מאחורי אחת התופעות המורכבות ביותר
בצה״ל: השחיקה הרוחנית של עשרות
אלפי חיילים, עומד אדם אחד שהקים
ארגון נפלא עם שליחות ברורה: להכניס
לאורך כל השירות הצבאי תורה, אמונה,
חיבורים, אהבת חינם והרגשת שליחות
של מצווה. הרב פרץ איינהורן, מייסד
ויו״ר ארגון צל״ש – צבא לשם שמים,
חולל מהפכה עוצמתית בקרב חיילי צה״ל
המסע שלו החל מתוך כאב אישי עמוק לפני כ- 23 שנה. כתלמיד במכינה הקדם צבאית בעצמונה (אז עדיין בגוש קטיף), איבד חמישה מחבריו בפיגוע באמצע "משמר" – לילה של לימוד כהכנה לחג הפסח. במקום לשקוע באבל, הוא הפך את המשבר להולדה, לצמיחה ולקריאה לפעולה.
מה הביא אותך להקים את ארגון צל"ש?
"תמיד אמרו לי: הלימוד במכינה הוא נפלא, אבל תהיה מוכן שבשירות הצבאי אתה כל הזמן במגמה של ירידה רוחנית. הסיכוי לשרוד את כל השירות הצבאי באותה רמה רוחנית כמעט אפסי".
כשרוב חבריי התגייסו לצבא אחרי שנה וחצי של לימוד, המשכתי ללמוד תורה שנה נוספת בישיבת "עטרת כהנים".
וכך הכנת את עצמך רוחנית לצבא?
התגייסתי לצבא מתוך וודאות שאני הולך להתחזק מבחינה רוחנית, ומתוך שליחות לחזק חברים נוספים.
לאורך כל שלוש השנים של השירות הצבאי, זכיתי לשרת במסגרת רגילה.היו איתי מספר קטן מאוד של חיילים דתיים, אבל מהרגע הראשון בבקו"מ גיליתי צימאון רוחני אצל כל חייל שדיברתי איתו. כך גם בטירונות, באימון המתקדם, בקו, בקורס מכי"ם וכמפקד. ניגשו אלי חיילים ושאלו שאלות בהלכה ובאמונה. מה שידעתי – עניתי, ומה שלא ידעתי, נתן לי תירוץ מצויין להתקשר לרבנים שלי מהמכינה ומהישיבה ולשאול אותם, ולקבל את התשובות הנכונות שיאירו לי ולחבריי לצבא את דרך האמונה ותורת הגאולה שרואה בשירות הצבאי את התקיימות חזון הנביאים.
לאורך כל השירות הצבאי הייתי בתחושה חיובית. חוויתי שמחה של מצווה שתמיד הדביקה חיילים נוספים דתיים וכאלו שלא לבוא ולדבר, לשתף, להתייעץ ולהתחזק ביחד.
תוך כדי השירות הצבאי זכיתי לכתוב עשרות רבות של מאמרים קצרים שהייתי מחלק להם וגם למפקדים בכל יום ראשון: "שמחה יום א'". לפעמים המפקדים או הפקידה הפלוגתית, או משקי"ת ת"ש היו תולים בפלוגה חלק מהמאמרים שהם חשבו שיכולים לתת כוחות ומוטיבציה לכל חיילי הפלוגה. לאחר השחרור זכיתי להוציא את כל המאמרים האלו במספר ספרוני כיס של חיזוק לחיילים.
לאורך כל הדרך הייתי צמוד לרבותיי ולחבריי מהמכינה ומהישיבה. אחת לחודשיים-שלושה הייתי עושה שבת במכינה או בישיבה ומתארח בבתים של הרבנים. בכל חופשה או רגילה שקיבלתי מהצבא, הייתי משקיע זמן רב בהגעה לבית המדרש ולהתחדשות הכוחות.
כתשעה חודשים לפני השחרור זכיתי להתחתן, וכמתנת שיחרור זכינו לבננו הבכור.
לאחר השיחרור הלכתי ללמוד במכון מאיר וכל הזמן הייתי בקשר עם עשרות מתגייסים וחיילים מהמכינה.
לאחר שנתיים וחצי במכון מאיר החלטתי לחזור לתוכנית בוגרי צבא של המכינה בעצמונה. חזרתי הביתה. לרבנים שלי. לבית המדרש שלי.
אחראי ביקור חיילים
זכיתי ללמוד בתוכנית לבוגרי צבא כשלוש שנים, ואז התחלתי לשלב בין לימוד בבית המדרש לתפקיד חדש שנתנו לי במכינה: אחראי חיילים.
זכיתי להיות בקשר עם מאות בוגרי המכינה שמשרתים בכל מקום בצבא. זכיתי לבקר אותם בבסיסים ולהתחזק איתם בכל מקום שהם. זה היה פשוט נפלא. בכל יחידה שהגעתי לבקר התאגדו סביבי עוד חיילים רבים שהיו מעוניינים לשמוע, להתחזק ולהתרענן מבחינה רוחנית.
לכל מקום שהגעתי תמיד הבאתי איתי תחמושת גשמית ורוחנית: פינוקים, צ'וקולוקים וספרוני לימוד וחיזוק במהדורות כיס.
מתוך הקשר החי עם מאות רבות של מפקדים וחיילים בשטח הבנתי שאני חייב להקים ארגון שיהווה מעטפת ליווי רוחנית לכל החיילים הדתיים בצה"ל לאורך כל השירות הצבאי.
מו"ר הרב רפי פרץ שליט"א – ראש מוסדות "עצם" ברך אותי וליווה אותי לאורך כל הדרך.
ככה קם לו ארגון צל"ש-צבא לשם שמים.
ברבאק
הקמת ארגון, התיישבת על כסא היו"ר, עכשיו מה אתה עושה?
בשנים הראשונות פעלתי לבד והסתובבתי ימים ולילות כדי ללוות, לחזק ולתמוך במאות רבות של חיילים דתיים.
משנה לשנה הוספתי עוד פרוייקט עוד פרוייקט וכתבתי והדפסתי עוד ספרוני חיזוק:
שמחה יום א' – שיעורי חיזוק בימי ראשון עם כ- 200 חיילים שעוברים דרך שולחנות ערוכים בפינוקים ולומדים איתי ביחד כמה זמן שהם יכולים עד העליה לאוטובוסים שמסיעים אותם לבסיסים.
קידושא רבאק - מימון אלפי קידושים ועונגי שבת וסעודות שלישיות ומלווה מלכה לחיילים.
אהבתי תורתך - חגיגת אלפי סיומי מסכתות של חיילים בגמרא ובמשניות.
צאתכם לשלום – כנסים גדולים למאות מתגייסים כהכנה לשירות הצבאי.
אשת חיל – פרוייקט ייחודי לחיזוק אלפי נשות חיילים.
צל"ש לחייל הבודד – מערך מיוחד לליווי, תמיכה וחיזוק לחיילים בודדים דתיים.
רכזי צל"ש אזוריים – כמו שיש בצבא אלוף פיקוד צפון, דרום, מרכז, כך בצל"ש: רכז צל"ש צפון, דרום, מרכז.
תחת רכזים האזוריים יש חיילים "נאמני צל"ש" מהמכינות והישיבות. אלו חיילים שאנו פוגשים לפני הגיוס, והם מעוניינים ליצור בכל בסיס חבורות חיילים עובדי ה' שמתחברים ומתחזקים ביחד לאורך כל השירות הצבאי.
ומה ההיקף שלכם היום?
ברוך השם היום ארגון צל"ש עם צוות של 30 עובדים וזוכה לחזק עשרות אלפי חיילים בשטח.
בחרבות ברזל
איך המלחמה השפיעה על הפעילות?
מתחילת המלחמה יצרנו תיקי ציוד לחימה רוחני: ציציות, תפילין, תפידיניות, ספרוני לימוד (מעל 350,000 ספרונים בנושאים מגוונים), דגלי ישראל, שופרות, ערכות קידוש והבדלה, בקיצור: כל מה שהחיילים זקוקים לו בשטח מבחינה רוחנית, ופשוט העברנו את התיקים האלו לחיילים מכל הארץ: עזה, לבנון, סוריה, יהודה ושומרון.
חיזוק למשפחות שבעורף
במקביל: הרחבנו בצורה משמעותית מאוד את הליווי, התמיכה והחיזוק לכ- 3,000 נשות מגוייסים:
• ערבי "על האש" לנשים ולילדים
• מערך בייביסיטר ארצי
• טיפול נפשי
•
שיעורי חיזוק רבים מאוד בזום ופנים אל פנים
• מפגשי חיזוק לנשים בכל הארץ
•
אירוע חיזוק בבנייני האומה לכ- 1000 נשים.
• ערב הוקרה שנתי לנשות החיילים.
•
ונופש שנתי של יומיים לנשים ולילדים.
ועכשיו, בימים אלו אנחנו בהקמה של בית מיוחד לנשות המגוייסים בישוב ברקן שבשומרון. בית שכל עניינו נתינת כוח לנשים כדי להמשיך לחזק, לעודד ולתמוך בבעלים שלהם ולהמשיך לחזק את הבית הטהור שמגוייס לשליחות לאומית.
הנשים יגיעו לבית הזה ויהנו מאוכל טעים, מטיפולים גופניים ונפשיים וגם משיעורי תורה. כל הטוב בבית אחד.
ומה אתה אומר על רוח הלחימה?
החיילים ונשותיהם בקבע? סדיר ומילואים הם ההצלה וחוד החנית של עם ישראל לאורך כל השנה וחצי האחרונות. כולנו רואים את זה לנגד עינינו, ולנו בצל"ש יש את הזכות לתת להם את הלב כבר כ- 13 שנה.
לאחרונה הקמנו חנות אינטרנטית שיש בה את כל מה שחייל דתי זקוק לו בשירות הצבאי. בחנות הזאת גם יש מבחר מתנות משמחות למתגייסים ולנשות המגוייסים.
מתרעננים
בראש חודש אלול האחרון זכינו להקים מכינה ישיבתית קדם צבאית ברעננה וגם תוכנית לבוגרי צבא.
המטרה העיקרית: ללוות, לתמוך ולחזק את המתגייסים משלבי ההכנה לשירות הצבאי ולצעוד איתם יד ביד ביחד לאורך כל השירות הצבאי ולמנות אותם כשליחים שלנו בשטח ליצור את חבורות החיילים עובדי ה' בכל יחידה ובכל בסיס ומוצב לאורכה ולרוחבה של ארצנו הקדושה, ולהיות אחראים על כל הפרוייקטים שלנו בפלוגה ובגדוד שלהם, עד השיחרור והחזרה לבית המדרש לבוגרי צבא.
ומה הלאה?
בעזרת השם יתברך אנחנו מתכננים להרחיב משמעותית של מערך הרכזים והמלווים כך שנוכל להצמיד לכל בסיס מלווה קבוע שיהיה בקשר אישי עם אותם חבורת חיילים עובדי ה', ויחד עם זאת ליצור חבורות חיילים עובדי ה' במרחב של הבית. אנחנו קוראים לזה: "צל"ש בקהילה", כך שבכל עיר, בכל קהילה ובכל ישוב יהיה מלווה בוגר צבא שיחבר ויאגד את כל המתגייסים והחיילים הדתיים שבאיזור שלו ויארגן להם גם באיזור הבית: עונגי שבת, קידושים, סעודות שלישיות, מלווה מלכה. ככה בעזרת השם יתברך נוכל לדעת שאנחנו באמת נותנים ליווי אישי, מחזק ותומך לאורך כל השירות הצבאי.
מסר לסיום?
"ברוך השם יש לנו צבא קדוש. צבא חזק. צבא מנצח. צבא שמורכב ממאות אלפי חיילים מוסרי נפש שמאמינים שעם הנצח מנצח וימשיך לנצח מתוך רוח גדולה ומתוך זקיפות קומה לאומית". ■