אורי שכטר

לחיות, פשוט לחיות

הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל
אורי שכטר

01
שבוע לפני ראש השנה נסעתי יחד עם 13 חברים טובים להרי האלפים שבאיטליה לשבוע של טרק שהתחיל באזור חוף הים, ולאחר מנוחה בשבת עלינו להרים לחוויה מדהימה ומשמעותית. מדובר בחבורה מופלאה של חילונים ודתיים שמאלנים וימניים, בדרך כלל עושים יחד קטעים משביל ישראל ופעם בשנה נוסעים לטייל יחד גם בחו״ל.
הרבה אנשים שאלו אותי מאיפה יש לי זמן לדברים האלו, ואני עונה להם שאנחנו חייבים לייצר לעצמנו זמן בחיים. מעבר לעשיה ונתינה גם לחזק את עצמנו ואת נפשנו בדברים שעושים לנו טוב, דברים שמחזקים אותנו – לעשות אותם עכשיו ולא לחכות, כי אולי נפספס את הרכבת.
אני זוכר שפעם הגעתי לניחום אבלים באחד המושבים בארץ ומחוץ לביתו של הנפטר עמד ג׳יפ לנד-קרוזר כסוף ונוצץ. כשהתיישבתי לנחם את ילדיו בשלב מסוים שאלתי את אחד הילדים של מי הג׳יפ הזה שם בחוץ והוא ענה לי: ׳הג׳יפ של אבא ז״ל, אבא חלם כל חייו לנסוע בג׳יפ ולטייל ברחבי הארץ. הוא אמר לעצמו שכאשר יצא לפנסיה הוא מתכוון להגשים את החלום והוא אכן יצא לפנסיה וקנה את הג׳יפ. שבוע לאחר הקניה הוא נפטר מדום לב׳.
02
אמשיך עם דברים שכתב פעם בפוסט יואל שפיץ (שהוציא גם ספר מקסים בעקבות הפוסטים שהוא כתב שנקרא ׳סיפור טוב מתחיל מהאמצע׳) בשם הרב עדין שטיינזלץ. ״פעם אחת שאל אחד התלמידים את הרב עדין איך הרב תופס את תפקיד הישיבה וכיצד הלימודים בה אמורים להכין אותנו לחיים״, כתב בפוסט.
כשהחבר סיים, הרב עדין פתח:
״תראה, השאלה שלך בנויה על ההנחה שבית הספר צריך להכין אתכם לחיים. וזו הנחה… שהיא באמת רווחת בחברה שאנחנו חיים בה. עכשיו, אני רוצה לשאול אתכם – מתי בדיוק יחלו אותם ׳חיים׳ שאתם צריכים להתכונן אליהם?
הכיתה דממה, אף אחד לא העז לענות. אבל הרב עדין לא ויתר, ׳נו…׳ הוא אמר, ׳מה אתם חושבים?׳. אחד החברים העז ואמר שאולי החיים מתחילים כאשר נצא אחרי ישיבת ההסדר לשירות הצבאי. חבר שני הציע שאולי כאשר נתחתן, ושלישי דיבר על הלימודים באוניברסיטה.
הרב עדין הקשיב קשב רב, ואז ננער ואמר: ׳אני רוצה לומר לכם משהו לגבי ׳החיים׳. אני רוצה לומר לכם שאם אתם תשבו ותחכו שהחיים יחלו, אז לא תגיעו אליהם אף פעם. הרי… לימודים בתיכון הם לא חיים, וישיבת הסדר בטח לא. הצבא הוא מסגרת שרק תרצו לסיים אותה, ובטח תחשבו שגם שם זה לא ה׳חיים׳, ואז, בחורים טובים כמוכם יגיעו ללימודים האקדמיים שגם הם רק הכנה ל׳חיים המקצועיים׳. לאחר מכן, בטח תצאו לכמה דייטים ותרצו אולי להתחתן, ׳נו טוב׳ תגידו לעצמכם, ׳גם אלו לא בדיוק חיים׳, הרי השלב הזה הוא רק הכנה ל׳חיי משפחה׳. אם יתמזל מזלכם ותתחתנו, תגלו שמהר מאוד באים ילדים, ואז, אתם תחלו להכין אותם לחיים הבוגרים שלהם. תעבדו קשה כדי לגדל ולפרנס – ותחשבו, נו טוב, גם עכשיו זה ׳לא חיים׳. יכול להיות, שבין לבין, איפשהוא בתוך כל האירועים האלה אמנם תרגישו ׳קצת חיים׳, אבל אז יגיע גיל 40 – ובחברה שלנו אמור להתרחש אז ׳משבר גיל ה-40׳.
איפה החיים שלי? תשאלו את עצמכם בשלב הזה. אז אולי תעשו איזו הסבת מקצוע, אולי תלכו לפסיכולוג, ויש סיכוי שלאחר מכן תשכנעו את עצמכם שיש לכם מעט חיים. אלא שהשלב הזה, אני כבר יכול לומר לכם – עובר די מהר – אתם תגיעו לגיל 60, שוב תחשבו שאלו לא חיים, ותתגעגעו לגיל 30, או אולי לגיל 20 ותתרפקו על ׳החיים׳ שהיו לכם אז׳.
כאן הרב עדין עצר, גיחך לעצמו והוסיף: ׳ואם הכל יהיה בסדר, בעז״ה, אתם תצאו לפנסיה בבריאות טובה, תגידו לעצמכם שעכשיו אתם חייבים ׳לחיות את החיים׳. אלא שבגיל הזה, אני מוכרח לומר לכם מניסיון – זה לא אותו דבר.
הר עדין חייך חיוך מריר והמשיך: ׳נו… אז אחרי כל התיאור המייגע הזה, שהוא באמת מסע תלאות – אולי כדאי שתפנימו, שתבינו, שלא כדאי לחכות לחיים שיגיעו! במקום זאת עליכם להבין – עכשיו זה החיים, כל מה שקורה איתכם – זה החיים.
אדם צריך לחיות בכל רגע כאילו הרגע הזה בין אם הוא קשה, בין אם הוא יפה ובין אם הוא קצת סתמי – הוא הוא החיים!״.
03
לא סתם בימים האלו של תחילת השנה אנחנו מבקשים מבורא עולם כל כך הרבה ברכות של חיים. ״זכרנו לחיים, מלך חפץ בחיים, וכתבנו בספר החיים, למענך אלוקים חיים״, ״מי כמוך אב הרחמן, זוכר יצוריו לחיים ברחמים״, ״וכתוב לחיים טובים כל בני בריתך״, ׳בספר חיים… נזכר ונכתב לפניך, אנחנו וכל עמך בית ישראל, לחיים טובים ולשלום״.
גם ביום-יום כשאני מתפלל ואומר את ברכת מחיה המתים קשה לי קצת לראות את האנשים קמים מקבריהם (מאמין בזה בלב שלם), אבל יותר פשוט לי לראות את עצמי ולעיתים אנשים מסביבי לא באמת חיים אלא רק עוברים פה בעולם.
מאחל לכולנו שנזכה לחיות באמת את החיים עצמם ולא לחכות לחיים שיופיעו בעתיד או להתרפק על העבר.
לחיים.

עוד במדור זה

״מילדים קטנים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים קטנים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל נר שמיני של חנוכה ה׳תשפ״ג, התבשרנו על פטירתו של זקן רבני הציונות הדתית, הרב חיים מאיר דרוקמן זצ״ל. הרב נדבק בנגיף הקורונה בפעם השנייה, מצבו הבריאותי לא היה טוב וכחודש לאחר שחגגו לו יום הולדת 90 הרב נלקח מאיתנו ושב לעולם שכולו טוב. למוחרת יום הפטירה, בעיצומו של ״זאת חנוכה״, רבבות מעם ישראל יצאו למרכז שפירא ללוות את הרב למנוחת עולמים. שנה חלפה מאז שוחחנו עם הרב מיכה הלוי, רב העיר פתח תקווה וראש ישיבת ״עטרת נחמיה״ בתל אביב.

הרב דרוקמן זצ״ל שימש במספר תפקידים ציבוריים חשובים, ביניהם – ראש ישיבת אור עציון, רב היישוב מרכז שפירא, נשיא איגוד ישיבות ההסדר, ויושב ראש מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא. בעברו, בין היתר, כיהן כחבר כנסת ולאחר מכן כיהן כראש מערך הגיור במשרד ראש הממשלה. מי שהכיר את הרב ידע שמדובר באישיות רבת פעלים, מלאה באהבת ישראל, שכל כולה למען העם והמדינה.

וכדי להמחיש דבר זה סיפר הרב שמואל אליהו שפעם שאלו את הרב מרדכי אליהו זצ״ל: ״איך אפשר לאהוב את כל עם ישראל?״, והרב ענה: ״זה באמת קשה ולא פשוט. אבל אני מצאתי פתרון: אני אוהב את הרב דרוקמן והוא אוהב את כל ישראל״.

״סימניות בכל ספר״

הרב מיכה הלוי הוא אחד מהאנשים שהכירו את הרב ושראה מקרוב את גדולתו. הרב מיכה כיהן כר״מ בישיבת ההסדר אור עציון וזכה לעבוד עם הרב דרוקמן כתשע שנים.״הקשר שלי עם הרב דרוקמן החל עוד כשהייתי נער, לפני כ-45 שנים, בתל אביב״, משתף הרב מיכה. ״הרב דרוקמן היה מגיע לשלוחה של מכון מאיר בתל אביב להעביר שיעורים. היו מגיעים מספר לא קטן של נערים, ביניהם אני, ואפשר לומר בפה מלא שהרב עיצב את האישיות שלנו. הוא הפיח רוח של תורה ושל אמונה גדולה. אני זוכר שבשיעורים הרב היה עם הרבה מאוד ספרים, ועם סימניות בכל ספר. הוא היה קורא פסקאות מספרים שונים החל מהתנ״ך, דרך מדרשים וכלה בכל ספרי הרב (קוק) זצ״ל, מדייק במילים הכתובות. היה מדהים לראות תלמיד חכם שמוסר שיעורי תורה בכל רחבי הארץ ומפיץ את התורה הגואלת – תורת הרב צבי יהודה זצ״ל״.

כאמור, הרב מיכה הלוי היה ר״מ בישיבת אור עציון, בזמן שהרב דרוקמן היה במקביל גם ראש הישיבה וגם חבר כנסת: ״אפילו בימים עמוסים שהיו לרב מחוץ לישיבה, הוא לא ויתר והיה מגיע להעביר שיעורים רבים בשעות הלילה המאוחרות לכלל תלמידי הישיבה – החל משיעור א ועד שיעורי ח ובוגרי הישיבה שבאו לשיעור פעם בשבוע. לעניות דעתי הרב העביר עשרות שיעורים בשבוע על אף היותו עסוק בצורכי ציבור, ולכן הוא דמות מרכזית בלימוד התורה של התלמידים ולא רק בעיצוב אישיותם״.

״התייחס לכל אדם כאות בתורה״

איך היה לעבוד עם הרב דרוקמן?

״צריך לדעת שפגישה או שיחת טלפון עם הרב יכולה להתקיים בכל שעה מתוך 24 השעות שיש ביממה. ותמיד בשיחה הרב חד ונמצא בעירנות מוחלטת. למרות כל העיסוקים הרבים שהרב עוסק בהם במקביל – כשאתה מדבר איתו על נושא מסוים הוא ממוקד מאוד באותו עניין כאילו זה הדבר היחיד שכרגע קיים. זה לא ייאמן. הרב נותן את אותו מיקוד גם לעיסוק בבעיה של תלמיד מסוים וגם לעיסוק בעניין ציבורי ברומו של עולם. זה מיוחד וייחודי מאוד״.

ממה זה נובע?

״אני חושב שבראש ובראשונה זה נובע מהתפיסה התורנית שבו, מהתורה שלו. דהיינו, הרב דרוקמן חי את הפסקאות באהבת ישראל שכתובים בספר ׳אורות׳. שם כתוב שאהבת ישראל זה מקצוע גדול בתורה. כלומר, ׳ואהבת לרעך כמוך ואידך זיל גמור׳, זה כל התורה כולה. יש שישים ריבוא אותיות בתורה, וכל אחד הוא אות בתורה. הרב דרוקמן התייחס לכל אדם כאות בתורה. וזה בא מתוך תפיסה של תורה, זה ממש לחיות את אותה פסקה ב׳אורות׳. והכול נובע מהיחס לכלל ישראל, כמו שהפסקאות שם ממשיכות ואומרות שהסנגוריה על ישראל לא תסמא את עינינו לראות את מומיה, ואף על פי כן כולך יפה רעייתי ומום אין בך. דהיינו, להגדיר שכל חולשות וחסרונות שיש בחלק מעם ישראל זה מום עובר, אך כאשר מסתכלים על הכלל, אין מום – ׳כולך יפה רעייתי׳. לאור זאת הרב התייחס ואהב כל אחד״.

השנים הרבות במחיצת הרב דרוקמן זצ״ל השאירו אצל הרב מיכה גם זיכרונות רבים. ״הרמי״ם היו מגיעים מטעם הישיבה לבקר את התלמידים בבסיסים כששירתו בצבא, וגם הרב דרוקמן היה מצטרף. זכור לי אישית פעם או פעמיים שכשהייתה אי הבנה בין חייל לבין מפקד לגבי עניין דתי, הרב היה יודע מצד אחד שהמפקד טועה, ומצד שני שצריך לשמוע בקול המפקד. הרב חינך את התלמידים שיש חובה לציית לדברי המפקד ומצד שני בנקודות מסוימות מאוד שאינן מלמדות על הכלל של משמעת למפקד יש לעמוד על שלהם. כמובן, ׳שלהם׳, הכוונה למה שהתורה אומרת.

אני חושב שכל צמרת צה״ל ראתה את הדברים הללו ברב. מה שלהרבה אנשים זה ׳או-או׳, אצל הרב זה היה מורכבות של עולם אחד״.  

״המשפחה הייתה שותפה מלאה״

הרב דרוקמן כיהן ושימש בהמון תפקידים במהלך שנותיו ופעילותו הציבורית, כיצד אדם אחד יכול לעשות כל כך הרבה? להספיק כל כך הרבה. 

״אין לי ספק שמדובר בסייעתא דשמיא עצומה, שהיא מעבר לטבע. אין לי מילה אחרת. כמובן שהסי1ףיעתא דשמיא הזו מגיעה לאדם שכל כולו מסירות נפש לכלל ישראל. לעבוד במשך שעות רבות ביממה ובקושי לעלות לישון על המיטה זה על טבעי. אני חושב שבמשך שנים רבות המושב של הרב ברכב היה על מצב שכיבה והרב היה ישן בדרכים בין מקום למקום (היה לו נהג, מ״ט). בשאר הזמן הרב היה חוזר לביתו, יכול להיות אפילו בשעה שתיים בלילה, והיה לומד תורה, עונה לטלפונים וקובע פגישות״.

ומשפחתיות הייתה נכנסת בלו״ז?

״אני חושב שכן״, משיב הרב הלוי. ״את זה צריך לשאול את בני המשפחה של הרב. זה נכון שאת כל סעודות השבת היה עושה עם הישיבה, והמשפחה הייתה מצטרפת אליו. המשפחה הייתה שותפה מלאה לחיי הציבוריות שלו״.

האם יש נקודת תפנית בחייו של הרב דרוקמן שבה נהייה לרב גדול ומוכר בציונות הדתית? ניתן להצביע על משהו מסוים שהוביל לדבר?

״אני חושב שזה קרה עוד לפני היותו מפורסם כחבר כנסת. לא מדובר בתפנית מסוימת אלא פשוט מעשיו ותורתו הפכו אותו למי שהוא, עוד במסעות לימוד התורה וההתעסקות הכללית בכלל״.

״אותה החיבה״

מתי הייתה הפגישה האחרונה שלך עם הרב?

״הפגישה האחרונה שלי עם הרב הייתה כחודש לפני שנפטר בהכתרת הרב דרור טוויל, רבה של שדרות. הוא חיבק ונישק אותי, כמו בכל פעם שנכנסתי אליו. החיבה היתרה שהייתה לרב לכל אחד, אמירת השלום שלו מגיעה לצד יחס כל כך גדול. לכל אחד, מילדים ועד לשר גדול בישראל, הייתה אותה החיבה. פשוט מדהים!״.

לסיום אנחנו מבקשים מהרב מיכה לשתף אותנו בזיכרון מיוחד מהרב דרוקמן. ״אני יודע לומר כר״מ, שבמסיבות חנוכה עם כלל תלמידי הישיבה, התלמידים דיברו והשמיעו את דעותיהם וגם היה נהוג לקיים פולמוס דעות בין הר״מים, ואני ממש זוכר שהרב היה קשוב מאוד. בסוף הדיונים, הרב היה אומר מילים בודדות אחרונות, ובתמצית מדויקת הצליח הרב לומר את המסר שרצה להעביר, לאחר כשלוש שעות של הקשבה! לא נתפס!״.

באופן אישי, מה הכי יחסר לרב מיכה מהרב דרוקמן זצ״ל?

״אהבת ישראל המאוד מיוחדת שלו וחיבורו לכלל העם. הרב היה אומן וידע להוביל את כולם באיזון נכון. אני חושב שאיבדנו מנהיג שהצליח לאזן ולחבר את כל הקצוות כולם, ואת הרוח הזו של הרב חייבים להמשיך״. ■

לוי גבעון בשכם לוי כיום. אל"מ מיל…
תפילה לשלום חיילינו

תפילה לשלום חיילינו

במלחמה הזאת התברר גודל חלקה של מצרים במערכה נגדנו. מצרים…
יום שחרור צפון השומרון

יום שחרור צפון השומרון

כ"ח באייר מזוהה בעיקר עם שחרור ירושלים ואיחודה, אולם באותה…
איך שגלגל מסתובב

איך שגלגל מסתובב

במעט שנותיי בעיתונאות, יצא לי לראיין ולשוחח עם לא מעט…
״נעבור את כל המכשולים״

״נעבור את כל המכשולים״

הרפורמה במערכת המשפט, חוק החמץ, טרור. עם ישראל נמצא בימים…
שנה למתקפה הרוסית על אוקראינה: צריך לדעת מי הטובים ומי הרעים

שנה למתקפה הרוסית על אוקראינה: צריך לדעת מי הטובים ומי הרעים

רחוב ט באייר הוא הרחוב המרכזי ביישוב עפרה שבבנימין, היישוב…
"לא גידלנו מנהיגים"

"לא גידלנו מנהיגים"

רחוב ט באייר הוא הרחוב המרכזי ביישוב עפרה שבבנימין, היישוב…
האדמה תרעד

האדמה תרעד

רעידת האדמה בטורקיה שהביאה למותם של אלפים, והרעידה הקלה שהורגשה…
הסרט שהזכיר לי שגם אני שכחתי מה זה להיות יהודי

הסרט שהזכיר לי שגם אני שכחתי מה זה להיות יהודי

לא יודע אם כבר יצא לכם לראות או לצפות, השבוע…
על זה הבחירות

על זה הבחירות

׳על זה הבחירות!׳ שלוש מילים שכיכבו בחודשים האחרונים בשיח הציבורי,…
תורה על כל מה שנתת

תורה על כל מה שנתת

״בראשית ברא אלוקים את השמיים ואת הארץ״ אני לא יודע…
מי יאתרג את האתרוג

מי יאתרג את האתרוג

גם עגלה ריקה עם גלגל תקול כמוני יודע שביהדות יש…
יותר מזה אנחנו לא צריכים

יותר מזה אנחנו לא צריכים

יצא ככה והשבוע של ראש השנה סידר לי חמישה ימי…
חפוי ראש

חפוי ראש

איך אתה יודע שמחנה הימין יכול להתחיל להאמין (אם זה…
לכבס אשמים

לכבס אשמים

ברוכים הבאים למכבסת נווה אילן, אצלנו תיהנו מכיבוס מהיר, כולל…
שירין עד כאן

שירין עד כאן

01הלקאה עצמית היא אשליה מתעתעת, ומשהו שגם אני חוטא בו.…