אורי שכטר

עוד נראה ממך הרבה נחת

בימים אלו, שאני כבר אדם בוגר ובעל משפחה, אב לשבעה ברוך ה', ואימי ז"ל
כבר לא איתנו, אני עדיין רואה מדי פעם את אימי עומדת בצמתים מסוימים בחיי ומסתכלת בי

התלבטתי מאוד אם לפרסם את הדברים האישיים האלו, אבל בסוף החלטתי שכן בגלל המסר החשוב שאני רוצה להעביר באמצעותם במיוחד בימים אלו, שבהם מתחילה שנת הלימודים, וגם כי בשבוע שעבר דיברתי על אבי ז"ל, ואני לא רוצה לקפח את אימי היקרה ז"ל ואת דרך חינוכה.
כשהייתי ילד קטן הייתי שובב. אפילו שובב מאוד. היום היו מגדירים אותי היפראקטיבי, ילד עם בעיות קשב וריכוז או משתמשים בכל מיני צירופי אותיות באנגלית כדי להגדיר אותי. המורים בבית הספר לא הסתדרו איתי כל כך או שאני לא הסתדרתי איתם כל כך, תלוי מאיזה כיוון מסתכלים על זה. אני לא חושב שהייתי ילד רע. שובב כן, רע ממש לא.

תמיד כשאימי היקרה הייתה רואה את התעודה ה'מדהימה' שלי או נפגשת עם אחד המורים שלי ושומעת את טענותיו עליי ועל מעשיי היא הייתה מקשיבה לדבריו בנימוס, וכשהיינו יוצאים מהמפגש הייתה שמה את ידה על כתפי, לעיתים ממש מחבקת אותי, ואומרת: "אני לא דואגת, אני מאמינה בך ובטוחה שעוד נראה ממך הרבה נחת”.
כמה כוח ואמונה בכוחות שיש בי נתן לי המשפט הפשוט לכאורה הזה. תכונות כמו לב טוב, רגישות לחבר, יצירתיות ומנהיגות היו טבועות בי מלידה (כמו ברבים מהילדים המוגדרים היפראקטיביים), אבל ב-12 שנות לימודיי היה קשה מאוד להביע אותן.
רק בסוף התיכון, כשלמדתי בחיספין שברמת הגולן, התחלתי להרגיש שאני מצליח להיות משמעותי ומוביל הרבה יותר ולתת להוריי קצת נחת. בשירות הצבאי הגיעה הקפיצה הגדולה, ושם הוכחתי שאני טוב לא פחות מכל אדם אחר, ולפעמים אפילו טוב מאחרים. ואז יצאתי לקורס קצינים וסיימתי אותו בהצלחה רבה. בטקס הסיום אני זוכר את אימי מסתכלת בי בגאווה ואומרת לי: "אמרתי לך שעוד נראה ממך הרבה נחת".
וכך זה נמשך גם בהקמת המשפחה לתפארת ברוך ה', בבניית הבית הפיזי, בעלייה בדרגות במערך המילואים (לא אשכח את ההתרגשות הגדולה שאחזה באבי כאשר עמד ליד מפקד פיקוד המרכז והעניק לי את דרגות הסגן-אלוף עם אשתי האהובה), בכל תפקידי הניהול המגוונים שמילאתי ובמקומות שעבדתי בהם, חלקם בתפקידי ניהול בכירים. תמיד הייתה שם אימי היקרה בחיוך שלה ובמשפט הקבוע, שלפעמים נאמר ולפעמים רק המבט הספיק כדי להבין איזה משפט עובר בליבה עכשיו. "תמיד האמנתי שעוד נראה ממך הרבה נחת".
בימים אלו, שאני כבר אדם בוגר ובעל משפחה, אב לשבעה ברוך ה', ואימי ז"ל כבר לא איתנו, אני עדיין רואה מדי פעם את אימי עומדת בצמתים מסוימים בחיי ומסתכלת בי. ראיתי את דמותה בהרצאה ל-500 סטודנטים באוניברסיטת בר-אילן. אומנם היה לי קשה לראות את הקהל בגלל האור המסנוור, אבל את דמותה ראיתי בבירור עומדת שם ומסתכלת בי. גם כשהרציתי ל-350 מנהלי בתי ספר ראיתי את דמותה מסתכלת בי, וכשקיבלתי מכתב מפרגן מצוות ההון האנושי במשרד החינוך, הצוות שאחראי לכל המורים במשרד (כן, אותם מורים שרובם לא כל כך האמינו בי), ממש ראיתי את אימי היקרה ז"ל מחייכת בשמיים ואומרת: "תמיד ידעתי שנראה ממך הרבה נחת”.
ואוסיף עוד טיפ קטן להורים שיש להם ילד היפראקטיבי שלפעמים – האמת שלא רק לפעמים, בדרך כלל – מוציא אתכם מדעתכם: תנו לו המון חום ואהבה, ובעיקר תאמינו בו (למרות רעשי הרקע הרבים מסביב), ואני בטוח שעוד תראו ממנו הרבה נחת.

עוד במדור זה

כתיבה וחתימה (טובה)

כתיבה וחתימה (טובה)

לומדי הדף היומי ובכלל תלמידי חכמי ישראל, למדו כי ישנה מחלוקת עקרונית במסכת גיטין האם הכתיבה כרתי (לשמה), כלומר האם הגט אמור להיות כתוב לשמה של האישה או שמא רק החתימה של העדים אמורה להיות דווקא לשמה של האישה, או שמא עדי מסירה כרתי, דהיינו מסירת הגט היא שצריכה להיות לשמה (דעת התנא רבי מאיר).
הגמרא במסכת גיטין בדף כג עמוד א דנה בעניין זה, ושואלת הכיצד נסביר את דעת רבי מאיר שאמר כי עדי חתימה בלבד צריכים לחתום לשמה ולא לכתוב את הגט לשמה של האישה, ומסבירה הגמרא שאכן, הכתיבה צריכה להיות לשמה, ורבי מאיר התכוון ששמה של האישה בלבד צריך להיכתב עבור האישה הספציפית הזו.
עד כאן למדנות תלמודית.
בימים אלו אנו מברכים איש את רעהו בכתיבה ובחתימה טובה, נשאלת השאלה מה העיקר – האם הכתיבה (כמו שראינו למשל במסכת גיטין לעיל) או דווקא החתימה, שכן אנו יודעים למשל שחוזה שלא נחתם על ידי הצדדים אינו מחייב אותם. החשיבות מתרחבת אף לעניין חשיבות הימים הנוראים – האם בראש השנה יכתבון זה העיקר, או שמא בצום יום כיפור יחתמון חשוב בשל היותו מועד החתימה?
במסכת ראש השנה בדף טז מסבירה הגמרא ואומרת "הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם ביום הכיפורים דברי ר' מאיר, ר' יהודה אומר הכל נידונין בראש השנה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים ואדם נדון בראש השנה וגזר דין שלו נחתם ביום הכיפורים". הגמרא אם כן מחלקת בין כתיבה לחתימה, ומלשונה משתמע שהכתיבה היא הליך הדין, הדיון הענייני שבו ניתן לשנות לטובה או לרעה את פסק הדין אשר ייחתם בסופו של דבר במועד ה'שרירותי' שבו נחתמים ברואיו של הקב"ה.
אלא שהגמרא קוראת ליום הכיפורים 'גמר דין', בשונה מיום החתימה, המועד הטכני שבו נחתם דינו של האדם.
מה אם כן חשוב יותר – יום הכיפורים או ראש השנה? כתיבת הדין שבה ניתן להשפיע על הדיין היושב בדין, או שמא יום הכיפורים חמור הוא שבו נחתמים ברואיו של מלך מלכי המלכים?
כאשר דיין חותם את הדין נעשה טקס, טקסיות החתימה מחייבת את כיבוד המעמד המלכותי המחייב. האדם היודע שביום זה נחתם גזר דינו צריך לנהוג בהתאם. מאידך, בראש השנה, כתיבת האדם היא בהתאם למצוותיו ולתפילותיו כפי שהיו עד לראש השנה ובמהלכו – מאכל, משתה, לימוד ותפילה.
למשל, חוק הירושה מכיר בצוואה בכתב יד, דהיינו הרשומה כולה בכתב ידו של המצווה. צוואה שכזו חייבת להיות בנוסף חתומה על ידו. לחתימה יש אקט מחייב. הכתיבה מעידה על הרצון של המצווה, והחתימה מעידה על גמירות הדעת.
אולם, צוואה בעל פה (למשל כאשר מדובר באדם גוסס 'שכיב מרע'), תהא תקפה כמובן ללא חתימת המצווה, אלא רק על פי עדותם של שני עדים המאשרים את דברי המצווה שנאמרו על פה.
מכאן, לעיתים לחתימה יש תוקף ולעיתים אינה משמעותית כלל. וכן כתב ידו של האדם חשוב כמו חתימה, ולעיתים דבריו שנאמרו בעל פה חשובים יותר מהחתימה עצמה.
גם חוק חתימה אלקטרונית התשס"א 2001 ביטל למעשה את החתימה המסורתית, והפך אותה למעין קובץ מאפיין של האדם המאשר את המסמך האלקטרוני שעליו הוא חותם אלקטרונית.
תפילות הימים הנוראים מלמדות אותנו כי חסדיו של הבורא עם ברואיו לא עברו 'שדרוג', ושעדיין הטקסיות בחתימה קיימת. טקסיות זו מאפשרת לנו לנצל את המעמד לקבלת זכויות רבות ככל הניתן בין כסה לעשור ובעשור עצמו, הוא יום החתימה.
כתיבה וחתימה טובה לכל בית ישראל. ■

מנקים אשליות לפסח

מנקים אשליות לפסח

פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק, וביחד איתו כל נשות ישראל…
״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

״מילדים ועד לשר גדול בישראל – החיבה הייתה אותה חיבה״

בליל יום שני האחרון, נר שמיני של חנוכה, ניצחו אראלים…
את המציאות הזאת צריך לשנות

את המציאות הזאת צריך לשנות

ההסכמים הקואליציוניים הולכים ונסגרים, והממשלה צפויה לקום בעוד פחות משבועיים,…
"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

"איפה כל הקצינים שישנים על האף?!"

בהילולת ל"ג בעומר בקבר רבי שמעון בר יוחאי בהר מירון…
״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

״המוגבלות לא הייתה מגבלה״

אמנון ודניאלה וייס הם זוג מוכר – בשומרון בפרט וברחבי…
נשות החיל

נשות החיל

כולנו נחשפנו לתמונת ׳נשות הקואליציה׳, שזכתה לפרסום רב בשל העובדה…
ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

ניפוח מלאכותי של 1.5 מיליון

לרוב, את יהודה ושומרון אנחנו מזכירים בעניין תשתיות לקויות או…
הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

הגשמת חלום: משלחת ישראלית מיוחדת למונדיאל 2022

ברחבי העולם וגם כאן בישראל נרשמת התרגשות רבה לקראת מונדיאל…
״רבותיי, יש פה הפקרות״

״רבותיי, יש פה הפקרות״

במוצאי השבת האחרונה אירע פיגוע קשה בחברון שבו נרצח יהודי…
הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

הכסף מועבר בשיטות מאוד מתוחכמות לעזה

״אללה אסלאם״, ״איום דאעש״, ״היג’רה״, "דאעש: הדור הבא", "וידויים מדאע"ש",…
חלב פרווה אמיתי

חלב פרווה אמיתי

תעשיית המזון בעולם עומדת להשתנות בשנים הקרובות. זו לא שאלה…
אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

אמת מה נהדר שחלק מחוכמתו ליראיו

הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא זצ״ל, המוכר כ׳רב אברום׳, העמיד…
"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

"אולי צריך להעריך דתיים-מבית יותר מחוזרים בתשובה"

״הפעם הראשונה שבה שמרתי את יום כיפור וצמתי הייתה בגיל…
גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

גם לסיום קשה יש התחלה חדשה

לקראת ראש השנה אנשים נוהגים לקבל על עצמם החלטות טובות,…
שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

שגרירת ישראל האחרונה שפגשה את המלכה

הממלכה המאוחדת של בריטניה הרכינה ראשה בשבוע שעבר, עת נודע…