יהדות עכשיו

הנגשה עכשיו

שי גליק

שי גליק

קרוב לעשור שמתנהל מאבק עיקש להנגשת מערת המכפלה לאוכלוסיית הנכים. השבוע, עושה רושם שהמאבק נכנס ליישורת האחרונה שלו, עם אישור היועמ"ש להפקיע את הקרקע מידי הווקף המוסלמי. כל שנותר כרגע הוא ששר הביטחון נפתלי בנט יאשר את ההפקעה באחת ההחלטות האחרונות שלו בתפקידו, ובכך יותיר חותם משמעותי לכהונתו

במסגרת הנאומים בני הדקה הנהוגים בכנסת עלתה חברת הכנסת קטי שטרית ונאמה על הנגשת מערת המכפלה. הרקע לנאום הוא המלצת המל"ל (המועצה לביטחון לאומי) להנגיש את המערה לנכים. "כבוד השר נפתלי בנט, אל תתמהמה! חתום על ההפקעה עבור הנגשת מערת המכפלה. אני מלווה את הנושא של מערת המכפלה כבר למעלה משנה, והשבוע צלחנו את המשוכה המשפטית והמשנה ליועמ"ש עו"ד ארז קמיניץ אישר כי ניתן להפקיע את השטח במטרה להתקין מעלית. אני פונה מכאן אל שר הביטחון נפתי בנט ומבקשת ממנו לחתום על הצו ברגע שיימצא על שולחנו. אל תתמהמה! זהו מעשה הומניטרי. חובה עלינו להנגיש ולאפשר למתפללים בני כל הדתות חופש דת ופולחן במערת המכפלה. חובה עלינו לאפשר לכל יהודי להתחבר אל מורשתו. חובה עלינו להצהיר שנוכחותנו כיהודים בחברון היא מאז ולתמיד", אמרה בנאומה.
סגן יו"ר הכנסת, ח"כ מאיר כהן מיש עתיד, שהזמין את ח"כ שטרית לנאום, חיזק את דבריה: "את צודקת במאה אחוז. אני מלווה את הנושא. כבר בשנת 2015 ביקרתי במקום בתור שר הרווחה, ונכים יהודים ומוסלמים כאחד פנו אליי במקום וביקשו ממני שאאשר את ההנגשה. הגיע הזמן שזה יקרה", אמר ח"כ כהן, שניהל את הישיבה.

ואולם המאבק בעד ההנגשה, שהעלינו פה בסיקור נרחב לפני חודשים מספר, לא החל לפני שנה וגם לא לפני חמש שנים. כבר בשנת 2000 (!) הציע תוכנית להנגשת המקום האדריכל שמואל חיימוביץ ז"ל.

מערת המכפלה היא אחד האתרים הלא מונגשים בארץ למרות הצורך האדיר בהנגשה זו. כמעט שני מיליון איש מבקרים בכל שנה מערת המכפלה – 750 אלף מוסלמים, 400 אלף תיירים וכמיליון יהודים – ובאים להתפלל על קברי האבות. זהו המקום השני בקדושתו לעם היהודי, ולפי המסורת מדובר בפתחו של גן עדן ובמקום קבורים האבות והאימהות וכן אדם וחוה. ואולם על אף חשיבותו הרבה המקום אינו נגיש כלל לבעלי מוגבלויות, קשישים, עגלות תינוקות ועוד. חוסר ההנגשה הוא בעיה הומניטרית שפוגעת בכולם, מוסלמים כיהודים: קרוב למאה מדרגות ארוכות קשות ומייגעות ממתינות לבאי המקום. 
כבר בשנת 2011 פנתה המועצה הדתית קריית ארבע–חברון לעמותת 'נגישות ישראל' בבקשת עזרה להנגשת המקום. בשנת 2012 ישראל הכריזה על המקום אתר מורשת לאומית, והממשלה הבטיחה שתפעל להנגשת המקום. בינתיים הוחלט להפעיל פתרון זמני בדמות מעלון זמני, זחליל, אולם עקב המדרגות הרבות והמשופעות שבק הזחליל חיים וההנגשה הזמנית בוטלה.
לאחר השבתת הזחליל פנתה המדינה ליישוב היהודי בחברון בדרישה שישיג פתרון מימון להנגשה קבועה, והיישוב היהודי הכריז שהוא מוכן לממן את הנגשת המקום ולהקים במקום מעלית על חשבונו. ואולם אז התעוררה בעיה חדשה, והיא מלווה את המאבק עד לימים אלה: כשהחלו לתכנן את ההנגשה הקבועה התברר שעיריית חברון והווקף המקומי מטילים וטו על הבנייה בנימוק שמדובר פגיעה בסטטוס-קוו במקום. כאן חובה לציין שבהסכם חברון בשנת 1997 נקבע בהחלטה מקוממת שמערת המכפלה והשדה הצמוד אליה הם שטח הקדש של הווקף המוסלמי. המשמעות היא שבסמכותו של הווקף להטיל וטו על כל עבודה הנעשית במקום. 

השליטה של הווקף במקום הובילה את המערה למצבה העגום כיום. שטח השדה אינו מקורה, במקום אין מערכת מיזוג או ניקוז ואפילו לא שירותים צמודים. הווקף המוסלמי מסרב לאשר כל שינוי במבנה, ולא צלחו אף הניסיונות הרבים של אנשי המנהל האזרחי להבטיח לווקף המוסלמי שגם המוסלמים ייהנו מההנגשה.

בשנת 2017 נחשף ארגון זכויות האדם 'בצלמו' למציאות הבלתי אפשרית הזו ולקח את נושא הנגשת המערה כפרויקט אישי. הארגון פנה 

ל-120 חברי הכנסת וחשף אותם לעוול ההומניטרי הנורא. נוסף על כך פנה הארגון לכלל ארגוני זכויות הנכים וביקש מהם להירתם מחדש לנושא וכן הגיש תלונה רשמית באו"ם נגד הרשות הפלסטינית, החתומה על אמנה בין-לאומית המחייבת הנגשת מבני ציבור אך בפועל מעכבת את הנגשת מערת המכפלה. במהלך השנים עלה העניין לכותרות כסוגיה הומניטרית וריבונית, שכן כניעה לווקף המוסלמי האוסר לבנות מעלית לנכים היא חוסר ריבונות משווע.
ברבים שהתגייסו לעזור היה אף ח"כ לשעבר מוסי רז מסיעת מרצ, שהבין את העוול הנורא ופנה במכתב אישי הן ליו"ר הרשות הפלסטינית הן לשר הדתות הפלסטיני כדי שייאותו להנגשה בהסכמה, אולם גם מאמציו לא צלחו. גם חברי הכנסת מרב מיכאלי ועמיר פרץ ממפלגת העבודה תמכו בעניין תמיכה ללא סייג, והלחץ הפוליטי נשא פירות: המנהל האזרחי הודיע שיפעל בכל כוחו לתאם עם עיריית חברון את אישור ההנגשה, אך סירב לציין שינגיש את האתר גם ללא אישורם. השרה גילה גמליאל מהמשרד לשוויון חברתי הודיעה שמשרדה יממן את כל עלות הקמת המעלית, גם שר התיירות יריב לוין הודיע כך וגם שר הדתות. ריבוי ההבטחות הוביל למצב אבסורדי: התקציב קיים אך האישור הממשלתי איננו.

בשנת 2018 בא למערת המכפלה צוות תאגיד השידור 'כאן' לצלם כתבה על בעיית הנגישות במקום. מוטי אוחיון ז"ל, תושב קריית ארבע שהיה מרותק לכיסא גלגלים, הגיע למקום כדי להציג את הקושי שלו לעלות למערה, אולם למרבה הצער במהלך הצילומים הוא נפל במדרגות ונפצע פצעים קשים. כמה חודשים אחר כך נפטר אוחיון מפצעיו. נפילתו, שתועדה בשידור חי, זעזעה רבים, והוחלט על דיון דחוף בעניין בוועדת החוץ והביטחון.
גם הראשון לציון, הרב בקשי דורון זצ"ל, שנפטר בשבוע שעבר מנגיף הקורונה, ביקר במקום והתקשה מאוד בעלייה. לבסוף העלו אותו בביזיון בכיסא גלגלים חיילי מג"ב המשרתים במקום. בעקבות זאת הוא שיגר מכתב אישי לראש הממשלה ולחבר הכנסת מיכאל מלכיאלי וביקש שלא ירפו מהעניין כדי ששום נכה לא יחווה את הביזיון שחווה. 

בשלב מתקדם יותר של מערכת הבחירות האחרונה אף הצהירו ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון בנט שהמערה תונגש

בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת התחייב נציג משרד הביטחון קובי אלירז שאם לא יגיעו להבנות עד סוף השנה הלועזית, יצאו מייד להפקיע את המקום מידי הווקף המוסלמי ויבנו במקום מעלית ללא אישורו. תאריך היעד חלף, ובמקום להפקיע את השטח ביקש המנהל האזרחי לחכות עד סוף הרמדאן כדי שלא להתסיס את השטח. כשהסתיים הרמדאן התחלף ראש המנהל האזרחי, והוא שוב ביקש לחכות, הפעם לתאריך לא ידוע. 
במהלך השנה ביקר במקום נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות מר אברמי טורם, הזדעזע מהמצב וקבע שמדובר בחוסר הנגשה חמור ממדרגה ראשונה. עם זאת הוא ציין שידיו כבולות, שכן לפי הסכמי חברון השטח שייך לווקף ולא לישראל. זאת הייתה גם תשובתו של מבקר המדינה במענה על תלונת ארגון 'בצלמו'.
בשנת 2019 שוב נערך דיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת בהשתתפות 30 ח"כים מכל סיעות הבית וסוכם פה אחד שיש להנגיש את המערה מייד. במהלך הדיון הסביר חבר הכנסת גדעון סער את חשיבות המהלך: "הוויכוח פה נורא פשוט, מי בעל הבית, אנחנו או הם. אם אנחנו, אז זהו. פשוט צריך להתחיל להנגיש את המקום".
ואכן, בסיכום הדיון נאמר שעד לחג הפסח תש"ף יונגש המקום לחלוטין אף ללא אישור הווקף המוסלמי. במהלך הדיון הודיע נציג משרד הביטחון שכבר הוחל בתכנון והוזמנו מהנדסים ואדריכלים להגיש תכנון. נוסף על כך חיפשו פתרונות יצירתיים אחרים. אחד הפתרונות שהוצעו הוא קניית רכב שטח חזק במיוחד המטפס במדרגות ויעלה נכה-נכה. כמו כן הוצע פתרון להביא למקום מנוף קבוע להעלאת נכים. כל הפתרונות אלו הוצעו כדי להימנע מהתנגשות עם הווקף המוסלמי אך נדחו ממגוון סיבות.

ח"כ גדעון סער בוועדת חוץ וביטחון:
הוויכוח פה נורא פשוט, מי בעל הבית, אנחנו או הם. אם אנחנו, אז זהו. פשוט צריך להתחיל להנגיש את המקום

עם תחילת מערכת הבחירות השלישית ביקר במערת המכפלה ראש הממשלה בנימין נתניהו. רבים קיוו שהוא יכריז במקום על הנחת אבן הפינה למעלית, אך הוא סרב לעשות זאת שכן באחורי הקלעים התנהל משא ומתן נמרץ בין אנשי המנהל האזרחי לנציגי עיריית חברון. הצדדים הגיעו להבנות עקרוניות על בניית  מעלית במקום, אך התמורה הייתה נתונה לוויכוח, שכן בין היתר דרשה העירייה כניסת מוסלמים למערה ללא בידוק ביטחוני, כמו בהר הבית, דבר שישראל מסרבת לו בתוקף כבר שנים. ואולם אף שראש הממשלה לא הכריז על הנגשת המקום באופן מיידי הוא עדכן שהנושא בטיפולו ונמצא לקראת פתרון. 

בשלב מתקדם יותר של מערכת הבחירות אף הצהירו ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון בנט במהלך טקס חנוכת שכונת נופי כרמים בחברון שהמערה תונגש. השר בנט אמר בטקס: "אישרתי בניית מעלית במערת המכפלה. התכנון הושלם. אנחנו נותנים עכשיו אור ירוק לביצוע. אני מצפה מראש הממשלה ושר החוץ לתמוך במהלך". ראש הממשלה נתניהו, שעלה לנאום אחריו, אישר ואמר: "היום אני מכריז על הקמת מעלון במערת המכפלה. זה אקט הומניטרי וגם אקט של ריבונות".

למרות ההצהרות הללו התנגד לכך היועמ"ש אביחי מנדלבליט בטענה שאסור להפקיע את השטח מידי התושבים המקומיים. השבוע, אחרי לחץ רב, הסיר היועמ"ש את התנגדותו ואישר את ההנגשה. כעת הדבר מונח לפתחו של שר הביטחון, אך הוא יסיים את תפקידו כשתושבע הממשלה החדשה. מרגע הסכמת היועמ"ש והמלצת המל"ל פנו אל השר בנט חברי הכנסת קטי שיטרית, משה אבוטבול, מיכאל מלכיאלי ואתי עטיה בבקשה שיחתום מייד על צו ההפקעה. גם ארגון 'בצלמו' פנה אליו. נכון לכתיבת שורות אלה טרם ניתנה הוראת ההפקעה שתוביל להנגשת המערה.

מהיישוב היהודי בחברון נמסר: "מערת המכפלה היא קניינו של העם היהודי ונקנתה בכסף מלא. אנחנו קוראים לשר הביטחון נפתלי בנט: אל תחמיץ הזדמנות היסטורית זו. חתום בהקדם על השבת המערה לבנים, ובכך תקדם הן את הסוגיה ההומניטרית הן את הסוגיה הריבונית".

מלשכת שר הביטחון לא נמסרה תגובה עד לסגירת הגיליון

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה…
מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל…
״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…
Scroll to Top
גלילה למעלה