טור אורח

ארץ זבת חלב

החלב בישראל יקר יותר ביחס למדינות רבות, אבל הוא הכשר ביותר בעולם. יוסף מרדכי, בעל מחלבה בבית גמליאל: "המדיניות של הבד"ץ לא מייקרת את החלב״ • וגם: ייבוא חלב הוא בעייתי מבחינה הלכתית ולא יוריד את המחירים

"בכל מוצאי שבת צופים בסרטי הצילום צוות של שישה אנשים למשך כשש שעות, כדי לוודא שב-250 הרפתות והדירים של תנובה לא קרתה תקלה בשבת"

 

מסיבת הפרידה שערכו הרפתנים באחד המושבים למשה (שם בדוי), המשגיח הוותיק, לרגל פרישתו לגמלאות וסיום עבודתו במערך המשגיחים, ״הייתה מאורע מאוד מרגש עבורנו״, מספר ל׳גילוי דעת׳ אלון טננבאום, מנהל מערך הכשרות של תנובה. ״מערכת היחסים באותו מושב התחילה לפני 20 שנה במתח גדול, ועם הזמן היחס והחשדנות התחלפו לאמון ולשיתוף פעולה. המסיבה והמתנה שקיבל היו מאורע מרגש עבור כולם״.
״המשגיחים שלנו משתדלים ליצור קשר אישי עם הרפתנים, ואף לבקר בביתם במקרים משפחתיים כמו ניחום אבלים, ונוצרים קשרים מיוחדים. גם מקומות שבעבר היו בעלי יחס עוין לכשרות ולדת בכלל, יחסם השתנה מן הקצה אל הקצה. אנחנו רגילים לומר לעצמנו שאנחנו משתדלים שיהיה כשר, ושהצרכנים לא ייכשלו באיסורים, אך יחד עם זאת, יש לנו חובה להקפיד על ואהבת לרעך כמוך, זוהי מצווה מן התורה. אנחנו משתדלים לנהוג ברגישות, כולם משתפים איתנו פעולה ואין כמעט עימותים, ב״ה״.
פרויקט המצלמות של תנובה
לרגל חג השבועות יצאנו לבדוק את טיב הכשרות בחלב בארץ, ואת ההשפעות של הכשרות על המחיר של הצרכן, וזאת בעקבות טענות שהושמעו כי הכשרות מייקרת את מחירי החלב. במערך הכשרות של תנובה, האחראית לייצור 70% ממוצרי החלב בישראל, ישנן שתי רמות של כשרות. כשרות רגילה, בהכשר הרב המקומי, וכשרות מהדרין, בהשגחת ועדת המהדרין של תנובה או בהשגחת בד״ץ העדה החרדית.
מה בעצם ההבדל בין חלב בכשרות רגילה לבין חלב בכשרות מהדרין?
״ההבדל בין חלב גולמי מהדרין לבין חלב רגיל,״ אומר טננבאום, ״הוא רק באופן החליבה בשבת. ישנם מקומות שבהם חולבים יהודים בשבת את הבהמה, תוך חילול שבת. הכשרות הרגילה מאשרת בדיעבד את החלב הזה לשתייה, אך כדי שחלב יהיה מהדרין, על בעל הרפת לדאוג שבשבת גוי יחלוב את הבהמה, או לחלופין ישתמש במכונות המותאמות לחליבה בשבת, המאושרות על ידי מכון טכנולוגי-הלכתי.
לצורך העניין בראשון בצהריים, לאחר שהחלב שנחלב בשבת מתחלף בחלב חדש, אין שום הבדל בינו לבין כל חלב אחר – גם ברפתות שבכשרות הרגילה. כי בנושאים אחרים אין שום הבדל בין מקום למקום ואנחנו מפקחים באותה המידה על כל הרפתות.
אומנם כשגוי חולב בשבת או בחול, יש בעיה אחרת של חלב נוכרי, שכדי לפתור אותה צריך שבעל הרפת יהיה יהודי שומר שבת, שמשגיח יבקר במקום מידי פעם, או לפקח בעזרת מצלמות. אין לתנובה רפתות ששייכות לגויים, אך יש דירי עיזים או כבשים, וכדי להכשיר את החלב אנחנו מפקחים על המקום בעזרת מצלמות הפועלות ללא הפסקה, ובכל יום אנו צופים ב-24 השעות שחלפו.
ישנו שיתוף פעולה מדהים בין כל גופי הכשרות ובין כל החברות בפיקוח הלכתי על ניתוחי הפרות. מייד כשמחליטים לנתח פרה מסיבות רפואיות, מגיע משגיח המוודא שהבהמה לא תיעשה טריפה. כולם משתפים פעולה כי דבר זה הוא לתועלת השוק כולו, שהחלב שלה ימשיך להיות כשר״.
איך רפת עוברת לכשרות מהדרין?
״כל מה שצריך זה שהרפת תוודא שבשבת רק גוי יחלוב. בנוסף, תנובה מתקינה מצלמות כדי לוודא שאכן בשבת רק הגוי חולב. בכל מוצאי שבת, כאן, במערך הכשרות, צופים בסרטי הצילום צוות של שישה אנשים למשך כשש שעות, כדי לוודא שב-250 הרפתות והדירים של תנובה לא קרתה תקלה בשבת. גם אם יש גוי חולב, בעל הרפת היהודי עלול להתערב במקרים שונים כמו תקלה במערכת החשמל, בעיה טכנית שהתגלתה במכונת החליבה המורכבת, או סתם מתוך הרגל.
ברוב הפעמים מייד במוצאי השבת בעל הרפת מתקשר להודיע על התקלה, ולאחר בירור עם רב תנובה, הרב וייטמן, ודיווח לוועדת המהדרין, מחליטים האם להעביר את החלב לכשרות הרגילה. אם מתגלה במהלך הצפייה שבעל הרפת חלב בשבת והוא לא הודיע לנו על כך, מוטל עליו קנס, אך אלו מקרים נדירים.
במשך שלוש שנים הרפתות עברו לכשרות מהדרין, והיום בכל הרפתות כמעט מותקנות מצלמות ויש בהן גויים שחולבים. תהליך מבורך שהיה מקובל על כולם והסתיים לפני מספר חודשים. ישנם עוד מקומות שבהם היהודי רוצה לחלוב בעצמו ולסייע לחליבה, או בתי ספר חקלאיים שבהם התלמידים באים לחלוב״.
החלב הכשר בעולם
החלב בישראל יקר יותר ביחס למדינות רבות, אבל הוא הכשר ביותר בעולם. הפרה הישראלית המניבה מושגחת על ידי גופי כשרות שונים, הדואגים יומם ולילה שלא רק בחג השבועות נאכל מוצרי חלב בכשרות, ללא כל חשש הלכתי. אחד מהם הוא בד״ץ העדה החרדית, שלא דילג על מתן כשרות מהודרת גם בענף ייצור החלב. שוחחנו גם עם יוסף מרדכי, בעל מחלבה בבית גמליאל המייצרת מוצרי חלב לתעשייה, כשבעה מיליון ליטר בשנה. המחלבה נמצאת תחת השגחת בד״ץ העדה החרדית וקולטת חלב מרפתות שונות.
מהן הדרישות של בד״ץ העדה החרדית?
״אנחנו רוכשים חלב מרפתות שונות של תנובה״ אומר מרדכי, ״מלבד הרפת בבית גמליאל המשויכת למפעל. כבר שנים רבות אני עובד עם הכשר הרב לנדא, ולפני מספר שנים התחלתי לעבוד גם עם בד״ץ העדה החרדית. אך הדרישות שלהן זהות, החלב צריך להגיע ממקום שיש בו גוי שחולב בשבת, כי אחרת אי אפשר לדעתם להשתמש בחלב לאחר השבת. בנוסף, הם דורשים שיהודי יהיה בזמן החליבה ולא משתמשים במצלמות לשם כך.
המדיניות של הבד״ץ לא מייקרת את החלב. המדינה מכתיבה כמה עליי לשלם לרפתן, וזה נקרא ׳מחיר המטרה׳, ואני משלם לבד״ץ על ההכשר. כשאני מוכר למפעלים, ההשגחה לא מתבטאת במחיר, אלא המחיר נקבע על ידי משא ומתן עם המפעל, ואני מספק לו את הסחורה על פי סוג ההשגחה הקיימת במקום. גם הצרכן הפרטי לא משלם על חלב מהדרין סכום יקר יותר. בעבר היה הבדל במחיר של שתי אגורות, אך הרבה שנים גם זה לא קיים״.
חבל על הכסף
כאמור, קרטון ליטר חלב בישראל הוא מהיקרים בעולם. באירופה, המחיר הממוצע הוא 3.5 שקלים ובישראל הוא 6.2 שקלים. עם זאת, מחסור בחלב איננו הסיבה לכך. הפרה הישראלית היא הפרה המניבה ביותר בעולם, עם תנובה ממוצעת של 12,002 ק״ג לשנה, נתון הגבוה ב-43% מהממוצע באיחוד האירופי.
לפני כשנתיים, רשות התחרות יצאה בקריאה לאפשר ייבוא של חלב נוכרי לישראל, על מנת לעודד את התחרות ולהוזיל את המחירים. הרשות טענה כי בארגוני הכשרות בעולם מתייחסים לחלב זה ככשר. אולם הרבנות טוענת כי בניגוד לאבקת חלב נוכרי, הנמצאת במוצרים תחת השגחתה, היא לא נותנת כשרות לחלב נוכרי גולמי. המציאות בחו״ל, בייחוד במקומות שבהם.לא ניתן להשיג חלב ישראל, גורמת לרבים לשתות חלב נוכרי גולמי, ולהסתמך על הדעות המתירות במקרים כאלו. שאלנו על כך את תומר בן צבי, מנהל מחלקת מחקר והסברה ב'כושרות'.
האם ייבוא חלב יוזיל את העלות של החלב בישראל?
"רשות התחרות לא שמה לב למחיר האמיתי של חלב נכרי", אומר בן צבי, שגילה זאת לאחר שביקש מרשות התחרות להיענות לפנייתו מכח חוק חופש המידע. "גופי הכשרות בחו"ל, על מנת לתת כשרות לחלב נכרי, דורשים מחיר גבוה בהרבה מאשר חלב ישראל בארץ. השולחן ערוך אוסר חלב נכרי גם בימינו, וכך עיקר הדין. נכון שיש פוסקים גדולים שהתירו במצביים מסוימים, כמו הרב פיינשטיין שהתיר באמריקה, אך גם הוא בתשובתו כותב שההיתר חל בשעת הדחק ובמקום שלא ניתן היה להשיג חלב ישראל. התנאים הללו בוודאי לא מתקיימים בארץ ישראל, כשיש שפע חלב ישראל, ולכן הרבנות הראשית לישראל לדורותיה אסרה שיווק כשר של חלב גוי במדינת ישראל".
"בנוסף, הכשרות בחו"ל ירודה הרבה יותר. הכשרות לחלב נכרי ניתנת על סמך הערכה של נותן הכשרות, שהחלב מגיע ממדינה מפוקחת שבה חלב פרה הוא חלב פרה ולא מגיע מבהמות אחרות. אך אין מה להשוות לרמת הכשרות הרגילה בארץ, בה הפיקוח הוא ברמה הרבה יותר גבוהה ובוחן פרמטרים נוספים. נושא הפיקוח על החלב אינו מתחיל ונגמר בסוגיית חלב נכרי. על כל הטיפולים הרפואיים ברפתות בארץ קיים פיקוח, כדי שחלילה לא ינתחו את הפרה באופן שיגרום לה להיחשב כטריפה וממילא לחלב שלה להיות אסור לשתייה. בחוץ לארץ רוב מערכות הכשרות אינן מפקחות על כך".
אכן, על פי דוח מבקר המדינה הסיבות ליוקר החלב הן מגוונות. המחיר לחלב, שהוא בפיקוח ממשלתי, נקבע על פי סקר דו שנתי שמבצעת חברה פרטית. החברה שואלת את הרפתנים על עלות ייצור החלב, וקובעת מחיר ממוצע, הכולל את מגוון עלויות הייצור ברפתות ובמשקים השונים והמגוונים הקיימים בישראל. עם זאת, קובע הדו״ח, הסקר לוקה בחסר. הרפתות שנבחרו במדגם לא מחויבות לענות לסקר, ולמרות שכבר הומלץ לחייב את הרפתות לענות לסקר, הדבר לא נעשה. רפתות משפחתיות הן הפסדיות לעומת רפתות שיתופיות, שיטת הסקר מאפשרת לרפתות השיתופיות להרוויח יותר מהרגיל, במקום לתמוך רק בזקוקים לכך. ישראל הבטיחה לארגון הסחר העולמי לתמוך באופן ישיר ביצרני החלב, אך היא עדיין תומכת בחקלאים באופן עקיף ולא באופן ישיר, מה שגורם לחלב להתייקר.
אך בנוסף, הדו״ח טוען כי על משרד החקלאות לפצל את מחיר החלב, כך שיהיה מחיר נפרד לחלב בכשרות רגילה ולחלב בכשרות מהדרין. הצרכנים והקמעונאים מצביעים ברגליים, הביקוש לחלב מהדרין גובר, והקמעונאים, מטעמים לוגיסטיים מעדיפים לספק רק חלב מהדרין, במקום לספק שני מוצרים שונים. גם הרפתנים נענים לביקוש, ומבצעים את המעבר לרמת כשרות מהדרין, אשר לא כרוך בעלויות גבוהות. אומנם מחיר החלב נקבע, כאמור, על פי סקר הבוחן את עלויות הייצור וקובע מחיר אחיד לכל החלב, בכשרות רגילה ובכשרות מהדרין, והעלויות הנוספות הכרוכות בכך, מגולמות במחיר קבוע לכל אזרחי ישראל, מה שלפי מבקר המדינה צריך להשתנות, וצריך לקבוע מחיר נפרד.
האם חלב מהדרין לא מייקר את העלויות?
״מבקר המדינה מסתכל מתוך המעבדה בתרשימי אקסל, שמראים שגם צרכן שלא מעוניין בחלב מהדרין משלם על מהדרין״, משיב בן צבי, ומוסיף: ״אך זה לא ניתוח אמיתי ומדויק, כי הוא לא מומחה בתפעול מחלבות ורפתות ולא מומחה בשיווק. בסופו של דבר, הפער בין חלב מהדרין לבין חלב לא מהדרין הוא זניח ועומד על אגורות בודדות בלבד (3.58 אג׳ לליטר חלב גולמי, ע״ב).
הטענה שיוקר המחייה נובע מהכשרות היא בדיחה. משק החלב בישראל בנוי בצורה ריכוזית, וזה מה שגורם לחלב להתייקר. אך המדיניות הזו נובעת מתוך אינטרס לאומי, כדי לשמור על הרפתות הפרוסות ברחבי הארץ, גם בחזית ובאזורי עימות.
החברות רוצות לשווק את החלב לאזורים חרדיים ומעוניינות לייצר חלב מהדרין. בנוסף, יש דרישה מהשטח לכך. מספיק שבמקום העבודה אחד העובדים צורך מהדרין – וגורם זאת לכולם, וכך גם במשפחה או במסגרות אחרות. למחלבות אין שום אינטרס לייצר חלב לא מהדרין.
ההמלצות של מבקר המדינה לא נכונות בפרקטיקה, כי החברות רוצות לשווק כמה שיותר, ולכן מייצרות חלב מהדרין. הצעדים השיווקיים של המחלבות יכולים להיות מגוונים, כמו להדפיס על האריזה דמות מסוימת או לייצר חלב מועשר, צעדים לגיטימיים בעיני כולם. הייצור של חלב מהדרין מרחיב את מעגל צרכנים, ולכן החברות בוחרות לעשות את זה״. ■

"הטענה שיוקר המחייה נובע מהכשרות היא בדיחה. משק החלב בישראל בנוי בצורה ריכוזית, וזה מה שגורם לחלב להתייקר. המדיניות הזו נובעת מתוך אינטרס לאומי״

עוד במדור זה

במשמרת של גנץ

במשמרת של גנץ

בערב שמחת תורה התפוצץ מטען חבלה בצומת העליה ל"מוצב הסלע" מעל לציר גלעד בשומרון, בנס ללא נפגעים. הפיגוע, כמו ארועי טרור רבים לאחרונה, התרחש בסמוך לרצף מבנים פלסטיניים בלתי חוקיים שנבנו בשנה האחרונה. לפי תנועת רגבים, העליה החדה בטרור מתכתבת עם מצב הבניה הפלסטינית בשטח ודו"ח חדש שפורסם בערב החג חושף את מספר המבנים שבנו פלסטינים בשטחי C ביהודה ושומרון בשנה האחרונה בלבד ומציג זינוק מטאורי בקצב הבניה.
בשנת 2022 היקפי הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית בשטחי C ביהודה ושומרון זינקו ב-80% לעומת שנת 2021. על פי נתוני רגבים בשנת 2022 נוספו 5,535 מבנים בלתי חוקיים פלסטינים בשטחי c, לעומת 3,076 אשר נוספו בשנת 2021, ונתונים דומים בשנת 2020. הנתונים סקרו את היקף הבניה מחודש אפריל 2021 עד אפריל 2022, על ידי ניתוח תצלומי אוויר והשוואת מפות לאורך השנים, תוך התייחסות לסטטוס הקרקעות בכל אזור. המבנים בלתי החוקיים נבנו לצד הכשרת שטחי חקלאות ופריצת דרכים לאורך קילומטרים. בניה שמייצרת בשטח מציאות של רצף התיישבות פלסטיני המבודד יישובים יהודיים ומהווה סכנה ביטחונית של ממש. על פי הדו"ח, מספר המבנים הבלתי חוקיים עומד כיום על 81,317, בכל מרחבי יו"ש מצפון השומרון ועד מדבר יהודה.
ברגבים מצביעים גם כי בשנה זו בניגוד לשנים קודמות, מאפייני הבניה חריגים. אופי המבנים מתאפיין לא עוד בפחונים ובקתות, אלא הבניה הפלסטינית הבלתי חוקית השנה, מאופיינת דווקא בטירות פאר, מתחמי נופש ובילוי, פארקים וגני ארועים, בריכות וצימרים ובניינים רבי קומות. כמו כן במקומות רבים בוצעו עבודות לפיתוח מגרשים מסודרים, כמו ח'רבת חת'ה בסמוך לתרקומיא ולאקף סמוך לקרני שומרון.
הבניה הבלתי חוקית שתועדה הינה בשטחי C בלבד, הנמצאים על פי ההסכמים בשליטה ישראלית, אזרחית וביטחונית מלאה. כיום, עומדת הבניה הבלתי חוקית על 81,317 מבנים, התופסים על פי ההערכות כ 150,000 דונם, פי שניים מכלל שטח ההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון, חוקית ולא חוקית. לעומת זאת, הבניה היהודית הבלתי חוקית כוללת 4,382 מבנים, כאשר בשנה האחרונה נספרה בניה חדשה של 406 מבנים בלבד, אשר בניגוד לבניה הפלסטינית הנבנית במרוחק ממקבצי הבניה והכפרים, נמצאים כולם בתוך תחומי הקו הכחול של ההתיישבות היהודית.
מאחורי המספרים מסתתרות מספר עובדות מעניינות: בתצלומי האוויר ניתן לראות כי בשטחי A ו- B ישנם מרחבים שוממים ופנויים לחלוטין, והבניה זולגת משטחים אלו לשטחים הפתוחים בשטח C. ממעוף הציפור, ניכר כי הבניה אינה אקראית אלא מפוזרת באופן אסטרטגי ומתוכנן בהלימה לתכנית סאלאם פיאד הידועה, בכמה היבטים: יצירת רצפי התיישבות פלסטינית, דוגמאות רבות לכך ניתן לראות בצפון השומרון, בידוד וחניקת ההתיישבות היהודית, בניה על תוואי כבישים מתוכננים כמו ציר עוקף פונדוק וציר תקוע – איבי הנחל במזרח גוש עציון וכן בצמוד לצירי תנועה ראשיים כמו כביש 55 וכביש 60.
"ממשלת ישראל מקימה דה פאקטו מדינה פלסטינית" אומר מאיר דויטש, מנכ"ל תנועת רגבים: "לאורך שנים אנו מתעדים מדי יום בניה לא חוקית פלסטינית ומתריעים מפני הכיבוש הפלסטיני ביו"ש, אך נתוני הבניה העדכניים מציגים תמונה ברורה וחד משמעית: במממשלה האחרונה יש צמיחה מטאורית בהיקפי הבניה וההשתלטות הפלסטינית. זו היא לא נורת אזהרה אלא סירנה מחרישת אוזניים. אל מול עינינו מוקמת מדינה פלסטינית שכבר כיום מאיימת על עתידה של מדינת ישראל. הנתונים לצערנו מצביעים לא רק על עצימת עיניים של הממשלה, אלא על מדיניות, זאת גם לנוכח הצהרותיו של לפיד בעד הקמת מדינה פלסטינית.
לאחרונה שמענו את את שר הביטחון מכריז – "אנו אוכפים את החוק נגד בניה לא חוקית בשטחי C משני הצדדים, היהודי והפלסטיני ואני גאה בזה." נוכח הנתונים אמירה זו לצערנו מדאיגה בעיקר בשל כך שהיא חושפת את חוסר ההבנה של שר הביטחון מה המשמעות של חוסר שמירה על טריטוריה, אך מדאיג לא פחות מכך, הוא חוסר ההבנה של פוליטיקאים רבים וחלקים נרחבים בציבור הישראלי – עד כמה בני גנץ מסוכן לביטחון", הוסיף דויטש.
מנש שמואלי, רכז יו"ש בתנועת רגבים:, מסכם "הפיגוע בערב שמחת תורה ואירועים ביטחוניים רבים מוכיחים שוב ושוב את הקשר בין ההפקרות הפושעת של מדינת ישראל אל מול הבניה הבלתי חוקית הפלסטינית לבין העליה בטרור. שוב ושוב אנו רואים כיצד המערכה על שטחי C ובעצם על דמותה של מדינת ישראל כולה משתוללת בשטח ומתבטאת פעם בטרקטור ולבנים ופעם בירי ומטענים." וממשיך, "אנו עוקבים שנים אחר ההשתלטות הפלסטינית על שטחי C ונאבקים במישור המשפטי והמדיני לשינוי המצב. בתקופה האחרונה אנו וכן מחלקות הקרקעות במועצות ותושבים פעילים זיהינו החמרה במצב. הדו"ח החדש מאשש את התחושות ומוכיח במספרים: קצב הבניה הפלסטיני זינק באופן מטאורי בשנה האחרונה".

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

הערבים שמחפשים הנהגה אוהבת ישראל

סעודת איפטאר בשומרון: כעשרים שייחים ומנהיגים מוסלמים, מהנגב ומהרשות הפלסטינית,…
משבר הפליטים היהודים

משבר הפליטים היהודים

אלפי פליטים הגיעו ארצה מאז פרצה לפני כשבועיים המלחמה בין…
כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

כשהאדמה רועדת מתחת לרגליים

רעידות האדמה הנוספות שהתרחשו בשבוע שעבר בבית שאן ובמקומות נוספים…