יהדות

בר מצווה בגיל 82

ג׳ורג׳ זהבי גדל באוזבקיסטאן, שם נאלצה הקהילה היהודית לשמור מצוות בסתר תחת השלטון הסובייטי. ברית מילה קיימו היהודים בחירוף נפש, ועל חגיגת בר מצווה איש לא חלם. 30 שנה לאחר שעלה לארץ עם אשתו ובנותיהם, עלה ג׳ורג׳ לתורה לראשונה – בבר המצווה של נכדו ﭏ סיפור על אהבת תורה בין דורית

ג'ורג' זהבי

ג׳ורג׳ זהבי ואשתו לובה עלו מאוזבקיסטאן לארץ ישראל לפני למעלה מ-30 שנה. הם התגוררו בעיר הבירה של אוזבקיסטאן, טשקנט, שם עבד ג׳ורג׳ במפעלי טקסטיל גדולים. ג׳ורג׳ מספר על ילדות קשה תחת השלטון הסובייטי: ״התחלתי לעבוד כחרט כבר בגיל 15, כי הרגו את אבא שלי ולמשפחה היה קשה מאוד. הייתי עובד במשמרות, יום ולילה. במקביל התחלתי ללמוד, קיבלתי תואר ראשון במתכות, תואר שני בהנדסת מכונות טקסטיל, ותואר שלישי באיכות הסביבה במפעלי טקסטיל. המפעלים שם שונים מהמפעלים פה – הם ענקיים. במפעל טקסטיל אחד יכלו לעבור 30,000 אנשים״.
איך התנהלו החיים היהודיים באוזבקיסטאן?
״יהודים בוכרים היו גרים אחד עם השני, בחמולות. כולנו גרנו בשכונה אחת, הקפדנו להתחתן אחד עם השני, שלא יהיה חלילה מישהו מבחוץ, גוי. היהודים הבוכרים חזקים מאוד בדת, גרו בשכונות מסוימות והתחתנו רק עם שכנים או קרובי משפחה, כדי שלא להתערבב עם הגויים. לדעתי עוד 50 שנה לא יהיו יותר יהודים בוכרים אמיתיים, כי הילדים היום מתחתנים עם עדות אחרות. לדוגמה הבנות שלי – לא התחתנו עם בוכרים, הנכדים שלי לא בוכרים״.
״לא תמצא יהודי בוכרי בלי ברית מילה״
בשנים ההן הייתה אוזבקיסטאן חלק מברית המועצות הסובייטית, ונאסר על התושבים לקיים מצוות. ג׳ורג׳ מתאר: ״לא הייתה לי בר מצווה, מי שלא עבר את החיים שלי לא יכול להבין ולא יכול להאמין. בשלטון הסובייטי שהיינו תחתיו הרוב היו חברי המפלגה הקומוניסטית. מי שחכם הצליח להתחמק מזה, אני למשל בחיים לא הייתי חבר המפלגה.
״אסרו עלינו להיכנס לבתי הכנסת, לעשות ברית מילה. אדם שהיה עושה ברית מילה לבנו – היה עלול להגיע עד בית הסוהר אפילו. גזרות קשות מאוד, אבל לא תמצא יהודי בוכרי בלי ברית מילה. היינו מאוד קרובים לדת, אני רוב חיי אכלתי כשר כי סבתא רבא שלי שגרה איתנו אכלה רק כשר. הקפדנו על זה כשבקושי היה אוכל, בקושי חיינו שם״.
מלבד מצוות ברית המילה הקפידו יהודי טשקנט גם על ציון החגים היהודיים. ״השתדלנו לציין גם את סוכות, את פורים, את פסח. מגיל צעיר מאוד, כבר מגיל 10, התחלתי להכין קמח למצות של פסח. היה צריך לשמור על כך בסוד, שלא יראו השכנים. היה לנו תנור בוכרי, רק שבמקום פחם הבערנו אותו בגללי סוסים, עקב המצב הקשה. על התנור הזה אפינו מצות, מצות של בוכרים״, מספר גו׳רג׳.
״פה בישראל זה עולם אחר. אפשר ללכת לקנות מצות בלי לפחד, אפשר להתפלל בלי לחשוש שאם יגלו אותך יזרקו אותך מהעבודה. אפשר לקיים ברית מילה בלי שיזרקו את האבא מהעבודה לבית הסוהר. מי שלא היה שם לא יכול להבין, ואני לא יכול להסביר״, מסכם ג׳ורג׳.
ומה לגבי חגיגות בר מצווה לילדים שהגיעו לגיל מצוות?
״בגיל 13 היו מברכים את הילד בבוכרית בברכה שפירושה ׳קשור בתפילין׳, שמעכשיו הוא מניח תפילין. אבל היו עושים את זה בשקט בשקט, רק בתוך המשפחה והחברים הכי קרובים. כי לצערנו גם בתוך היהודים הבוכרים היו בוגדים״.
על עלייה לתורה וחגיגת בר מצווה ברוב עם, איש לא העז לחלום.

תמונה מחתונתם של הסבא והסבתא באוזבקיסטאן

ההחלטה לעלות לארץ ישראל
את ההחלטה לעלות לארץ ישראל קיבלו בני הזוג זהבי תוך שעה אחת. ״היינו שם עשירים מאוד״, מספר ג׳ורג׳. ״עשיתי שם כל מיני פטנטים, ממש עבדתי בזה. עסקתי בלמינציה כבר לפני 60 שנה, עבדתי עם צלמים וזה הביא לי המון כסף״.
המשפחה חיה את חייה על מיני מנוחות, אולם בשנת 1989 חל שינוי. מנהיג המפלגה הקומוניסטית באוזבקיסטאן התחלף, ובאזורים שונים במדינה החלו קיצוניים לאומיים לתקוף תורכים ובני מיעוטים נוספים. ג׳ורג׳ נזכר באירועים: ״בשנת 1989 התחיל בלגאן אדיר בטשקנט ובכל אוזבקיסטאן. האוזבקים החלו להרוג אנשים, והם הרגו המון תורכים ביום אחד. שרפו את הבתים.
בגלל שהייתי עשיר היו לי המון חברים. פתאום מתקשר אליי חבר בכיר במפלגה גדולה, ממשרד הביטחון, ואומר לי ׳אל תדאג, זה בשליטה שלי, אבל מחר אל תרשה לילדות שלך ללכת לבית הספר. רוצים לחטוף את הבנות שלך׳. בתוך שעה לובה ואני החלטנו שעוזבים הכול ועולים לארץ ישראל״.
למשפחה לקחו מספר חודשים לארגן את הנדרש לעלייה לארץ, והם הותירו אחריהם את מרבית רכושם הגדול. ג׳ורג׳ ולובה בחרו להתגורר בעיר כפר סבא, ״כי לובה קראה וחקרה והחליטה שהחינוך הכי טוב בארץ זה בכפר סבא״. בנותיהן של הזוג, אביטל ונעה, היו אז בנות 14 ו-11. הן למדו בבית ספר דתי ובאולפנת ׳אמנה׳ בכפר סבא.
צאצא של הרמב״ם
בשנים האחרונות עסקה לובה בכתיבת הסיפור המשפחתי לטובת הדור הצעיר. מדובר ביותר מ-300 עמודים על ההיסטוריה המשפחתית ועל יהדות בוכרה. ג׳ורג׳ מחמיא לאשתו: ״היא חקרה ובדקה ומצאה הוכחה שאני נין של שמעון חכמוב – אחד מגדולי חכמי בוכרה. ושמעון חכמוב הוא נצר של הרמב״ם. בספר שלנו יש הוכחה טוטאלית שהשורשים שלנו מגיעים עד הרמב״ם״.
אז בעצם לא חגגת בר מצווה?
״אני רגיל לזה שלא חגגתי בר מצווה. מילדות הייתי אחראי על המשפחה, הייתי ילד מבוגר – במקום אבא״.
מוטב מאוחר מאשר אף פעם
לפני כחודש חגגו נועה, בתם הצעירה של ג׳ורג׳ ולובה, ובעלה יגאל בר מצווה לבנם אמיתי. יגאל ונועה אימצו את שלושת ילדיהם כשהיו קטנים בשנים, וזו בר המצווה הראשונה במשפחה. הנחת התפילין התקיימה בכותל המערבי, וג׳ורג׳ ולובה שכרו חדר במלון בירושלים על מנת להגיע בזמן. ״זה היה מאוד מרגש. ילד מקסים, אני מוריד בפני נועה ויגאל את הכובע. מה שהוא מבקש מאיתנו אנחנו קונים, מחשב הכי טוב, קורקינט הכי טוב, טרמפולינה הכי טובה. ואמיתי מחזיר לנו בכמה שהוא בנאדם טוב. נועה ויגאל מחנכים את הילדים בצורה מעולה״.
לובה מצטרפת לג׳ורג׳ ״אימוץ של שלושה ילדים זה יותר גבוה מהכול, זה דבר גדול מאוד. משפחה כזו נהדרת, כשאני מדברת עליהם יש לי דמעות של שמחה״.
העלייה לתורה התקיימה בשבת ביישוב עפרה בנוכחות בני משפחה וחברים. יגאל מספר שהרעיון לחוגג לסבא בר מצווה משותפת עם הנכד עלה בראשם עוד קודם: ״התרגשו מאוד, זו בר המצווה הראשונה שחגגנו. חיכינו הרבה שנים לילדים, ובר המצווה הראשונה היא התרגשות גדולה. שנה שלמה של ארגונים והכנות, ואמרנו שזו הזדמנות לעשות בר מצווה גם לסבא. הכנו את סבא, דיברנו איתו, שיתפנו אותו. הוא מאוד התרגש״.

״סבא רק ידע שהוא כהן״
יגאל שוחח עם גבאי בית הכנסת, וביחד החליטו להוציא לפועל את הרעיון להעלות את סבא ג׳ורג׳ לתורה לראשונה. ״סבא גו׳רג׳ הוא כהן משני צדדיו – גם מאביו וגם מאימו. אבל בגלל השלטון הסובייטי בדור שלו לא הצליחו לקיים מצוות, והייתה התנתקות מהמסורת. סבא רק ידע שהוא כהן, אבל מעולם לא נשא כפיים. תכננתי עם הגבאי שסבא יעלה לתורה ראשון בתור כהן, יברך את הברכה והכול״.
לקריאה בתורה הגיעו אנשים רבים, בני משפחה, קהילה וחברים של נועה, יגאל ואמיתי. בית הכנסת היה מלא מפה לפה. יגאל מתאר: ״רצינו להעלות את סבא, וסבא לא בא. כנראה חשש, קצת פחד. המשכנו בקריאה ולפתע באמצע הקריאה הוא התקרב והתייצב בצד הבמה. הגבאי המדהים שלנו, מאיר ברנר, אמר לי: ׳יגאל תעלה אותו שביעי׳, וסבא הסכים. הכנו לו מראש דף ברוסית פונטית עם הברכות, הוא עלה לתורה. אמרנו כמה מילים על הסיפור שלו, על סבא שמעולם לא חגג בר מצווה, וכולם שרו לו וזרקו עליו סוכריות. גמרו עליו חצי מהסוכריות של אמיתי.. סבא התרגש ושמח, הרגיש שסוף סוף הוא חוגג בר מצווה. המון אנשים ניגשו לדבר איתו לאחר מכן, לשמוע עליו״.
ג׳ורג׳, מהן התחושות ברגע כזה – של עלייה לתורה לראשונה בגיל 82?
״מרגיש כמו פעם ראשונה. אני נזכרתי בכל החיים שלי, והם לא היו פשוטים או קלים. אני מאוד אוהב את המדינה, באמת מכל הלב. כי מה שאנחנו עברנו שם. 
פה בארץ צריך לתת נשיקה לכל הפינות. זה עולם אחר, פסיכולוגיה אחרת, אתה מרגיש שאתה בנאדם. מאוד מרגש״.

ברכת העליה לתורה ברוסית
שחתנו של ג׳ורג׳ כתב לו לקראת בר המצווה

לובה מספרת על ההתרגשות בעזרת הנשים בעזרת הנשים: ״יגאל כתב את הברכה ברוסית לג׳ורג׳, והוא קרא פשוט מה שיגאל כתב לו. היה מאוד מאוד מרגש״.
נועה מסבירה שכל השנים כלל לא עלה על דעתה שאביה מעולם לא עלה לתורה: ״אני לא חשבתי שזה כל כך דרמטי, לא חשבתי שכל שנותיו הוא לא עלה לתורה. הוא היה מקורב למסורת, הייתי בטוחה שמתישהו הוא עלה״. יגאל בעלה מוסיף: ״הרי אפילו באוזבקיסטאן היו להם שני בתי כנסת, אבל בגלל שהוא היה אקדמאי פחדו בקהילה שהוא מקושר לשלטון, ולא נתנו לו לעלות. המקסימום שלו היה לשבת בבית הכנסת בצד״.
נועה חוזרת לרגעי העלייה לתורה: ״התרגשתי מאוד לראות את כל הקהילה, את כל באי בית הכנסת מקיפים גם את אמיתי הבן שלי וגם את אבא שלי. כאילו כל הקהל בשקט ובקשב. זה היה מיוחד מאוד, מרגש ומשמח. אנחנו חיים במציאות של פערים – בין העלייה לארץ לבין הישראליות, בין שמירת מצוות לבין מסורתיות. טוב שיש אנשים כמו בעלי שיודעים לבנות קשרים״.
עוד מוסיפה נועה: ״אני לא הייתי חושבת על זה. הייתי מתפדחת. הברכה של אבא שלי לא הייתה נשמעת כמו הברכה שאנחנו רגילים אליה, למרות שכתבנו לו ברוסית הכול. אבל ליגאל ולגבאי זה לא הפריע, זה היה שולי בעיניהם״.
איך אמיתי הגיב לחלוקת בר המצווה שלו עם מישהו אחר?
״הוא כל כך התרגש, שכל דבר שהסב את תשומת הלב ממנו למישהו אחר התקבל בברכה״, צוחקת נועה.

״מעריך כל מה שיש פה״

ג׳ורג׳ מבקש לשלוח מסר לבני הדור הצעיר: ״כל הילדים והנכדים הרבה יותר חכמים ממני. הם נולדו פה וחיים פה. יש להם שורש חזק. אני באתי משמה, אני חצי שמה חצי פה, אנחנו אחרים לגמרי. אני מאחל לכם רק טוב. זו מדינה רק לחיים טובים. אני מעריך כל מה שיש פה. יהודים יהודים – גם אני יהודי, שווה לשווה. לדוגמה: נתקעתי עם האוטו באיזה מקום, באותו הרגע שלחצתי על הברקס כבר באו שלושה ארבעה בחורים לראות איך אפשר לעזור. התחלתי לבכות, זה יהודים!״. 

עוד במדור זה

שליפות

שליפות

אבא
איש חינוך. אומרים שהקשר לאבא משתקף בקשר עם הקב״ה ואני מאוד אוהב את השם.
אימא
מקור להשראה. מגיל קטן ניווטה בכוחות עצמה את החיים שאותם רצתה ליצור לעצמה.
החצי השני
שותפת האמת שלי. העולם עוד לא גילה את האור של אורה.
המשפחה
הסיבה היחידה שמשאירה אותי כאן. פרויקט החיים הכי משמעותי שבו אני רוצה להצליח.
ילדוּּת
בדיעבד הייתי מעביר אותה קצת אחרת (ואני יודע שזה הדבר הכי לא מחובר ומאמין שיש לומר… סורי).
קנדה
בגיל שמונה יצאתי עם משפחתי לארבע שנות שליחות בקנדה, ואני עדיין לא יודע לומר את המשמעות הפנימית של זה בחיי. באט דיס איז וור איי לוסט מיי יזראלי אקסנט.
שירות צבאי
שלוש שנים בגבעתי. התגייסתי בשנה שבה התחילה האינתיפאדה הראשונה. תקופה מחשלת וטובה בחיי.
הורדת הכיפה
הצעד הראשון האמיץ שעשיתי שכנראה נתן לי הרבה כוח לעשות את הצעד האמיץ הבא, וזה להחזיר את הכיפה על הראש רק שהפעם גדולה יותר ובתוספת זקן ופאות.
סעודה שלישית במרכז הרב
שבע הברכות של אחותי ובעלה בשבת במרכז. בום. פעם ראשונה שהיהדות נראית לי מעניינת ורוחנית.
יצהר
מי שבאמת טעם את הטעם של המקום הזה תמיד יהיה גאה לומר ״אני יצהרניק״.
דובר היישוב יצהר
התקף החרדה (סוג של…) הראשון והאחרון שהיה לי בחיים היה כשמינו אותי לתפקיד הזה. בבת אחת נאלצתי לעבור ממנטליות של רועה צאן ומתבודד מקצועי אל תוך עולם הכרישים והטורפים של התקשורת. ועוד לייצג את היישוב יצהר… עבדתי קשה מאוד להשלים את הפערים המנטליים והידע הדרוש כדי לדברר ישוב כל כך עוצמתי כמו יצהר.
דיסק ׳אבא׳
דיסק מוסיקלי שהוצאתי לפני 22 שנה, ממש בתחילת הז׳אנר של המוסיקה היהודית הלא חסידית. יצירה מוסיקלית נדירה שקיבלתי במתנה בפרק מאוד קצר בחיים שלי. לא הייתי משנה בדיסק הזה שום דבר. עד היום פונים אליי אנשים ומספרים לי על ההשפעה של הדיסק הזה על חייהם ויש כאלו שעדיין מנגנים אותו כיום. מתבייש קצת לומר שהוא לא נמצא בחנויות ולא בספוטיפיי, רק אצלי בבית בפורמט של דיסק. לפני שנתיים לאחר לחץ ובקשות העליתי ליוטיוב שלושה שירים ממנו.
הרפורמה המשפטית
הטריגר שעורר את הבירור הכי נוקב והכי חשוב בחברה הישראלית, שטוב שקרה כי כבר לא היה ניתן יותר להחביאו. תקופת ההתפכחות הקשה והכואבת של הימין ושל הציבור הדתי לאומי, שממנה תצא רק ברכה.
Imagine (דמיין)
סרטון ההסברה הראשון שהוצאתי לעולם באנגלית שהפך לווירלי ברמות נדירות. מרגיש כמו האורות הראשוניים שבעלי תשובה מקבלים שלמעלה מהכלים האמיתיים שלהם. כמובן שבשלב מסוים מסתלקים האורות וצריך לעבוד קשה להחזירם.
בומרנג
ארגון ההסברה שהקמתי בשנת 2016 והיה ארגון ההסברה הראשון שהוקם ביו״ש. יצאתי לדרך ללא מימון וללא ניסיון. לא למדתי קולנוע, צילום, עריכה, הרשתות החברתיות היו זרות לי ומעולם לא הקמתי עמותה. מהתהליך הזה למדתי שכשמגיע הזמן של משהו להיוולד לעולם רק צריך להתחיל ללכת. בלי הרבה חשבונות. אחד הפרקים הכי גאים בחיים שלי.
רחפן
לראות את העולם דרך העיניים של השם. פלאי הטכנולוגיה. מה שפעם היה עולה מאות אלפי שקלים היום נגיש לכל אחד.
מסע הגבעות והחוות ביו״ש
מסע נדיר. סדרה בת 17 פרקים שהפקתי בשנה שעברה, אשר פתחה לראשונה צוהר והזדמנות אמתית להכיר לעומק את האנשים המעצימים שמאחורי מושג הגבעות והחוות. לדעתי כל אזרח בישראל צריך לצפות בסדרה הזו, יהיו דעותיו הפוליטיות אשר יהיו.
מסע אל האחווה הישראלית
המסע הבא שעשיתי לאור המצב החברתי, ובו תיעדתי סיפורי אחווה וקירוב בחברה הישראלית. איזה עם קדוש. הלוואי והייתי יכול להמשיך כל חיי לספר את הסיפורים המעצימים האלו.
תודעה של שפע
גישה, הסתכלות גבוהה על החיים ממבט פנימי עמוק ומאמין שאני מנסה לסגל לעצמי בצורה אקטיבית, ושהוא המודד העיקרי בשבילי להצלחה בחיים. ■

שליפות

שליפות

אבא
ג׳ק סיאלום. נולד בתוניס ובהמשך היגר בגיל שמונה לצרפת עם כל המשפחה, שם הכיר את אמא. לאחר מכן הם עלו יחד לארץ למושב שדמות. חזרו בתשובה יחד. רוב הזמן אבא המשיך לעבוד בחו״ל כאיש חינוך בבית ספר יהודי. בעקבות הגירושין מאמא לא היה לי קשר איתו עשר שנים ורק בלידת בתי הבכורה הטלפון הראשון היה אליו. מאז אנחנו בקשר טוב. כיום מתגורר עם אשתו בנתניה.
אימא
מגי (מוריה) אסל. גם היא נולדה בתוניס, היגרה לצרפת בגיל 14 שם הכירה את אבא. אימא היתה אישה שמחה ואנרגטית, עם עין טובה לבריות, אוהבת אדם. ממנה למדתי אמונה בה׳ .לפני ארבע שנים התדרדר מצבה מבחינת צלילות הדעת והיא חלתה בדמנציה. היום היא כבר לא מזהה אותנו בשמנו אבל שמחה מאוד כשבאים.
החצי השני
רבקה. העוגן, הקול הצלול, האוהב והדוחף בכל הרצונות שיש בי ובנו כזוג. בזכותה אני אדם טוב יותר בכל יום שעובר כאן. 
המשפחה
אורי הבכורה 14, אליטל 11, צוריה 8, ליבי 4. הן הסיבה והן החיים. במהות שלי אני אבא לפני כל חלום כזה או אחר שמתרוצץ בי.
ילדוּּת
נולדתי בשדמות מחולה, מרבית ילדותי היתה ביישוב פסגות. ילדות מאתגרת ומרגשת כאחד. לפעמים כשיש פגישה מקצועית ביישוב אני מסתובב עם הרכב ומציף זיכרונות יפים בלב.
כינור דוד
המקום היחידי שהסכים לקבל ילד בכיתה ט שאף מסגרת לא הסכימה לקבל, בלי בחינות ובלי שום תנאי. רק כי אותו ילד התחייב שבתמורה למיטה, כיסא וכלי לנגן בו – הוא יביא רק טוב למקום.
שירות צבאי
צנחנים, גדוד 890, מרץ 07. לבשתי שם דמות של המצחיק והחקיין מספר אחת בפלוגה.
קרית נטפים
לא מזמן עברנו אז עוד לא יודעים כל כך אבל מרגישים בטוב, ועטופים באנשים אוהבים וחמים.
׳אימא אם הייתי יכול׳
שער שפתח את כל השערים.
׳רוח צפונית׳
הבית הכי מרגש שלי. כשמוזיקה וחברות עמוקה שזורים זה בזה.
׳The Voice׳
מקפצה מרגשת שנתנה לי הזדמנות לספר סיפור שעד היום מסופר דרך שירים שנרקמים דרכי.
בניה ברבי
חבר יקר. אוהב אותו מאוד מאוד. מתרגש מהדרך היפה שהוא עושה. 
מירי מסיקה
חברות מיוחדת שבזכות המוזיקה לא היתה יכולה להתהוות. המוזיקה היא גשר, עם כל הקלישאה שבכך.
עבודה עם אומנים גדולים
כל אומן שמוכן לעשות דרך ולצלול אל תוך עצמו ולהוציא את הקול שנע בתוכו אל העולם – הוא אומן גדול בעיני.
לכתוב או להלחין?
ונפשו קשורה בנפשו. ■

שליפות

שליפות

אבא
גיבור. חושב עליו בכל יום. אבי ז״ל נפצע בקרב עם מחבלים במלחמת ההתשה ולימים נפטר מהפציעה הקשה. לימד אותי אהבת הארץ ועמידה על עקרונות.
אימא
לביאה אמתית.
החצי השני
אהבה.
המשפחה
מקור אנרגיה ומוטיבציה.
ילדוּּת
עצמאות מגיל צעיר.
שירות צבאי
געגועים לבה״ד 1.
סטודנט בארצות הברית
התנסות ראשונה בפעילות ציבורית באזרחות.
יצחק שמיר
דמות מופת. השיחות שניהלתי עימו עדיין מהדהדות, והעצות שלו רלוונטיות מתמיד.
שגריר ישראל באו״ם
חוד החנית של המאבק הדיפלומטי של מדינת ישראל. היה לי הכבוד לייצג את העם היהודי ומדינת ישראל במשך חמש שנים בחזית זו.
יו״ר ועדת המשפט של העצרת הכללית
הבחירה לתפקיד הייתה תקדים. הצלחתי להוכיח לאלו שפקפקו – שאפשר להצליח גם בזירה העוינת של האו״ם.
חגים יהודיים באו״ם
חוויה ייחודית ומרגשת. הקפדתי תמיד להזמין אלינו בחגים שגרירים ודיפלומטים ממדינות שונות. כך הפכו עבורי חגי ישראל לפעילות אפקטיבית לקרב אלינו ידידים מכל העולם.

אוכל כשר באו״ם
חשוב מאוד. לא תמיד טעים.
נאום התנ״ך
אחד מרגעי השיא שלי על בימת האו״ם. נאום שהפך ללהיט ברשתות בגלל האמת שאותה הצגתי.
ניקי היילי
חברה קרובה שלי ושל רעייתי וידידת אמת של מדינת ישראל ושל העם היהודי. ניקי תמיד עומדת לצד ישראל ומסייעת בכל מקום שמתאפשר לה.
בנימין נתניהו
ראש הממשלה שלי.
ביקורת על הממשלה
לגיטימי, אבל במסגרות המקובלות.
יהודית ודמוקרטית
בדיוק בסדר הזה.
ריבונות ביו״ש ובבקעה
ריבונות עכשיו ללא היסוסים.
משילות בנגב ובגליל
צו השעה.
התלות בארצות הברית
ארצות הברית היא הידידה הגדולה ביותר של ישראל. הקשר בין ישראל לבין ארה"ב מבוסס על ערכים ועל אינטרסים משותפים. אין תחליף לקשר האסטרטגי בין שתי המדינות. עם זאת, מדינת ישראל כמדינה ריבונית, חייבת לשמור 'סוברניות' בקבלת ההחלטות שלה ולפעול על פי האינטרסים שלה. כאשר אנו עומדים על העקרונות שלנו ומסבירים אותם, ידידנו בארה"ב מבינים ומכבדים.
תנועת ה-BDS
ה-BDS היא האנטישמיות המודרנית. כשגריר באו"ם הובלתי כנסים ויוזמות למאבק ב-BDS בעצרת הכללית של האו"ם כדי לייצר חזית בינלאומית למאבק בתנועות החרם. כך העברנו מסר לכל שונאינו – מדינת ישראל לא תיכנע ותמשיך לפעול בכל מקום על מנת לחשוף את מסיכת השקרים של תנועת ה-BDS.
בית"ר
בית הגידול למנהיגות לאומית של המחנה הלאומי עוד מימי טרם הקמת המדינה. היסודות הרעיוניים שטווה מייסד התנועה, זאב ז'בוטינסקי, מהווים מצפן רעיוני שמנחה אותנו בצמתים חשובים ובמקומות שבהם יש צורך לקבל החלטות בעלות השפעה לאומית. כאיש ימין נמשכתי לרעיונות של בית"ר מגיל צעיר. נחשפתי לתנועת בית"ר בשנותיי בתיכון, וזכיתי למלא מגוון תפקידים שונים בתנועה. לאחר שהשתחררתי משירותי הצבאי יצאתי לשליחות בת מספר שנים של התנועה לארה"ב. כשחזרתי ארצה, בן 28, התמודדתי לתפקיד יו"ר ההנהגה העולמית של בית"ר, ונבחרתי.
זאב ז'בוטינסקי
במשך כל פעילותי הציבורית האמנתי בכל ליבי בעקרון 'קיר הברזל' שעליו כתב ז'בוטינסקי. המפתח לחיים של שלום ושל ביטחון באזור המאתגר שלנו, טמון בנכונות שלנו להציב קיר ברזל מול אויבינו. רק עוצמה צבאית ותקיפות ביטחונית יבטיחו את קיומה ואת שגשוגה של מדינת היהודים. אני מאמין כי עקרון 'קיר הברזל' הוא המרכיב העיקרי במלחמה המתמשכת על קיומנו.
הסכמי אוסלו
אחד האסונות הגדולים שעברו מדינת ישראל. תהליך אוסלו לא הביא שלום אלא הביא לשפיכות דמים.
׳בגוב האריות׳
הספר החדש שלי. חושף איך מתנהלים הדברים באו״ם מאחורי הקלעים. בספר אני מספר בין היתר על ההתמודדות של ישראל עם האתגרים שהציב ממשל אובמה, כיצד נטוו בחשאיות היחסים עם מדינות ערב עד שהבשילו להסכמי אברהם, על התהליכים שהביאו להעברת שלוש שגרירויות לירושלים, ועוד המון מהלכים דיפלומטיים דרמטיים שעיצבו את יחסיה של מדינת ישראל עם העולם. מומלץ לקרוא בחגים. ■

שליפות

שליפות

אבא
אינטלקטואל, למדן.
אימא
העוגן של המשפחה, מורה בנשמתה, מנהלת בית ספר, בשלנית.
החצי השני
הילדים, יותר מחצי.
המשפחה
הכי חשוב שיש.
ילדוּּת
רעננה של פעם – פרדסים, בית כנסת יבנה, קידושים, בני עקיבא, מחנות קיץ, מדרשיית נועם, הצגות פורים, בלאגן, היה כיף סך הכול.
שירות צבאי
חי״רניק (הנדסה קרבית, חרמ״ש), אינתיפאדה ראשונה, מילואים שאליהם אני עדיין מתגעגע לפעמים.
הרצליה
קרובה לרעננה שבה גדלתי, קרובה לים שאהוב על הילדים שלי, מקום עבודה. מרכז החיים.
זהות יהודית
הבסיס להכול. היא הייתה המנוע להקמת המדינה ותישאר המנוע להמשך בניית המדינה. מה אנחנו בלעדיה? מה מדינת ישראל בלעדיה?
דמוגרפיה בישראל
אני אופטימי בגלל הציונות הדתית, בגלל החרדים וגם בגלל החילונים. אנחנו עם שאוהב ילדים. תמיד זוכר באיזה מצב היו ההורים והסבים שלנו כאשר בן-גוריון הכריז על הקמת מדינת ישראל. קשה לצפות את תפניות ההיסטוריה, אנחנו צריכים לעשות את המאמץ מצידנו.
הציונות החילונית
דור הגיבורים שהקיז את דמו למען הקמת המדינה. אני לא חושב שהם באמת היו חילוניים – הם היו בעלי זהות יהודית חזקה ודתיות סוציאליסטית. הציונות החילונית של היום מצויה במשבר זהות קשה מאוד.
הציונות הדתית
הלב הפועם שלי. תמיד אשאר חלק ממנה, ותמיד אמשיך להתעצבן ולהגיב למה שקורה בתוכה. בשורה התחתונה זה ציבור איכותי ומדהים, למרות שאני קצת סובייקטיבי בקשר לזה…
פוסט-מודרנה
מדמנה פילוסופית בעלת השלכות הרות גורל על עתיד התרבות המערבית.
הרפורמה המשפטית
תתרחש בדרך זו או אחרת, בשלב מוקדם או מאוחר. הציבור התעורר ולא מוכן להמשיך לקבל את הדיכוי המשפטי, שהוא כסות למערכת דיכוי אחרת שהתקיימה כאן במשך דורות וניסיון לבסס את שליטת המיעוט על הרוב.
שמעון פרס
בעל החלומות. חבל שמעולם לא מצא את ההזדמנות לחשבון נפש, ולו מתוך כבוד לאלפי המשפחות שחייהן נהרסו בעקבות מה שהגדיר ׳מפעל חייו׳.
יוסי ביילין
אידיאולוג. מצד אחד: נאחז בשברי חלומותיו ומתנהל ביקום שאין בו אסלאם, מצד שני: לא אשכח לו את האומץ הציבורי שגילה לאחר רצח רבין, ואת סירובו להיגרר לציד המכשפות נגד הימין.
יצחק רבין
סמל. זכה להיות משחרר ירושלים. נלכד מרצונו החופשי בתוך מעגל הקסמים הנוראי של הסכמי אוסלו, אף על פי שלדעתי לא היה אף פעם שלם לגביהם. הרצח שלו היה אסון לאומי.
יאסר ערפאת
מה שאמר עליו הסופר משה שמיר: ״רוצח שצחנת אלפי פשעים עקובים מדם עולה ממנו. דם יהודים ודם ערבים ודם קורבנות הטרור הבינלאומי. נוכל עולמי המוכר נשמתו לכל קונה, לכל נבל המשלם לו, ערפד שפתותיים, שזוהמת חנפנותו וכזביו עולה על חלאת רשעותו ואכזריותו".
הרשות הפלשתינית
מוטציה פתטית של שלטון. תמונת מראה של הלאומיות הפלשתינית המזויפת.
יהודה, שומרון ובקעת הירדן
בלעדיהם לא תהיה אפשרות קיום בגוש דן, כלומר, בלעדיהם, לא תהיה מדינת ישראל. ברור שנקבל טילים, מנהרות, פשיטות, מרגמות, ירי על כבישים, השבתת מרכזי עסקים, שדה התעופה, מתקנים אסטרטגיים. מדינת ישראל תקרוס.
הסכמי אוסלו
האסון המדיני הגדול ביותר בתולדות מדינת ישראל. מעבר למחיר הדם, הסכמי אוסלו תרמו תרומה מכרעת לפרימת המרקם החברתי בתוך הציבור היהודי ולהרעת הסיכוי לדו קיום עם אזרחיה הערבים של מדינת ישראל.
׳מלכודת אוסלו׳
יש לי סיפוק אישי רב על השלמת המחקר והספר, ועל הזכות לספר את הסיפור המלא כפי שהיה. מקווה שיהפוך להיות המקור העיקרי ללימוד התקופה. ■

שליפות

שליפות

אבא
זאב. פתח אותי לעולם הכלכלה. משתכנע מכל טיעוני הימין, אבל לא מוכן להחליף מפלגה. אשכנזי מסורתי מפא״יניק קלאסי, מצביע מרכז אמיתי, סוג של זן נכחד.
אימא
עירית. אישה של אנשים, מכירה את כל העולם ואשתו ,'המצביעת' מרצ של המשפחה, לימדה אותי על יזמות ציבורית.
החצי השני
רותי. האישה הכי חכמה, יפה ומדויקת שזכיתי להכיר. כל מה שלמדתי מהספרים, היא כבר הכירה מהבית.
המשפחה
האתגר הכי גדול שלנו כהורים הוא לא לגונן מדי על הילדים, לתת להם עצמאות ולתת להם לטעות ולגדול. כהורה להאמין שהדאגה להם ומוגנות היתר שנובעת מהדאגה היא המחלה שהופכת אותם לשבריריים כל כך. תזכרו איך אנחנו גדלנו והתפתחנו בצורה בריאה מבלי שיכולנו להתקשר להורים שיפתרו לנו כל בעיה.
ילדוּּת
יישוב וילות חילוני ושמאלני באזור המרכז, בית ספר דמוקרטי, כשרבין נרצח האשמתי את המתנחלים (כמו רבים מחבריי בכיתה ב1). כשחשבתי איך אני רוצה לגדל את ילדיי למדתי על בשרי מה נוסה ונכשל.
שירות צבאי
פעם טייס, תמיד שריונר. כיום סרן במיל׳.
שירות נשים בצה״ל
התעקשות של שתי ממשלות בלבד, ישראל וצפון קוריאה (שהן שתי המדינות היחידות שמחזיקות תחנת רדיו צבאית שמשדרת לאזרחים כדי ללמד אותם מה צריך לחשוב). מי שבאמת רוצה לתת לנשים יתרון בתחרות על הקריירה המוצלחת צריך לעודד אותן לעשות תואר בגיל שמונה עשרה, ולצאת לשוק העבודה עם יתרון שלוש שנים על הגברים שרצים על הג׳בלאות.
חזרה בתשובה
נבעה אצלי ממקום מאוד רציונלי. מעולם לא הייתה חברה חילונית בתולדות האנושות שהעמידה את הדור הבא ושרדה, ולכן גם הניסוי החילוני המודרני כשל בכל המערב. החברה החילונית בכל העולם פרט לישראל הפסיקה להביא ילדים לעולם כי גידול ילדים הוא קשה ותובעני, שגם מפריע להם ליהנות מהחיים. התובנה הזו הכאיבה לי עד כדי כך וגרמה לי להתחיל לשאול שאלות, וההמשך ידוע.
מכינת עין פרת
מפעל יומרני ללא מטרות מדידות, שאנחנו משום מה ממשיכים לממן מבלי לבדוק מהם התוצרים היוצאים ממנו. עם זאת למדתי המון מהשנה במכינה ומהחברים. זו הייתה שנה משמעותית המתאימה למעטים שעם הזמן הפכה לטרנד. להפתעתי קיבלתי הסכמה מקיר לקיר לביקורתי על המפעל אחרי פרק שהקלטתי בנושא.
דת ופוליטיקה
ככל שהרבנים ירצו פחות תקציבים כך תהיה יותר התקרבות לתורה ומצוות מצד החילונים. לציבור הדתי יש את ההון ואת הרצון לממן את שירותי הדת שלו בעצמו, וניצול הזמינות של כספי הממשלה גורם לשנאת חינם ולשנאת הדת.
שמרנות
ראו הסעיפים לעיל ולהלן, ובמילים אחרות ׳מדינה קטנה לעם גדול׳, ככותרת ספרו החשוב של הרב חיים נבון.
ערוץ 14
מקור השראה שהוכיח שתקשורת ימנית יכולה להיות פופולרית. אנחנו באתר מידה ביחד עם שותפיי לדרך, עקיבא ביגמן, רן ברץ וגדי טאוב, משתדלים לקדם תפוצת רעיונות ביוזמות אשר עדיין לא זכו למענה.
בג״ץ
כדבריו של השר לשעבר, יובל שטייניץ, ״קבוצות דתיות בחברתנו מוסרות את ההכרעה בענייניהן החברתיים והציבוריים החיוניים ביותר לגוף של חכמים בלתי נבחרים, הממונים לכל ימי חייהם, הקרוי ׳מועצת גדולי התורה׳. שיטה זו אינה אלא דיקטטורה נאורה השלטת בזכות חכמתם הרבה של חבריה, ובזכות מחויבותם לערכים הנכונים. ואילו חוגים חילוניים בחברתנו תובעים להעביר יותר ויותר סמכויות מן הכנסת והממשלה לגוף עליון של חכמים בלתי נבחרים, הממונים פחות או יותר לכל ימי חייהם, הלא הוא ׳מועצת גדולי המשפט׳, בדיוק מאותם נימוקים אנטי־דמוקרטיים״.
החינוך בישראל
גרוע, באשמת ארגוני המורים שמטרתם להשאיר במערכת מורים בינוניים על חשבון התלמידים המסכנים שנאלצים להקשיב להם במשך כל יום הלימודים.
פודקאסט ׳על המשמעות׳
הזדמנות לשבת על כוס קפה עם האנשים שאני הכי רוצה להיפגש איתם, לשיח ולהעמקה בשאלות שהכי מסקרנות אותי, תוך שהם משתדלים לתת את התשובה הכי טובה. כל זה באווירה נעימה, בלתי אמצעית וללא הסחות דעת, שמאפשרת צלילות עומק וגם שיח ׳משני צידי המתרס׳ של הפוליטיקה הישראלית. זו גם אפשרות להשפיע על חייהם של אלפי מאזינים. פריבילגיה אמיתית שמרגשת אותי כל יום מחדש.
אתר ׳מידה׳
השותפות הכי טובה שיכולתי לקוות אליה עם אנשים שהם קודם כול ׳מענצ׳ים׳ בעלי מידות טובות. ■

שליפות

שליפות

אבא
האבא הכי טוב בחיים, רחמים טסה. אבא שלמדתי ממנו איך להעביר על המידות, איך לחיות את החיים בטוב ולהמשיך בכל מצב, וגם כשכואב להשתחרר מהכאב ולהבין ולהאמין שיהיה טוב. למדתי ממנו לשיר יפה בשולחן השבת עם הקול הנעים שלו. הגנים מאבא.
אימא
ורדינה. למדתי ממנה לנגן על פסנתר ועל אקורדיון. ובעצם לדעת שכל מה שאני רוצה אני יכול לקבל, להאמין בעצמי. לקחתי מהעוצמה שלה והבאתי את זה לבמה.
החצי השני
אליה. זו שהשלימה אותי ושינתה את חיי מקצה לקצה. אליה גילתה את הכוחות שיש בי והעצימה אותם. מאז שהיא נכנסה לחיי התחלתי באמת לחיות.
המשפחה
משפחה אוהבת ותומכת, משפחה גדולה עם 12 אחים שאי אפשר לפספס, בכל מקום שאני נמצא בארץ יש לי מקום להתארח.
ילדוּּת
ילדות ייחודית ומאתגרת, שונה מילדות של ילד רגיל, ועליה אני לומד לומר תודה כל יום לה׳ – על הטוב ועל המורכב.
זיכרון יעקב
עיר הולדתי. עיר יפה, נהנינו מהשדות הפתוחים שנתנו לנו מרחבים לנפש ומעוף לדמיון וליצירה. הריח של היינות מהאזור הוא ריח עם זיכרונות ילדות משכרים.
החיים כילד פלא
מביאים איתם שלל אתגרים ומורכבויות מחד, מעין אובדן ילדות, מאידך, הרגשתי כל כך כיף להופיע, הרגשתי את האושר, זה להיות זמר בלי להיות מודע להשלכות. לא חווים את המציאות עצמה, אבל באים בתחושה של שליחות גדולה, שליחות גדולה בגוף קטן.
׳על נהרות בבל׳
השיר הראשון שפרצתי איתו, הרגשתי שהוא בנה עוד אבן לבית המקדש עם כל הדמעות שאנשים הזילו כששמעו אותו, השיר נכנס ללבבות וגרם לתשוקה לבית המקדש ולגאולה.
׳בן של מלך׳
שיר שחיבר בין כולם, בין כל הגוונים, מחתונות חסידיות ועד למועדונים בלב תל אביב, עשה קידוש ה׳ גדול, ונתן תחושה אמיתית לכל אחד שהוא בן של מלך.
ישיבת ׳אור החיים׳
המקום שהאיר לי את הנשמה. מקום שבו שמרתי על העקרונות שלי, על זהות ועל סנטר פנימי יציב, למדתי איך לחיות חיי תורה לאור הזרקורים. זאת מסגרת תומכת כדי להישאר עם רגליים על הקרקע ולהתחזק, ועדיין להמשיך עם המוזיקה ולשמח לבבות. איזון בין העולם הפנימי לחיצוני. מקום שבו הכנתי את עצמי לבניית הבית האמיתי שלי.
שירות אזרחי
למדתי שלשמח חולים מדי יום זו לא רק שליחות גדולה ולא רק מצווה גדולה, אלא גם קניין גדול בנפש שלי – האפשרות לתת ללא תמורה ולשמח באמת היא אבן יסוד ביצירה שלי, במוזיקה ובבמה.
צה״ל
מתחיל מנשמות גדולות וקדושות שרוצות לשמור על עם ישראל ובאות לתת שלא על מנת לקבל.
הופעות בהפרדה
נותן מקום לכולם, שכולם ירגישו בנוח להתחבר להופעות שלי.
גיא ויהל
אנשים שהאהבה שלהם למוזיקה היא מעל הכול. תענוג לעבוד עם כישרונות גדולים כל כך. למדתי מהם הרבה על יצירה ועל תשוקה, ובעיקר על איך לתת כבוד למוזיקה.
׳קאמבק׳
מוזיקה הייתה חלק ממני תמיד, אבל החלום הגדול שלי הוא לגדול בשנית ולשחזר את ההצלחה ממקום בוגר, מחובר ומודע יותר.
׳רציתי לגדול׳
מתרגש להביא את היצירות שכל כך חלמתי עליהן לעולם. הקהל ריגש עם מיליוני צפיות והאזנות, מקווה שהשירים ישפיעו טוב בעולם ויתנו רק כוחות ושמחה. ■

שליפות

שליפות

אבא
תותח, דוגמה אישית, יציבות, ביטחון, אכפתיות, קשיחות, אהבה, השראה, אומץ, הומור, הרמת כוסית ואוכל טוב.
אימא
אמפטית, מבינה, לא מכריחה, אוהבת מאוד, רגישה, סובלנית, דואגת לבן בצבא, לוקחת ללב ממצב המדינה, אוהבת לחיות, לא אוהבת להשתעמם.
החצי השני
מלאת חיים ואהבה, אכפתית, רגישה, חרוצה, משקיענית, דורשת.
המשפחה
מקור כוח – אהבה גדולה, מבצרי, שמחה, צחוק, אהבת ארץ, ערבות והדדיות, דאגה לילדים, העתיד שלי, הגאווה שלי, ומי שמלמד אותי בעשור השישי על העולם.
ילדוּּת
ישראלית – סנדלים, אופניים, אבא במילואים, בית ספר, חוגים, ביטחון עצמי, דאגה לאחרים, חופשות אצל סבא וסבתא, תעודת סיום שנה, מחשב אישי, משחקים בחצר, גולות, מנהרת הזמן, סטיב אוסטין, סטארסקי והאץ׳, להקת אבבא, מכבי תל אביב אלופת אירופה.
שירות צבאי
לוחם בחטיבה 7 – חיילים, טנקים, היתקלויות, ניצחונות, משברים, התעלות רוחנית, הכרת החברה הישראלית לכל גווניה, גאווה במדינה ובארץ.
מבצע צבאי אפשרי ביהודה ושומרון
מציאות מחייבת – שמירה על צור מחצבתנו, הצלת חיים, הפעלת כוח בצד סובלנות ורגישות, הערכת המתיישבים והגנתם.
המצב הביטחוני בגבול לבנון
לשדר עוצמה ולא לחשוש, ליזום ולא להגיב – לא להיגרר, להיות יציבים, לתגבר בעוד כוח, מזימה איראנית.
מילואים
צבא העם האמיתי – אבא, המונים שיוצאים מביתם להגן על המדינה, מחויבות והתנדבות וכמובן מה שנקרא הישראלי היפה.
סרבנות
פעולה פסולה – לא עולה על הדעת, נוגד את ערכי הלוחם, נוגד את הרוח הציונית ונוגד את ערכי המדינה.
׳האדם שבטנק׳
ינצח – קשיחות בצד רגישות, עוצמה אדירה של אדם ומכונה, עבודת הצוות, השקעה אין קץ, אהבה.
חינוך
העתיד של החברה והמדינה – התחום שבו חייבים להיות הטובים ביותר, חינוך למצוינות האדם ולא רק מצוינות של ציונים. זה תחום שעלינו לפתח ולטפח.
ריבונות ביהודה ושומרון
עלינו לקבוע את גורלנו ולהאמין בצדקת הדרך – עניין של זמן, חוכמת המעשה, ערמומיות והמון סבלנות.
׳הביטחוניסטים׳
אהבת העם והארץ – אחים של ממש בעלי ערכים במלוא מובן המילה. מעשה ציוני אמיתי, אכפתיות אין סופית. כאלה שלא מתעסקים בטפל ודואגים לביטחון ישראל לדורות קדימה. ■

שליפות

שליפות

ההוריםדוד ואסנת. בעלי תשובה, עלו מאוסטרליה מתוך ציונות ואהבה לארץ.…
שליפות

שליפות

אבא אבא עלה מדרום אפריקה בגיל 19-20 אחרי מלחמת ששת…
שליפות

שליפות

אבאאהרן, יליד העיר יזד בפרס. עלה לארץ בשנת 1958. חשמלאי…
שליפות

שליפות

אבאמשה, בן לחלוצי כפר פינס. חקלאי בנשמה.אימאמלי, שורדת שואה שהטביעה…
שליפות

שליפות

אבאאבי היקר משיח. יליד שכונת הבוכרים בירושלים של שנות ה-40,…
שליפות

שליפות

אבאאהרון. אימא שושנה.החצי השני שרית. המשפחהעלמה (9), ינאי (6), ארי…
שליפות

שליפות

אבאגדל במוסקבה ולמד אומנות. עלה לארץ בראשית שנות ה-90.אימאגדלה בברדיצ'ב,…
שליפות

שליפות

אבאהוא ההוכחה שעם הרבה אמונה וכח רצון אפשר להתגבר על…
שליפות

שליפות

אבא יהושע. גדול הדור שלי. ממנו ספגתי אהבה לעם, לארץ…