התישבות

סיפורן של נשות הגבעות

את בעיית התשתיות והתנאים הקשים בהקמת הנקודה, היה אפשר לשפר אם המדינה היתה נרתמת ומקימה היאחזויות חדשות בעצמה כפי שעשתה בעבר, בימים בהם החזון הציוני של ישוב הארץ היה נחלת הכלל ולא רק מנת חלקם של כמה מתנחלים סהרוריים.

זוג עם תינוק נוטעים שתיל
אלישע ירד

בטור הזה אני רוצה לספר על הגיבורים האמיתיים בגבעות – או יותר נכון הגיבורות, שמקריבות יום יום את חייהן ונוחיותן למען עם ישראל וארץ ישראל.
בשנים הראשונות להקמתה של כל נקודת התיישבות חדשה, נאלצות המשפחות הראשונות להתמודד עם תנאי חיים פיזיים לא פשוטים. גם ממסירותם של גרעין הנוער ששותף לעליה אי אפשר להמעיט, אך המשפחות נדרשות להקריב מעל ומעבר.
בימיי כרווק בגבעות, העברתי לא מעט שנים בתנאים לא ממש סימפטיים.
ג'ריקנים של מים שהיינו צריכים לסחוב ברגל או על גבי חמור מהישוב הסמוך, שמיכות שנרטבו מהגשם שנזל מהגג או הרס מדי שבוע של הבית.
נכון, לא תמיד היה קל, אבל בגדול עם קצת מאמץ הסתדרנו.
מי שחוות הכי הרבה את התנאים הקשים, אלו הנשים בגבעות, שמהוות הרוח החיה מאחורי הפעילות.
סדר היום של אשה בגבעה מורכב מפרטים שלרובנו נראים פשוטים, אך בתנאים של נקודת התיישבות שהוקמה זה עתה, כל דבר הוא סיפור בפני עצמו –
החל מלקום מספר פעמים בלילה להוסיף עצים לתנור כדי שהחדר יישאר חם, להרתיח מים בסיר כדי לקלח את הילד או ללכת לעיתים בגשם ובבוץ עם ילד על הידיים בחזרה מהמעון, מהטרמפיאדה עד לגבעה המרוחקת.
גם דברים בסיסיים כמו לגשת לשכנים לבקש חלב או סתם להיפגש עם חברות אחר הצהרים בגן השעשועים, זה לא משהו שקיים בדרך כלל בימיו הראשונים של הישוב.
•••
השבוע התקלקל לנו הטנדר איתו אנו מובילים את המים עם נגרר למגדל המים המאולתר שבראש הגבעה, ונותרנו ללא מים זורמים במשך למעלה מיממה – דבר שגרם לנו להעלות זכרונות מהתקופה הלא רחוקה של העליה לגבעה, בה לא זכינו ליהנות מ"מותרות" כמו מים זורמים בברז.
במשך יממה וחצי, נאלצנו לחזור ולהשתמש בג'ריקנים ששכבו מיותמים מאז סודרה לפני כמה חודשים תשתית המים הזמנית.
גם פה, מי שחווה הכי הרבה את הקושי היו הנשים שנאלצו להדיח כלים בלי מים זורמים ולקלח את הילדים עם נטלות.
אם למישהו זה לא היה ברור, מטרתנו כמובן היא להקים בכל נקודה כזאת ישוב פורח עם תשתיות מסודרות ותנאי מחיה שיאפשרו לכל משפחה שתחפוץ להצטרף ולהתגורר בישוב.
אך כמו מרבית הישובים ביהודה ושומרון – כדי שיום אחד יוכלו משפחות "רגילות" לשבת בשקט ובשלווה בבית נוח, דרוש גרעין של כמה משפחות ובחורים שיסללו את הדרך בגופם לבאים אחריהם.
את בעיית התשתיות והתנאים הקשים בהקמת הנקודה, היה אפשר לשפר אם המדינה היתה נרתמת ומקימה היאחזויות חדשות בעצמה כפי שעשתה בעבר, בימים בהם החזון הציוני של ישוב הארץ היה נחלת הכלל ולא רק מנת חלקם של כמה מתנחלים סהרוריים.
את החלל שנוצר בשטחים הפתוחים ביהודה ושומרון, מנסים בציבור הגבעות למלא ולנהל מאבק נחוש כנגד הזמן על אחיזתנו בהם לפני שיעברו לידיים זרות.
אמנם אין לנו סיוע ממשלתי או ארגוני שמאל עתירי תקציבים, אך יש לנו את עם ישראל שתומך ומסייע לפעילות בכספו וזמנו, נוער מופלא ומסור שהיה יכול לחיות את חייו הפרטיים בכיף ובנעימים אבל בחר לרתום את עצמו למשימה, וכמובן משפחות רבות שהותירו מאחור את הבית המאובזר והנוח בו התגוררו באחד הישובים או הערים, ובאו לשמור על מרחבי הארץ שנותרו שוממים.
בזכות נשים צדקניות נגאלנו ממצרים ובזכות נשים צדקניות אנו עתידים להיגאל.
"זכרתי לך חסד נעורייך, אהבת כלולותיך, לכתך אחרי במדבר בארץ לא זרועה"

עוד במדור זה

על סאטמר, חסידות, הרב צבי יהודה והרב מזוז

על סאטמר, חסידות, הרב צבי יהודה והרב מזוז

מילה משקמת שמשפיעה על דורות   סיפר‭ ‬לי‭ ‬הרב‭ ‬א‭.‬פ‭.,…
העדפה - מתקנת!

העדפה - מתקנת!

מכתב מ…אליהו, ועוד חשבונות שמים סיפר‭ ‬לי‭ ‬הרב‭ ‬אריה‭ ‬פינסקי‭,…
לקבל תורה שעושה פירות

לקבל תורה שעושה פירות

מכוח סלסלת ביכורי פירות… סיפר‭ ‬לי‭ ‬בן‭ ‬משפחה‭ ‬של‭ ‬רעייתי‭,…
כמה דפיקות דפק הדוד מאז ששת הימים?

כמה דפיקות דפק הדוד מאז ששת הימים?

לא מספיק לזכור רמב״ם ושולחן ערוך בעל פה… לפעמים‭ ‬אנשים‭…
מקום יש בראש לכמה כובעים...

מקום יש בראש לכמה כובעים...

עוד שריונר, ניצול שואה וחסיד גור אדוק אחד‭ ‬מלוחמי‭ ‬השריון‭…
גאולה היא עם בשיקום

גאולה היא עם בשיקום

הדרך הבלתי נראית   בעקבות‭ ‬הסיפור‭ ‬שהבאתי‭ ‬כאן‭ ‬על‭ ‬שני‭…
בן אדם, עלה...!

בן אדם, עלה...!

הברכה המדוברת ביותר… הרב‭ ‬שלמה‭ ‬יוסף‭ ‬זוין‭ ‬היה‭ ‬העורך‭ ‬הראשון‭…
אנשי התפארת

אנשי התפארת

טעות בדולר ואמונת חכמים סיפר‭ ‬לי‭ ‬ברוך‭ ‬סנדרס‭ ‬מקיבוץ‭ ‬גבעת‭…
״כנה אחריך משוכה״

״כנה אחריך משוכה״

לגולים מביתם ל…בתי מלון כשילדי‭ ‬היו‭ ‬קטנים‭, ‬השתדלנו‭ ‬לעשות‭ ‬סדר‭…
״עצת הזקנים״ (מלכים א׳ י״ב)

״עצת הזקנים״ (מלכים א׳ י״ב)

איזו דרך חכמה יותר? תודה‭ ‬לקוראים‭ ‬שנענו‭ ‬לבקשתי‭ ‬בטור‭ ‬הקודם‭…
ילד של אבא

ילד של אבא

מלחמה על הבית בכל‭ ‬פעם‭ ‬שאני‭ ‬נכנס‭ ‬לאחת‭ ‬מתחנות‭ ‬הרכבת‭…
סיפורים שהעלו אצלי חיוך

סיפורים שהעלו אצלי חיוך

עשה…את האדם ישר כאשר‭ ‬אני‭ ‬שומע‭ ‬מפי‭ ‬תלמידים‭ ‬בתל‭-‬אביב‭ ‬על‭…
סיפורים שהעלו אצלי חיוך

סיפורים שהעלו אצלי חיוך

חסד בקבלה… לאחרונה‭ ‬שאלתי‭ ‬את‭ ‬הרב‭ ‬אביגדור‭ ‬נבנצל‭ ‬שליט״א‭ ‬אם‭…
הכסף הזה כשר? למהדרין...?

הכסף הזה כשר? למהדרין...?

חצי גלימה ועוד חצי סיפר‭ ‬לי‭ ‬ידידי‭ ‬הרב‭ ‬אבנר‭ ‬כהן‭:…
איש סתרים ללא סתירות

איש סתרים ללא סתירות

הרב‭ ‬ד"ר‭ ‬יעקב‭ ‬דוד‭ ‬הרצוג‭ ‬היה‭ ‬משפטן‭, ‬דיפלומט‭, ‬מנכ"ל‭ ‬משרד‭…
בין רב לפוסק

בין רב לפוסק

01‭ ‬ בפעם‭ ‬הראשונה‭ ‬שבאתי‭ ‬לשוחח‭ ‬עם‭ ‬ר‮'‬‭ ‬שלמה‭ ‬פישר‭…