הרב גבי קדוש

כשחולמים אפשר להגיע לשמיים…

סולם שמגיע לשמיים
הרב גבי קדוש

תמוה הדבר שדווקא יעקב אבינו, שממנו עתיד לצאת עם ישראל מצטווה לעזוב את הארץ? לידתם של שבטי ישראל, המשפחה העברית הראשונה, בחו"ל? אמנם התורה מקדימה רקע לעזיבת הארץ מכיוון שעשיו, אחיו של יעקב אבינו, רודף אותו, אך עדיין קשה מדוע יעקב אבינו גולה מארצו, ומצטווה לבנות בית ולהקים משפחה בגלות?
נראה שכבר בתחלת חייו של יעקב (עם ישראל), חייו הולכים להיות מורכבים ומאתגרים. אם נביט נווכח שכל פעולה ופעולה של יעקב אבינו היתה מורכבת ומסובכת במשך כל מהלך חייו. מתהליך ההריון הכואב, עצם הלידה, ילדותו עם עשיו אחיו. אפילו פעולה שהיתה אמורה להיות פשוטה ושמחה כמו לישא אישה הפכה להיות דרמה של ממש בהחלפת האישה הרצויה ועבודתו הקשה בעבור נישואיו. המרדף של לבן, מכירת יוסף והירידה למצרים, הכל מסובך, הכל קשה.
גם הירידה הראשונה מארץ ישראל מבררת ליעקב שאין הגלות מקומו הטבעי, מצבו אינו טוב, הוא בעצם חסר כל: אישה, בית וכסף. ומרגיש תלוש מהשליחות והמשימה של הקמת עם בארץ. במצב זה חולם יעקב חלום אלוקי שלא כל אחד חולם.
החלום מפיח תקווה ביעקב לשוב לארץ: "הארץ אשר אתה שוכב עליה לך אתננה ולזרעך", בחלום גם מובטח לו משמיים: "ושמרתיך בכל אשר תלך". יש כאן תהליך של בניית הכוחות של יעקב אבינו שיבואו לידי ביטוי בעם ישראל בהמשך. בעצם כל חייו של יעקב אבינו הוא לוחם וחולם. שילוב של שמים וארץ, רוחני וגשמי, החלום מסמל את יעקב עצמו: רוחניות המתפשטת לתיקון המעשים, ומעשים כשרים השואבים את כוחם מהרוחניות. חלום זה של חיבור גשמי ורוחני יכול להתגשם דווקא בארץ ישראל, היא הארץ היחידה בעולם שהיא קדושה, היא רוחנית והיא גשמית. הסולם בחלום הוא בעצם כל אדם מישראל! אף על פי שהוא: 'מוצב ארצה', אך שאיפתו: 'ראשו מגיע השמימה'.
כך אנו בניו של יעקב נדע שגם אם יש קשיים, גם אם צריך לטפס במעלות הסולם ולהתייגע, נדע שבכח החלום שלנו אפשר להגיע לראש הסולם, אפשר להגיע לשמיים.

עוד במדור זה

הצעד הראשון

הצעד הראשון

בנוסעי לעבודה באחד הימים האחרונים שמעתי ברדיו את יו״ר ארגון…
שוב"בים

שוב"בים

מאז הושבעה הממשלה החדשה אנו שומעים אישים מכובדים משני צידי…
לוקחים אחריות

לוקחים אחריות

בפרשתנו, פרשת ויחי, אחי יוסף פונים אל יוסף ואומרים לו:…
כרטיס צהוב

כרטיס צהוב

בפרשת השבוע פרשת וישב (אשר יוצאת ערב גמר המונדיאל), אנו…
למצוא חן

למצוא חן

פרשת וישלח אנו מוצאים את יעקב אבינו עושה ופועל רבות…
מונדיאל זוגי

מונדיאל זוגי

עולם הספורט מרותק למסכים בשל המונדיאל המתקיים כעת (פעם ב-4…
אחריות

אחריות

פרשת תולדות פותחת בפסוק מעניין: ״אלה תולדות יצחק בן אברהם,…
ספייק ניוז

ספייק ניוז

פעם לפני לא הרבה שנים, האזרח בארץ היה מקבל את…
בזוגיות אין מנצח

בזוגיות אין מנצח

טור זה נכתב שבוע לפני הבחירות כך שאינני יודע את…
מחמאות

מחמאות

ידוע כי בתורה אין מילים מיותרות ובוודאי שאין מחמאות מיותרות.…
מערכת יחסים

מערכת יחסים

אנו נמצאים ׳אחרי החגים׳ שבהם המשפחתיות בכללותה התבטאה ביתר תקיפות…
זוגיות מלכותית

זוגיות מלכותית

לפני כשבועיים נפטרה המלכה אליזבת׳ השניה בגיל 96. אליזבת׳ הייתה…
פרסטרויקה

פרסטרויקה

לפני כשבוע וחצי נפטר מיכאיל גורבצ׳וב, נשיא ברית המועצות לשעבר.…
לראות את כל התמונה

לראות את כל התמונה

פרשת השבוע פותחת בפרשיית אשת יפת תואר וכך היא כותבת…
שופטים ושוטרים של עצמנו

שופטים ושוטרים של עצמנו

התורה אומרת לנו: ״שופטים ושוטרים תיתן לך בכל שעריך אשר…
ויסעו ויחנו ויסעו ויחנו

ויסעו ויחנו ויסעו ויחנו

הבחירות המתקרבות מביאות עימן תופעות מבישות של נבחרי העם: חכי״ם…