ספרים

התניא החדש של הרב שג”ר

מבט פילוסופי להגותו של מייסד חסידות חב”ד
כעשרים מספריו יצאו עד כה לאור מאז פטירתו. אלו יוצאים בנושאים שונים – שיעורים בגמרא, מערכות בהלכה, קבצים באקטואליה ובשאלות מחשבתיות וספרים חשובים בחסידות, כאשר עד כה יצאו שני כרכים משיעוריו על הספר “ליקוטי מוהר”ן”, ספר היסוד של חסידות ברסלב.

הרב שמעון גרשון רוזנברג, המוכר בראשי התיבות של שמו – הרב שג״ר, היה מגדולי ראשי הישיבות שצמחו בעולם התורה הדתי-לאומי. הוא היה למדן שהעביר שיעורים למדניים מעמיקים במסכתות הש”ס הרבות, יהודי ירא שמים שהקפיד על קלה כחמורה, שקם כל יום לתפילת וותיקין, עובד ה’ שעסק רבות בתורת החסידות, ומראשי מפיצי תורות הבעש”ט ותלמידיו בישיבות ההסדר.
הרב שג”ר שנולד בתש”י למד בישיבות כרם ביבנה והכותל והוכר כבר בצעירותו כעילוי גדול. הוא נפצע קשה במלחמת יום הכיפורים כאשר לחם בקרבות השריון ברמת הגולן. הטנק שבו לחם ספג פגיעה ישירה ושניים מחבריו לספסל הלימודים בישיבה שהיו איתו בטנק נהרגו והוא נכווה באופן קשה ובקושי רב הצליח להיחלץ. לאחר שהשתקם מפציעה זו נתמנה לר”מ בישיבת הכותל. שם התקבצה סביבו קבוצת תלמידים נאמנה, והוא אף היה ראש הישיבה בשנת תשמ”ב. לאחר-מכן הקים, עם הרב עדין אבן-ישראל שטיינזלץ, את ישיבת מקור חיים, עמד בראש בית המדרש בבית מורשה, והקים עם הרב יאיר דרייפוס את ישיבת “שיח יצחק” שבגבעת הדגן באפרת, אשר בגוש עציון, ועמד בראשה משך עשור שנים עד שחלה בחורף תשס”ז. אז העביר את כתביו לצוות תלמידיו כדי שיוציאו אותם לאור, עבר להתגורר במושב בעמק האלה והלך לבית עולמו בכ”ה בסיוון תשס”ז והוא בן נ”ז שנים.
מפעל הוצאה לאור לאחר פטירת הרב
כעשרים מספריו יצאו עד כה לאור מאז פטירתו. אלו יוצאים בנושאים שונים – שיעורים בגמרא, מערכות בהלכה, קבצים באקטואליה ובשאלות מחשבתיות וספרים חשובים בחסידות, כאשר עד כה יצאו שני כרכים משיעוריו על הספר “ליקוטי מוהר”ן”, ספר היסוד של חסידות ברסלב. לצד כל עיסוקו בעולם הסוד והחסידות חיבה יתירה נודעה לרב שג”ר בתורת חב”ד בה עסק כל חייו. הוא למד ולימד ממאמריו של אדמור”י חב”ד כולם, החל מהאדמו”ר הזקן ועד מאמרי הרבי, וכן מספרי החסידים הגדולים ר’ הלל מפאריטש ור’ אייזיק מהומל, ועסק הרבה בדמותו של הרבי ואף הייתה לו תמונה של הרבי ליד מקום לימודו בביתו. כעת ראה אור ספר שיעוריו, “שיעורים על ספר התניא” (450 עמודים, הוצאת ידיעות ספרים), ספר המביא את מבטו המיוחד והמקורי על תורת חב”ד ועל ספר התניא קדישא בפרט. את הספר ערך הרב אלחנן ניר, מרבני ישיבתו, ישיבת “שיח יצחק”, משך למעלה משש שנים, וכפי שהוא כתב בהקדמה הוא עשה זאת כמילוי בקשתו של הרב שג”ר עצמו סמוך להסתלקותו.

 בספר, המתייחס הן לליקוטי אמרים, הן לשער היחוד והאמונה והן לאגרת הקודש, נוגע הרב שג”ר בשאלות היסוד שמעלה האדמו”ר הזקן בתניא, בזיקתם לדמות עובד ה’ העכשווית ומצליח לגלות בהם ובשפתו החדה גילויי עומק חדשים.
לרגל צאת הספר נערכה התוועדות והרמת “לחיים” בישיבת “שיח יצחק”. הספר זמין לרכישה באתר מכון כתבי הרב שג’’ר.

הרב אלחנן ניר - עורך הספר

עוד במדור זה

זילות דמם של המתיישבים החלוצים

זילות דמם של המתיישבים החלוצים

הצג פוסט השבוע‭ ‬געשו‭ ‬ורעשו‭ ‬אמצעי‭ ‬התקשורת‭ ‬והרשתות‭ ‬החברתיות‭, ‬בעקבות‭…
תובנות ממבצע ״שאגת הארי״

תובנות ממבצע ״שאגת הארי״

הצג פוסט בעת‭ ‬כתיבת‭ ‬שורות‭ ‬אלה‭, ‬נתון‭ ‬צה"ל‭, ‬ביחד‭ ‬עם‭…
שומרי הסף אשר ביקשו לשלוח יד

שומרי הסף אשר ביקשו לשלוח יד

הצג פוסט מקבץ‭ ‬כותרות‭ ‬מאתרי‭ ‬החדשות‭ ‬בשבועות‭ ‬האחרונים‭ ‬מגלה‭ ‬מכנה‭…
חודש הרמא-דם

חודש הרמא-דם

הצג פוסט השבוע‭ ‬נפתח‭ ‬חודש‭ ‬אדר‭, ‬אשר‭ ‬חופף‭ ‬השנה‭ ‬את‭…
מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי – חלק שני

מי אחראי למקרי הרצח במגזר הערבי – חלק שני

הצג פוסט בטור‭ ‬הקודם‭ ‬פירטנו‭ ‬את‭ ‬הגורמים‭ ‬לעליית‭ ‬האלימות‭ ‬בכלל‭,…
״מועצת השלום״ בעזה סכנה חמורה למדינת ישראל

״מועצת השלום״ בעזה סכנה חמורה למדינת ישראל

בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬הכריז‭ ‬הנשיא‭ ‬דולנד‭ ‬ג‭. ‬טראמפ‭, ‬על‭ ‬מעבר‭ ‬ל"שלב‭…
פרסונה נון גרטה

פרסונה נון גרטה

השבוע‭ ‬‮"‬זכינו‮"‬‭ ‬לביקור‭ ‬היאכטה‭ ‬‮"‬מדלין‮"‬‭ ‬הנושאת‭ ‬פריטי‭ ‬‮"‬סיוע‮"‬‭ ‬לתושבי‭ ‬רצועת‭…
מה אפשר ללמוד מהאירוויזיון?

מה אפשר ללמוד מהאירוויזיון?

בעבר‭, ‬תחרות‭ ‬האירוויזיון‭ ‬התמקדה‭ ‬במוסיקה‭, ‬והיתה‭ ‬כר‭ ‬פורה‭ ‬לשירים‭, ‬ùחלקם‭…
כיבוש והכרעה

כיבוש והכרעה

בשבועות‭ ‬האחרונים‭ ‬פורסמה‭ ‬שוב‭ ‬התנהלות‭ ‬מטרידה‭ ‬של‭ ‬הצבא‭ ‬אל‭ ‬מול‭…
לחזור לדווידקה

לחזור לדווידקה

אחת‭ ‬הסיבות‭ ‬לטבח‭ ‬הנורא‭ ‬בשמחת‭ ‬תורה‭ ‬תשפ”ד‭ ‬היתה‭ ‬התמכרות‭ ‬צה”ל‭,…
ציון בלתי מספיק

ציון בלתי מספיק

בשבוע האחרון חגגו בהתיישבות הקמת מבנה קבע לישיבה בחומש. זאת,…
המשפט הפלילי לא מתאים לטיפול בפורעים

המשפט הפלילי לא מתאים לטיפול בפורעים

בהחלטה מהימים האחרונים הורתה שופטת בית המשפט העליון. רות רונן,…
הפתרון: השתלטות מחדש על רצועת עזה

הפתרון: השתלטות מחדש על רצועת עזה

'מגן וחץ' מאחורינו כאשר חברי הקואליציה וכן חלק מאנשי התקשורת…
הדתה בהכתרה?

הדתה בהכתרה?

המכה שנגרמה למצביעי המחנה הלאומי בעקבות כניעת נציגיו למחאות הפרוגרס…
הסיפור שמנהיגי הרפורמה לא סיפרו

הסיפור שמנהיגי הרפורמה לא סיפרו

המכה שנגרמה למצביעי המחנה הלאומי בעקבות כניעת נציגיו למחאות הפרוגרס…
מדרום תיפתח הרעה?

מדרום תיפתח הרעה?

בשבוע האחרון הופצה במרשתת הערכה של המזרחן יוצא אמ״ן, ד״ר…