טור אורח

יוליכנו קוממיות לארצנו ובארצנו

אבי רט | מנהל חינוכי ועורך התלמוד הישראלי

דרך הזהב של האדם המאמין היא למצוא את האיזון הנכון והראוי בין הריאלי למיסטי, בין הרציונלי לרוחני, בין הפרגמטי לרחפני, בין המעשי לאידאי, בין ההווה לנצח, בין הציני למשיחי, בין עולם הזה לעולם הבא.

אפשר ואולי גם צריך להיות אנשים ריאליים, פרגמטיים ורציונליים בבואנו לקבל החלטות אישיות או ציבוריות, ואפשר גם אחרת. אפשר להתבונן על כל המציאות מגובה של טפח מעל הקרקע, בעיניים של איש אמונה הניצב מול ספר הספרים וחזון הנביאים.

אפשר ללכת כך לאורך כל ההיסטוריה, מאברהם אבינו ועד מבצע אנטבה, מיהושע בן נון ועד מבצע משה, מהחשמונאים ועד יחידה 101, מכור הברזל במצרים עד הכור בדימונה, מדוד המלך ועד דוד בן-גוריון, ולבוא לכלל מסקנה פשוטה: מי שמנסה לחפש היגיון בכל המהלך היהודי הזה הוא לא הגיוני, ומי שמנסה למצוא ריאליה בכל התנועה היהודית והציונית לדורותיה הוא לא ריאלי.

72 שנים למדינת ישראל, הנמצאת בצומת דרכים היסטורי. עליה להחליט החלטות קשות וגורליות שעתידות להשפיע על עתידנו כאן בנושאי חוץ ופנים, בנושאי חינוך וביטחון, בנושאי חברה וכלכלה ובנושאי ההתיישבות וארץ ישראל. הכול עומד על הפרק.

השאלה המרכזית היא באילו עיניים מתבוננים במציאות הזו ובאילו כלים ניגשים להתמודד איתה.

אפשר להתבונן על החיים בעיניים עייפות, לאות, כבויות, המוכנות תמורת מנוחה של רגע ונזיד עדשים קטן למכור את הבכורה ואת הארץ, את הזהות ואת העצמאות, את הצביון ואת המהות. ואפשר להתבונן על הכול בעיניים הממוקמות טפח מעל הקרקע. זה גובה העיניים הראוי לאנשי אמונה בשעות אלו.

הרבה חשבון נפש על 72 שנים יש לעשות. על הצבא ומערכת המשפט, על החינוך והתרבות, על החברה והכלכלה, על התקשורת והאומנות, על הדת והמדינה, על הרבה דברים צריך כדאי וראוי לעשות בדק בית אמיתי נוקב ורציני. ומתוך כך להיערך לעתיד. לדורון. לתפילה. למלחמה. אלו כלי העבודה שלנו, ואיתם ב"ה ננצח. 

והעיקר להאמין. ולשמוח. על שבחר בנו. ונתן לנו. על ששם חלקנו כאן ועתה, ולא אז ושם.

יום העצמאות תמיד – והשנה בפרט, בתקופה של התמודדות עם הקורונה מצד אחד ועם כל אתגרי הדור והתקופה והעולם מצד שני – הוא יום שבו צריך לעצור ולשאוף אוויר. למלא פינו שירה והודאה על מה שכבר זכינו לו, למלא פינו תפילה וזעקה על מה שאנו מקווים ומייחלים לו ולעשות כיוון ראייה לעיניים שלנו, שישכילו וידעו לראות אל נכון גם את הכתובת על הקיר וגם את יד ה', גם את הנתונים, הגרפים וצגי המחשב, אבל גם ובעיקר לראות את התהליך והמהלך, את גואל ישראל הנוהג עולמו בחסד ובריותיו ברחמים, המוליכנו בדרכו שלו ובקצב שלו קוממיות לארצנו ובארצנו.

מאמרים נוספים מטור אורח

עוד במדור זה

מטיילים בפסח תשפ"ג

מטיילים בפסח תשפ"ג

סוכות שמח בשומרון

חקלאות ומורשת בצפון הגולן
בהדרכת מרכז סיור ולימוד קשת יהונתן.
נטייל במסלול חדש שנפתח לאחרונה בשם עמק הבוסתנים ובבית החזית הסורי. המסלול מתחיל במצפור קונייטרה ליד אנדרטת כוח נתי ויורד לעבר מטעי הנשירים. לאחר מכן נעבור עם הרכבים אל בית החזית הסורי, תחנה מתוך שביל אלי כהן. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא ממצפור קונייטרה וחוזר למצפור קונייטרה. נספר על מלחמת יום כיפור במרחב ועל כוח נתי וקרבות עמק הבכא, על האופי המיוחד של החקלאות בצפון הגולן, על הרי הגעש והסביבה המיוחדת שלה ועל אלי כהן ובית החזית. נראה את סוריה, את קונייטרה הישנה ופריחת נשירים מרהיבה.

פריחה בנחל פארעם

בהדרכת מרכז סיור ולימוד אורות הגליל. 

נטייל בנחל פארעם, נחל מתחדש בגליל, נהנה מהפריחה ומתצפית לעמק החולה, נשמע את סיפור כפר פארעם ועל התחדשות הנחל ונשכשך רגליים בבריכה הקטנה. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מקבר חוני המעגל וחוזר לאותה הנקודה.  

מרוץ אל העבר בצפת העתיקה

פעילות מרוץ אל העבר בצפת העתיקה בהדרכת מרכז רוח צפת.

במהלך הפעילות בהנחיית מדריכים-אומנים נכין ברכה לחג, נגלה סודות המסתתרים בשירי הגדה של פסח, נלבש לבוש חגיגי מסורתי של עדות שונות, נכיר את חייהם של חכמי צפת ונתחבר לשרשרת הדורות של חכמי ישראל מיציאת מצרים ועד ימינו אנו.

מרוץ אל העבר הוא משחק פעיל ומאתגר המשלב ניווטים בסמטאות העתיקות עם משימות וחידות. המשתתפים מתחלקים לקבוצות ויוצאים לחשיפת הסודות המסתתרים בסמטאות העתיקות. כל קבוצה תקבל את מפת העיר ומעטפה עם רשימת התחנות. במהלך המשחק כל קבוצה תעבור ב-5 תחנות, 2 מהן יכללו הדרכה של אמני צפת וביתר התחנות תהיה משימה כתובה המצורפת במעטפה.

חקלאות ומורשת בצפון הגולן

בהדרכת מרכז סיור ולימוד מורשת הגליל העליון.

נטייל בסמטאות הכפר פקיעין, נתחיל בתצפית יפה על הכפר, נמשיך אל מערת רשב״י בה ע״פ המסורת הסתתר מפני הרומאים, נרד אל מעיין הכפר ונדבר על העדה הדרוזית ומנהגיה הייחודיים, נבקר בבית הכנסת העתיק ששימש את הקהילה היהודית בפקיעין ועוד. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מתצפית מעל המערה וחוזר לחניה הסמוכה לתצפית.

 

צעדת השומרון
מתי: יום שלישי 11/10 ט״ז תשרי א׳ דחוה״מ
שעה: יציאה בשעה 11:00 מצומת שבי שומרון.
מה בתכנית: אירוע משפחתי מושקע, שמתחיל בצעידה קצרה משבי שומרון אל תחת הרכבת בסבסטיה, וממשיך להפנינג משפחות ענק, הופעה של הזמרים שולי רנד ויונתן רזאל (בשעה 14:00), הצגה של כוכב הילדים טוביה רוזנפלד מפגש קרוב ומרתק עם ראשוני המתיישבים בשומרון וסיפורם מגוף ראשון. סוכה כשרה במקום. דוכני מזון בתשלום.
איך מגיעים: צומת שבי שומרון. (חניה בפארק תעשיות בראון)

פסטיבל המרפסת של המדינה בפדואל

מתי: ימים שלישי-חמישי בין השעות: 10:00-16:00

מה בתוכנית: במסגרת ״פסטיבל המרפסת של המדינה, ה-14״, בישוב פדואל תוכלו להשתתף בהפרחת עפיפונים עפיפוניאדה, ולהנות מעמדות משחק לכל הגילאים. במרפסת תעמוד נקודת מידע, ויצאו ממנה סיורים מודרכים כל שעה עגולה. כמו כן לרשות המבקרים יוצבו במקום דוכני מזון בתשלום. סיור מודרך יצא פעם ביום מהמרפסת לנחל צרדה והסעה חזור למרפסת של המדינה.

סוכה כשרה במקום. 

פסטיבל חג בנחל קנה

מסלול טיול  בקנה:

מתי:  שלישי -שישי  בין השעות: 10:00-15:00

מה בתוכנית: מזמינים אתכם לצאת עם הילדים לטיול בערוץ נחל קנה בינות לבוסתנים, חורש מפותח ומעיינות מפכים. תחנת מידע מאוישת במדריכים ומתנדבים תחכה לכם בפארק נחל קנה, משם ניתן לטיול רגלי עם הילדים בשביל היורד למעיינות שבוואדי. אורכו כ 3 ק״מ לכיוון אחד ומשך הטיול כשעתיים.

שימו לב: המסלול אינו מעגלי ובסיומו יעמדו לרשות המטיילים שאטלים שיחזירו את המטיילים לפארק קנה, למקום חניית הרכבים.

פסטיבל נחל קנה

מתי:  רביעי-חמישי בין השעות: 10:15:00

מה בתוכנית: רביעי 12/10: עמדת קרמיקה ויצירה לילדים בפארק שער קנה. ממתקן אומגה וקיר טיפוס במהלך מסלול הטיול.

חמישי 13/10: יוקם מתחם משחקים: משחקי ענק לילדים ולכל המשפחה במהלך מסלול הטיול.

סוכה כשרה במקום.

פסטיבל ״שומרון טעים להכיר״ 

היכן: במתחם פארק שער קנה

מתי: יום חמישי בין השעות: 17:00-22:00

מה בתוכנית: פסטיבל אוכל, מגוון פוד-טראקים, בירה, קינוחים ומוזיקה טובה.

סוכה כשרה במקום.

 
[elementor-element…
מטיילים בפסח

מטיילים בפסח

נחל "ואחיתה", מסלול למיטבי לכת באורך של 15 ק"מ מאתגרים…
יקבים, נופים ונקבת מים

יקבים, נופים ונקבת מים

טבילת בוקר והליכה בנקבת מים עתיקה עין כפיר | צילום:…
כך הפך השומרון לממלכת תיירות

כך הפך השומרון לממלכת תיירות

המשושה - חוות גלעד רגע לפני סוכות, חג הטיולים הבלתי…
אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

גריסת האבנים העתיקות מסביב למזבח יהוושע ע"י הרשות הפלסטינית זיעזעו…