אורי שכטר

בורא עולם נמצא בפרטים הקטנים

אורי שכטר

יש לי ויכוח קבוע עם חבר עד כמה בורא עולם יורד לעולמנו ומתעסק בפרטים הקטנים ביותר. הוא תמיד צוחק עליי שאפילו על חניה אני מתפלל ומבקש מבורא עולם, ואני טוען כנגדו שבורא עולם מלווה אותנו כל הזמן בפרטים הכי קטנים. הוא כמובן לא עובד אצלנו אבל אם אנחנו מקשיבים טוב טוב אנחנו ממש מרגישים אותו מלווה אותנו, וככל שאנחנו מקשיבים יותר אנחנו שומעים יותר. אשתף אתכם בכמה סיפורים פשוטים וקטנים שהרגשתי בהם את בורא עולם.
01
נתחיל עם סיפור שקרה לי ביום חמישי שעבר. כבר כמה זמן אשתי היקרה מתלוננת שהכיור במקלחת הילדים סתום. אז ביום חמישי שעבר החלטתי שהגיע הזמן לתקן אותו. נכנסתי מתחת לכיור, הוצאתי את כל מה שהיה בתוך הארון, שמתי דלי והוצאתי את הצינור השרשורי שהיה סתום לחלוטין.
תוך כדי הניקוי של הצינור קרעתי אותו בטעות לשניים. איך אני מטפל בזה, חשבתי לעצמי. אינסלטור? צינור חדש? אמרתי לעצמי – הכול טוב, הכול לטובה לטובה והכול מאיתו יתברך. הנחתי את הצינור בחוץ על השולחן והמשכתי לנקות ולסדר את הבית. תוך כדי הסידור של החדר של בני נתיב אני רואה בדיוק את אותו הצינור השרשורי אבל חדש לחלוטין. אני לא מאמין, לוקח את הצינור ושם אותו ליד הצינור הישן וזה בדיוק אותו הצינור. פשוט לא ייאמן.
כשבני חזר הביתה שאלתי אותו מאיפה יש לו צינור שרשורי. נתיב ענה: "בשבת האחרונה שהייתה שבת הבר מצווה שלי ראיתי אותו זרוק ליד הפח בתוך שקית ואני אוהב לשחק עם צינור כזה". לקחתי את נתיב לחדר האמבטיה סיפרתי לו את הסיפור והראיתי לו את הצינור שלו מחובר לכיור.
02
אוסיף סיפור פשוט נוסף. לפני כמה זמן הוזמנתי להרצאה בבית ספר אודם בקצרין שברמת הגולן, שמחתי מאוד על ההזמנה. לאחר שסגרנו את כל הפרטים הודיעו לי שההרצאה מבוטלת. עשיתי לעצמי כלל, שאני שמח ומודה לבורא עולם כשסוגרים איתי הרצאה, אבל אני לא פחות שמח ומודה גם שמבטלים לי הרצאה.
לאחר כמה ימים התקשרו מבית הספר והודיעו לי שהם רוצים בכל זאת את ההרצאה בתאריך מסוים. הסתכלתי על היומן וראיתי ששעה אחרי שעת ההרצאה שהם רוצים יש לי הרצאה נוספת ברמת הגולן, בחיספין. סגרתי כמובן את ההרצאה והבנתי שכנראה בורא עולם לא רצה שאסע פעמיים לרמת הגולן…
03
לפני כמה שנים התקשר אליי חברי הטוב, יוטב אליאך מניו יורק. הוא תזכר אותי שלמחורת יש לאיתי הבן שלו טקס השבעה בחטיבת כפיר, ומכיוון שאף הורה לא יכול להגיע לטקס בגלל הקורונה ובוודאי שהם מארצות הברית לא יוכלו להגיע, הוא שאל אותי האם הטקס יצולם ויועבר להורים בזום, ואם כן איך אפשר להשיג את הלינק לזום.
עניתי לו שאני חושב שהטקס יצולם בזום ושאשתדל להשיג להם את הלינק. השיחה הזאת התקיימה כשהייתי בדרכי עם הבת שלי לרמי לוי שבצומת גוש עציון. כשחניתי בחנייה של רמי לוי חנה לידי רכב צבאי קטן ויצא ממנו רס"ר עם כומתה של כפיר. שאלתי אותו מה התפקיד שלו והוא אמר לי שהוא הרס"ר של בסיס הטירונים של חטיבת כפיר.
סיפרתי לו על החבר יוטב ועל הבן שלו איתי, והוא קודם כל בדק מי אני ושמכירים אותי כמה ממפקדיו. וכך הוא אמר לי: "בדיוק עכשיו ישבנו וסגרנו את זה, עוד כמה דקות יצא הלינק ואני שולח לך אותו". כשסיימתי את השיחה איתו הבת שלי שהייתה איתי אמרה לי: "אבא זה לא אמיתי הסיפור הזה שקרה עכשיו".
04
ואסיים בסיפור הכי פשוט בעולם. לפני כמה חודשים קיבלתי שיחת טלפון מאחת מבנותיי שלומדת באולפנה בערד: ״אבא אתה נמצא במשרד בירושלים?". השבתי בחיוב ושאלתי מדוע היא שואלת. הבת: "אנחנו בטיול היום בירושלים, אני מרגישה לא טוב וגם מאוד מתגעגעת, חייבת חיבוק".
השבתי שאגיע אליה בשמחה ולא משנה לאן, שאלתי אותה היכן הן נמצאות. הבת: "בבית מאיר במדרשת רמות שפירא". הייתי גם אני ברמות שפירא והתברר שאני נמצא במרחק שני חדרים ממנה.
הכול מסודר ומדויק… אז זה נגמר בחיבוק ובבכי של התרגשות.
האמת שאני עוצר פה את הסיפורים ואני בטוח שלכולנו יש לא מעט סיפורים משמעותיים שמראים שיש מנהל לעולם ושהכול מדויק. ■

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל…
״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…