כץ ולעניין

עינים משתאות

בכל חניה של עם ישראל היו להם בורות מים מוכנים, דקלים עם תמרים וצל – ממש נווה מדבר. כלומר, עם ישראל שהולך במדבר על קרקע שטוחה ללא בורות, ללא הרים וללא מזיקים למיניהם תמיד חונה בנאות מדבר, מבלי לראות זאת.

בפרשת בהעלותך קראנו את דברי הבקשה של משה רבינו מיתרו חותנו: “וַיֹּאמֶר, אַל-נָא תַּעֲזֹב אֹתָנוּ: כִּי עַל-כֵּן יָדַעְתָּ, חֲנֹתֵנוּ בַּמִּדְבָּר, וְהָיִיתָ לָּנוּ, לְעֵינָיִם״ (במדבר פרק י’ פס’ לא).
נשאלת השאלה: האם משה רבינו, גדול הנביאים אשר דיבר עם ה’ פנים אל פנים, עשה את 10 המכות, הוציא את עם ישראל ממצרים, קרע להם את הים ועוד, באמת צריך את יתרו כ״עיניים״ לעם? הרי יש עמוד ענן ביום ועמוד אש בלילה, יש ענני כבוד ויש באר ומן ושליו? אם כן, מה החשיבות הרבה כל כך ב״עיניים״ של יתרו? ואיך כל זה קשור לחניית בני ישראל?
עונה על כך תשובה נפלאה ר’ אלימלך מליז’נסק: ידועים המדרשים המסבירים את הניסים הגדולים אשר קרו לאבותינו במדבר וביניהם עמוד הענן, עמוד האש, שמיישרים עמקים, מורידים גבעות ומרחיקים מזיקים. ממשיך המדרש ואומר, כי בכל חניה של עם ישראל היו להם בורות מים מוכנים, דקלים עם תמרים וצל – ממש נווה מדבר. כלומר, עם ישראל שהולך במדבר על קרקע שטוחה ללא בורות, ללא הרים וללא מזיקים למיניהם תמיד חונה בנאות מדבר, מבלי לראות זאת. העם אינו יודע ואינו מכיר בניסים הגדולים אשר מלווים אותו בכל צעד וצעד שהולך ופוסע במדבר הגדול והנורא. כאמור, הקרקע השטוחה, אין מפגעים, יש מים, יש עצים, יש צל והאוכל בחינם, הכול נראה טבעי כל כך, כאילו לא הפכו מעשי בראשית בשביל ניסים אלה. ועל כן עם ישראל מרשה לעצמו להתלונן בפני משה… משה אומר ליתרו: “כי על כן ידעת חנותינו במדבר והיית לנו לעיניים״. אתה יתרו, שאתה בן לעם המדייני, מכיר את המדבר את נוראותיו, את החום, את הפגעים, את ההרים ואת הבורות. ואילו כאן בחניות שלנו אתה בעיניים שלך רואה את הניסים הגדולים אשר ה’ עושה לנו. ורק אתה יודע באמת להעריך אותם. “והיית לנו לעיניים״ כלומר: אני רואה את העיניים המשתאות שלך למראה גודל הניסים שאתה רואה מידי יום בהליכה במדבר ובחניות השונות.
אומר משה ליתרו: תישאר איתנו כי אני חייב שכל עם ישראל יראה את העיניים המשתאות הללו, את הפליאה ואת הברק בעיניים שלך. גם בזוגיות יש צורך ששני בני הזוג לא יקבלו את השגרה המבורכת כמובנת מאליה. אני בטוח שכל שני בני זוג עושים מעשים רבים, קטנים וגדולים, כדי שהשגרה תהיה חלקה ללא מפגעים, ללא מהמורות וללא קשיים. ועל כך, שני בני הזוג חייבים להודות ולברך האחד את השני/ה. שניהם צריכים שהברק בעיניים יבוא יחד עם השתאות על האהבה הגדולה שכל אחד מבני הזוג מרעיף על השני, והדבר יגרום להם להעריך ולאהוב ביתר עוצמה.

עוד במדור זה

הן עם כלביא יקום

הן עם כלביא יקום

01‭ ‬ ירושלים הרים סביב לה וה׳ סביב לעמו ביום‭…
אל תבטחו בנדיבים

אל תבטחו בנדיבים

01‭ ‬ בעקבות ציפורי הסיס מזג‭ ‬האוויר‭ ‬האביבי‭ ‬קידם‭ ‬את‭…
סבא כותל

סבא כותל

01‭ ‬ לו לחרדים היתה מדינה שבת‭ ‬המלכה‭. ‬חמש‭ ‬וחצי‭…
אם תחנה עלי מחנה לא יירא לבי

אם תחנה עלי מחנה לא יירא לבי

01‭ ‬ כמו אלקנה רבים‭ ‬פונים‭ ‬אלי‭ ‬בשאלות‭ ‬על‭ ‬סדר‭…
מדרום תפתח הטובה

מדרום תפתח הטובה

01‭ ‬כיבוד הורים  בערב‭ ‬חג‭ ‬השבועות‭, ‬ארזנו‭ ‬סלינו‭ ‬על‭ ‬כתפינו‭,…
הכנה לקבלת התורה המנצחת

הכנה לקבלת התורה המנצחת

01‭ ‬שחרור ירושלים לקראת חג השבועות ביום‭ ‬ירושלים‭, ‬לקראת‭ ‬שבת‭…
לכתך אחרי במדבר

לכתך אחרי במדבר

01 מדרום תפתח הטובה שבת‭ ‬מדהימה‭ ‬פתחה‭ ‬את‭ ‬זרועותיה‭ ‬והזמינה‭…
ונפלו אויביכם לפניכם לחרב בחוקותי כה ז

ונפלו אויביכם לפניכם לחרב בחוקותי כה ז

01 ואולך אתכם קוממיות שבת‭ ‬נפלאה‭ ‬נרשמה‭ ‬בירושלים‭. ‬מזג‭ ‬האוויר‭…
משיח על טסלה לבנה

משיח על טסלה לבנה

01 סליק מסכת תענית לכבוד‭ ‬יום‭ ‬העצמאות‭ ‬פתחו‭ ‬בבית‭ ‬כנסת‭…
היינו כחולמים

היינו כחולמים

01 אז יאמרו בגויים בכותל‭ – ‬שבת‭ ‬ראש‭ ‬חודש‭ ‬אייר‭…
מגאולת מצרים לתקומת האומה בארצה

מגאולת מצרים לתקומת האומה בארצה

01 חוזרים לאבני הלבבות חגגנו‭ ‬את‭ ‬ימי‭ ‬חג‭ ‬הפסח‭ ‬בשמחה‭…
ועמדו רגליו ביום ההוא על הר הזיתים (זכריה)

ועמדו רגליו ביום ההוא על הר הזיתים (זכריה)

01‭ ‬ר’ אריה לוין בהר הזיתים הכותל‭ ‬עדיין‭ ‬סגור‭ ‬למתפללים‭,…
והיא שעמדה לאבותינו

והיא שעמדה לאבותינו

01 הר הבית בטווח האש ירי‭ ‬טילים‭ ‬על‭ ‬העיר‭ ‬העתיקה‭…
בניסן עתידים להיגאל

בניסן עתידים להיגאל

01 הכותל הקטן שבת‭ ‬שנייה‭ ‬שהכותל‭ ‬סגור‭ ‬לצערי‭. ‬גם‭ ‬שער‭…
בדרך לניצחון

בדרך לניצחון

01 מחיית עמלק בהר הזיתים השנה‭, ‬זכינו‭ ‬בשבת‭ ‬זכור‭ ‬לקיים‭…
נפל הפור

נפל הפור

01 שבת זכור ולא נשכח עם‭ ‬אור‭ ‬ראשון‭ ‬של‭ ‬שבת‭…