יהדות עכשיו

קול שופר

אחד הסמלים של חודש אלול הוא השופר, המעורר את הלב לחזור בתשובה. כבר מהגן מחנכים את הילדים ששופר מקרן של איל הוא זכר לעקדת יצחק והמובחר ביותר, אך לא כולנו יודעים מהיכן בעולם השופרות מגיעים אלינו. משה קינן, מנהל מפעל השופרות 'קול שופר' ברמת הגולן, מגלה לציבור את סודות המקצוע

קול שופר גילוי דעת 411
קול שופר גילוי דעת 411

מפעל השופרות היחיד בעולם שיש בו מרכז מבקרים הפתוח לציבור הרחב הוא מפעל השופרות 'קול שופר', השוכן במושב גבעת יואב שבדרום רמת הגולן. המפעל הוקם לפני 18 שנה, ומלבדו יש בארץ עוד שני מפעלי שופרות אחרים. לסיור במקום, האורך כשעה, מגיעים תיירים מכל הארץ והעולם, בני כל הגילים וכל הדתות, חילונים ודתיים, קיבוצניקים ואפילו אוונגליסטים – נוצרים אוהבי ישראל – המגיעים לקנות שופר למזכרת מארץ הקודש.

משה קינן, שהקים את המפעל ומנהל אותו היום, מסביר למבקרים על תהליך הייצור, מדגים להם סגנונות תקיעה, מציג לפניהם סוגי שופרות ומספר על ההיסטוריה של המקום. "נולדתי עם שופר ביד. כשהייתי בן תשע-עשר כבר ידעתי לתקוע בשופר, אבל לא היה לנו שופר בבית כי זה היה יקר מדי, לכן ייצרתי שופר מצינור גינה ומשפך נפט". כשהיה בן 18 כבר שימש קינן בעל תוקע, ואחרי הצבא שימש בעל תוקע שמונה שנים בשני בתי כנסת.
"בכל השנים שימשתי בעל תוקע בראש השנה וביום כיפור ובו בזמן ניהלתי מסגרייה גדולה, כי אני בוגר בית ספר מקצועי וקדם-מקצועי. בניתי הרבה רפתות ולולים בשנות הייסוד של ההתיישבות בגולן".

לפני 18 שנה הלך משה ללמוד את סודות המקצוע של ייצור השופרות, והקים את המפעל. ייצור השופרות נכנס לתודעת הציבור גם הודות לבעלי מלאכה פרטיים מחב"ד ומעוד מקומות, שמקצתם קונים אצלו קרניים קטנות ומנחים סדנאות בבתי הספר, ומשתפים בהן את הילדים.
איל, כבש בוגר, מתחיל להצמיח את קרניו בגיל 13 חודש, אך בארץ קרני איל. "בארץ שוחטים אותם בעודם טלאים", מספר משה קינן, "לכן אין לנו ברירה ואנחנו מגיעים לארצות ערב, כי בהן הערבים אוכלים הרבה כבשים ושוחטים בהן כמויות גדולות. אחת לשנתיים אני נוסע למרוקו. אני יליד מרוקו, עליתי לארץ בגיל שנה וחצי ואני דובר את השפה.

הקשיים בהבאת הקרניים לארץ רבים: "ממש לא פשוט. אני יורק דם. השנה נסעתי פעמיים למרוקו כדי לשחרר מכולה. אנחנו עובדים בפיקוח וטרינרי מחמיר מאוד. בארץ לא פשוט להשיג את הסחורה, נוסעים ומסתובבים ולא תמיד מוצאים. אנחנו הולכים פיזית לשטח, ואני יושב ימים שלמים למיין מה טוב, מה לא טוב, איזה גודל. אני לא יוצא לקייטנה, אני נוסע לשבועיים ועובד קשה".
סוג השופר הנפוץ והנמכר ביותר הוא שופר מקרן של איל, אך יש שופרות מסוגים נוספים. "לא פעם עשיתי שופר תימני מקרני ראם. אנחנו מצווים מלכתחילה לתקוע בקרן של איל, זכר לעקדת יצחק. אם אין לנו קרן איל, כתוב במשנה שכל השופרות כשרים למעט קרן של פרה. אנחנו מביאים קרניים מכל העולם, יש לנו פה שופר מקרן של תיש, של אנטילופה, של ראם ועוד, אבל שופרות מקרן איל מיוצרים בכמות הגדולה ביותר. את הדברים המיוחדים אנחנו מביאים מאפריקה.
"יש עוד כמה שיגעונות וקרניים שמשמשות לתצוגה, ויש גם שופר מקרן של כבש בעל שש קרניים שחי בקנדה". 

העבודה על הכנת השופרות נעשית כל השנה, בעיקר בחורף, כי החום במפעל גבוה. "נוסף על הייצור יש לנו תמיד קבוצות מחו"ל, ואנחנו גם משווקים לחו"ל. בחורף אנחנו לא לחוצים במרכז המבקרים, אבל עובדים כל הזמן כי חייבים לייצר. אנחנו מייצרים אולי אלפיים שופרות בשנה. 
"יש לנו שופרות ייחודיים מבחינת הגודל והצליל. אנחנו מייצרים לבד"ץ העדה החרדית, לבריסק ולעוד חצר של חסידים, וכל הזמן משכללים.

עוד במדור זה

שלח: האם המרגלים לא דיברו אמת?

שלח: האם המרגלים לא דיברו אמת?

בעיצומן‭ ‬של‭ ‬ההכנות‭ ‬לקראת‭ ‬הכניסה‭ ‬לארץ‭. ‬לכאורה‭ ‬נראה‭ ‬נכון‭ ‬וצודק‭…
בהעלותך: מנורה - עולים מדרגה

בהעלותך: מנורה - עולים מדרגה

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬בציווי‭ ‬הדלקת‭ ‬המנורה‭. ‬הכהן‭ ‬מדליק‭ ‬את‭ ‬הנרות‭ ‬בין‭…
נשא - שבועות: היום לפני 3338 שנים

נשא - שבועות: היום לפני 3338 שנים

לכל‭ ‬חג‭ ‬האווירה‭ ‬המקדימה‭ ‬לו‭, ‬קישוטי‭ ‬סוכה‭, ‬תחפושות‭, ‬חנוכיות‭, ‬ולחג‭…
במדבר: מסע חיינו!

במדבר: מסע חיינו!

המעבר‭ ‬בין‭ ‬גלות‭ ‬מצרים‭ ‬למתן‭ ‬תורתנו‭ ‬לקח‭ ‬שבעה‭ ‬שבועות‭ ‬של‭…
בהר בחוקותי: ירושלים: ציפור הנפש של האומה

בהר בחוקותי: ירושלים: ציפור הנפש של האומה

מועדי‭ ‬אייר‭ ‬מזמנים‭ ‬לנו‭ ‬את‭ ‬האפשרות‭ ‬להתבוננות‭ ‬בדבר‭ ‬ה‮'‬‭ ‬המופיע‭…
אמור: על העומר, התורה ומה שביניהם

אמור: על העומר, התורה ומה שביניהם

את‭  ‬ספירת‭ ‬העומר‭ ‬אנו‭ ‬סופרים‭ ‬כדי‭ ‬לחשב‭ ‬את‭ ‬זמנו‭ ‬של‭…
אחרי מות קדושים: להיות ׳קדוש׳ – מהו סוד הדבר?

אחרי מות קדושים: להיות ׳קדוש׳ – מהו סוד הדבר?

מי‭ ‬רוצה‭ ‬להיות‭ ‬קדוש‭? ‬במציאות‭ ‬של‭ ‬חיינו‭ ‬זה‭ ‬אולי‭ ‬נראה‭…
תזריע מצורע: ליל הסדר: לא חוזרים לשגרה!

תזריע מצורע: ליל הסדר: לא חוזרים לשגרה!

לכל‭ ‬אדם‭ ‬יש‭ ‬רצון‭ ‬טבעי‭ ‬‮'‬לחזור‭ ‬לשגרה‮'‬‭. ‬השגרה‭ ‬מוכרת‭, ‬אינה‭…
פסח תשפ״ו: ליל הסדר: הופכים את הגנות לשבח

פסח תשפ״ו: ליל הסדר: הופכים את הגנות לשבח

חג‭ ‬הפסח‭ ‬הוא‭ ‬חג‭ ‬של‭ ‬הפכים‭, ‬הדבר‭ ‬בא‭ ‬לידי‭ ‬ביטוי‭…
צו - שבת הגדול: פסח תשפ״ו: ממשיכים להגאל

צו - שבת הגדול: פסח תשפ״ו: ממשיכים להגאל

כל‭ ‬חגינו‭, ‬שבתותינו‭ ‬ושאר‭ ‬ימי‭ ‬החול‭ ‬מלאים‭ ‬בזכירת‭ ‬יציאת‭ ‬מצרים‭,…
ויקרא: לחמם את האמונה בלימוד תורת הקרבנות

ויקרא: לחמם את האמונה בלימוד תורת הקרבנות

בס"ד‭ ‬מתחילים‭ ‬אנו‭ ‬השבת‭ ‬את‭ ‬חומש‭ ‬ויקרא‭, ‬תורת‭ ‬הכהנים‭ ‬השייכת‭…
ויקהל פקודי: שגרה ומחוץ לשגרה

ויקהל פקודי: שגרה ומחוץ לשגרה

חיי‭ ‬האדם‭ ‬מורכבים‭ ‬משני‭ ‬חלקים‭ ‬עיקריים‭: ‬הדברים‭ ‬השגרתיים‭ ‬של‭ ‬חיי‭…
כי תשא - פרה: אין הסבר? זה גם הסבר!

כי תשא - פרה: אין הסבר? זה גם הסבר!

'אז יאמרו בגויים הגדיל ה' לעשות עם אלה… הגדיל ה'…
תצוה - זכור: מצווה לשנוא את עמלק!

תצוה - זכור: מצווה לשנוא את עמלק!

מצווה‭? ‬לשנוא‭? ‬הרי‭ ‬התורה‭ ‬והמצוות‭ ‬שלנו‭ ‬מלאות‭ ‬אהבה‭ ‬ומה‭ ‬פתאום‭…
תרומה: לבנות משכן בלב

תרומה: לבנות משכן בלב

פרשיותינו‭ ‬עוסקות‭ ‬בציווי‭ ‬האלוקי‭ ‬לבנות‭ ‬משכן‭. ‬כיצד‭ ‬באמת‭ ‬בונים‭ ‬משכן‭?…
יתרו: לשמוע בשכל ובלב

יתרו: לשמוע בשכל ובלב

פרשתנו‭ ‬פותחת‭ ‬במילים‭ ‬‮'‬וישמע‭ ‬יתרו‭…‬‮'‬‭. ‬איפה‭ ‬בדיוק‭ ‬שמע‭ ‬יתרו‭? ‬בחדשות‭?…