כץ ולעניין

"באשר הוא שם"

אדם עומד מול עיגול
שילה כץ

הגר בורחת משרה גבירתה ומגיעה למדבר ליד באר שבע. המים בחמת נגמרים, והגר ובנה צמאים וסובלים. הגר מניחה את בנה מתחת לאחד השיחים ובוכה, ואז פונה אליה מלאך ה': "וַיִּשְׁמַע אֱלֹקִים אֶת קוֹל הַנַּעַר, וַיִּקְרָא מַלאךְ אֱלֹקִים אֶל הָגָר מִן הַשָּׁמַיִם, וַיֹּאמֶר לָהּ: מַה לָּךְ הָגָר? אל תִּירְאִי כִּי שָׁמַע אֱלֹקִים אֶל קוֹל הַנַּעַר בַּאֲשֶׁר הוּא שָׁם" ( בראשית כא, יז).

המילים "באשר הוא שם" עוררו במדרשי חז"ל פולמוס גדול המתואר בצורה נפלאה במדרש בראשית רבה נג: "באשר הוא שם, אמר רבי סימון: קפצו מלאכי השרת לקטרגו. אמרו לפניו: ריבון העולמים אדם שהוא עתיד להמית את בניך בצמא אתה מעלה לו באר? אמר להם: עכשיו מה הוא, צדיק או רשע? אמרו לו: צדיק. אמר להם: איני דן את האדם אלא בשעתו”.
כלומר, הקב"ה כביכול כיסה את עיניו מלראות את הצרות שיגרום הנער הצמא והמסכן הזה לעם ישראל בעתיד ומתייחס למצבו הנוכחי בלבד, "עכשיו מה הוא צדיק או רשע? […] איני דן את האדם אלא בשעתו".
לעיתים גם אנו כבני זוג צריכים לדון את בן הזוג לפי "באשר הוא שם". תכונה אנושית מאוד היא להכניס לוויכוח גם דברים מהעבר שלעיתים אינם קשורים לנושא כלל אך יכולים לשמש תחמושת לוויכוח. "מה אמרת אז?" ו"למה אמרת את זה?" ו"מה עשית שם?" ו"למה עשית את זה?" וכו'.
חשוב כל כך לפעמים לכסות את העיניים מהעבר ומהעתיד ולנסות לפתור את האתגר בעיניים עכשוויות בלבד. להתייחס רק למקרה שלפנינו ולא לאמירות או להתנהגויות מהעבר או מהעתיד שנראות לנו שייכות. בידוד המקרה מאפשר הקטנה של נפחו (תוספת דוגמאות ומקרים לאתגר שלפנינו רק מנפחת את הבעיה והופכת אותה לגדולה יותר תמיד), ויכולת התמודדות קלה יותר איתו.
הדבר נכון גם באשר לילדינו. תנו להם לפעמים את הזכות 'להישפט' על מעשיהם הנוכחיים ללא צורך לשאת גבנון תמידי של התנהגויות או אמירות מהעבר.
היכולת להסתכל בעיניים עכשוויות על הדברים המאתגרים אותנו ללא תוספת העבר או העתיד מאפשרת גם לנו עצמנו להיות הרבה יותר אובייקטיביים ומדויקים ביחס אל עצמנו.
נלמד מהקב"ה ונדון (לפחות לפעמים) את בני זוגנו, את ילדינו ואת עצמנו בעיניים עכשוויות, בבחינת "באשר הוא שם".

הכותב הוא בעל קליניקת 'מיזוג' – זוגיות. התחדשות. העצמה.
מעביר הרצאות וסדנאות בנושאי זוגיות. לתגובות : meezoog1@gmail.com ,054-7002069

עוד במדור זה

אל תבטחו בנדיבים

אל תבטחו בנדיבים

01‭ ‬ בעקבות ציפורי הסיס מזג‭ ‬האוויר‭ ‬האביבי‭ ‬קידם‭ ‬את‭…
סבא כותל

סבא כותל

01‭ ‬ לו לחרדים היתה מדינה שבת‭ ‬המלכה‭. ‬חמש‭ ‬וחצי‭…
אם תחנה עלי מחנה לא יירא לבי

אם תחנה עלי מחנה לא יירא לבי

01‭ ‬ כמו אלקנה רבים‭ ‬פונים‭ ‬אלי‭ ‬בשאלות‭ ‬על‭ ‬סדר‭…
מדרום תפתח הטובה

מדרום תפתח הטובה

01‭ ‬כיבוד הורים  בערב‭ ‬חג‭ ‬השבועות‭, ‬ארזנו‭ ‬סלינו‭ ‬על‭ ‬כתפינו‭,…
הכנה לקבלת התורה המנצחת

הכנה לקבלת התורה המנצחת

01‭ ‬שחרור ירושלים לקראת חג השבועות ביום‭ ‬ירושלים‭, ‬לקראת‭ ‬שבת‭…
לכתך אחרי במדבר

לכתך אחרי במדבר

01 מדרום תפתח הטובה שבת‭ ‬מדהימה‭ ‬פתחה‭ ‬את‭ ‬זרועותיה‭ ‬והזמינה‭…
ונפלו אויביכם לפניכם לחרב בחוקותי כה ז

ונפלו אויביכם לפניכם לחרב בחוקותי כה ז

01 ואולך אתכם קוממיות שבת‭ ‬נפלאה‭ ‬נרשמה‭ ‬בירושלים‭. ‬מזג‭ ‬האוויר‭…
משיח על טסלה לבנה

משיח על טסלה לבנה

01 סליק מסכת תענית לכבוד‭ ‬יום‭ ‬העצמאות‭ ‬פתחו‭ ‬בבית‭ ‬כנסת‭…
היינו כחולמים

היינו כחולמים

01 אז יאמרו בגויים בכותל‭ – ‬שבת‭ ‬ראש‭ ‬חודש‭ ‬אייר‭…
מגאולת מצרים לתקומת האומה בארצה

מגאולת מצרים לתקומת האומה בארצה

01 חוזרים לאבני הלבבות חגגנו‭ ‬את‭ ‬ימי‭ ‬חג‭ ‬הפסח‭ ‬בשמחה‭…
ועמדו רגליו ביום ההוא על הר הזיתים (זכריה)

ועמדו רגליו ביום ההוא על הר הזיתים (זכריה)

01‭ ‬ר’ אריה לוין בהר הזיתים הכותל‭ ‬עדיין‭ ‬סגור‭ ‬למתפללים‭,…
והיא שעמדה לאבותינו

והיא שעמדה לאבותינו

01 הר הבית בטווח האש ירי‭ ‬טילים‭ ‬על‭ ‬העיר‭ ‬העתיקה‭…
בניסן עתידים להיגאל

בניסן עתידים להיגאל

01 הכותל הקטן שבת‭ ‬שנייה‭ ‬שהכותל‭ ‬סגור‭ ‬לצערי‭. ‬גם‭ ‬שער‭…
בדרך לניצחון

בדרך לניצחון

01 מחיית עמלק בהר הזיתים השנה‭, ‬זכינו‭ ‬בשבת‭ ‬זכור‭ ‬לקיים‭…
נפל הפור

נפל הפור

01 שבת זכור ולא נשכח עם‭ ‬אור‭ ‬ראשון‭ ‬של‭ ‬שבת‭…
ניסים גדולים באדר

ניסים גדולים באדר

01 לתת שכר למביאיהם  צעדתי‭ ‬בשבת‭ ‬בבוקר‭ ‬לכותל‭, ‬כשאני‭ ‬מפלס‭…