טור אורח

פתקא טבא

המילה פתק מזכירה לי משום מה את ימי בית הספר. המורה הייתה שולחת פתק להורים, בדרך כלל על התנהגות שלילית ולעיתים רחוקות גם על התנהגות חיובית, או אבא ואימא היו כותבים פתק למורה, מה שנקרא בלשון העם פתק גיבוי: פעם על אי-הכנת שיעורי בית, פעם על איחור או על היעדרות ופעמים על יציאה מוקדמת מהמסגרת החינוכית.
יש מוסכמה לא כתובה בין ההורים לילדים, שעל ההורים לגבות כדי שיוצא חלציהם לא ייפגעו, לא ייענשו. סוג של הגנת יתר או הסכמה שבשתיקה, עצימת עיניים, וכל הצדדים מרוצים.
והינה הגיע ליל הושענא רבה, ובחלל האוויר נשמעו ברכות "פתקא טבא", כי בלילה זה נחתמים לדין כל מי שלא נחתמו בראש השנה או ביום הכיפורים: ליל הושענא רבה הוא סיום דינו של העולם, כפי שמופיע בזהר הקדוש: "ביומא שביעאה דחג הוא סיומא דדינא דעלמא (סיום דינו של העולם) ופתקין נפקין מבי מלכא (פתקים יוצאים מבית המלך) וגבורין מתערין ומסתיימי בהאי יומא (וגבורות מתעוררות ומסתיימות ביום הזה)" (זוהר צו לא, ב).

אילו פתקים יוצאים מבית המלך? האם פתקים של הקב"ה שחתם אותנו לחיים טובים ולשלום, או פתקים שאנחנו הכנסנו לו וביקשנו ממנו שיהיה מליץ יושר עלינו?
כשאני חושבת על זה לעומק, לא באמת חשוב מי הכניס למי פתק. אני אוהבת את הדיאלוג, את השיח בינינו לבין הקב"ה. "בנים אתם לה' אלוקיכם", זו עובדה. הוא אבינו ואנחנו בניו, הוא מגן עלינו ומוחל וסולח לנו. זו הסכמה שבשתיקה. אם לא ימחל לבניו, למי ימחל?!
רעיון של כתיבת פתקים מוצא חן בעיניי. לא פתקים דמיוניים אלא פתקים אמיתיים. נכתוב זה לזה פתקים, יש בזה משהו מוחל, מפרגן, מעריך.
פתק טוב יכול להיכתב לבן הזוג או לבת הזוג, לילדים, לנכדים, לחברים, לשכנים. כתיבת הפתק מיישרת את ההדורים. יש בה משהו מפייס. כפי שכתב אבא הרב גץ בצוואתו: "נסתכל בעין בוחנת אחד על השני באחדות גמורה ובלי כל פירוד, חס ושלום". 
אחרי שנכתוב ירד מן השמיים מבול של פתקאות טובות וגזרות טובות.
כבר הכנתם פתקא טבא?

עוד במדור זה

בחוסן הלאומי של המדינה יש שתי רגליים:<br>צה"ל והשירות הלאומי

בחוסן הלאומי של המדינה יש שתי רגליים:
צה"ל והשירות הלאומי

בכל מקום בשדה החברתי במדינת ישראל שזקוקים ללב אוהב וליד…
לוחמים מדברים

לוחמים מדברים

ברוך: העיקרון המאוד פשוט של המפגשים הוא שאפשר להגיד כל…
עקרונות או קולות?

עקרונות או קולות?

פוליטיקה היא מקום מסובך. במקרים לא מעטים עומד נבחר הציבור…
לו הבחירות היו נערכות היום

לו הבחירות היו נערכות היום

01זה היה בלילה שבין שני לשלישי, 02:55 על השעון, הודעה…
"דמוקרטיה לא מאבדים ביום אחד"

"דמוקרטיה לא מאבדים ביום אחד"

פרופסור אבי בל ״ההופתעתי מעוצמת ההתנגדות לרפורמה. אני חושב שהגנה…
"האם השב''כ יודע מה הוא אומר<br>או לא יודע מה הוא אומר?"

"האם השב''כ יודע מה הוא אומר
או לא יודע מה הוא אומר?"

מעצרים המנהליים עלו שוב לכותרות בעקבות ההתפרעויות בחווארה שהגיעו בתגובה…
״גם אני עשיתי טעויות״

״גם אני עשיתי טעויות״

רגע לפני ההצבעה הראשונה על הסעיפים הראשונים של הרפורמה במערכת…
"יש לנו המון השפעה"

"יש לנו המון השפעה"

למרות נוכחותם של חברי כנסת, כלכלנים בכירים והייטקיסטים במחאות נגד…
הרפורמה במערכת המשפט טובה ליהודים?

הרפורמה במערכת המשפט טובה ליהודים?

לוין סיכם את דבריו: ״כל השינויים האלה אי אפשר לבצע…
לא באתי להיות שר המים

לא באתי להיות שר המים

היום כשאתה צריך להתייעץ על נושא מסוים, אתה מתייעץ איתו?״אני…
אני מוכן לתת קרדיט לציונות הדתית ועוצמה יהודית

אני מוכן לתת קרדיט לציונות הדתית ועוצמה יהודית

ב-17 באוקטובר 2001, ל׳ בתשרי ה׳תשס״ב, בשעה 06:50 בבוקר סיים…
שיעור בגדולה

שיעור בגדולה

לפני כשבוע פרסמה ספריית 'שיבולת' מבית הוצאת 'סלע מאיר' הודעה…
הצעירים סובלים מתת ייצוג בכנסת

הצעירים סובלים מתת ייצוג בכנסת

צבי סוכות, נשוי לחיה ואב לחמש בנות, הוא תושב יצהר…
הכר את המועמד

הכר את המועמד

ד"ר מאיר סיידלר שם: ד"ר מאיר סיידלר בן 64, נשוי+6. 70…
הם הפילו את הממשלה

הם הפילו את הממשלה

למשרדים של מערכת גילוי דעת בירושלים מגיעים ארבעה חברים שכבר…