שליפות

אפרת פרנקל

עיתונאית ערוץ 20.
עיתונאות חרדית: אין כמעט בכלל. אם אני ניצבת בפרונט וחוטפת הכל, הלוואי שלפחות יבואו אחריי כאלה שיצליחו יותר בקלות ויספגו קצת פחות. מה שבטוח, בעוד עשר שנים בעז״ה נראה הרבה יותר מהן.

עיתונאית ערוץ 20

אבא
אהרן, ישיבת מיר. אבא שלי הכי גבר בעולם. לא כי הוא אבא שלי, מדובר בעובדות. חכם, אינטליגנט, ירא שמיים אמיתי ומותק של בנאדם. אחד הדברים הכי קשים כשעזבתי את הבית היה לוותר על השיחות איתו בשלוש בלילה במטבח, על סבא זצ״ל, על הישיבה, על עסקים ועל הכל. אני דומה לו חיצונית אבל לא כל כך בפנים לצערי. מספיק לשמוע את קצב הדיבור שלו בשביל להבין שאין לי אחוז מהסבלנות והתבונה שלו.
אמא
ציפה, עובדת ביטוח לאומי. המודל המושלם לאישה חרדית מצליחה. אומרים שאת הפלפל ירשתי ממנה. ילדה 7 ילדים בלעה״ר, עובדת בתפקיד ניהולי בכיר בביטוח לאומי, ומוצאת זמן להיות גם סבתא. אמא שלי הולכת ביחד עם טלפון שלא מפסיק לצלצל, היא כבר 30 שנה בביטוח לאומי ואין יצור אחד בעולם שלא עזרה לו. הבית שלנו מלא מתנות שקיבלה כהכרת תודה ואין לנו מקום כבר.
משפחת פינקל
אני חיה על הציר שבין להיות סופר גאה שזו המשפחה שלי ואלו המקורות שלי, לבין הפחד המטורף לאכזב אותם שם למעלה. אצלנו בבית לימדו שייחוס משפחתי זה מחייב, לא פרס. אני מרגישה במידה רבה שהחוסן הרוחני והנפשי שהמשפחה שלי הביאה לי, שמר עליי בהרבה מקומות קצת גבוליים שהגעתי אליהם. בסוף יש לך תמונה מאד ברורה בראש של איך יהודי צריך להיראות, לחשוב, להתנהג.
בני ברק
סיפור אהבה לא מוסבר. עזבתי את ירושלים בגלל העבודה באתר "וואלה" וההגשה בכאן מורשת שהיו בתל אביב. לא רציתי לגור בתל אביב, אז בחרתי בבני ברק. במובן מסוים שם החלה הפריחה שלי, המקצועית, האישית, האינדיבידואלית. אני חייבת לה המון. אבל היום, אחרי שאני כבר חצי שנה חזרה בירושלים, האהבה שלי לבני ברק נמוגה. זה כאילו היה קסם שהגיע לחיי כדי לעשות טוב וסיים את תפקידו.
ישיבת מיר
במובן מסוים המקום שבו גדלתי. הרבה מזכרונות ילדותי מסתובבים בין מסדרונות הישיבה. ה׳אמן יהא שמיה רבא׳ האדיר בימים נוראים. צמרמורת. מדובר בחוויות הכי מעצבות והכי משמעותיות שלי. יש לי איזה חלום, שבעלי (שיבוא כבר כפרה עליו) יתחבר לישיבה גם, יאהב.
הסמינר החדש
מקום מדהים. אימפריה של בנות איכותיות בקטע אחר, כשרוניות ברמה מפחידה, בית ספר עם דרישות לימודיות ורוחניות גבוהות מאד. 300 בנות בכל שכבה, וכמעט כולן מכירות את כולן. קיבלתי המון בסמינר, בעיקר חווית נערות משגעת וכייפית ברמות. היום, במבט בוגר יותר, אני חושבת שמשהו שם לא הכין אותנו לחיים עצמם. הייתה שם איזו אידיליה רוחנית וחברתית כזו שהייתה נשמעת מושלם בזמנו, אבל בפרקטיקה של החיים הכל זוהר פחות, מאתגר יותר.

תקשורת חרדית
עולם שהולך ומתפתח. אם בעבר היו רק היומונים המפלגתיים שנועדו להביא את דבר השם, הרבנים וחברי הכנסת אל הציבור, הרי שמאז כבר נוסדו שבועונים ואתרי אינטרנט ורדיו ואפילו סוג של טלוויזיה. אני רואה את עצמי (בצניעות ובענווה הנדרשת לשם הנימוס בלבד) כחלק מדור חדש של עיתונאים קצת חצופים, שמעיזים לפתוח נושאים שנחשבו לטאבו. יש בזה טוב ויש בזה רע, אבל כאלו אנחנו. מה שמשתפר גם אלו הסטנדרטים של העיתונות החרדית, וזה משובח.
עיתונאית חרדית בפריים טיים
הרושם שנוצר הוא של מישהי ששוברת את כל המוסכמות, מנפצת תקרות. האמת שאצלי זה הרבה יותר פשוט. מן תהליך של התפתחות מקצועית, משהו שגרר משהו – והיום אני שם. להיות ראשונה זה אף פעם לא קל, ואני חוטפת, יא אללה כמה שאני חוטפת.
עיתונאיות חרדיות
אין כמעט בכלל. אם אני ניצבת בפרונט וחוטפת הכל, הלוואי שלפחות יבואו אחריי כאלה שיצליחו יותר בקלות ויספגו קצת פחות. מה שבטוח, בעוד עשר שנים בעז״ה נראה הרבה יותר מהן.
ערוץ 20
לא יודעת איך זה יצא, אבל הסתדר ככה שכל האנשים הכי נשמות בעולם הגיעו לעבוד שם. אני מאד אוהבת את המקום, מאד מחוברת להון האנושי. לדעתי, מדובר במקום בהתפתחות, ובעוד זמן קצר נעבור לאפיק 14 בשלט ואז אנחנו כבר לגמרי אחד מהערוצים הגדולים. אגב, יש לנו המון צופים. יש איזה קטע שלא נאה לאנשים להגיד שהם צופים בערוץ 20, כי המיינסטרים יעני לא מכיל את המקום הזה, מבקר אותו – אבל בסתר צופים בנו המון. וזה כיף נורא.
• • •
משה גפני
מה יש לי איתו? חוץ מפעם אחת שהציע לי להצטרף למנחה בבדיחותא. איש מקצוע מפחיד, חריף, מנהל מבטן ומלידה.
אריה דרעי
מוכשר זו מילה קטנה עליו, מדובר במוח של פעם ב. גם ביום שיפרוש מש״ס, עד יום מותו הוא יהיה המנהל האמיתי והבלעדי של התנועה הזו. אני לא מצביעה לש״ס אבל באלי שהוא יחזור להיות שר. מדובר בבולדוזר ללא חת.
בצלאל סמוטריץ
אני לא בטוחה עד כמה אני מסכימה עם עמדותיו במגוון נושאים, אבל יש בו איזו תכונה שאי אפשר שלא להעריץ: הוא לא רואה בעיניים. סמוטריץ׳ יכול לצעוק ולזעוק על משהו במשך שנים. לא יודעת, הוא נראה לי בנאדם כזה שלא נגמר לו הכוח.
בנימין נתניהו
מה זה הדבר הזה. מאיפה נפל עלינו. מנהיג של פעם בדור ואולי אפילו של פעם בכמה דורות. אם הייתה לי עשירית מהכישרון שלו הייתי היום somebody באמת. עשה כמה טעויות פוליטיות עצובות שהרחיקו אותו מהשלטון. אפשר לבקר אותו, רצוי לבקר אותו ועשיתי את זה לא מעט – אבל מנגד ההערצה כלפיו לגמרי מובנת לי.
סיון רהב מאיר
כמה חן כמה, איפה קונים את זה? אני לא רואה אותה כמודל שלי או משהו, הגענו מרקעים נורא שונים. האישה הזו היא חיית תקשורת מגיל שנתיים, ובטח עשר רמות ככה מעליי באופן כללי. אבל חייבת להודות שיש משהו בזה שהיא בפריים טיים של המדינה ועדיין מתלבשת כל כך צנוע, שהיא מוכיחה לי שזה אפשרי.
מדינת ישראל
אני מאלה שבוכות בשירת ׳התקווה׳, ולא אכפת לי שיצעקו עליי ״ציויינית".

השאלון

שיר שגרם לך לבכות?
״זכור״ של בערי וובר. מפרק אותי. 

נותנים לך יומיים לבזבז, מה אתה עושה איתם?
ישנה ברצף.

נותנים לך כרטיס פתוח לכל העולם לאיזה יעד את טסה?
הודו, בלי טלפון. לחוות משהו שונה מאד תרבותית. לצאת מעצמי.
אחרי איזה דף פייסבוק / אושיית רשת את עוקבת?
הפשוטע. קורעת אותי מצחוק בימים הכי עצובים שלי

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל…
״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…