נבואת בלעם

ד"ר חנה קטן

ד"ר חנה קטן

רופאה גניקולוגית, מומחית לפריון, מרצה וסופרת

בנבואות בלעם יש מים שמבטאים רוגע, שלווה וביטחון שבהם נמצא עם ישראל ויימצא בעתיד, והעצים הענקיים שבהם שוכן עם ישראל מבטאים עוצמה, הגנה ונצחיות. בנבואות לעתיד מדבר בלעם גם על העתיד בטווח הבינוני וגם על העתיד הרחוק. בלעם ניבא בשני המשיחים, במשיח הראשון שהוא דוד שהושיע את ישראל מיד צריהם, ובמשיח האחרון שעומד מבניו שמושיע את ישראל באחרונה – "..'אראנו ולא עתה' זה דוד, 'אשורנו ולא קרוב' זה מלך המשיח".
חז"ל אומרים שבכל חלום יש אחד חלקי משישים מנבואה. אנחנו חולמים כחמש חלומות כל לילה, אבל בדרך כלל נשכח את רובם תוך עשר דקות מסיום החלום. פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת מונטריאול טוען שהחלומות שלנו מיועדים להישכח, מכיוון שחשוב מאוד למוח להבדיל בינם לבין המציאות. טוב מאוד שסיוטי הלילה נשכחים במהירות, אבל היינו שמחים שחלומות שהשאירו בנו הרגשה נעימה נזכור אותם לפרטי פרטים, ונצפה בהם כמו בסרט.
מדענים עובדים על פיתוח שיאפשר זאת. חוקרי חלומות מאוניברסיטת טקסס באוסטין עובדים על הקלטת התנועה והדיבור בזמן חלום. על ידי חיבור אלקטרודות ממכשיר אלקטרומיוגרף [EMG] לרגליים, לזרועות ולסנטר, הצליחו החוקרים להראות תנועות פשוטות של הנחקרים בזמן חלום, כמו הליכה, הרמת חפצים, לחיצת ידיים וכדומה, ולהציג אותן בעזרת דמות ממוחשבת.
ביפן יש קבוצת חוקרים שעובדת על שחזור תמונות מתוך מחשבות האדם. אומנם הטכנולוגיה הזו לא יושמה עדיין על אדם שחולם, אך הגישה שלהם יכולה לשחזר שלל מצבים סובייקטיביים, כמו אשליות, הזיות וחלומות, ועל ידי כך היא מספקת חלון לתוכן הפנימי של המוח. השימוש שהם עושים מנתוני fMRI מתבצע על תשתית של מחקר אחר שנערך על החוויות החזותיות שמתרחשות במוח במהלך שינה. על ידי החדרה של אלקטרודות ישירות לתוך המוח ניתן יהיה לדעת על מה אנחנו חולמים, אך לא מה ראינו בחלום; אנחנו יכולים להגיד למשל שאדם חלם על אימא שלו, אך לא מה היא לבשה. שילוב של הטכנולוגיות האלה יאפשר לנו בעתיד להרכיב את התוכן של החלום, להציג אותו או אף לחוות אותו מחדש בזמן ערות.
אנחנו רגילים לומר כשיש משהו על הלב – אולי ׳נישן על זה לילה׳. משהו יתרחש בפרק הזמן הזה. מסתבר שאפשר לנהל שיחה עם אדם שנמצא בתוך חלום בעזרת טכניקה של חלימה מודעת, שזה דבר נלמד. במחקר עדכני התאמנו הנחקרים על התנועות שלהם בזמן החלום. הם למדו לשלוט על הבעות הפנים ותנועות העיניים במענה לקול, אורות מהבהבים או מגע. הנחקרים הצליחו להגיב לאיתותים שקיבלו בזמן החלום ולתקשר עם החוקרים בזמן החלום עם הבעות פנים ותנועות עיניים. מחקר ההמשך יעסוק בעיבוד הזיכרון בזמן השינה, כדי לבדוק כיצד בדיוק החלומות שלנו משפיעים על עיבוד הזיכרונות שלנו מזמן הערות. זה ייתן פתח להבנה של ה׳פטנט׳ של ׳לישון על זה לילה׳, פטנט שהרבה פעמים עובד לא רע… בדוק ומנוסה. ■

שתפו

Scroll to Top
גלילה למעלה