הרב גבי קדוש

פרשת מקץ- על חלומות ועל הגשמתן

הרב גבי קדוש

התורה לא מדלגת על סיפור חלומות ופתרונם, יוסף חולם על אחיו ומשפחתו ואף פותר חלומות של אחרים. בחז״ל יחס דו-צדדי לחלומות, מצד אחד יש בחלום ׳אחד משישים מנבואה׳ ומצד שני ׳חלומות שווא ידברו׳. כיצד נתייחס לחלומות? מה משמעותם? נראה שעניינו של חלום הוא ביטוי לשאיפות ורצונות של האדם. החלום יכול להוציא אותנו מן המצב העכשווי ולהוביל אותנו קדימה אל עתיד טוב יותר. אדם שלא חולם, שלא מישיר מבטו קדימה, תקוע הוא בקשיי היום יום. נשאר הוא בחלום הרע מבלי אפשרות לצפות לחזון של התקדמות והתפתחות. מבט מוגבל ועכשווי שכזה חונק את החזון ועוצר את החיים. ומכאן המבט הדו-צדדי על החלומות. כי השאלה היא מה ה׳פתרון׳ שאנו מייחסים לחלומותינו?!
חלומו של פרעה הוא חלק מסדרת חלומות שהתורה כותבת בספר בראשית. החלום המשמעותי של אברהם בברית בין הבתרים, מתוך חשכת הלילה, מתבשר הוא על הירידה למצרים ועל הכניסה לארץ והבטחתה. חלומו של יצחק, חלומו של יעקב, הרואה סולם של מלאכים אלוקיים ׳עולים ויורדים בו׳, יש בו גם ירידה וגם עליה. כך גם חלומו של יוסף של אנו מאלמים אלומים בתוך השדה וכו׳. ובפרשתנו חלומו של פרעה על שבע שנות רעב ולאחריהם שבע שנות שובע. החלומות נעים בין ירידה לעליה, בין אור לחושך. אך דווקא מתוך כך מתקדמים קדימה אל עולם טוב יותר, אל עולם מתוקן, עולם של תקווה וגאולה. יש חלומות שאנו חולמים בהקיץ, חלומות במובן של שאיפות ורצונות של היחיד ושל האומה שברצוננו להגשים. ׳חלומות׳ אלו הם טובים וחיוביים ועליהם כותב הרב קוק [מוסר הקודש ח״א עמ׳ רכו]: ׳החלומות הגדולים יסוד העולם הם… חולמים הם הנביאים… חולמים הם המשוררים בהקיץ, חולמים בעלי המחשבה הגדולים לתיקון העולם. חולמים אנו כולנו בשוב ד׳ את שיבת ציון׳.
מאז ומתמיד היו בעמנו חולמים ולוחמים, גם מימי החנוכה שאורותיהם האירו לנו בימים האחרונים התמלאנו אור מחלומותיהם ומלחמותיהם של המכבים. גם דורנו חולם ולוחם להגשים את חלומותיו. ׳שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב ה׳ אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים׳.
נדע שמציאות חיינו היא נגזרת לגובה חלומותינו, החולמים במלחמות ישראל, החולמים במלחמת המכבים, קבעו את תוצאות המלחמות לפי גובה חלומם. בכל דור אנו מתמודדים עם מאבקים ומלחמות מבית ומחוץ, מאבקים על ארץ ישראל, תורת ישראל, תרבות ישראל, מאבקים פנימיים על אופי מדינתנו. בכולם נדע לאזור כח להמשיך ולחלום חלומות גדולים ומתוך כך נזכה למציאות שלמה יותר.
אחד החולמים והלוחמים שבדורנו הוא רבנו הרב חיים דרוקמן זצ״ל, חלם ולחם באהבה גדולה על תורת ישראל, עם ישראל וארץ ישראל. ויותר מכך לימדנו את גודל דורנו ושליחותנו. ■

עוד במדור זה

אין מה לפחד מכלכלה יהודית

אין מה לפחד מכלכלה יהודית

בשיחה עם ארז צדוק, מנכ״ל ׳אביב בית השקעות׳, דיברנו על…
צמיחת הכלכלה

צמיחת הכלכלה

האם אנחנו שותפים לחילול שבת כאשר אנחנו משקיעים בחברות שפועלות…
נדרש שהרפורמה תעשה בצורה מדורגת וזהירה

נדרש שהרפורמה תעשה בצורה מדורגת וזהירה

״נדרש שהרפורמה תעשה בצורה מדורגת וזהירה תוך בחינה והתאמה בשלבים…
היחידים שירויחו מהטרור הם רשתות השיווק והיבואנים

היחידים שירויחו מהטרור הם רשתות השיווק והיבואנים

אלעד מלכא, בטור הדעה שלו שפורסם ב"גילוי דעת" בשבוע שעבר…
הרפורמה בחקלאות - אם כולם ירוויחו למה יש מאבק?

הרפורמה בחקלאות - אם כולם ירוויחו למה יש מאבק?

המבחן הראשון של הקואליציה החדשה הגיע בדמות תקציב המדינה וחוק…