים של זוג נשוי בעל חיי זוגיות תקינים של יחס, רגשות ואכפתיות של האחד כלפי השני. צריך לזכור כי הדברים שאנו אומרים והמעשים שאנו עושים אינם נותרים בחלל הריק. בן הזוג שומע, מפנים ומעבד כל הזמן את דברינו. לעיתים הדבר נעשה בתת מודע באופן מכני, אך לעיתים הדברים חודרים עמוק יותר ומהווים כר פורה לחשיבה על הנאמר או על הנעשה: למה הוא אמר כך? למה היא עשתה אחרת? מה זה אומר? מה זה בא להגיד?. כיוון שכך אני מציע כי כל זוג ירומם את השפה שלו ויתייחס ברצינות למעשים שלו. אין הכוונה שנחשוב באופן מלאכותי על כל מילה היוצאת מהפה ועל ההשלכות שיכולות להיות לה, אלא שנחיה בטבעיות עם הידיעה שהמילים והמעשים שלנו משפיעים מאוד ולכן כדאי שניתן להם את החשיבות הראויה להם.

עוד במדור זה

אלפיים שנות פרסום הנס

אלפיים שנות פרסום הנס

01‭ ‬ הכותל לוחש את סוד הנס העננים‭ ‬שכיסו‭ ‬את‭…
אור איתן

אור איתן

01‭ ‬ אבד צדיק מן הארץ בערב‭ ‬שבת‭ ‬וישלח‭ ‬קיבלנו‭…
אמת ליעקב

אמת ליעקב

01‭ ‬ מי שחלם ומי שלחם ביום‭ ‬שישי‭ ‬הודעתי‭ ‬לחבריי‭…
הסליק של ר׳ אריה לוין

הסליק של ר׳ אריה לוין

01‭ ‬ וטף, למה באים? זה‭ ‬כבר‭ ‬הפך‭ ‬למנהג‭. ‬כשהילדים‭…
הגשם ישטוף ת׳דמעות

הגשם ישטוף ת׳דמעות

01‭ ‬שבת חיי שרה  כבכל‭ ‬שנה‭, ‬ככל‭ ‬שנקפו‭ ‬הימים‭ ‬לקראת‭…
למה זה צחקה שרה

למה זה צחקה שרה

01‭ ‬דמים בדמים נגעו  בי״ב‭ ‬חשוון‭, ‬בשבוע‭ ‬שבין‭ ‬פרשת‭ ‬לך‭…
הבט לברית

הבט לברית

01‭ ‬ לזרז את ביאת הגואל  מדי‭ ‬שבת‭ ‬פונים‭ ‬אלי‭…
גשם של אהבה

גשם של אהבה

01 מיום הכיפורים ועד ראש השנה  בחודש‭ ‬תשרי‭ ‬לא‭ ‬זכינו‭…
ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו

ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו

01‭ ‬ תשרי תשפ״ו בכותל  בשבתות‭ ‬של‭ ‬אלול‭ ‬ועשרת‭ ‬ימי‭…
התשובה של החורבה או - המסיבה שהתקלקלה 

התשובה של החורבה או - המסיבה שהתקלקלה 

01‭ ‬ בית כנסת החורבה על‭ ‬מה‭ ‬ולמה‭ "‬זכה‭" ‬בית‭…
אתם ניצבים כולכם לקבל פני משיח על הר הזיתים

אתם ניצבים כולכם לקבל פני משיח על הר הזיתים

01‭ ‬ כותל המזרח בשישי‭-‬שבת‭ ‬האחרון‭ ‬קרן‭ ‬אביה‭ ‬אירחה‭ ‬כדרכה‭…
אלול - אני לעזה ורעייתי לחזית

אלול - אני לעזה ורעייתי לחזית

01‭ ‬ שעתם הגדולה של מתפללי הכותל בין‭ ‬שבת‭ ‬בכפר‭…
כי מלאכיו יצווה לך

כי מלאכיו יצווה לך

01‭ ‬ מהתפילות בכותל למחלקות השיקום בעוד‭ ‬הכותל‭ ‬מצחצח‭ ‬עצמו‭…
סליחה, טעינו

סליחה, טעינו

01‭ ‬ חסידים ראשונים היו שוהיםשעה אחת קודם התפילה… ההכנות‭…
מלחמה עזה

מלחמה עזה

01‭ ‬ עקב בין הזמנים הכותל‭ ‬הוא‭ ‬השתקפות‭ ‬של‭ ‬פניו‭…
גיבורי ישראלממשיכים לחיות בתוכנו

גיבורי ישראלממשיכים לחיות בתוכנו

01‭ ‬ ט״ו באב בהר הזיתים אין‭ ‬כמו‭ ‬לחגוג‭ ‬שבת‭…