טור אורח

מוסר מלחמה – חישוב מסלול מחדש

מדוע נזף הגנרל האמריקאי בקצין הישראלי על מוסר המלחמה של צה"ל? על קריסת הקונספציות השגויות, והצמא האדיר בעם למוסר מלחמה יהודי המסוגל להכריע את הרוע.
פני הרוע נחשפו במלוא כיעורם. במשך השנים האחרונות הצילה כיפת ברזל המבורכת נפשות רבות, אך יחד עם זאת כיסתה את פני הרוע מולו התמודדנו.
הרי אויבינו מצידם כיוונו תמיד את הטילים לאוכלוסייה אזרחית, וברצחנותם קיוו להרוג בנו ללא שום הבחנה. הצלחותיה של כיפת ברזל דחקו את רשעותם לתחתית התודעה הישראלית ואפשרו למשאלות לב המנותקות מהמציאות לקנות שביתה בתוכנו.
חדירת המחבלים האיומה לשטחי ארצנו חשפה את הרשעות בשיאה ללא שום מסכות: טבח מזעזע; חוטפים נשים, ילדים וקשישים ללא רחם – מניצולת שואה בת 85 ועד אימהות שתינוקות בידיהן;
מראות קשים אלו הובילו לאמירות מפתיעות גם מעיתונאים ואנשי רוח שלרוב מייצגים כיוונים אחרים לגמרי. עם ישראל כולו מבין שמה שהיה לא יכול להיות, שלא ניתן להמשיך באותם כללי משחק עקומים בהם התנהלנו עד היום.
תודעת אויב
כאשר שאל ד"ר משה זיידל את הרב קוק בנוגע למלחמות האכזריות המופיעות בתנ"ך, השיב לו הרב: "אי אפשר היה כלל, בשעה שהשכנים כולם היו זאבי ערב ממש, שרק ישראל לא ילחם, שאז היו מתקבצים ומכלים חס ושלום את שאריתם; ואדרבא היה מוכרח מאד גם להפיל פחד על הפראים גם על ידי הנהגות אכזריות, רק עם צפיה להביא את האנושיות למה שהיא צריכה להיות, אבל לא לדחוק את השעה".
כלומר, לא ניתן לנהל מלחמה ללא התחשבות ברמה המוסרית של האויב, והבנת דרכי חשיבתו ומה ירתיע אותו. כדברי מזרחנים רבים, ובהם ד"ר מרדכי קידר, המערב ומדינת ישראל כושלים במאבק בטרור המוסלמי כי הם מחילים עליו את תפיסת העולם הערכית שלהם, ולא מצליחים להבין את שפתו ותפיסתו. במשך שנים טענו ש'שלום כלכלי' יגרום להפסקת התוקפנות, תוך התעלמות מוחלטת מדבריו המפורשים של חמאס ומהמציאות בשטח. שנים מוכרים לציבור חלוקה דמיונית בין קווי 67 לקווי 48, תוך זלזול עמוק באידאולוגיה הברורה שחפצה בהשמדת כל היהודים בכל גבול שהוא, כפי שהתברר באופן מוחשי מדי בימים האחרונים, בהם לא הבחינו בין קיבוצניק למתנחל. התוודענו לכך ש'זאבי ערב' הם לא רק נחלתו של העולם העתיק, אלא גם של אויבינו בימינו. חברה שמקדשת את המוות, ובמקום להשקיע את כספיה הרבים בחינוך והתפתחות כלכלית ומוסרית, משקיעה אותו בהתעצמות של רוע על מנת להשמיד להרוג ולאבד את כל היהודים, מנער ועד זקן, טף ונשים. מבחינתם, היה עדיף שזה יקרה גם ביום אחד.
כיצד נהיה הצבא המוסרי ביותר בעולם?
במשך שנים צה"ל מתהדר בתואר 'הצבא המוסרי ביותר בעולם'. האמנם כן? דיברתי עם מכר שהיה חלק מצוות התחקור של צה"ל לזיהוי כשלים מוסריים במבצע 'צוק איתן'. הוא סיפר לי על מפגש מעניין עם גנרל בצבא האמריקאי, שאמר לו: 'אתם לא שפויים, אתם מעמידים סטנדרטים מוסריים שאף צבא בעולם לא יכול לעמוד בהם!'. זו לא היתה מחמאה, זו היתה נזיפה על התנהלות טהרנית שלא מאפשרת את הכרעת האויב. כנראה שבין היתר הוא התכוון לנוהל לפיו לפני הפגזת האויב שולחים התראה ועושים 'הקש בגג'. אנחנו במלחמה, ולא במבצע התרמה של ארגון צדקה! התנהלות זו נראתה מוסרית והצטלמה טוב מאוד בטווח המיידי, אך כיום אנו אוכלים את פירות הבאושים שלה, שמראים עד כמה היתה זו עוולה מוסרית שהובילה בסופו של דבר ליותר הרוגים וסבל בעולם. בסבבים הקודמים לא נכבשה הרצועה בשל חשש להרוגים רבים (ההערכות היו שהם יגיעו ל-400 חיילים). כיום, לצערנו, אנו עומדים כבר על יותר מ-1400 הרוגים כשרבים מתוכם אזרחים, וזאת כאשר הטילים עוד משוגרים לתוך ארצנו.
החמאס בעורמתו לועג לתמימותנו, ומשתמש בכל האמנות הבינלאומיות כדי להגביר את הטרור ולהשתמש בבתי חולים וגני ילדים כקיני טרור ועמדות משגרים. הוא ההורג את אזרחיו כשהוא משתמש בהם כמגן אנושי, ולא אנחנו. מדוע אם כן, נסכן את חיילינו בגלל שאויבינו בזים לחיי אזרחיהם, ובוחרים באופן מודע להפקירם על מנת להגביר את הפגיעה באזרחינו וחיילינו?? (מה עוד שאותם אזרחים עזתים אינם תמימים, אלא הם צהלו ברחובותיהם בראותם גופות ושבויים ישראלים, והביעו את תמיכתם במעשי הזוועה).
וכדברי הרב שאול ישראלי, שגישתו הכללית היתה לכבד את עקרונות מוסר המלחמה המקובלים בעולם, ויחד עם זאת כתב במפורש: "שיש מקום לפעולות תגמול ונקם נגד צוררי ישראל, ופעולה כזאת היא בגדר מלחמת מצווה. וכל אסון ופגע שקורה לפורעים ולבעלי בריתם ולילדיהם, הם הם שערֵבים לזה, והם עוונם יישאו. ואין שום חובה להימנע מפעולות תגמול מחמת חשש שייפגעו בזה חפים מפשע, כי לא אנו הגורמים, כי אם הם עצמם, ואנחנו נקיים".
רוח חדשה בעם
החידוש בעקבות קריסת הקונספציה השגויה הוא שכיום, באופן חריג מאוד, לא מדובר כבר בשמאל וימין, אלא עם ישראל על חלקיו השונים בשל לשינוי כללי המשחק. הוא צמא למוסר יהודי אמיתי שמגן על אזרחיו, ולא מסכן את חייליו כדי להגן על אזרחי האויב הצוהלים למראות נפילת חיילינו ואזרחינו.
גם בערוצי תקשורת בעלי אג'נדה אחרת נאמרות אמירות שלא נשמעו בעבר. בכל הסבבים הקודמים, באולפני החדשות הטיחו בלעג: 'אז מה אתם רוצים למוטט את שלטון החמאס ואז לחזור לעזה?? השתגעתם?' המצב כעת שונה לגמרי, וחיסול מוחלט של החמאס זו פתאום האופציה הסבירה ביותר. האלוף במיל' גיורא איילנד כתב באתר N12: "כשאתה במלחמה עם מדינה אחרת אתה לא מאכיל אותם, אתה לא מספק להם חשמל או דלק או מים או כל דבר אחר. אתה יוצר מצור מלא על אותה מדינה. נגד מדינה אפשר לתקוף בצורה הרבה יותר רחבה… זה מה שקרה ליפנים כשתקפו את פרל הארבור, לגרמנים ולאחרים. זה לא יהיה קל, לחמאס יש כעת קלפי מיקוח ביד. נדרשת נחישות לאומית ונכונות לעשות דברים בסדרי גודל שלא היו כמוהם מעולם". ההשלכות של דבריו על האוכלוסיה האזרחית בעזה ברורים מאוד.
אל לנו להיתלות בתמיכת האומות. עלינו לדעת שהמציאות כיום קוראת לנו להוביל את המוסר העולמי, ולא להתבטל כלפי דרישות בלתי מוסריות שהעולם בעצמו לא מיישם במלחמותיו השונות. בלי בהירות בצדקת הדרך המוסרית, לא נוכל לצלוח את הלחימה.
לא להחמיץ את השעה
הקב"ה מנהל את העולם, בעל המלחמות מצמיח מתוכן את הישועות, ומכריח אותנו דרך המציאות לחזור לזהותנו, למוסריותנו, ומתוך כך לחבלי ארצנו שנזנחו מתוך עוולה מוסרית. העם על גווניו השונים מתגייס באחדות נפלאה בחזית ובעורף, ובשל לדרך אחרת – דרכו של המוסר היהודי, המבין שאהבת הטוב והצדק מובילה בעת הצורך למלחמה קשה ותקיפה כנגד הרוע הצרוף.
כעת הגיע זמנה של ההנהגה להצטרף לרוחו הגדולה של עמנו הנפלא, ולא להחמיץ את השעה ההיסטורית. עלינו כאזרחים וחיילים לעשות ככל יכולתנו על מנת להציף גישה מוסרית זו בשיח הציבורי, ולהשפיע בדרכים ישירות ועקיפות על נציגי הציבור שלנו. לא עוד הססנות! נדרשת הכרעת המלחמה, תוך הבנה שחיי חיילינו והשמירה על בטחונם קודמים לחיי תושבי עזה שבחרו בחמאס ותומכים בו. זה הצו המוסרי בעת הזו.
מתוך דחיפה ותפילה למימוש מדיניות מוסרית זו על ידי הנהגתנו, תתקיים בחיילינו בקרוב תפילתו של דוד: "אֶרְדּוֹף אוֹיְבַי וְאַשִּׂיגֵם וְלֹא אָשׁוּב עַד כַּלּוֹתָם". ■

עוד במדור זה

״מילדים קטנים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים קטנים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל נר שמיני של חנוכה ה׳תשפ״ג, התבשרנו על פטירתו של זקן רבני הציונות הדתית, הרב חיים מאיר דרוקמן זצ״ל. הרב נדבק בנגיף הקורונה בפעם השנייה, מצבו הבריאותי לא היה טוב וכחודש לאחר שחגגו לו יום הולדת 90 הרב נלקח מאיתנו ושב לעולם שכולו טוב. למוחרת יום הפטירה, בעיצומו של ״זאת חנוכה״, רבבות מעם ישראל יצאו למרכז שפירא ללוות את הרב למנוחת עולמים. שנה חלפה מאז שוחחנו עם הרב מיכה הלוי, רב העיר פתח תקווה וראש ישיבת ״עטרת נחמיה״ בתל אביב.

הרב דרוקמן זצ״ל שימש במספר תפקידים ציבוריים חשובים, ביניהם – ראש ישיבת אור עציון, רב היישוב מרכז שפירא, נשיא איגוד ישיבות ההסדר, ויושב ראש מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא. בעברו, בין היתר, כיהן כחבר כנסת ולאחר מכן כיהן כראש מערך הגיור במשרד ראש הממשלה. מי שהכיר את הרב ידע שמדובר באישיות רבת פעלים, מלאה באהבת ישראל, שכל כולה למען העם והמדינה.

וכדי להמחיש דבר זה סיפר הרב שמואל אליהו שפעם שאלו את הרב מרדכי אליהו זצ״ל: ״איך אפשר לאהוב את כל עם ישראל?״, והרב ענה: ״זה באמת קשה ולא פשוט. אבל אני מצאתי פתרון: אני אוהב את הרב דרוקמן והוא אוהב את כל ישראל״.

״סימניות בכל ספר״

הרב מיכה הלוי הוא אחד מהאנשים שהכירו את הרב ושראה מקרוב את גדולתו. הרב מיכה כיהן כר״מ בישיבת ההסדר אור עציון וזכה לעבוד עם הרב דרוקמן כתשע שנים.״הקשר שלי עם הרב דרוקמן החל עוד כשהייתי נער, לפני כ-45 שנים, בתל אביב״, משתף הרב מיכה. ״הרב דרוקמן היה מגיע לשלוחה של מכון מאיר בתל אביב להעביר שיעורים. היו מגיעים מספר לא קטן של נערים, ביניהם אני, ואפשר לומר בפה מלא שהרב עיצב את האישיות שלנו. הוא הפיח רוח של תורה ושל אמונה גדולה. אני זוכר שבשיעורים הרב היה עם הרבה מאוד ספרים, ועם סימניות בכל ספר. הוא היה קורא פסקאות מספרים שונים החל מהתנ״ך, דרך מדרשים וכלה בכל ספרי הרב (קוק) זצ״ל, מדייק במילים הכתובות. היה מדהים לראות תלמיד חכם שמוסר שיעורי תורה בכל רחבי הארץ ומפיץ את התורה הגואלת – תורת הרב צבי יהודה זצ״ל״.

כאמור, הרב מיכה הלוי היה ר״מ בישיבת אור עציון, בזמן שהרב דרוקמן היה במקביל גם ראש הישיבה וגם חבר כנסת: ״אפילו בימים עמוסים שהיו לרב מחוץ לישיבה, הוא לא ויתר והיה מגיע להעביר שיעורים רבים בשעות הלילה המאוחרות לכלל תלמידי הישיבה – החל משיעור א ועד שיעורי ח ובוגרי הישיבה שבאו לשיעור פעם בשבוע. לעניות דעתי הרב העביר עשרות שיעורים בשבוע על אף היותו עסוק בצורכי ציבור, ולכן הוא דמות מרכזית בלימוד התורה של התלמידים ולא רק בעיצוב אישיותם״.

״התייחס לכל אדם כאות בתורה״

איך היה לעבוד עם הרב דרוקמן?

״צריך לדעת שפגישה או שיחת טלפון עם הרב יכולה להתקיים בכל שעה מתוך 24 השעות שיש ביממה. ותמיד בשיחה הרב חד ונמצא בעירנות מוחלטת. למרות כל העיסוקים הרבים שהרב עוסק בהם במקביל – כשאתה מדבר איתו על נושא מסוים הוא ממוקד מאוד באותו עניין כאילו זה הדבר היחיד שכרגע קיים. זה לא ייאמן. הרב נותן את אותו מיקוד גם לעיסוק בבעיה של תלמיד מסוים וגם לעיסוק בעניין ציבורי ברומו של עולם. זה מיוחד וייחודי מאוד״.

ממה זה נובע?

״אני חושב שבראש ובראשונה זה נובע מהתפיסה התורנית שבו, מהתורה שלו. דהיינו, הרב דרוקמן חי את הפסקאות באהבת ישראל שכתובים בספר ׳אורות׳. שם כתוב שאהבת ישראל זה מקצוע גדול בתורה. כלומר, ׳ואהבת לרעך כמוך ואידך זיל גמור׳, זה כל התורה כולה. יש שישים ריבוא אותיות בתורה, וכל אחד הוא אות בתורה. הרב דרוקמן התייחס לכל אדם כאות בתורה. וזה בא מתוך תפיסה של תורה, זה ממש לחיות את אותה פסקה ב׳אורות׳. והכול נובע מהיחס לכלל ישראל, כמו שהפסקאות שם ממשיכות ואומרות שהסנגוריה על ישראל לא תסמא את עינינו לראות את מומיה, ואף על פי כן כולך יפה רעייתי ומום אין בך. דהיינו, להגדיר שכל חולשות וחסרונות שיש בחלק מעם ישראל זה מום עובר, אך כאשר מסתכלים על הכלל, אין מום – ׳כולך יפה רעייתי׳. לאור זאת הרב התייחס ואהב כל אחד״.

השנים הרבות במחיצת הרב דרוקמן זצ״ל השאירו אצל הרב מיכה גם זיכרונות רבים. ״הרמי״ם היו מגיעים מטעם הישיבה לבקר את התלמידים בבסיסים כששירתו בצבא, וגם הרב דרוקמן היה מצטרף. זכור לי אישית פעם או פעמיים שכשהייתה אי הבנה בין חייל לבין מפקד לגבי עניין דתי, הרב היה יודע מצד אחד שהמפקד טועה, ומצד שני שצריך לשמוע בקול המפקד. הרב חינך את התלמידים שיש חובה לציית לדברי המפקד ומצד שני בנקודות מסוימות מאוד שאינן מלמדות על הכלל של משמעת למפקד יש לעמוד על שלהם. כמובן, ׳שלהם׳, הכוונה למה שהתורה אומרת.

אני חושב שכל צמרת צה״ל ראתה את הדברים הללו ברב. מה שלהרבה אנשים זה ׳או-או׳, אצל הרב זה היה מורכבות של עולם אחד״.  

״המשפחה הייתה שותפה מלאה״

הרב דרוקמן כיהן ושימש בהמון תפקידים במהלך שנותיו ופעילותו הציבורית, כיצד אדם אחד יכול לעשות כל כך הרבה? להספיק כל כך הרבה. 

״אין לי ספק שמדובר בסייעתא דשמיא עצומה, שהיא מעבר לטבע. אין לי מילה אחרת. כמובן שהסי1ףיעתא דשמיא הזו מגיעה לאדם שכל כולו מסירות נפש לכלל ישראל. לעבוד במשך שעות רבות ביממה ובקושי לעלות לישון על המיטה זה על טבעי. אני חושב שבמשך שנים רבות המושב של הרב ברכב היה על מצב שכיבה והרב היה ישן בדרכים בין מקום למקום (היה לו נהג, מ״ט). בשאר הזמן הרב היה חוזר לביתו, יכול להיות אפילו בשעה שתיים בלילה, והיה לומד תורה, עונה לטלפונים וקובע פגישות״.

ומשפחתיות הייתה נכנסת בלו״ז?

״אני חושב שכן״, משיב הרב הלוי. ״את זה צריך לשאול את בני המשפחה של הרב. זה נכון שאת כל סעודות השבת היה עושה עם הישיבה, והמשפחה הייתה מצטרפת אליו. המשפחה הייתה שותפה מלאה לחיי הציבוריות שלו״.

האם יש נקודת תפנית בחייו של הרב דרוקמן שבה נהייה לרב גדול ומוכר בציונות הדתית? ניתן להצביע על משהו מסוים שהוביל לדבר?

״אני חושב שזה קרה עוד לפני היותו מפורסם כחבר כנסת. לא מדובר בתפנית מסוימת אלא פשוט מעשיו ותורתו הפכו אותו למי שהוא, עוד במסעות לימוד התורה וההתעסקות הכללית בכלל״.

״אותה החיבה״

מתי הייתה הפגישה האחרונה שלך עם הרב?

״הפגישה האחרונה שלי עם הרב הייתה כחודש לפני שנפטר בהכתרת הרב דרור טוויל, רבה של שדרות. הוא חיבק ונישק אותי, כמו בכל פעם שנכנסתי אליו. החיבה היתרה שהייתה לרב לכל אחד, אמירת השלום שלו מגיעה לצד יחס כל כך גדול. לכל אחד, מילדים ועד לשר גדול בישראל, הייתה אותה החיבה. פשוט מדהים!״.

לסיום אנחנו מבקשים מהרב מיכה לשתף אותנו בזיכרון מיוחד מהרב דרוקמן. ״אני יודע לומר כר״מ, שבמסיבות חנוכה עם כלל תלמידי הישיבה, התלמידים דיברו והשמיעו את דעותיהם וגם היה נהוג לקיים פולמוס דעות בין הר״מים, ואני ממש זוכר שהרב היה קשוב מאוד. בסוף הדיונים, הרב היה אומר מילים בודדות אחרונות, ובתמצית מדויקת הצליח הרב לומר את המסר שרצה להעביר, לאחר כשלוש שעות של הקשבה! לא נתפס!״.

באופן אישי, מה הכי יחסר לרב מיכה מהרב דרוקמן זצ״ל?

״אהבת ישראל המאוד מיוחדת שלו וחיבורו לכלל העם. הרב היה אומן וידע להוביל את כולם באיזון נכון. אני חושב שאיבדנו מנהיג שהצליח לאזן ולחבר את כל הקצוות כולם, ואת הרוח הזו של הרב חייבים להמשיך״. ■

לוי גבעון בשכם לוי כיום. אל"מ מיל…
תפילה לשלום חיילינו

תפילה לשלום חיילינו

במלחמה הזאת התברר גודל חלקה של מצרים במערכה נגדנו. מצרים…
יום שחרור צפון השומרון

יום שחרור צפון השומרון

כ"ח באייר מזוהה בעיקר עם שחרור ירושלים ואיחודה, אולם באותה…
איך שגלגל מסתובב

איך שגלגל מסתובב

במעט שנותיי בעיתונאות, יצא לי לראיין ולשוחח עם לא מעט…
״נעבור את כל המכשולים״

״נעבור את כל המכשולים״

הרפורמה במערכת המשפט, חוק החמץ, טרור. עם ישראל נמצא בימים…
שנה למתקפה הרוסית על אוקראינה: צריך לדעת מי הטובים ומי הרעים

שנה למתקפה הרוסית על אוקראינה: צריך לדעת מי הטובים ומי הרעים

רחוב ט באייר הוא הרחוב המרכזי ביישוב עפרה שבבנימין, היישוב…
"לא גידלנו מנהיגים"

"לא גידלנו מנהיגים"

רחוב ט באייר הוא הרחוב המרכזי ביישוב עפרה שבבנימין, היישוב…
האדמה תרעד

האדמה תרעד

רעידת האדמה בטורקיה שהביאה למותם של אלפים, והרעידה הקלה שהורגשה…
הסרט שהזכיר לי שגם אני שכחתי מה זה להיות יהודי

הסרט שהזכיר לי שגם אני שכחתי מה זה להיות יהודי

לא יודע אם כבר יצא לכם לראות או לצפות, השבוע…
על זה הבחירות

על זה הבחירות

׳על זה הבחירות!׳ שלוש מילים שכיכבו בחודשים האחרונים בשיח הציבורי,…
תורה על כל מה שנתת

תורה על כל מה שנתת

״בראשית ברא אלוקים את השמיים ואת הארץ״ אני לא יודע…
מי יאתרג את האתרוג

מי יאתרג את האתרוג

גם עגלה ריקה עם גלגל תקול כמוני יודע שביהדות יש…
יותר מזה אנחנו לא צריכים

יותר מזה אנחנו לא צריכים

יצא ככה והשבוע של ראש השנה סידר לי חמישה ימי…
חפוי ראש

חפוי ראש

איך אתה יודע שמחנה הימין יכול להתחיל להאמין (אם זה…
לכבס אשמים

לכבס אשמים

ברוכים הבאים למכבסת נווה אילן, אצלנו תיהנו מכיבוס מהיר, כולל…
שירין עד כאן

שירין עד כאן

01הלקאה עצמית היא אשליה מתעתעת, ומשהו שגם אני חוטא בו.…