בדרך לכותל

מלכת שבא וארון הברית

לפני כשנתיים ערכנו מסע מרתק באתיופיה. התקבלנו בכל מקום במאור פנים. וכך שמענו מהגויים שם: ״אתם אחים שלנו. מלכת שבא התחתנה עם המלך שלמה ונולד המלך הנערץ מנליק הראשון, מייסד קיסרות אקסוס. מנליק שהיה יהודי, הביא הרבה כבוד ועוצמה לקיסרות אתיופיה.

01
שבת אזכרה של אביה יהושע שלנו בכותל הוא אירוע מטלטל עבורי. מאז עלה אביה לשמים ספרנו שתי שמיטות, אך הכאב והגעגוע לא התכהו, והזיכרון חי, כאילו נפרדנו אמש.
עברתי לפני התיבה בחיל ורעדה, במניין הקבוע שלנו בכותל. בתפילת ‘אל מלא רחמים’ הרהרתי בליבי, שזכות היא לנו, שציבור גדול משתתף באזכרת נשמתו של אביה המתוק, בכותל ובכל הארץ – ובתוכם המתנדבים ב׳קרן אביה’ ובפעילות של הזהירות בדרכים, מתנדבי ‘הבית של אביה’, משתתפי האירועים בהר הזיתים ו׳בבית החושן’ ואיתם כל בני המשפחה, הידידים והחברותות. כולם שותפים עם אביה לחיזוק ההתיישבות בהר הזיתים ובירושלים רבתי וכולם פועלים יחד אתו להצלת חיים בכבישי הארץ.
הידיעה שאביה ממשיך לפעול ללא הרף, בעולמנו, נותנת לנו מעט נחמה.
02
ברחבת הכותל הקימו ״הקרן למורשת הכותל״ והרב שמואל רבינוביץ׳, רב הכותל, את המרכז החדש והמפואר למורשת הכותל. לכאורה זה נשמע כמו לחם בפיתה… שהרי אנו ניצבים כאן, מול הכותל ומול הר הבית, בכבודם ובעצמם והם חזקים ומעידים על בית המקדש, יותר מכל הנצחה…
אך מי שמכיר את המציאות המרה בהר הבית, באגן העיר העתיקה ובהר הזיתים, יודע היטב ,שמתחוללת כאן, יום יום מלחמה גלויה, על הנרטיב של הר הבית בפרט וירושלים בכלל. איבוד הזהות מתחיל מהבית פנימה. לגיונות של ארגוני רפורמים פועלים כל העת, בחסות השמאל בארץ ובעולם, להפוך את הכותל לאתר פולקלוריסטי ריק מתוכן, תוך שהם מפיקים את הצגת הליצנות החודשית, על מנת להצדיק את קיומם המעורער והמדלדל ולהבטיח, בו זמנית, הזרמת תרומות שמנות לכיסם.
מצד שני עומדים המוסלמים, מכחישי המקדש ומכחישי בירת הנצח של עם ישראל ומפיצים תאוריות בזויות והזויות, פרי דמיונם המזרחי הפרוע. לא אחזור כאן על הטענות והבדיות של המוסלמים, כאילו הר הבית מקודש להם… כי אין לנרטיב הזה שום אחיזה היסטורית במציאות.
הפאטמות על הר בית, צועקות כהרגלן, בחוצפה ובהתרסה, לעבר היהודים העולים להר: ״תחזרו לבית המקדש שלכם בפולניה״….
03
לפני כשנתיים ערכנו מסע מרתק באתיופיה. התקבלנו בכל מקום במאור פנים. וכך שמענו מהגויים שם: ״אתם אחים שלנו. מלכת שבא התחתנה עם המלך שלמה ונולד המלך הנערץ מנליק הראשון, מייסד קיסרות אקסוס. מנליק שהיה יהודי, הביא הרבה כבוד ועוצמה לקיסרות אתיופיה. לימים נסע מנליק לארץ ישראל לבקר ולהכיר את אביו שלמה המלך. בדרך חזרה נלוו למלניק, שנשא עמו את ארון הברית, עשרות אלפי יהודים, ששימשו צוותי רפואה, מדע, בטחון והצלה. יש אומרים שיהודים אלו הם אבות יהדות אתיופיה״. עד כאן דברי המקומיים. למרות כל זאת אנו יודעים שהאתיופים, במאות השנים האחרונות, התייחסו ליהודים, ילידי אתיופיה, כאזרחים סוג ג׳.
בכל כנסייה באתיופיה מוצב דגם מוזהב של ארון הברית, כל זה בטענה שארון הברית המקורי מוסתר, תחת מעטה כבד של סודיות, בכנסייה המרכזית בעיר אקסוס, שהייתה בירת אתיופיה לפני אדיס אבבה.
כידוע, המלך שלמה נחלש בסוף ימיו. כששמעו זאת ‘כל אוהביו’ פלשו רבים מהם ביד חזקה, ממצרים ומאתיופיה במטרה לבזוז את אוצרות מלכות שלמה ולמרבה הצער חמסו מכל הבא ליד, כלי זהב מאוצרות הארמון והמקדש, ואף את כיסא הזהב המפורסם של המלך. יש טוענים שגם את ארון הברית שדדו. או לפחות את אחד ההעתקים שלו…
04
בדרכנו חזרה מהכותל, שח לי ידידי, בכיר השב״כ, מנחם לנדאו, כי באחת מנסיעותיו עם שר הדתות דאז, פרופ׳ שמעון שטרית לוותיקן, רצה השר לבקש מהאפיפיור רשות להיכנס לארכיונים התת קרקעיים ולצפות בכלי המקדש. מנחם ייעץ לשר לא לעשות זאת משתי סיבות: האחת – הוא ייענה בשלילה, והשנייה זה עלול לייצור מבוכה אצל ה׳כס’ ואולי אף יביא לתקרית דיפלומטית לא נעימה.
לאחר שהסתימה הפגישה, יצאו האורחים להיפגש עם דוד יגר, היועץ המשפטי של הוותיקן, יהודי מומר, בוגר בית ספר ביל״ו, בוגר צייטלין, שמשמש כיום כנשיא בית המשפט של הוותיקן. כששאל אותו השר שטרית על אוצרות המקדש, החבויים במרתפי הכנסייה, היהודי המשומד הכחיש וסתר מכל וכל הימצאות של כלים כאלה בכספות הוותיקן.
לעומת זאת יש עדות של חוקר מאמריקה שנכנס למרתפים ומצא שם רמזים לאוצרות מוסתרים היטב. כמו כן הוא גילה כרכים של ש״ס עתיק ולא מצונזר, כתובים בכתב יד, שבהם התייחסות מפורטת על ‘אותו האיש’ והלכות כיצד לנהוג מול המינים והמלשינים….
05
שוד ארמון המלך שלמה והמקדש אירע כאלף שנה לפני שהומצאה דת האסלם. המוסלמים המשיכו ואימצו, במאות השנים האחרונות את מסורת ביזת הר הבית. הם ניצלו את תקופת הגלות והחולשה של היהודים, בנו על ההר בחלקו הדרומי, מסגד, ובמרכז ההר מעל אבן השתייה, ממש סמוך למקום המקדש, בנו את המבנה המשושה הקרוי ‘כיפת הסלע’.
במשך מאות שנים ועד היום ממש, חופרים המוסלמים בחסות הוו׳אקף הירדני כל ס״מ בהר ומסלקים ממנו כל סממן יהודי.
לצערי, ממשלת ישראל לא עושה דבר לשמירת הנכסים היהודיים ההיסטוריים בהר הבית. הערבים מזהים את החולשה ונכנסים ברגל גסה לתוך הוואקום שמשאירות להם ממשלות ישראל, ממשה דיין ועד פרס, ביבי ובנט.
אני מקווה מאד, שידידי היקר, איש האשכולות מכפר מימון – אלי אסקוזידו, (לשעבר – ראש המועצה האיזורית נחל שורק) – שנכנס לאחרונה לתפקיד מנכ״ל רשות העתיקות, יירתם למשימה הראשונה במעלה – לשמור על עתיקות הר הבית ולשקמם במהרה. על ממשלת ישראל ורשות העתיקות לעצור את הביזה ולאכוף את החוק האוסר חפירות נפשעות, החביבות על המוסלמים בכל הארץ בכלל, ובהר הבית בפרט. על רשות העתיקות בסיוע משטרת ישראל, מוטלת החובה והזכות לדרוש לאלתר מגזלני העתיקות, להחזיר את הפריטים הגנובים, לפנות את אורוות שלמה, לעצור את חמס העתיקות בהר ובסביבתו ולהשיב הגזילה לבעליה – לממשלת ישראל.
שבת שלום של קוממיות ישראל, של רוממות המקדש, מתוך בריאות, שלווה, עוצמה ופדות.

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל מכינות את עצמן למצוות החג: ניקיון הבית מהמסד ועד הטפחות. והשבוע מישהי שאלה אותי: "תגידי, איך אני יכולה לגרום לבעלי לתת יד בניקיונות לפסח?" אז הינה כמה נקודות למחשבה בנושא. (הדברים כתובים בלשון נקבה אבל מותאמים לשני המינים):
1. סליחה על ניפוץ האשליה, אין כזה דבר 'לגרום' לאף אחד. זאת אומרת יש, אבל באמצעות מניפולציה או הפעלת כוח. אני מאמינה שאת רוצה שבעלך ינקה את הבית לא כי את אמרת לו וכי הוא מרגיש שהוא חייב לך טובה, אלא כי הוא רואה בניקיון הבית שותפות של שניכם. מצוות ביעור חמץ היא מצווה של שניכם, בעל ואישה כאחד. לכן הרשו לי לעדכן את השאלה ולשאול אחרת: "איך לאפשר לגרום לבעלי להיות גם הוא שותף בניקיונות הבית?" או לחילופין "איך לא ארגיש לבד בניקיונות הבית לקראת פסח?".
2. תיאום ציפיות – מילת מפתח בלא מעט תחומים זוגיים בכלל, ובפסח בפרט. אם עדיין לא ישבתם ודיברתם על כוס קפה ועוגיות שנשארו ממשלוח המנות לפורים על ההכנות לחג, זה הזמן לעשות זאת. הרבה פעמים אנחנו פועלים על אוטומט או לא מתקשרים את הציפיות שלנו, ובסוף מתאכזבים אחד מהשני. הינה כמה נקודות שכדאי שיעלו בשיחה ביניכם בהקשר לניקיון הבית:
• איך הייתה חוויית ניקיון הבית לפסח בבית של כל אחד מכם? הרבה פעמים אנחנו סוחבים איתנו לחיי הנישואין חוויות עבר שמשפיעות עלינו גם כיום ועלולות להיות טריגריות.
• מה זה אומר 'לנקות את הבית לפסח' עבור כל אחד מכם? האם זה אומר לנקות את הבית מחמץ בלבד, או לנקות את הבית מכל פירור אבק?
• אלו מקומות בבית הכי חשוב לכם לנקות ובאיזה סדר? הרי לא הגיוני להתחיל לנקות את המטבח בעודו פעיל במהלך השבוע.
• אלו סוגי ניקיונות אתם אוהבים יותר ואלו פחות? יכול מאוד להיות שאת לא מתחברת לניקוי המחסן או הרכב, ולבעלך אין בכלל בעיה לעשות זאת.
• מה יאפשר לכם לנקות את הבית בנחת ובשמחה? אם כבר מנקים – אפשר להפוך את החוויה למקרבת ולשמחה.
• במה אתם זקוקים לעזרה אחד מהשני, ואלו דברים אתם מעדיפים לנקות לבד? לפעמים ניקוי בשניים יכול לעזור מאוד, ולפעמים רק להפריע ולהאט את הקצב.
מוזמנים כמובן להוסיף גם שאלות מעצמכם.
3. ראייה מערכתית – אם נסתכל על גוף האדם נראה שיש הבדל בין האיברים השונים ולכל איבר יש את התפקיד שלו. לא דומה התפקיד הידיים לתפקיד הרגליים, המוח או הלב. האם אי פעם ראית שהיד אומרת ללב: "היי חביבי, שים לב שאתה עושה את התפקיד שלך כמו שצריך"? ברור שלא. היד לא מתרכזת בתפקיד של הלב, היא מרוכזת בעצמה ובלעשות את התפקיד שלה על הצד הטוב ביותר. לפעמים בני זוג שוכחים שהם מערכת שלמה ולכל אחד מהם יש את התפקיד שלו. יכול להיות שבעלך לא אוהב לנקות את הבית אבל בהחלט יכול לקחת על עצמו תפקידים אחרים. במקום להיכנס להתחשבנות מה כל אחד עשה, היי מרוכזת בעשייה מדויקת לכוחות שלך. אין מצווה להיות קורבן פסח.
4. עם יד על הלב – מי את מרגישה שבאמת אחראי לניקיונות לפסח? את או בעלך? רגע לפני שאת מבקשת ממנו שיהיה שותף – האם את מוכנה באמת לתת לו את ההזדמנות הזו? האם את מוכנה באמת לסמוך עליו ולשמוח בו, גם אם הוא לא מנקה בדיוק בדיוק כמו שאת רוצה? ■

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…