טור אורח

פרשת שבוע באור חדש

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

במשך עשרות שנים, בכל מוצאי שבת, היינו מגיעים לביתו של רבנו, הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ"ל, ללמוד פרשת שבוע. בשנים הראשונות היינו פחות ממניין אנשים ונזקקנו לצרף אנשים מבחוץ לתפילת ערבית. ברבות השנים נוספו עשרות תלמידים, המקום נעשה צר. גייסנו, אפוא, גם את דירת השכנים לשם הועבר השיעור במעגל סגור, כך שגם לבנות התאפשר לבוא ולשמוע את השיעור בחדר שיוחד להן.

החידוש הגדול של רבנו בשיעור הזה היה שהוא חילק חלוקה מיוחדת את כל פרשות התורה לזוגות זוגות. פרשות בראשית ונח, כך הסביר, מתארות את בריאת העולם ובריאת האדם, התדרדרותו של אדם הראשון, תוהו ובוהו של עבודה זרה וחמס וגזל שהביאו לחורבן העולם במבול. החל מסוף פרשת נח מתחילה בנייה של עולם חדש, מופיע 'עמודו של עולם', אברהם אבינו, והולכת ונוצרת האומה הישראלית.

ב'ילקוט שמעוני' נאמר: "תנא דבי אליהו, ששת אלפים שנה הוי העולם: אלפיים תוהו, אלפיים תורה ואלפיים ימות המשיח". אברהם נולד בשנת 1948 לבריאת העולם. מגיל שלוש הוא התחיל לחשוב ולשוטט במחשבתו להכיר את בוראו, וכפי שהסביר ה'כסף משנה', כשהיה בן ארבעים השלים להכירו. מאז מתחילה הפעילות של אלפיים שנות התורה. אברהם ושרה עולים לארץ ישראל, וכפי שמתאר הרמב"ם, בדרכם הם משפיעים על אלפים ורבבות לומר 'יש א-לוק אחד לכל העולם ולו ראוי לעבוד… ושתל בליבם העיקר הגדול הזה וחיבר בו ספרים…".

עם עליית אברהם אבינו על במת ההיסטוריה, הסתיים המצב של התוהו ובוהו, של עולם בלי ישראל ובלי תורה. מתפתחת משפחת אברהם ונוצר לו עם. בהמשך, מתגבר עם ישראל על גלות מצרים, שבה שוב עבדו עבודה זרה, מופיע משה רבנו ומכתיר את ישראל בתרי"ג מצוות. 

רבנו נהג לשלב בהסבריו על הפרשה בכל שבוע גם אירועים אקטואליים ולהשמיע את תגובתו עליהם. מידי פעם היה מקריא מכתבים שכתב למנהיגי המדינה וכרוזים שונים שפרסם, בהם דרש לקבוע שארץ ישראל כולה שייכת אך ורק לעם ישראל, ואין סמכות לשום ממשלה לוותר אפילו על משהו מנחלת אבותינו. הוא היה חוזר רבות על דברי רש"י בתחילת פרשת בראשית: "כוח מעשיו הגיד לעמו לתת להם נחלת גויים". הקב"ה הוא 'בעל הבית' בעולם, ברצונו נטל מהכנענים את ארץ ישראל ונתנה אך ורק לנו. הפסוק שרש"י מביא מדויק מאוד: 'הגיד לעמו' – יש כאן הסבר לא רק לאומות העולם, אלא בראש ובראשונה לעמו. כך גם אמר ראש ממשלתנו הראשון שהחוזה של עם ישראל על ארץ ישראל נמצא בתנ"ך. 

רבנו דאג להכין מספר רב של עותקים מכל מכתב וכרוז שפרסם, וכל אחד מהנוכחים היה לוקח כמות גדולה של עותקים ומפיצם במקומו.

אין ספק שהחזרה על המסר הזה שוב ושוב נשאה פרי. צא וראה את מאות אלפי המתיישבים בכל מרחבי ארצנו, כן ירבו.

"חזק ונתחזק בעד עמנו ובעד ערי א-לוקינו"

עוד במדור זה

שליפות

שליפות

אבא איש חינוך. אומרים שהקשר לאבא משתקף בקשר עם הקב״ה…
שליפות

שליפות

אבאג׳ק סיאלום. נולד בתוניס ובהמשך היגר בגיל שמונה לצרפת עם…
שליפות

שליפות

אבאגיבור. חושב עליו בכל יום. אבי ז״ל נפצע בקרב עם…
שליפות

שליפות

אבאאינטלקטואל, למדן.אימאהעוגן של המשפחה, מורה בנשמתה, מנהלת בית ספר, בשלנית.…
שליפות

שליפות

אבאזאב. פתח אותי לעולם הכלכלה. משתכנע מכל טיעוני הימין, אבל…
שליפות

שליפות

אבא האבא הכי טוב בחיים, רחמים טסה. אבא שלמדתי ממנו…
שליפות

שליפות

אבא תותח, דוגמה אישית, יציבות, ביטחון, אכפתיות, קשיחות, אהבה, השראה,…
שליפות

שליפות

ההוריםדוד ואסנת. בעלי תשובה, עלו מאוסטרליה מתוך ציונות ואהבה לארץ.…
שליפות

שליפות

אבא אבא עלה מדרום אפריקה בגיל 19-20 אחרי מלחמת ששת…
שליפות

שליפות

אבאאהרן, יליד העיר יזד בפרס. עלה לארץ בשנת 1958. חשמלאי…
שליפות

שליפות

אבאמשה, בן לחלוצי כפר פינס. חקלאי בנשמה.אימאמלי, שורדת שואה שהטביעה…
שליפות

שליפות

אבאאבי היקר משיח. יליד שכונת הבוכרים בירושלים של שנות ה-40,…
שליפות

שליפות

אבאאהרון. אימא שושנה.החצי השני שרית. המשפחהעלמה (9), ינאי (6), ארי…
שליפות

שליפות

אבאגדל במוסקבה ולמד אומנות. עלה לארץ בראשית שנות ה-90.אימאגדלה בברדיצ'ב,…
שליפות

שליפות

אבאהוא ההוכחה שעם הרבה אמונה וכח רצון אפשר להתגבר על…
שליפות

שליפות

אבא יהושע. גדול הדור שלי. ממנו ספגתי אהבה לעם, לארץ…