אלישע בן קימון

החיים שאחרי המוות

אלישע בן קימון

אפשר להכיר אנשים שאינם בחיים. אפשר לחיות לאורם. אפשר ללמוד מהם. הם יכולים להתוות לנו דרך – זה קורה לי כבר תקופה עם סמ"ר ליאל גדעוני ז"ל. ליאל היה לוחם בסיירת גבעתי ונפל במהלך ׳קרב רפיח׳ שהתרחש באוגוסט 2014 במסגרת מבצע צוק איתן ברצועת עזה. לוחמי הסיירת נתקלו במחבלי חמאס שיצאו ממנהרת טרור וטמנו להם מלכודת אש. ליאל יחד עם חבריו ניהלו קרב יריות מטווח קרוב נגד המחבלים. בסיום הקרב נהרגו שלושה לוחמי הסיירת. מפקד הסיירת, רס"ן בניה שראל, ליאל גדעוני וסגן הדר גולדין ז"ל שגופתו עדיין מוחזקת בידי ארגון הטרור חמאס.
מעט אחרי היוודע דבר מותו של ליאל כבר הייתי עם צוותי תקשורת מחוץ לביתו בירושלים. לאחר כמה זמן המשפחה כבר פתחה את ביתה בפנינו. נכנסתי לחדר של ליאל וישבתי לשיחה עם שלושת אחיו. הם סיפרו על ילד מיוחד, אוהד מושבע של הפועל ירושלים בכדורסל לוחם אמיץ עם חיוך כובש. עוצמה עטופה רוך. ליאל חלם להיות רופא והצטיין בלימודיו. לאחר שנשר ממיוני הטיס החליט ליאל לעזור לצעירים שמתקשים בלימודים, עד ששובץ מחדש בגבעתי. כזה היה ליאל, חבריו סיפרו שבכל רגע פנוי היה מבקש לעזור למי שנמצא לידו.
ליבו של ליאל לא הפסיק לפעום בקיץ הארור של 2014. "התפקיד של אימא זה לשמור על הילדים שלה ואני לא הצלחתי, לא הצלחתי לשמור על ליאל שלי", סיפרה לי מזל גדעוני אימו של ליאל בשיחה בינינו. מזל, יחד עם אחיו ואביו של ליאל מקיימים מפעל הנצחה לליאל עם שלל מיזמים ותוכניות. ליאל הוא מעיין שופע. שנתיים לאחר מותו של ליאל הוקמה מכינה קדם צבאית על שמו, והיא שוכנת במחנה גדי בבקעת הירדן. המכינה פונה לצעירים בגילאי 20-18 המוגדרים במצבי סיכון בקצה הרצף בעלי רקע של נשירה ממסגרות, עבר של התמכרויות לסמים ו/או אלכוהול ורישום פלילי. עם השנים הגיעו למכינה נערים שנפלטו ממסגרות על רקע פלילי וגם לאומני. במערכת הביטחון מכירים את המסגרת שהוקמה לזכרו של ליאל, ולעיתים מפנים אליה נערי גבעות שעוברים הליך שיקום לאחר שהורשעו בעבירות של פשיעה לאומנית. הקשר עם גורמי הצבא וגורמי ביטחון אחרים הוא משמעותי. המכינה נחשבת לכתובת עבור גורמי רווחה, ושיתוף הפעולה עם צה"ל הוא הדוק. מי שהקים את המכינה הוא סרן במיל׳ בצלאל ויברמן, חברו של ליאל ומי שהיה בסיירת גבעתי. ויברמן הוא סיפור בפני עצמו. היה מסורב גיוס עם עבר פלילי בין היתר גם בשל עבירות על רקע לאומני. הדרך שלו למעצר או לכלא הייתה בטוחה. איפשהו בדרך לקח ויברמן פנייה אחת נכונה ששינתה את חייו.
"כשאני מתבוננת על הנערים הללו אני מקבלת כול להמשיך יום אחרי יום. השינוי שהם עוברים הוא ממש הצלת נפשות. חלקם מגיעים למכינה אחרי שבאף מקום לא מצאו מרגוע, ובמכינה הם עוברים את השינוי, הם הופכים לקצינים ביחידות הכי מובחרות בצה"ל", מספרת לי מזל.
ליאל אולי יודע או שאולי לא, אבל הוא חי בכל צעיר שנכנס בשערי המכינה הזו. בימים אלו המכינה הזו נאבקת בקשיים כלכליים ומנסה לשרוד בזכות אנשים טובים. "יום הזיכרון מתקרב ובכל שנה הם מגיעים אליי לסלון, ויחד אנחנו משוחחים על הערכים של ליאל. זה נותן לנו כוח. אסור לתת למקום כזה להיסגר", מבקשת מזל.
לזכרו של ליאל גדעוני ז"ל. לזכרם של נופלי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. ■

עוד במדור זה

גאולה היא עם בשיקום

גאולה היא עם בשיקום

הדרך הבלתי נראית   בעקבות‭ ‬הסיפור‭ ‬שהבאתי‭ ‬כאן‭ ‬על‭ ‬שני‭…
בן אדם, עלה...!

בן אדם, עלה...!

הברכה המדוברת ביותר… הרב‭ ‬שלמה‭ ‬יוסף‭ ‬זוין‭ ‬היה‭ ‬העורך‭ ‬הראשון‭…
אנשי התפארת

אנשי התפארת

טעות בדולר ואמונת חכמים סיפר‭ ‬לי‭ ‬ברוך‭ ‬סנדרס‭ ‬מקיבוץ‭ ‬גבעת‭…
״כנה אחריך משוכה״

״כנה אחריך משוכה״

לגולים מביתם ל…בתי מלון כשילדי‭ ‬היו‭ ‬קטנים‭, ‬השתדלנו‭ ‬לעשות‭ ‬סדר‭…
״עצת הזקנים״ (מלכים א׳ י״ב)

״עצת הזקנים״ (מלכים א׳ י״ב)

איזו דרך חכמה יותר? תודה‭ ‬לקוראים‭ ‬שנענו‭ ‬לבקשתי‭ ‬בטור‭ ‬הקודם‭…
ילד של אבא

ילד של אבא

מלחמה על הבית בכל‭ ‬פעם‭ ‬שאני‭ ‬נכנס‭ ‬לאחת‭ ‬מתחנות‭ ‬הרכבת‭…
סיפורים שהעלו אצלי חיוך

סיפורים שהעלו אצלי חיוך

עשה…את האדם ישר כאשר‭ ‬אני‭ ‬שומע‭ ‬מפי‭ ‬תלמידים‭ ‬בתל‭-‬אביב‭ ‬על‭…
סיפורים שהעלו אצלי חיוך

סיפורים שהעלו אצלי חיוך

חסד בקבלה… לאחרונה‭ ‬שאלתי‭ ‬את‭ ‬הרב‭ ‬אביגדור‭ ‬נבנצל‭ ‬שליט״א‭ ‬אם‭…
הכסף הזה כשר? למהדרין...?

הכסף הזה כשר? למהדרין...?

חצי גלימה ועוד חצי סיפר‭ ‬לי‭ ‬ידידי‭ ‬הרב‭ ‬אבנר‭ ‬כהן‭:…
איש סתרים ללא סתירות

איש סתרים ללא סתירות

הרב‭ ‬ד"ר‭ ‬יעקב‭ ‬דוד‭ ‬הרצוג‭ ‬היה‭ ‬משפטן‭, ‬דיפלומט‭, ‬מנכ"ל‭ ‬משרד‭…
בין רב לפוסק

בין רב לפוסק

01‭ ‬ בפעם‭ ‬הראשונה‭ ‬שבאתי‭ ‬לשוחח‭ ‬עם‭ ‬ר‮'‬‭ ‬שלמה‭ ‬פישר‭…
ימי התחלה שבים אלינו?

ימי התחלה שבים אלינו?

יושב ומצפה… סיפר‭ ‬לי‭ ‬הרב‭ ‬הדיין‭ ‬יעקב‭ ‬ורהפטיג‭, ‬נכדו‭ ‬של‭…
ולשאלת הנצח: ״הנוער – לאן?

ולשאלת הנצח: ״הנוער – לאן?

לשמה כשהייתי‭ ‬בכיתה‭ ‬ט׳‭ ‬או‭ ‬י׳‭ ‬שאלתי‭ ‬את‭ ‬הרב‭ ‬אריה‭…
מתחיל ב״צנוע ומעלי״

מתחיל ב״צנוע ומעלי״

מ״חברותא״ לשידוך לפני‭ ‬מס׳‭ ‬חודשים‭, ‬בעקבות‭ ‬אחד‭ ‬הטורים‭ ‬הקודמים‭, ‬סיפר‭…
״דעת בעלי בתים״

״דעת בעלי בתים״

אותיות פורחות  סיפר‭ ‬לי‭ ‬משה‭ ‬גולדברג‭, ‬נכדו‭ ‬של‭ ‬״העילוי״‭ ‬ממייצ׳ט‭:…
נשמות משיחות זו עם זו

נשמות משיחות זו עם זו

האדמו״ר של הסטודנטים  סיפר‭ ‬לי‭ ‬הרב‭ ‬אברהם‭ ‬אבא‭ ‬וינגורט‭, ‬תלמידו‭…