יהדות עכשיו

מהפכה של שמחה

צופיה לקס, סטנד-אפיסטית, שחקנית ויוצרת תיאטרון, אם לתשעה המתגוררת ביישוב עפרה, אישה מלאת אנרגיות השומרת תמיד על קצב של עשייה, מצאה את עצמה בתקופה הזאת עוצרת, מתכנסת לתוך עצמה ולתוך המשפחה.

"לפעמים מישהו צריך לעצור אותנו כדי שננשום קצת ונחשב מסלול מחדש. הקורונה עצרה לי את מרוץ הפרנסה, ואני מתפללת שהפרנסה תבוא בקלות ואמשיך להגשים את הייעוד שלי בעולם", היא משתפת אותי רגע לפני שהייתה אמורה לחזור להופיע על הבמות אחרי ט' באב. השנה שיבשה הקורונה את התוכניות.
תמיד מסקרן אותי אם שחקנים נולדים כאלה או פתאום מגלים את עצמם. מתי הבנת שאת בעצם שחקנית ושזה הייעוד שלך בחיים?
"אני חושבת שזה היה במופע הסטנד-אפ הראשון שלי. אני לא זוכרת אפילו למה בכלל פנו אליי. הייתי אז שחקנית בתיאטרון ילדים עם רזומה משפחתי במופעי מקווה ובאירועי חינה משפחתיים, ויום אחד בעלי התקשר ואמר לי שבמועצה הדתית שומרון עורכים ערב לבלניות ורוצים שאופיע שם כסטנד-אפיסטית.
"לקחתי את האחיינית שלי שתשמיע מוזיקה ברקע. אמרתי לה: 'נאלתר, את כבר תרגישי איזו מוזיקה לשים', ונתתי סטנד-אפ שהולך עד היום. אחרי המופע הבנתי שהקב"ה פתח לי דלת חדשה, אז פשוט עברתי דרכה, והינה אני כאן כבר 19 שנה על הבמה".
איך את חווה את התקופה הזאת ללא במות ומופעים?
"בהתכנסות מוחלטת, בבירור פנימי מה הקב"ה מבקש מאיתנו, מה אני יכולה לתקן. הקורונה הזאת הקפיצה אותי מאוד אבל גם נתנה לי כאפות. לא אהבתי את כל מה שראיתי בהתבוננות הזאת, אבל בכוונתי לשנות כל חלק לא אהוב. אם היה אפשר לקבל את הטירוף הזה בלי חולים, נפטרים ומובטלים, הייתי מבקשת שתישאר עוד איזה חצי שנה".
איפה הקורונה תפסה אותך?
"מייד אחרי בר המצווה של הבן שלי, בשיא מופעי חודש אדר, שהם הפרנסה של השנה והזמן הכי כיפי בתחום. לא ראיתי את זה בא ולא נערכתי משום בחינה, ויש בזה גם משהו טוב. קצת איבוד שליטה לא עשה רע לאף אחד. בסוף (ובהתחלה) לא אנחנו מנהלים את העולם הזה. מזל".

עם כל הכאב אני חושבת שההבנה שהחיים קצרים מביאה לחיים תכליתיים, מלאים בהבנה כמה כלום לא מובן מאליו, למרות שלפעמים אני מרגישה שמי שאיבדו בחייהם מדברים בשפה שונה מהשאר. והשמחה? השמחה היא עניין גנטי.

עברת בחייך כמה ניסיונות מטלטלים ולא פשוטים. את יכולה לספר עליהם? ואיך מכניסים בכל זאת את השמחה לחיים?
"ואו, מאיפה להתחיל ואיך לספר את זה בלי להישמע מתבכיינת או מסכנה? זה התחיל כשהייתי בת שנתיים וחטפתי כווייה בדרגה שתיים-שלוש כשבייביסיטר שפכה עליי מחם של שבת. אף אחד לא יודע מה קרה שם כי הנערה נמלטה ואין מי שיספר את הסיפור. המזל שלי הוא שאני לא זוכרת כלום (הטראומה של אימא שלי). הצלקות לקחו אותי לחוויות חברתיות קשות מאוד לאורך השנים, וזה חישל אותי.
"כשהייתי בת 8 איבדתי את אבא שלי בתאונת פיגוע. נהג משאית נכנס בו, ולאחר התאונה העלו את אבא שלי על מונית לבית חולים ברמאללה. לא ממש יודעים אם הוא נהרג במקום או בדרך, אבל האיש שהיה כל חיי הלך, ומאז אני נושאת את אובדנו בכאב גדול, וכן, גם מעלה על זה הצגה. זאת השפה שלי.
"לאורך השנים שאחר כך נפרדנו גם מסבא, הרב מאיר יאודה גץ ( ה'טעות' במקור), שהיה רב הכותל והיה לנו לאב כל השנים, ולאחר שנים נקטפו מאיתנו יקרים אחרים במשפחה.
"עם כל הכאב אני חושבת שההבנה שהחיים קצרים מביאה לחיים תכליתיים, מלאים בהבנה כמה כלום לא מובן מאליו, למרות שלפעמים אני מרגישה שמי שאיבדו בחייהם מדברים בשפה שונה מהשאר. והשמחה? השמחה היא עניין גנטי. אני מסתכלת אחורה מדי פעם לבדוק שאבא שלי אוהב את ההומור והצחוק שאני מביאה איתי לא פחות מאת הרצינות והעומק".

את בחורה מוכשרת ויצירתית שבכל פעם מפתיעה במופע חדש. הצלחת גם בתקופה הזאת להמציא את עצמך מחדש?
"בתחילת הקורונה יצאתי במשחק מהמם לליל הסדר: לוח מיוחד שמלווה את כל ליל הסדר ומשובצות בו פעילויות וחידות. זאת הייתה תחושה של גאולה ונס. גם הצגה חדשה נולדה, אבל הכי הכי אני חושבת שהמצאתי את עצמי כאדם, לא כשחקנית. וזה בעיניי הישג גדול יותר".
איזו תובנה אימצת מהתקופה הזאת?
"הבנתי שאיבדתי את הדרך באמצע. כל החיים הבית היה בראש ובראשונה, לפני הכול. זה המקור, ולשם אני חוזרת. המרדף אחרי הפרנסה גרם לי לאבד מסלול. הרבה שעות מחוץ לבית במרוץ אין-סופי, ולא שמתי לב למחירים הכבדים

 (אם כי אני עדיין אישה של בית). הקורונה החזירה לי את סדר העדיפויות. אני מקווה מאוד מאוד שלא לאבד את הצומת הזה".
כאימא לתשעה, בלי עין הרע, איך מתפעלים קיץ של קורונה עם הילדים? 
"בהכי זרימה שיש, בהנאה הכי גדולה, חיבוקים ונשיקות, נשיקות וחיבוקים. בלי תוכניות מוגזמות, בלי לרדוף אחרי הצל של עצמנו ואחרי האטרקציות של מחר. דשא, פיתוח הגינה, בריכה בחצר ולילה באוהלים בחצר. מי צריך יותר מזה?"
על מה את חולמת בימים אלו?
"על פרנסה בלי דאגות שתאפשר חיים מאוזנים (או חיים מאוזנים שיאפשרו פרנסה בכבוד. הסדר לא משנה), בריאות לכולם, ובעיקר להצליח להיות מחוברת לייעוד שלי בלי להתבלבל, בלי רעשי רקע. לפעמים אני ממש מצטערת שהקב"ה לא מתקשר איתי מילולית, הייתי שמחה לשמוע לאן עוד אני יכולה לגדול (חוץ מלרוחב)".
מה את מאחלת לעצמך?
"לא להחמיץ הזדמנויות ולהמשיך לחיות בכל יום כאילו הוא היום היחיד".

עוד במדור זה

מטיילים בפסח תשפ"ג

מטיילים בפסח תשפ"ג

סוכות שמח בשומרון

חקלאות ומורשת בצפון הגולן
בהדרכת מרכז סיור ולימוד קשת יהונתן.
נטייל במסלול חדש שנפתח לאחרונה בשם עמק הבוסתנים ובבית החזית הסורי. המסלול מתחיל במצפור קונייטרה ליד אנדרטת כוח נתי ויורד לעבר מטעי הנשירים. לאחר מכן נעבור עם הרכבים אל בית החזית הסורי, תחנה מתוך שביל אלי כהן. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא ממצפור קונייטרה וחוזר למצפור קונייטרה. נספר על מלחמת יום כיפור במרחב ועל כוח נתי וקרבות עמק הבכא, על האופי המיוחד של החקלאות בצפון הגולן, על הרי הגעש והסביבה המיוחדת שלה ועל אלי כהן ובית החזית. נראה את סוריה, את קונייטרה הישנה ופריחת נשירים מרהיבה.

פריחה בנחל פארעם

בהדרכת מרכז סיור ולימוד אורות הגליל. 

נטייל בנחל פארעם, נחל מתחדש בגליל, נהנה מהפריחה ומתצפית לעמק החולה, נשמע את סיפור כפר פארעם ועל התחדשות הנחל ונשכשך רגליים בבריכה הקטנה. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מקבר חוני המעגל וחוזר לאותה הנקודה.  

מרוץ אל העבר בצפת העתיקה

פעילות מרוץ אל העבר בצפת העתיקה בהדרכת מרכז רוח צפת.

במהלך הפעילות בהנחיית מדריכים-אומנים נכין ברכה לחג, נגלה סודות המסתתרים בשירי הגדה של פסח, נלבש לבוש חגיגי מסורתי של עדות שונות, נכיר את חייהם של חכמי צפת ונתחבר לשרשרת הדורות של חכמי ישראל מיציאת מצרים ועד ימינו אנו.

מרוץ אל העבר הוא משחק פעיל ומאתגר המשלב ניווטים בסמטאות העתיקות עם משימות וחידות. המשתתפים מתחלקים לקבוצות ויוצאים לחשיפת הסודות המסתתרים בסמטאות העתיקות. כל קבוצה תקבל את מפת העיר ומעטפה עם רשימת התחנות. במהלך המשחק כל קבוצה תעבור ב-5 תחנות, 2 מהן יכללו הדרכה של אמני צפת וביתר התחנות תהיה משימה כתובה המצורפת במעטפה.

חקלאות ומורשת בצפון הגולן

בהדרכת מרכז סיור ולימוד מורשת הגליל העליון.

נטייל בסמטאות הכפר פקיעין, נתחיל בתצפית יפה על הכפר, נמשיך אל מערת רשב״י בה ע״פ המסורת הסתתר מפני הרומאים, נרד אל מעיין הכפר ונדבר על העדה הדרוזית ומנהגיה הייחודיים, נבקר בבית הכנסת העתיק ששימש את הקהילה היהודית בפקיעין ועוד. הסיור הינו מסלול מעגלי היוצא מתצפית מעל המערה וחוזר לחניה הסמוכה לתצפית.

 

צעדת השומרון
מתי: יום שלישי 11/10 ט״ז תשרי א׳ דחוה״מ
שעה: יציאה בשעה 11:00 מצומת שבי שומרון.
מה בתכנית: אירוע משפחתי מושקע, שמתחיל בצעידה קצרה משבי שומרון אל תחת הרכבת בסבסטיה, וממשיך להפנינג משפחות ענק, הופעה של הזמרים שולי רנד ויונתן רזאל (בשעה 14:00), הצגה של כוכב הילדים טוביה רוזנפלד מפגש קרוב ומרתק עם ראשוני המתיישבים בשומרון וסיפורם מגוף ראשון. סוכה כשרה במקום. דוכני מזון בתשלום.
איך מגיעים: צומת שבי שומרון. (חניה בפארק תעשיות בראון)

פסטיבל המרפסת של המדינה בפדואל

מתי: ימים שלישי-חמישי בין השעות: 10:00-16:00

מה בתוכנית: במסגרת ״פסטיבל המרפסת של המדינה, ה-14״, בישוב פדואל תוכלו להשתתף בהפרחת עפיפונים עפיפוניאדה, ולהנות מעמדות משחק לכל הגילאים. במרפסת תעמוד נקודת מידע, ויצאו ממנה סיורים מודרכים כל שעה עגולה. כמו כן לרשות המבקרים יוצבו במקום דוכני מזון בתשלום. סיור מודרך יצא פעם ביום מהמרפסת לנחל צרדה והסעה חזור למרפסת של המדינה.

סוכה כשרה במקום. 

פסטיבל חג בנחל קנה

מסלול טיול  בקנה:

מתי:  שלישי -שישי  בין השעות: 10:00-15:00

מה בתוכנית: מזמינים אתכם לצאת עם הילדים לטיול בערוץ נחל קנה בינות לבוסתנים, חורש מפותח ומעיינות מפכים. תחנת מידע מאוישת במדריכים ומתנדבים תחכה לכם בפארק נחל קנה, משם ניתן לטיול רגלי עם הילדים בשביל היורד למעיינות שבוואדי. אורכו כ 3 ק״מ לכיוון אחד ומשך הטיול כשעתיים.

שימו לב: המסלול אינו מעגלי ובסיומו יעמדו לרשות המטיילים שאטלים שיחזירו את המטיילים לפארק קנה, למקום חניית הרכבים.

פסטיבל נחל קנה

מתי:  רביעי-חמישי בין השעות: 10:15:00

מה בתוכנית: רביעי 12/10: עמדת קרמיקה ויצירה לילדים בפארק שער קנה. ממתקן אומגה וקיר טיפוס במהלך מסלול הטיול.

חמישי 13/10: יוקם מתחם משחקים: משחקי ענק לילדים ולכל המשפחה במהלך מסלול הטיול.

סוכה כשרה במקום.

פסטיבל ״שומרון טעים להכיר״ 

היכן: במתחם פארק שער קנה

מתי: יום חמישי בין השעות: 17:00-22:00

מה בתוכנית: פסטיבל אוכל, מגוון פוד-טראקים, בירה, קינוחים ומוזיקה טובה.

סוכה כשרה במקום.

 
[elementor-element…
מטיילים בפסח

מטיילים בפסח

נחל "ואחיתה", מסלול למיטבי לכת באורך של 15 ק"מ מאתגרים…
יקבים, נופים ונקבת מים

יקבים, נופים ונקבת מים

טבילת בוקר והליכה בנקבת מים עתיקה עין כפיר | צילום:…
כך הפך השומרון לממלכת תיירות

כך הפך השומרון לממלכת תיירות

המשושה - חוות גלעד רגע לפני סוכות, חג הטיולים הבלתי…
אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

אלפים יטיילו בסוכות במזבח יהושע

גריסת האבנים העתיקות מסביב למזבח יהוושע ע"י הרשות הפלסטינית זיעזעו…