טור אורח

יוליכנו קוממיות לארצנו ובארצנו

אבי רט | מנהל חינוכי ועורך התלמוד הישראלי

דרך הזהב של האדם המאמין היא למצוא את האיזון הנכון והראוי בין הריאלי למיסטי, בין הרציונלי לרוחני, בין הפרגמטי לרחפני, בין המעשי לאידאי, בין ההווה לנצח, בין הציני למשיחי, בין עולם הזה לעולם הבא.

אפשר ואולי גם צריך להיות אנשים ריאליים, פרגמטיים ורציונליים בבואנו לקבל החלטות אישיות או ציבוריות, ואפשר גם אחרת. אפשר להתבונן על כל המציאות מגובה של טפח מעל הקרקע, בעיניים של איש אמונה הניצב מול ספר הספרים וחזון הנביאים.

אפשר ללכת כך לאורך כל ההיסטוריה, מאברהם אבינו ועד מבצע אנטבה, מיהושע בן נון ועד מבצע משה, מהחשמונאים ועד יחידה 101, מכור הברזל במצרים עד הכור בדימונה, מדוד המלך ועד דוד בן-גוריון, ולבוא לכלל מסקנה פשוטה: מי שמנסה לחפש היגיון בכל המהלך היהודי הזה הוא לא הגיוני, ומי שמנסה למצוא ריאליה בכל התנועה היהודית והציונית לדורותיה הוא לא ריאלי.

72 שנים למדינת ישראל, הנמצאת בצומת דרכים היסטורי. עליה להחליט החלטות קשות וגורליות שעתידות להשפיע על עתידנו כאן בנושאי חוץ ופנים, בנושאי חינוך וביטחון, בנושאי חברה וכלכלה ובנושאי ההתיישבות וארץ ישראל. הכול עומד על הפרק.

השאלה המרכזית היא באילו עיניים מתבוננים במציאות הזו ובאילו כלים ניגשים להתמודד איתה.

אפשר להתבונן על החיים בעיניים עייפות, לאות, כבויות, המוכנות תמורת מנוחה של רגע ונזיד עדשים קטן למכור את הבכורה ואת הארץ, את הזהות ואת העצמאות, את הצביון ואת המהות. ואפשר להתבונן על הכול בעיניים הממוקמות טפח מעל הקרקע. זה גובה העיניים הראוי לאנשי אמונה בשעות אלו.

הרבה חשבון נפש על 72 שנים יש לעשות. על הצבא ומערכת המשפט, על החינוך והתרבות, על החברה והכלכלה, על התקשורת והאומנות, על הדת והמדינה, על הרבה דברים צריך כדאי וראוי לעשות בדק בית אמיתי נוקב ורציני. ומתוך כך להיערך לעתיד. לדורון. לתפילה. למלחמה. אלו כלי העבודה שלנו, ואיתם ב"ה ננצח. 

והעיקר להאמין. ולשמוח. על שבחר בנו. ונתן לנו. על ששם חלקנו כאן ועתה, ולא אז ושם.

יום העצמאות תמיד – והשנה בפרט, בתקופה של התמודדות עם הקורונה מצד אחד ועם כל אתגרי הדור והתקופה והעולם מצד שני – הוא יום שבו צריך לעצור ולשאוף אוויר. למלא פינו שירה והודאה על מה שכבר זכינו לו, למלא פינו תפילה וזעקה על מה שאנו מקווים ומייחלים לו ולעשות כיוון ראייה לעיניים שלנו, שישכילו וידעו לראות אל נכון גם את הכתובת על הקיר וגם את יד ה', גם את הנתונים, הגרפים וצגי המחשב, אבל גם ובעיקר לראות את התהליך והמהלך, את גואל ישראל הנוהג עולמו בחסד ובריותיו ברחמים, המוליכנו בדרכו שלו ובקצב שלו קוממיות לארצנו ובארצנו.

מאמרים נוספים מטור אורח

עוד במדור זה

כשמתייחסים לאנשים מסויימים בזלזול

כשמתייחסים לאנשים מסויימים בזלזול

01‭ ‬קראתי‭ ‬ברשתות‭ ‬שעדי‭ ‬אשכנזי‭, ‬סטנדאפיסטית‭ ‬מהשמאל‭, ‬צילמה‭ ‬במהלך‭ ‬הופעה‭…
אנו בוחרים בחיים והבוחר במוות ישא באחריות

אנו בוחרים בחיים והבוחר במוות ישא באחריות

השבוע‭ ‬עבר‭ ‬בקריאה‭ ‬ראשונה‭  ‬חוק‭ ‬עונש‭ ‬מוות‭ ‬למחבלים‭. ‬בהצגת‭ ‬החוק‭…
חינוך לקבלת האחר ושנאת ההוא

חינוך לקבלת האחר ושנאת ההוא

01‭ ‬בשנים‭ ‬הראשונות‭ ‬לקום‭ ‬המדינה‭, ‬הפוליטיקאים‭ ‬והמורים‭ ‬מהצד‭ ‬השמאלי‭ ‬של‭…
גבורה מעוררת השראה

גבורה מעוררת השראה

01‭ ‬קרית‭ ‬ארבע‭ ‬לבשה‭ ‬השבוע‭ ‬חג‭. ‬נראה‭ ‬שהרגע‭ ‬הזה‭ ‬הוא‭…
אל תתנו למחבלים לנצח

אל תתנו למחבלים לנצח

לפני‭ ‬שנתים‭ ‬הערבים‭ ‬יצאו‭ ‬להתקפת‭ ‬טרור‭ ‬על‭ ‬ישראל‭. ‬למה‭? ‬כי‭…
לכתך אחרי במדבר

לכתך אחרי במדבר

הדרך‭ ‬לארץ‭ ‬ישראל‭ ‬עוברת‭ ‬בישיבה‭ ‬בסוכות‭ ‬במדבר‭. ‬לכתך‭ ‬אחרי‭ ‬במדבר‭…
תשובה אל חבלי ארצנו

תשובה אל חבלי ארצנו

01‭ ‬יום‭ ‬הכיפורים‭ ‬הוא‭ ‬יום‭ ‬של‭ ‬חשבון‭ ‬נפש‭. ‬אבל‭ ‬הוא‭…
שירבו נצחונותינו כרימון

שירבו נצחונותינו כרימון

01‭ ‬בתקופה‭ ‬הזאת‭, ‬כל‭ ‬שנה‭ ‬מחדש‭ ‬הלילות‭ ‬מלאים‭ ‬באוויר‭ ‬חגים‭…
העובדות לא יבלבלו את הסטיגמות

העובדות לא יבלבלו את הסטיגמות

אי‭ ‬אז‭ ‬לפני‭ ‬כמה‭ ‬עשורים‭, ‬צחקה‭ ‬כל‭ ‬המדינה‭ ‬כשהגששים‭ ‬ירדו‭…
אידיאולוגיה גנוזה

אידיאולוגיה גנוזה

בבית‭ ‬כנסת‭ ‬אחד‭ ‬שהייתי‭ ‬מתפלל‭ ‬בו‭ ‬פעם‭, ‬עברו‭ ‬לחברה‭ ‬חיצונית‭…
קהילת קנאי תל אביב

קהילת קנאי תל אביב

עיריית‭ ‬תל‭ ‬אביב‭ ‬היא‭ ‬עירייה‭ ‬מאד‭ ‬דתית‭, ‬אפשר‭ ‬אפילו‭ ‬לומר‭…
דיון ציבורי על מהות קיומנו

דיון ציבורי על מהות קיומנו

הדיון‭ ‬הציבורי‭ ‬המתנהל‭ ‬עכשו‭ ‬הוא‭ ‬לא‭ ‬על‭ ‬הרעבים‭ ‬בעזה‭ ‬ולא‭…
מלאך מסולם יעקב

מלאך מסולם יעקב

במדינת‭ ‬ישראל‭, ‬יש‭ ‬הבדל‭ ‬בין‭ ‬הדרג‭ ‬הפוליטי‭ ‬לבין‭ ‬הדרג‭ ‬המקצועי‭.…
חזון

חזון

חורבן‭ ‬הבית‭, ‬ולהבדיל‭, ‬גם‭ ‬עשרים‭ ‬שנה‭ ‬לחורבן‭ ‬ישובינו‭ ‬ברצועת‭ ‬עזה‭,…
חמור מאוד

חמור מאוד

איש‭ ‬אחד‭, ‬לא‭ ‬נזכיר‭ ‬את‭ ‬שמו‭, ‬פרסם‭ ‬דברי‭ ‬נאצה‭ ‬מגעילים‭…
הן עם לבדד ישכון

הן עם לבדד ישכון

01‭ ‬לנצח, אחיאם‭ ‬חס‭ ‬וחלילה‭ ‬השמועות‭ ‬על‭ ‬פרטי‭ ‬ההסכם‭ ‬עם‭…